CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234
Return Post new threads
Author: matabelalang

DI MANAKAH MAKAM NABI ADAM A.S. ?

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-3-2010 04:03 PM |All posts
nabi Isa pernah mintak pada Allah utk dijadikan nabi akhir zaman, tapi tak dapat.
Sebab, takdir Allah telah menetapkan bahawa Muhammad SAW adalah rasul-Nya terakhir.
Nabi Isa AS tak putus asa dan berdoa utk menjadi sekurang-kurangnya, umat akhir zaman kepada baginda Rasul SAW.

Allah SWT perkenan, maka turunlah dia sebelum kiamat selama 40 tahun dan ditugaskan utk membunuh Ad-Dajjal, penganut Kristian dan al-Khinzir....Zaman itu juga muncul Yakjuj Makjuj. Bangsa serakah ini tidak dapat ditewaskan oleh sesiapa pun. Allah turunkan binatang parasit dari langit lalu memakan tengkuk-tengkuk dan badan -badan mereka sehingga habis kesemuanya tanpa meninggalkan baka mahu pun spesis.
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 4-4-2010 04:59 PM |All posts
Tuhan berkati...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-4-2010 10:07 PM |All posts
Post Last Edit by ujang at 29-4-2010 22:09

  

tapak kaki Nabi Adam d Sri lanka...

A Buddha near the Foot        Print of Prophet Adam (A.S)

        
                           

Jutting sharply        skyward from the lush jungles of southwestern Sri Lanka is the 7362 foot        (2243 meter) peak of Sri Pada, the 'Holy Footprint'. Also called        Adams Peak, the mountain has the        unique distinction of being sacred to the followers of four of the        world's major religions: Hinduism, Buddhism, Christianity and Islam.        Long before the development of these religions, however, the mountain        was worshipped by the aboriginal inhabitants of Sri Lanka, the Veddas.        Their name for the peak was Samanala Kanda; Saman being one of the four        guardian deities of the island. For Hindus, the name of the mountain is        Sivan Adi Padham, because it was the world-creative dance of the god        Shiva that left the giant footprint (5 feet 7 inches by 2 feet 6        inches). According to Buddhist traditions from as early as 300 BC, the        real print is actually beneath this larger marking. Imprinted on a huge        sapphire, it was left by the Buddha during the third and final of his        legendary visits to Sri Lanka. When Portuguese Christians came to the        island in the 16th century they claimed the impression to be the        footprint of St. Thomas who, according to legend, first brought        Christianity to Sri Lanka.

        

But in fact, it is        the footprint of Prophet Adam (A.S) where he stood for a thousand years        of penance on one foot. When Prophet Adam (A.S) was expelled from        heaven, God put him on the peak to make the shock less terrible - Ceylon        being that place on earth closest to and most like heaven.




http://www.islamicmiracles.net/adams_peak.htm

http://funzu.com/index.php/crazy-pics/not-many-muslims-had-the-opportunity-to-see-this-01122009.html
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-5-2010 05:06 AM |All posts
ish ish ish...saper la yg berani bg wrong info tentang nabi2 ni.. baiklah dibetulkan.. nanti tak pasal2 org panggil hang dajjal
Life is wonderful...
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 2-5-2010 04:24 PM |All posts
HUHU..PELIKNYA...buat apa nak tahu sangat tapak kaki Adam tengok tue tak pasal2 dorg pergi buat berhala di tapak kakinya..

