CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 3393|Reply: 58

[Tempatan] {5}Sangeet Natak: Survival penari lelaki bernama Ramli Ibrahim! post 58#

[Copy link]

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 6-10-2012 11:44 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

06 Oktober, 2012 11:41 AM

Oleh M.Saraswathi

NEW DELHI, 6 Okt (Bernama) -- Presiden India, Pranab Mukherjee akan menyampaikan anugerah berprestij Sangeet Natak Akademi 2011 kepada penari terkemuka Malaysia bertaraf dunia, Ramli Ibrahim dalam kategori tarian atas pembabitannya dalam tarian Odissi.

Ramli menjadi rakyat Malaysian pertama menerima anugerah itu, bersama-sama dengan 35 artis dari pelbagai bidang pada satu majlis khas, Selasa ini.

Anugerah itu diiktiraf sebagai penghargaan tertinggi nasional yang diberikan kepada artis, guru dan cendekiawan bagi seni persembahan dan sebagai satu penghargaan yang amat dinanti-nantikan oleh para artis, kata Kementerian Kebudayaan India dalam satu kenyataan.

Artis-artis terkemuka dalam bidang muzik, tarian dan teater yang menerima anugerah itu akan menerima hadiah wang tunai Rs1 lakh (RM5,894) , 'angavastram' (kain kapas atau selendang sutera yang diletakkan di bahu oleh lelaki) dan 'tamrapatra' (plat tembaga yang berukir).

Odissi, yang berasal dari Orissa, sebuah negeri di timur India, adalah satu daripada bentuk tarian tradisional India. Ia dikatakan bentuk tarian tertua India yang masih ada berdasarkan kepada bukti arkeologi.

Sangeet Natak Akademi, yang diwujudkan oleh kerajaan India pada 31 Mei, 1952, adalah sebuah Akademi Kebangsaan bagi Muzik, Tarian dan Drama.

Ia diwujudkan sebagai sebuah badan tertinggi dalam negara yang bertanggungjawab bagi pemuliharaan dan penggalakkan bagi seni persembahan tradisi India.

Satu daripada kegiatan penting Akademi itu adalah bagi mengiktiraf dan memberi penghargaan kepada artis-artis yang menetapkan standard bagi seni persembahan dan memulihkan seni dan artis itu di tempat yang sewajarnya di India.

-- BERNAMA

p/s hanya pada nama....

Statistik kategori thread dibuka oleh TW75 pada 6 Okt 2012

1. Ehwal kemasyarakatan -3 threads
2. Pendidikan - 0 thread
3. Seks - 0 thread
4. Jenayah - 2 threads
5. Dunia - 0 thread
6. Sukan - 0 thread

jumlah thread -5


Last edited by tongkatwaran75 on 28-10-2012 11:30 AM

"Kalau hidup ini pahit, Allah lah gulanya"
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-10-2012 12:37 PM |All posts
ramli ibrahim ni memang terer menari india..

Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 6-10-2012 12:42 PM |All posts
melayu dan hindu mmg tak bulih dipisahkan....
BN MUST GO!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-10-2012 12:43 PM |All posts
myvios posted on 6-10-2012 12:37 PM
ramli ibrahim ni memang terer menari india..

dia ni sesat jauh dah.. cousin aku interview jadik PA kt ofis dia kt ampang hilir, 1st soalan dia tanye.. 'minum tak?.. sebab kt sini kene bercampur dgn orang, minum2 ni dah biasa'

mcm siyal jee ayat dia
www.untoldhistoriesofmalaya.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-10-2012 12:46 PM |All posts
unekspekted_XII posted on 6-10-2012 12:43 PM
dia ni sesat jauh dah.. cousin aku interview jadik PA kt ofis dia kt ampang hilir, 1st soalan dia  ...

dia keje mana?

Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 6-10-2012 12:47 PM |All posts
tp dia ni walau dah 50an masih awet muda
dak doh se
-kenangan ganu 09
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-10-2012 02:21 PM |All posts
aku tk tau mamat ni..check kat google image...

cis... skali macam ayah pin da muka die..

kihkihkih...
http://airfilter80.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-10-2012 03:59 PM |All posts
dia ni slalu gak masuk tv
Reply

Props Report

Changa   cPlan User 

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-10-2012 04:01 PM |All posts
myvios posted on 6-10-2012 12:37 PM
ramli ibrahim ni memang terer menari india..

