CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 8364|Reply: 5

Kos Repair Aicond MyVi Manual Batch 2006

[Copy link]

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 13-5-2012 06:08 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login


Salam.

Skr ni kete wife aku, MyVi Manual Batch 2006 ada masalah aircond.

Aritu dah start masalah, tapi wife aku just pegi kedai isi gas, pastu dah OK.

Tp skrg problem balik. Cuma wind blower tu je yg fungsi, tapi tak sejuk.

So semalam adalah try nak bw pg kedai aku repair aircond MyVi Auto aku dulu. Ingat boleh repair yg sama, tambah external kipas kt fender depan tu.. Rupanya tak, sebab skrg gas dah hampiri kosong. suspected ada leaking lah kot.

So Ah Meng tu kata, mahu kena buka dalam dashboard, mungkin cooling coil sudah rosak, harganya dalam 100 lebih. Pastu compressor pun dah bunyi bising, dia suggest ganti, harga dalam 400 lebih brand Mitsubishi. Untuk total repair semua, dia kata dalam 1000 lebih jugaklah. So, kitorang kata nnt dulu, nak survey kedai lain.

Kedai Ah Chong plak kata, mungkin coil rosak, mungkin hos dan compressor pun dah tak selamat. Harga compressor 420, brand Denso. Cooling coil dalam 400++ jugak... Hos dia kata nampak mcm masih OK. So total repair cost utk cooling coil + compressor about 1000 lebih jugak.

so just nak confirmkan pasal harga cooling coil tu.. apsal jauh beza tp total repair cost sama?

pastu harga compressor MyVi mmg around that 400 ke?

Thank you.



Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 13-5-2012 09:07 PM |All posts
kedai c mmg camtu... segala benda dia ckp rosak walopun yg rosak tu mungkin 1 je

bt: ni ada price reference utk cooling coil : http://forum.lowyat.net/topic/477327/all
Ku ibarat pungguk menukar tradisi. Bukan rembulan yang ku nanti, tapi suria dipagi hari...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 13-5-2012 10:27 PM |All posts
Kereta priki 2006, maknanya dah lebih 5tahun. dan mungkin dah lebih 150,000km perjalanan kereta tu.  Sampai masa dah kompresor kong. Ttg cooling coil tu kena test. Suruh ameng ka ahkong ka, cek benda tu dgn rendam dalam air dan kompres coil tu dgn udara. Kita akan nampak bubble jika coil tu rosak.

Semasa pemasangan semula, tukar filter/tabung, tengok juga valve samada masih elok atau tidak. Benda tu rm80-100 je.  Suruh pomen tu tukar semua 'o' ring utk memastikan tiada kebocoran. Berlaku pada setiap sambungan.  
Wir verteidigen dieses Land. Wer hindert Blut vergossen sicher.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 13-5-2012 10:54 PM |All posts
Cooling coil mmg mahal kalu tukar.. aku nye kelisa dulu kena 500 lebey gak.. campur upah.. bla.. bla.. pastu boleh blah
Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success -Albert Sch
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-5-2012 01:20 PM |All posts
pegi kedai  air cond authorised dealer denso ker?kalo x,cer g sn...ape lak kata tokey kt situ plak
vroommmmmm...........
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-5-2012 01:21 PM |All posts
pegi kedai  air cond authorised dealer denso ker?kalo x,cer g sn...ape lak kata tokey kt situ plak
vroommmmmm...........
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-8-2014 03:34 AM , Processed in 0.226192 second(s), 21 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top