semua itu x penting lah..di mana dia di kubur or di mana dia mati..x penting..yang penting kita hidup berlandaskan Firman Tuhan.apa yang sy lihat banyak orang2 pergi kat kubur para nabi2 zaman dahulu dan berdoa atau mendoakan nabi tersebut..itu perbuatan sia2 dan berhala..yang harus di doakan yang masi hidup seperti kita..yang telah mati x akan bisa bertaubat lagi..masa pentaubatan adalah semasa kita hidup di bumi..dan selapas mati kita hanya di adili atas apa yang kita lakukan di bumi..masa tue mana ada kesempatan bertaubat lagi...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-5-2010 11:33 PM |All posts
HAAII....LAU TAHU KENAPE TAK BRITAHU....SIA2 JE KU BUKE LINK NI..............
SaPa KaU????
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-5-2010 11:55 PM |All posts
Makam Nabi Adam a.s. ialah Kaabah dan ketinggian Kaabah juga adalah ketinggian Nabi Adam a.s ...
matabelalang Post at 18-3-2010 14:43


betul ke??bagaimana saudara tahu yang makamnya adalah kaabah..tolong cerita lebih lanjut...

maaf.....saya orang non-muslims..tapi inginmengetahui lebih lanjut tentang islam...bila saya treats ini..saya ada rasa keliru skit....tolong jelaskan dengan terperinci agar saya tak keliru........tima kasih..
SaPa KaU????
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-5-2010 03:53 PM |All posts
Ada khilaf ulama tentang ayat yang mengatakan nabi Isa diangkat ke langit. Ada ulama mengatakan yang diangkat itu adalah jasad dan roh (baginda masih hidup), ada yang menatakan yang diangkat hanya roh sahaja (baginda telah wafat)...
temansejati17 Post at 23-3-2010 10:20



    Thx for d info. Aku slalu ada mslah dgn pendapat yg first tu... mujurlah ada expert yg differ, now ada pilihan.

btw, kalau nak physical proof pasal Nabi Adam ni mmg susah ler... setakat 5,000 tahun mcm Firaun tu boleh lg le lagi korek2....

btw, awat lah u sentap marahkan fellow forumer sampai mcm tu...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-5-2010 04:02 PM |All posts
tapak kaki Nabi Adam d Sri lanka...
For Hindus, the name of the mountain is Sivan Adi Padham, because it was the world-creative dance of the god Shiva that left the giant footprint (5 feet 7 inches by 2 feet 6 inches). According to Buddhist traditions from as early as 300 BC, the real print is actually beneath this larger marking. Imprinted on a huge sapphire, it was left by the Buddha during the third and final of his legendary visits to Sri Lanka. When Portuguese Christians came to the island in the 16th century they claimed the impression to be the footprint of St. Thomas who, according to legend, first brought Christianity to Sri Lanka.         

But in fact, it is the footprint of Prophet Adam (A.S) where he stood for a thousand years of penance on one foot...
ujang Post at 29-4-2010 21:07




    Bagi aku, tak payahlah nak jadi Hindu, Buddha, Portugis segala nak claim tapak kaki.

Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 11-5-2010 11:18 PM |All posts
Nabi Isa(Yesus) mati di kayu salib dan bangkit hari ke 3..dan Ia kembali ke tempat asal-Nya iaitu syurga.

tentang Nabi adam punya kubur di kaabah tue mcm mana pulak? betul ke..mcm mana dorg tahu??agak2nya zaman nabi adam berapa lama dah berlalu yek??1bilion?1juta?1tahun?1bulan?1minggu?1hari?1jam?1minit?1saat?1detik?

mcm x logik jew..time zaman nabi nuh pun dunia di penuhi air..mesti stuktur tanah berubah..lagipula..yang hidup masa tue nuh dan keluarganya..x tahu la pula kalau kubur Adam tue di tanda supaya x lupa tapak kuburnya..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-5-2010 03:57 AM |All posts
reply 86# agape

pssttt dari mana sumber u dapat info yg menyatakan Nabi Isa (Yesus) mati di kayu salib dan bangkit hari ke 3... tu?

ps: kalau u non-Muslim, i can accept coz itu hak bagi agama u...
no hard feelings k? ~PEACE~


