CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 43286|Reply: 114

Jenama Produk Buatan Malaysia

[Copy link]
Post time 9-8-2009 12:53 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-8-2009 12:56 AM | Show all posts | Share
Malaysian Hand / Power Tools & Equipment Product





Tukul






http://www.mytukul.com/




Mr.Mark






http://www.mrmarks.com/



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2009 03:44 PM | Show all posts | Share
Buy Msian to help local manufacturers : Lee



Saturday, August 8th, 2009



By Lucas Jalong Bato



MIRI: Malaysian consumers should buy Malaysian-made products to help local manufacturers remain competitive during the global economic downturn, said Assistant Minister of Infrastructure Development and Communication Datuk Lee Kim Shin.

As Malaysians, let us not look down on Malaysian products which have achieved international standard and penetrated the global market.

I just want to share a personal testimony to the quality of our Malaysian goods. I bought a pair of sports shirt in London recently and when I came back discovered that it was made in Malaysia.

It was sold at three times the price in Malaysia. What I am saying is that our Malaysian products are of international standard.

Lee said this when launching the divisional-level Buy Malaysian Product Expo at the Indoor Stadium yesterday.

The two-day event attracted 80 participants.

Among those present were Sibuti MP Ahmad Lai Bujang; Pujut assemblyman Andy Chia; deputy Resident Emang Oyo Emang; Ministry of Domestic Trade, Cooperative and Consumerism state director Nasir Khosri and its branch head of enforcement office Zakaria Awang; and deputy mayor Mohd Chee Kadir.

Lee said it was the collective responsibility of Malaysian consumers to support the governments effort to stimulate the domestic economy by buying local products.

We must work together to overcome the current global economic downturn and not leave everything for the government to shoulder. For example, domestic consumers must be willing to bear a little bit of inflation which is necessary to stimulate the economy. This controlled inflation is needed as it reflects the domestic economy is still strong, competitive and attractive, Lee said.

He believed prices of goods at the expo would be reasonable and urged the public to visit the booths to show their support of the governments effort to stimulate domestic demand for local goods.

At the same time, he advised consumers to spend wisely during this economic downturn.


- The Borneo Post -


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-8-2009 03:08 AM | Show all posts | Share
Malaysian Cosmetics Product





Silky Girl













http://www.silkycosmetics.com/




Stage

















http://www.stage-cosmetics.com/




In2It











Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 02:23 AM | Show all posts | Share

Hah! Hah! Hah!

Post Last Edit by HangPC2 at 9-8-2009 00:58







http://www.matr ...
HangPC2 Post at 9/8/2009 00:53




Terus terang aku memang benci beli CD lagu 'Made In Malaysia' ni walaupong ori... Mostly memang low quality...


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 03:11 PM | Show all posts | Share


Terus terang aku memang benci beli CD lagu 'Made In Malaysia' ni walaupong ori... Mostly memang low quality...


Jizzz... Klong! Klong!
AceHand Post at 6/9/2009 02:23 AM


  Cheh!  patut sokong le industri muzik Msia...ni tak
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 03:12 PM | Show all posts | Share
Malaysian Cosmetics Product





Silky Girl








http: ...
HangPC2 Post at 31/8/2009 03:08 AM


hom baru tau SILKYGIRL tu produk Msia ropenya....
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2009 02:33 AM | Show all posts | Share

Ish!

  Cheh!  patut sokong le industri muzik Msia...ni tak
cmf_holmes Post at 6/9/2009 15:11




Ni paham tak ni...? CD made in Malaysia ler... Bukan artis in Malaysia...


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-9-2009 02:22 AM | Show all posts | Share
Radix Fried Chicken



























http://www.hpa.com.my/

http://www.facebook.com/RadixFriedChicken




Kaizer Roasters & Burger











http://www.kaizer.my/






Last edited by HangPC2 on 3-8-2014 04:57 PM

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2009 01:31 PM | Show all posts | Share
Apsal fc ni tak de kat tempat aku?

