CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 20240|Reply: 29

TILES YG CUN UTK PORCH..

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 15-11-2010 06:07 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sesape ade cdgan tiles ape yg sesuai dan warna ape yg menarik dan yg berharga murah utk porch kete..agak2 nye brape kos upah ngan beli barang bg rumah teres lot tgh senang cite complete siap sume brape harga..x ingat pnjg brape tapi lebih kurang 20x 29 kot...tlg yekk..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-11-2010 08:29 AM |All posts
kire senang 600sqft le hmm maube dl RM3300 siap sumer kot, tiles heavy duty ader grade rasenyer dlm RM1.80.RM2.50, u beli 600 keping dpt le diskaun
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-11-2010 12:18 PM |All posts
kire senang 600sqft le hmm maube dl RM3300 siap sumer kot, tiles heavy duty ader grade rasenyer dlm  ...
kairizal Post at 16-11-2010 08:29



    time kasih kairizal...kos tu kire siap sume la ye..senang skit takyah nk potong rumput lagi tetiap bulan..porch pun nmpk lebih bersih dan lapang kalau dh di tiles..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 16-11-2010 02:01 PM |All posts
Reply 2# kairizal

murahnya tile tu. tu homogeneous tile ke? aku tanya arkitek, kawan aku ni dia rekemen homogeneous tile. tapi mahal la plak dia kata. rm3.50 - rm35. jenama alpha...
~o|o~
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-11-2010 03:24 PM |All posts
Post Last Edit by Mulan at 16-11-2010 15:26

biasa utk car porch org amik heavy-duty, anti-slip tiles. corak macam2, kilat2, kelabu, gerutu2, etc. tgk bajet/minat la pulak

pastu tiles ada yg 1st grade/2nd grade... yg 2nd grade tu saiz/ketebalan tak sama tapi kalau tukang terer, takde masalah... tiles 2nd grade lebih murah ler

survey byk2 kedai la.. kalau g 1, 2 kedai ada can la tokey push suruh beli tiles yg ada byk stok kat kedai dia

pilihla kaler/corak yg evergreen/neutral... kalau nak tukar kaler cat rumah ke camtu, senang nak match kan.

brand wise dgr nya MML lagi tebal (dan mahal) dpd White Horse

lain2 taktaulah
[55:18]
Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 22-11-2010 07:05 AM |All posts
saya dan akak anis pakai jenis venus (1x2 kaki) heavy duty solid... cost dalam rm5-rm6 sekaki...
ok jugak.....

warna kena ikut citarasa sendiri.,
kos beli tile kena lebih untuk skirting
upah pasang untuk tiles + pasir/simendll dala rm2 - rm3 sekaki

saya buat 22x32 = tiles rm2100, upah pasang rm 1500
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 22-11-2010 10:59 AM |All posts
saya dan akak anis pakai jenis venus (1x2 kaki) heavy duty solid... cost dalam rm5-rm6 sekaki...
ok ...
actza Post at 22-11-2010 07:05



    ade pic x rupe tiles tuh???
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 22-11-2010 11:56 AM |All posts
saya dan akak anis pakai jenis venus (1x2 kaki) heavy duty solid... cost dalam rm5-rm6 sekaki...
ok ...
actza Post at 22-11-2010 07:05 AM


mmg senang handle la tiles tu actza...comot2 mop jer...dah bersih..tak perlu cuci teruk2 pun.walau sekeping tile tu (2x1) sekitar 5-6 rengget, tapi mmg puashati ler...

Sedikit pandangan from me utk saper2 yang nak buat tiles utk car porch..jgn pilih kaler gelap..senang nampak kotor beb..anis pilih kaler cerah sebab belajar dari pengalaman rumah sebelum ni yg ambik tiles kaler gelap...tension sebab selalu nampak kotor walau ari2 cuci...
Pandu Puteri GGH015
http://eblog.cari.com.my/?85739/
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-12-2010 09:42 AM |All posts
letak le contoh tiles kat porch kat rumah Anis, boleh buat panduan
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 2-12-2010 09:49 AM |All posts
letak le contoh tiles kat porch kat rumah Anis, boleh buat panduan
Ina_pk Post at 2-12-2010 09:42 AM


Ina, sejak pindah rumah baru ni, byk gambar lum sempat nak snap. anis pasang tiles kat porch satu kaler jer dan dipasang secara menegak (1' x 2') dengan susunan zig zag..Biasa org pasang tiles secara melintang kan (2' x 1')..nanti bila sempat snap, anis tepek kat sini..
Pandu Puteri GGH015
http://eblog.cari.com.my/?85739/
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 15-7-2011 11:39 AM |All posts
up topic ni balik, nak cari tiles yg sesuai utk car porch yg tak berbumbung, tiles apa yg sesuai, ada kontraktor sape leh buat kat sini...tq
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 18-7-2011 05:21 PM |All posts
Post Last Edit by lynalin10 at 18-7-2011 17:22

