CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 4970|Reply: 34

meehoon takder sijil halal..AWAS!

[Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-3-2010 03:02 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

*astaghafirullah..
utk perhatian forummers sekalian..kalau salah tolong bagitau..thanks..


Kilang Bihun Beras Indah Sdn. Bhd. (KBBI)(Co. No. 365216-T)*telah beroperasi semula walaupun telah disita oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDN & HEP), Putrajaya.

KILANG BIHUN BERAS INDAH SDN. BHD. (KBBI) KAMPUNG SELAMAT, TASEK GELUGOR SEBERANG PRAI

PERHATIAN KEPADA PENGGUNA-PENGGUNA ISLAM MALAYSIA TERHADAP BARANGAN DARI KILANG BIHUN BERAS INDAH (KBBI) YANG MASIH BEROPERASI DAN MENGGUNAKAN TANDA HALAL TIDAK SAH!!!!!!

- Syarikat ini yang dahulunya memproses bihun*CAP CILI, CAP KETUPAT, CAP LANGSAT, CAP CABAI BURUNG, CAP BUNGA KANGKUNG, CAP CIK YATI dan CAP PHOENIX*

- Terkini, mereka telah menipu orang ramai dengan*menukar alamat premis*kepada yang baru dalam menjalankan perniagaan lama mereka iaitu perniagaan pemprosesan bihun walhal kawasan pemprosesan bihun tersebut masih di tempat yang lama iaitu bersebelahan kandang ****.


Anak panah di sebelah kanan menunjukkan kilang Bihun Beras Indah manakala anak panah di sebelah kiri menunjukkan pusat ternakan ****

Keadaan dalam kandang ba*bi yang bersebelahan kilang KBBI


Untuk mengaburi mata pengguna, mereka meletakkan*alamat yang berlainan dari alamat kilang sebenarnya di Kampung Selamat pada bungkusan bihun. Kilang tersebut juga bertindak menutup mata pengguna dengan meletakkan*nama dan alamat pengedar atau pendaftar yang tidak dikenali*para pengguna sebagai salah satu anak syarikat KBBI.

Jenama baru KKBI :

CAP MASJID, CAP KRIS, CAP NYONYA*,*CAP LAKSA KAMPUNG, CAP LAKSA SILAT, CAP JATI, CAP KAPAL LAYAR*dan*CAP SYAIRIAH


Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-3-2010 03:12 PM |All posts
Post Last Edit by kodoklawa at 9-3-2010 15:14

hello..bihun CAP cik YATI..BIHUN JATI tu kan anak sykt Bernas..aiseyyy..tertipu lg org islam..mujur aku tak beli mihun cap JATI ni....

p/s bihun eka tu halal tak?
Bila bulan berwarna Biru
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-3-2010 03:27 PM |All posts
Tu la org kita....Bila nampak gambar masjid ja kat depan tue...Bukan main belinya...Apalagi company pun nama melayu ala islam bagai....Punggah la..
Kalau beli makan kat umah ok la..bley belek gak mana tempat mari barang tu..Kalau makan kat restoran...Telan ja la jawabnya..
Kena buat peraturan la di malaysia nie...Keluaran syarikat cina mesti kena tulis tulisan cina..Letak gambar tokpek kong..Baru tak tertipu mak limah di kg
If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles.

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-3-2010 03:34 PM |All posts
packaging dorang berjaya menipu customer..
makcik2 pun bukan tau bila beli..susah2
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-3-2010 03:36 PM |All posts
Pemantauan di Malaysia teramat lemah. Bukan setakat kes bihun, tetapi kes maksiat pun tak mampu nak pantau. Rukun Islam kedua, langsung tak ada pemantauan.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 9-3-2010 03:40 PM |All posts
naya... naya..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-3-2010 04:06 PM |All posts
bihun jap jati pun xhalal ke...hampagas betul...aku da banyak kali bli bihun ni..mati2 ingat syarikat jati y beras tu keluarkn..btl ke xhalal??kluu bihun cap jasmine tu halal x?
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 9-3-2010 04:13 PM |All posts
errr bihun cap bintang yg selalu jual kat hypermarket tu halal tak? iskk...
Salam Perkenalan
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 9-3-2010 04:20 PM |All posts
adehhh..dah ar aku ni peminat mi hong adehhh...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-3-2010 05:17 PM |All posts
bihun kampung tu tak halal ke? alamak...aku baru beli..kena sedekah pada jiran india depan tu la ni...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 10-3-2010 10:22 AM |All posts
kenapa x report semula. so far i bli bee hoon Eka memng melayu buat tgk kt tv hari tu
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-3-2010 11:50 AM |All posts
Pemantauan di Malaysia teramat lemah. Bukan setakat kes bihun, tetapi kes maksiat pun tak mampu nak pantau. Rukun Islam kedua, langsung tak ada pemantauan.
alien7749 Post at 9-3-2010 15:36