Heshe ini sudah umur berapa iya?
ingin di sayang alloh.
Reply

Props Report

Fighter

Hate Crew Deathroll

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-10-2012 04:34 PM |All posts
mungkin menari tarian klasik indu ni adalah dia punya homage kepada agama asal leluhur dia.......
Believe what you see not what you hear.
Real eyes.Realize.Real lies.
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 6-10-2012 04:38 PM |All posts
org Melayuu kan minat Hindustan
http://www.ahmadpazil.com/

Menyokong Perpaduan Islam, Melayu - UMNO, PAS, ISMA
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 6-10-2012 04:47 PM |All posts
ini tarian klasik la...hindustan amendenya

tapi apa dah jadi kat badan dia heh?dulu bukan ke ade six pack segala.sbb dah kertu kot
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-10-2012 04:56 PM |All posts
mamat  ni hindu wannabe lak

kira rare la psl kt mesia ni yg byk ialah arab wannabe

aku dulu ada knal sorang mamat yg lbh kurang mcm ramli brahim ni pnya kes

nama dia hamid...dia join hindu pasal lpas mak dn bapak dia takde, india kt perumahan tu yg amik berat pasl hamid dn adik beradik dia yg 7 org tu


dia convert atau tak ke hindu aku tak tau la psl lama tak jmpa lepas tu

tp dia mmg lepak dgn india je
TIME is the only trigger to execute everything in this world!!
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-10-2012 04:59 PM |All posts
unekspekted_XII posted on 6-10-2012 12:43 PM
dia ni sesat jauh dah.. cousin aku interview jadik PA kt ofis dia kt ampang hilir, 1st soalan dia  ...

rasanya hampir 90% selebriti / warga kenamaan melayu malaya memang kaki arak.

aku tiada statistik spesifik. ini berdasarkan kepada gosip di bod gosip itew aje.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-10-2012 05:03 PM |All posts
bagi aku, ramli ibrahim ni satu dalam sejota.

tak ramai melayu yang sanggup dihina dan dipandang kapir (sebab ada orang kata ramli sudah mortad) karna cintanya pada seni yang tidak poplar seperti tarian sangeet segala nih.



Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-10-2012 05:31 PM |All posts
Muka botox & dagu panjang buatan
Selamat hari raya uolss
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-10-2012 05:46 PM |All posts
bukan pernah ada mufti menempelak die ni ke dulu?

ntah mufti mana ntah kata dia ni dah sesat sebab tarian tu puja tuhan hindu
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-10-2012 06:06 PM |All posts
Dari air muka boleh dinilai ketaqwaan , keimanan dan keilmuan Islam dia .



Tak silap aku bapa Ramli Ibrahim ni salah seorang tokoh agama Islam di Malaysia. Tang mana silapnya
MY DEAN  @ PRANG SEWEL MEMBER ambiGAY
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-10-2012 06:09 PM |All posts
nameloo posted on 6-10-2012 05:46 PM
bukan pernah ada mufti menempelak die ni ke dulu?

ntah mufti mana ntah kata dia ni dah sesat seba ...

Menari sampai lupa Tuhan Allah swt memang dah sesat pun . Belum kira mendedah aurat , minum arak dan berpeluk cium dengan wanita kapiaq dan bukan muhrim

MY DEAN  @ PRANG SEWEL MEMBER ambiGAY
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-10-2012 06:10 PM |All posts
hzln posted on 6-10-2012 12:42 PM
melayu dan hindu mmg tak bulih dipisahkan....

Kira mek ni asal Hindu ker ?



Jangan mare tau
MY DEAN  @ PRANG SEWEL MEMBER ambiGAY
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 6-10-2012 06:25 PM |All posts
tidak pada amal...
"Kalau hidup ini pahit, Allah lah gulanya"
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-10-2012 06:59 PM |All posts

Kalau betul dia sudah tersasar,
moga suatu hari nanti dia diberi petunjuk
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-10-2012 08:35 PM |All posts
pernah tengok dokumentari pasal dia ni.. dia ada akademi tarian kan? & student2 dia ada dari pelbagai bangsa.
sometimes.. it's NOW or NEVER!!
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 6-10-2012 08:43 PM |All posts
Ayun_Maiden posted on 6-10-2012 06:06 PM
Dari air muka boleh dinilai ketaqwaan , keimanan dan keilmuan Islam dia .

ibarat lagu raihan.. iman tak dapat diwarisi, dari seorang ayah yang bertaqwa..
  whatever!!!  
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-10-2012 09:02 PM |All posts
apsal aku mula2 baca tajuk jadi 'anugerah katak untuk ibrahim"???
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 31-7-2014 09:16 AM , Processed in 0.241072 second(s), 39 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top