pinjaman kereta kerajaan vs pinjaman bank..mana lebih baik? - Kereta,Kenderaan Bermotor & Aksesori - Hobi & Kehidupan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Search
View: 23525|Reply: 17

pinjaman kereta kerajaan vs pinjaman bank..mana lebih baik?

[Copy link]
Post time 1-10-2010 09:21 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam..

nak minta pendapat warga bod ni pasai tajuk di atas...yang mana lebih baik antara pinjaman kenderaan kakitangan kerajaan dgn pinjaman bank dari segi interest...tempoh bayaran...urusan pembelian...dan lain2 yang berkaitan...

TQ
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2010 10:03 AM | Show all posts | Share
pinjaman kerajaan selalunya potong gaji kan.....? jadi payslip jadi tak cantik... klu potong terlalu banyak nanti nak buat loan lain bermasalah gak kalu baki skit... cth loan umah... klu kita layak 200k tp payslip dah potong loan lain.... loan yg lepas nanti tak sampai 200k melainkan kita setle utang loan lain dulu....

dari segi urusan.. tempoh.. interest......  lebey kurang jer kot...
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2010 04:01 PM | Show all posts | Share
siapa yg tahu ni~share sini~
ingin nak tahu apa bezanya dua pinjaman ni?
adakah interestnya lower siket?ada apa2 tawaran a?
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2010 05:48 PM | Show all posts | Share
loan gov 4% baki berkurangan..loan bank memang le 3.XX% tapi takdak baki berkurangan..kesimpulannya, faedah gov loan lagi rendah dari bank loan..kalau tak silap haritu aku kira boleh jimat beberapa ribu utk loan saga aku..

loan gov aku haritu kena prepare dalam 10% gak cash sebab loan gov tak cover accessories pada kereta..so aku haritu kena byr dlm 3 ribu lebih kat dealer utk dptkan kereta dlm 41,498.00 punya kereta..bakinya baru loan gov cover..alaaa..kira sama mcm loan kereta bank biasa kena ada 10% gak kan..

aku kena bayar 519.41 utk saga yg harga 41,498.00 tu selama 7 tahun..cash aku byr berapa tak ingat 3,500.00 kot..kira loan gov 38k..so semua sekali 3,500 + (519.41 x 12 x 7) = 47,130.44..loan bank korang kira sendiri ek..hehe..wa tatau..

dari segi slip gaji yg tak cantik, aku tak kisah janji aku byr sikit..aku pun bukan nak buat loan apa2 dah lepas ni..setakat personal loan tu leh try bincang dgn bank officer utk daptkan nasihat..kalau tak layak, tak perlulah buat loan personal saja2 je buat tambah hutang..terutamanya hutang kad kredit...ya ampunn..aku dlam proses men'zero'kan hutang kad kredit..cuma tak tahan bila ada promosi, promosi yg boleh aku jimat sebab selalu harganya mahal..adehh..pening den..sori off topic..hehe..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2010 06:03 PM | Show all posts | Share
Post Last Edit by pelitaHatiku at 1-10-2010 18:05

Reply 4# abas8888

try kira ngan autoworld tadi utk kereta yg sama monthly= 579.02

* dgn kadar purata 4.0% interest, 3.5k d/pmnt
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2010 06:16 PM | Show all posts | Share
pinjaman kerajaan selalunya potong gaji kan.....? jadi payslip jadi tak cantik... klu potong terlalu ...
cmf_rambutan Post at 1-10-2010 10:03



pihak bank ada link dgn semua loan berdaftar yg peminjam buat ...w/pun dlm payslip tak tulis ape2 potongan tp kalu ada amik loan, bank akan tau gak. Sekaligus mempengaruhi jumlah pinjaman & bayaran bulanan tu
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 03:50 PM | Show all posts | Share
aku call bendahari dulu baru leh tau jawapan ko tu....sbb aku pun ingat nk pinjam loan krjn...sbb katanya walaupun 4% tp lebih murah because dia tak kira permonth.. tp kira tahun.mmg murahkan..sbg kakitangan awam..baik gunakan kemudahan pinjaman yg ada hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 04:33 PM | Show all posts | Share
pinjaman kerajaan selalunya potong gaji kan.....? jadi payslip jadi tak cantik... klu potong terlalu ...
cmf_rambutan Post at 1-10-2010 10:03



    kalau payslip gaji bersih RM10k lepas potong EPF bagai, cantikkan... buat loan..

sampai kat bank, haku check CCRIS, semua info hutang kuar..