yup..setuju...spttnye buat pemantauan kat kilang2 cmni...
hm makin pyh nk cari cap yg halal ni...isk
Imagine.Dragons.Demons
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 10-3-2010 12:12 PM |All posts
11# sunsuria3

pernah tgk satu dokumentari kat TV1. rancangan masak2. chef blog kot nama rancangan tu. dah ingat2 lupa. diorang buat demo masak kat halaman rumah owner jenama EKA.  ownernya chinese.
Hadiah DIY
kedaihadiahonlineku.com
facebook.com/kedaihadiahonlineku
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 10-3-2010 12:14 PM |All posts
so sebenarnya bihun EKA ni sapa yg buat.??? dah confused dah ni. saya tgk ownernya chinese... akak sunsuria plak tgk melayu....
Hadiah DIY
kedaihadiahonlineku.com
facebook.com/kedaihadiahonlineku
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-3-2010 12:16 PM |All posts
salam, sebenarnya tanda HALAL JAKIM mcm mana ek? sebab sshi tgk ada yg berbintang, ada yg bulat biasa je logo halal tu....mcm confuse pulak. berapa jenis Halal yg ada kat Malaysia ni?
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-3-2010 12:26 PM |All posts
Pemantauan di Malaysia teramat lemah. Bukan setakat kes bihun, tetapi kes maksiat pun tak mampu nak pantau. Rukun Islam kedua, langsung tak ada pemantauan.
alien7749 Post at 9-3-2010 15:36


setuju..sepatutnya kes2 macam ni x patut berlaku..
kalau adapun dalam 1,2 kes ok lagi..
tapi ini dah banyak..
lepas ni memang kena lebih hati2 la..
sebab pihak yang diberi tanggungjawab x mampu nak mencegah kes2 macam ni daripada terus berlaku..

p/s : geli tengok picture tu..
Subhanallah..walhamdulillah..
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 10-3-2010 02:23 PM |All posts
hampir-hampir nak beli cap jati tu
isk..isk..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 10-3-2010 08:55 PM |All posts
sungguh i tgk tv lps issue kilangbee hoon kotor tu ada yg dakwa beehoon eka. so owner ni declare kat tv bukan beehoon eka. sbb eka tu milik dia, masa tu lelaki melayu lah dia siap tunjuk product eka yg lain. since then cari eka je, bee hoon or laksa
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 10-3-2010 08:57 PM |All posts
ni br kuar tv3 kuaci pula guna logo halal jakim tanpa izin. kuaci ni byk kat super mkt
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 11-3-2010 01:13 AM |All posts
bihun eka pun sama juga kot..

tgk alamat kat web

Penang Office
2471, Tingkat Selamat 2,
Kampung Selamat,
13300 Tasek Gelugor,
Seberang Perai Utara,
Penang,

ada eka lain ker
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-3-2010 06:55 AM |All posts
adoi laaaaaaaaaaaa..... sib bek aku x makan bihun
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 11-3-2010 12:27 PM |All posts
18# sunsuria3

saya ada saja2 google.  saya jumpa link ni http://eka.com.my/eng/home.htm

ni petikan kat dlm web tu

Kilang Bihun Bersatu Sdn Bhd (KBBSB) was founded by our Managing Director Mr. Ang Cho Teing and registered under the Companies Act 1965. It had its humble beginning on 15th September 1988 as a small scale environmental friendly quality rice vermicelli manufacturer

saya rasa le...maybe owner nya chinese tp kilangnya dpt sijil HALAL. bab kak sunsuria tgk dlm TV tu maybe brand lain kot
Hadiah DIY
kedaihadiahonlineku.com
facebook.com/kedaihadiahonlineku
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 11-3-2010 12:32 PM |All posts
saya rasa jenama EKA ni mcm MAGGI la kot. MAGGI tu pun mmg bukan org kita ownernya tp well recognised kat Mesia ni as HALAL dan tinggi tahap kebersihannya kilangnya. mmmmm.......
Hadiah DIY
kedaihadiahonlineku.com
facebook.com/kedaihadiahonlineku
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 11-3-2010 04:08 PM |All posts
bee hun jasmin ok tak?? susah tul nak mkn halal kat mesia nih...
Yam, Al Fatihah utk arwah!!!
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 11-3-2010 11:51 PM |All posts
Banyak betul produk makanan tak halal kat pasaran, camana nak cegah ni, yg tipu logo JAKIM terutamanya. Aku rasa JAKIM kena kerja keras untuk ini.Kalau ada lagi info pasal halal ni elok di hebahkan.
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-10-2014 10:41 PM , Processed in 0.309348 second(s), 36 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top