(posted by mobile)
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-5-2010 12:05 PM |All posts
mek xkata TT tak logik..tp klau ikut kata nabi
klau la dia bleh minta Allah benarkan manusia sujud manusia, mesti dia akan sruh isteri sujud suami..jd kat sini mek xrasa kubur nasi adam kat kaabah..
mesti ade kat somewhere..sb dulu pun iblis penah gi kubur nabi Adam konon nak bertaubat..bila Allah sruh iblis sujud kat kubur nabi Adam iblis enggan..<pada pak2 dukun yang pelihara iblis nape xtanya ek kubur nabi Adam kat mn?hehehe..mek xnak tanya..mek tak nak bersubahat ngan iblis..musuh mek tu..>

bagi mek la..kubur-kubur nabi ni tak penting..keadaan mereka sama gak macam kubur-kubur manusia lain..mereka manusia biasa macam kita..cuma kelebihan mereka, mereka dipilih oleh Allah untuk menyebarkan agama langit..menjauhkan manusia dari kemungkaran..dan mek berterima kasih pada mereka dan bersyukur dengan Allah jadikan mek salah seorang yang terima hidayatNya sedangkan kat luar ramai lagi manusia yang pernah dengar tentang islam tapi tak merasa hidayatNya..alhamdulillah...

tentang Nabi Isa plak..mek stuju Nabi Isa tak mati lagi cuma di angkat bak kata sorang forumer tu Nabi Muhammad pernah jumpa Nabi Isa masa mijrak..lagi pun Nabi Isa klau ikut al quran akan diturunkan untuk membunuh dajal bersama dengan iman mahdi.

ape-ape pun klau mek salah harap sangat forumer yang lebih arif hal ini membetulkan..
terima kasih
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-5-2010 08:29 AM |All posts
Reply 84# Yuree

jangan lekas percaya ... SILA BUAT KAJIAN DULU .. TT nie ingin mulakan forum dan berbincanglah ... cari dan gunalah sumber yang berasas ... atau jumpalah alim ulamak, cendikiawan untuk maklumat lanjut ... tq ...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 13-5-2010 06:21 PM |All posts
Reply  Yuree

jangan lekas percaya ... SILA BUAT KAJIAN DULU .. TT nie ingin mulakan forum dan be ...
matabelalang Post at 13-5-2010 08:29


terima kasih.....memang mengelirukan tetapi.hari tu yuree ade jumpa ustazah..
memang btul lah makam nabi Adam dekat kaabah...
cume dekat sni ade je yang melalut.....
tpi..yuree akan selidik lagilah dengan teperinci....
SaPa KaU????
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 14-5-2010 11:05 AM |All posts
ini hanya untuk informasi sahaja ...
bukan untuk wujudkan wahabi baru ...
iman dan tauhid tetap de ...
matabelalang Post at 21-3-2010 15:45



Assalamualaikum matabelalang,

Teman nak tanyer skit.
Apa KELEBIHAN nya kalau kita tahu di mana kubur Nabi Adam a.s. nie??

Btw, kenyataan bahawa kubur Nabi Isa a.s. berada di Baitulmuqaddis tu adalah SALAH n MENYELEWENGkan.
Nabi Isa a.s. belum di wafatkan. (refer to Al Quran n Hadis)
So, camana bley ada kubur??

Sekiranya benda kecil seperti ini pun sudah salah, tak perlu baca tulisan nya yg lain.

p/s masih banyak benda yg kita perlu tahu n amal dari memikirkan perihal kubur para Nabi n Rasul a.s.

Waallahua'lam
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-5-2010 12:20 PM |All posts
Post Last Edit by sharfox at 14-5-2010 12:22

Reply 87# cekmek

Salam cekmek - bagi nabi2 kita katakan wafat. Mati tu biar la di kalangan umat2nya sahaja. Walaupun wafat dan mati tu sama erti tapi biarla kita ikut kelaziman. Alangkan raja2 pun kita katakan mangkat inikan pulak para anbiya. Sekian adanya.
Life is tough...
it's tougher if you're stupid."


Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 14-5-2010 12:59 PM |All posts
Reply 91# sharfox


    sori ye..mek salah guna..wafat.. ..thx sharfox atas keprihatinan anda..
Reply

Props Report

1234
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-11-2014 12:25 PM , Processed in 0.296442 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top