credit card - MBB RM16,483.45
credit card - BIMB RM6,483.71
personal Loan - Bank Rakyat RM45,000.00
hire purchase - RHB  RM135,412.46


perghh.. terus haku cantas.. wakakakka..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 05:13 PM | Show all posts | Share
Reply 8# Fast-N-Furious

besar periuk besar keraknya...
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2011 09:25 AM | Show all posts | Share
kalau pinjaman kete kjaan ni, akan effect masa nak wat loan beli rumah(pinjaman umah)... biasanya akan rugi kat situ... pengiraan terperinci tak tau sgt... tapi rugi sktlah...

so, kalau blh beli umah ngan gov loan dulu, baru beli kete ngan gov loan...
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2011 05:09 PM | Show all posts | Share
kalau payslip gaji bersih RM10k lepas potong EPF bagai, cantikkan... buat loan..

sampai ...
Fast-N-Furious Post at 31-1-2011 16:33


korang tanya ke kat owner bank nih.. sumer pasal utang dia bleyy jwb...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2011 07:41 AM | Show all posts | Share
pinjaman kerajaan selalunya potong gaji kan.....? jadi payslip jadi tak cantik... klu potong terlalu ...
cmf_rambutan Post at 1-10-2010 10:03
cantek atau tak...sama ajer...kalo dia amik loan bank...payah jugak nak amik loan gomen....coz diorang dah tahu takat mana liabiliti kiter...nak approve bukannya sekejap...berbulan2 lamanya...tgk kenderaan nak beli apa...kalo takat keta murah2...bolehlaa dia amik loan kedua2nya rumah dan keta...org suka amik loan gomen..coz dah terikat dgn gomen...kalo bank leh main tarik tali lagi ...skip sebulan tak byr ke...byr sket ke...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2011 07:50 AM | Show all posts | Share
kalau pinjaman kete kjaan ni, akan effect masa nak wat loan beli rumah(pinjaman umah)... biasanya ak ...
cik_lin Post at 2-2-2011 09:25
Macam mana nak buat loan keta...kalo loan rumah dah cecah maksimum
biasanya...diorang dah kira siap2 utk satu pecahan...loan keta budget nih..loan rumah budget nih...dlm satu gaji...
mana2 dulu pun boleh...kalo nak beli keta mahal2..lebihan harga yg ditetapkan kena tambah sundriklah...
cuma susah nak cover belanja yg lain2 laa kot...anak ke...shopping ke...simpanan ke ...biasanya org amik loan rumah bila diorang berada dlm gred zone yg selesa...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2011 11:35 AM | Show all posts | Share
bila i dah besar nnt i pn nak beli keta besar yg laju
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2011 04:14 PM | Show all posts | Share
kalau pinjaman kete kjaan ni, akan effect masa nak wat loan beli rumah(pinjaman umah)... biasanya ak ...
cik_lin Post at 2-2-2011 09:25


aku rasa statement ni tak berapa betul le bro...tp...kalau gaji ko lepas potong segala bagai tinggal 40% (termasuk bayar umah)..mmg sakit lee nak wat loan keter...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2011 10:00 AM | Show all posts | Share
aku beli wira , loan gomen tahun 2002
full aksesori pun boleh jerk, cuma aku layak loan gomen 45k sahaja
time tuh wira aku 46k++,
aku wat loan 44k
int 4% flat
inv slip gaji

now aku beli honda city bank loan
int 2.7
loan 73k
bayo kat bank sendiri maaaaaa
x kaco slip gaji
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-2-2011 06:39 PM | Show all posts | Share
korang....aku dah setel borang2 sumer...ambik loan gomen...kalo kira balik dapat le beza lebih kurang 6k...boleh guna dua link ni utk kira...

http://www.autoworld.com.my/v2/tools/loan_payment.asp
http://app.mohe.gov.my/biaya/index.php?page=about

kalo takleh bukak ebiaya yg gomen tuh...try g website moe...
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2011 12:16 PM | Show all posts | Share
salam..

nak minta pendapat warga bod ni pasai tajuk di atas...yang mana lebih baik antara pinjama ...
pelitaHatiku Post at 1-10-2010 09:21



    Untung lagi guna gov loan.. walau dia 4% interest.. tapi 4% int. pada baki berkurang.. purata lebih kurang 2.2%.. mana bank yang ada offer semurah ni.. kecuali kereta kontinental..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

4-7-2015 06:24 AM GMT+8 , Processed in 0.287705 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list