CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 3279|Reply: 3

Nak sinopsis Lamunan Puitis by Shahnon Ahmad

[Copy link]

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 17-12-2010 11:53 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

hi all..

ni rasanya first time lepak sini...sebab nak cari sinopsis novel Lamunan Puitis by Shahnon Ahmad...novel ni trilogi, ada 3 cerita dalamnya...

lagi satu, novel di hadapan pulau by a samad said....


erm, aku dah puas google tapi x jumpa plak...korang selaku peminat tegar novel2 malaysia ni tau x kat mana boleh aku refer?


tq...
1

View rating log

"Album terbaru Dato' Siti Nurhaliza #FRAGMEN di pasaran mulai 30 Jun 2014"
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-12-2010 10:24 AM |All posts
Apa2 hal pun meh Star tempek gmbar dulu....

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-12-2010 10:27 AM |All posts
Lamunan Puitis Sebuah Trilogi ialah karya Sasterawan Negara Malaysia Shahnon Ahmad. Karya ini mengandungi 3 novel dalam satu buku.

Kisah pertama bertajuk "Sebuah Mimpi Hari Tua" mengisahkan sebuah keluarga yang teringat akan orang tua di kampung. Mengenang kembali akan sawah yang sudah tidak diusahakan lagi.

Novel kedua bertajuk "Titipan" mengisahkan tentang kenangan watak utama dengan ibunya.

Novel yang terakhir bertajuk "Embun". Mengisahkan tentang watak dan sifat embun dan kaitannya dengan sifat hujan. Kisah embun yang mencari jatidiri dan cuba memisahkan diri dari 'jemaah hujan'.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 20-12-2010 03:13 PM |All posts
mekasih cik star buku dah ada, tapi saya nak ringkasan novel nye...kat mane jual eh? google tarak jumpa laa...awat ler novel2 melayu ni susah benoooo nak jumpa ringkasan novelnyeeeee...
"Album terbaru Dato' Siti Nurhaliza #FRAGMEN di pasaran mulai 30 Jun 2014"
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-11-2014 03:40 PM , Processed in 0.300346 second(s), 19 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top