Chinese
Facebook Login
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Hari Raya
Euro2016
Search
16195
View
5
Reply

Kos Repair Aicond MyVi Manual Batch 2006

[Copy link]

Author: freekey       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-5-2012 06:08 PM | Show all posts |Read mode

Salam.

Skr ni kete wife aku, MyVi Manual Batch 2006 ada masalah aircond.

Aritu dah start masalah, tapi wife aku just pegi kedai isi gas, pastu dah OK.

Tp skrg problem balik. Cuma wind blower tu je yg fungsi, tapi tak sejuk.

So semalam adalah try nak bw pg kedai aku repair aircond MyVi Auto aku dulu. Ingat boleh repair yg sama, tambah external kipas kt fender depan tu.. Rupanya tak, sebab skrg gas dah hampiri kosong. suspected ada leaking lah kot.

So Ah Meng tu kata, mahu kena buka dalam dashboard, mungkin cooling coil sudah rosak, harganya dalam 100 lebih. Pastu compressor pun dah bunyi bising, dia suggest ganti, harga dalam 400 lebih brand Mitsubishi. Untuk total repair semua, dia kata dalam 1000 lebih jugaklah. So, kitorang kata nnt dulu, nak survey kedai lain.

Kedai Ah Chong plak kata, mungkin coil rosak, mungkin hos dan compressor pun dah tak selamat. Harga compressor 420, brand Denso. Cooling coil dalam 400++ jugak... Hos dia kata nampak mcm masih OK. So total repair cost utk cooling coil + compressor about 1000 lebih jugak.

so just nak confirmkan pasal harga cooling coil tu.. apsal jauh beza tp total repair cost sama?

pastu harga compressor MyVi mmg around that 400 ke?

Thank you.



Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2012 09:07 PM | Show all posts
kedai c mmg camtu... segala benda dia ckp rosak walopun yg rosak tu mungkin 1 je

bt: ni ada price reference utk cooling coil : http://forum.lowyat.net/topic/477327/all
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2012 10:27 PM | Show all posts
Kereta priki 2006, maknanya dah lebih 5tahun. dan mungkin dah lebih 150,000km perjalanan kereta tu.  Sampai masa dah kompresor kong. Ttg cooling coil tu kena test. Suruh ameng ka ahkong ka, cek benda tu dgn rendam dalam air dan kompres coil tu dgn udara. Kita akan nampak bubble jika coil tu rosak.

Semasa pemasangan semula, tukar filter/tabung, tengok juga valve samada masih elok atau tidak. Benda tu rm80-100 je.  Suruh pomen tu tukar semua 'o' ring utk memastikan tiada kebocoran. Berlaku pada setiap sambungan.  
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2012 10:54 PM | Show all posts
Cooling coil mmg mahal kalu tukar.. aku nye kelisa dulu kena 500 lebey gak.. campur upah.. bla.. bla.. pastu boleh blah
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2012 01:20 PM | Show all posts
pegi kedai  air cond authorised dealer denso ker?kalo x,cer g sn...ape lak kata tokey kt situ plak
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2012 01:21 PM | Show all posts
pegi kedai  air cond authorised dealer denso ker?kalo x,cer g sn...ape lak kata tokey kt situ plak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.541739s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list