Lin nak share.. lin buat tiles utk porch campur ngan pebbles.. Design mcm batu-bata. so border setiap tiles tu letak pebbles dlm 1 kaki. pebbles sgt senang nak jaga sbb x kotor langsung. maybe sbb batu dan dilapisi ngan minyak (superseal), so sentiasa bersih dan berkilat. tiles tu kalau comot pun (sbb warna cream), just mop jer. Puas hati sgt..
blog:mypurplepink
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-7-2011 08:16 AM |All posts
lin,
ada gambar nak tengok, brapa ek kos buat tiles tu ya...ada no. kontraktor tu tak?
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 20-7-2011 03:03 PM |All posts
Reply 13# ieman47

nanti balik lin snap gambar, baru jer siap minggu lepas, panas lagi.. ieman47 tengok dulu, kalau berkenan nanti lin bg no kontraktor yg buat..
blog:mypurplepink
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 20-7-2011 03:10 PM |All posts
sesape ade cdgan tiles ape yg sesuai dan warna ape yg menarik dan yg berharga murah utk porch kete.. ...
sofeaz Post at 15-11-2010 06:07 PM
pernah tengok org psg terracotta tiles utk porch, nampak cantik, nampak ala ala rustic sikit
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 21-7-2011 04:27 PM |All posts
Reply  ieman47

nanti balik lin snap gambar, baru jer siap minggu lepas, panas lagi.. ieman47 ten ...
lynalin10 Post at 20-7-2011 15:03


cpt la cket amik pic..nk tgk hasilnyer nwehh..umh area mne?kos die brape?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 22-7-2011 10:41 AM |All posts
last month baru je pasang tile kat porch..ukuran 20x27 sebab lebihkan 2 kaki kat luar pagar tu. beli tile sendiri. 2nd grade je pon total harga rm1300++. harga sekeping rm4.80.kaler light grey selang dgn dark grey.upah pasang siap dgn pecah tembok (sebab besarkan pagar sket) dan buat tembok baru termasuk alihkan meter paip adalah rm5k.

hasil keje sgt ok dan kemas.puas hatila..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 22-7-2011 11:16 AM |All posts


ni gambar susunan tile umah kami..bolehla..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 22-7-2011 12:08 PM |All posts
smlm p tgk tile 1x2 harga rm5...cantik gak
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 22-7-2011 02:17 PM |All posts
Reply 13# ieman47


    Ok lin dah amik gambar, tp x tau macam mana nak post kat forum. Tp ieman47 bleh tgk kat blog lin http://mypurplepink.blogspot.com
blog:mypurplepink
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 22-7-2011 02:18 PM |All posts
last month baru je pasang tile kat porch..ukuran 20x27 sebab lebihkan 2 kaki kat luar pagar tu. beli ...
ewinana Post at 22-7-2011 10:41



    ok gak harga tu, leh bg. no. kontraktor tu...u area mana selangor ke?
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 22-7-2011 02:20 PM |All posts
Reply 16# krissx


    Krissx, bleh refer kat blog lin kat atas tu.. Kosnyer bleh kata mahal sket tp sbb pebbles dan porch rumah luas. Saiz 24x30 termasuk kat luar. Kos upah RM4500 dan barang RM1800. Ratio tiles ngan pebbles 50:50. Rumah lin kat Kajang sebelah SS7 Bandar Baru Bangi.
blog:mypurplepink
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 22-7-2011 02:21 PM |All posts
Reply  ieman47


    Ok lin dah amik gambar, tp x tau macam mana nak post kat forum. Tp ieman47  ...
lynalin10 Post at 22-7-2011 14:17

lin,
cantik la porch awak ek...saya pm nak tanya skit...hehehe
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 26-7-2011 12:17 PM |All posts
Reply  krissx


    Krissx, bleh refer kat blog lin kat atas tu.. Kosnyer bleh kata mahal sket t ...
lynalin10 Post at 22-7-2011 14:20


ni brg beli sendri ke atau seme kos contractor yg bg quote?btw, tiles tuh brand ape?size brape?bape keping?harap dpt revert..tq puann..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 26-7-2011 02:56 PM |All posts
Post Last Edit by matshah at 1-11-2011 14:43

sesaper yg berminat nak pasang tiles atau pebble wash, leh contact saya 012-2080556 (shah) atau ke web http://myreno2u.blogspot.com/
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-10-2014 11:22 PM , Processed in 0.265200 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top