Yang tak puas hati tu, ada ke patut sesetengah barangan Malaysia kat Malaysia ni dijual lebih mahal dari barang yang diimport. Amende la.

Macam mana lah orang nak support barang buatan Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2009 11:55 AM | Show all posts | Share
tak pernah tau pun kewujudan restoran2 tuh.. hoho.
silkygirl & in2it tu tau la.. tapi stage tak sangka plak
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2009 09:14 AM | Show all posts | Share
Rasanya ada satu rancangan realiti guna khidmat STAGE. Eh bukan, ada satu anugerah kat tv3 tu. Juara lagu kot.

Selama ni aku ingat Silkygirl tu orang luar punya. Yelah dia punya standard hampir macam Mabelline.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2009 01:58 AM | Show all posts | Share

Haaa...

Apsal fc ni tak de kat tempat aku?

Yang tak puas hati tu, ada ke patut sesetengah barangan Malaysia kat Malaysia ni dijual lebih mahal dari barang yang diimport. Amende la.

Macam mana lah orang ...
aLiN_82 Post at 12/9/2009 13:31




Betol tu... Rasanya pong setakat boleh tahan jer... Bukannya sedap sangat...


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2009 09:57 AM | Show all posts | Share
^ Itulah. Susahlah macam tu. Kang tak beli dikatakan tak menyokong barangan buatan Malaysia.

Ah... tersilap eja Maybelline.   Nampak sangat aku tak peduli dengan benda-benda macam ni.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2009 11:24 AM | Show all posts | Share
Malaysian Style & Coffee Shops/Cafes

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=846194
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2009 12:41 AM | Show all posts | Share

Hmmm...

^ Itulah. Susahlah macam tu. Kang tak beli dikatakan tak menyokong barangan buatan Malaysia.

Ah... tersilap eja Maybelline.   Nampak sangat aku tak peduli dengan benda-benda macam ni.  ...
aLiN_82 Post at 17/9/2009 09:57




Sebut pasal sokong ni lagi satu aku susah nak sokong ialah peniaga 'Melayu'... Sesetengah tu suka sangat ambek kesempatang... Jual pepe asyik nak sembelih jer... Camne mau support...


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-4-2010 10:37 AM | Show all posts | Share
itulah..........
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-4-2010 12:58 AM | Show all posts | Share
Darabif Burger





















http://www.darabif.com.my/



Last edited by HangPC2 on 9-5-2013 01:23 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2010 02:58 AM | Show all posts | Share

Hah! Hah! Hah!

Post Last Edit by HangPC2 at 19-4-2010 07:02

Malaysian Fast Food Restaurants



Darabif Burge ...
HangPC2 Post at 19/4/2010 00:58




Kalau rasa nak makan burger yang sedap dan 'berkualiti'... Pilehlah Darabif ni... Nak yang beku pong ada... Balek masak sendiri kat rumah... Tapi harga dia mahal sket lar dari Ramly...


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-7-2010 01:30 PM | Show all posts | Share
Gila kasut Aliph



Oleh MOHD AZAM SHAH YAACOB

2010/06/13


IA cuma satu jenama kasut. Namun, hanya kerana tidak lagi dikeluarkan dan pernah menjadi satu jenama kasut tempatan popular di negara ini satu ketika dulu, ia kini menjadi buruan segelintir individu sebagai satu koleksi barangan yang sukar diperoleh.
Itulah yang berlaku pada jenama kasut Aliph, iaitu rangkaian kasut jenama tempatan paling diminati di kalangan remaja sekolah serta kumpulan muzik aliran rock kapak sekitar 1980-an hingga 1990-an.

Walaupun kini ada kalangan generasi muda yang langsung tidak mengenali, jauh sekali mendengar nama kasut berkenaan, bagi peminatnya ia satu nostalgia, sekali gus mengimbas kembali zaman kebangkitan irama rock selari dengan munculnya pelbagai kumpulan rock tanah air ketika itu.

Pengumpul koleksi kasut Aliph, Mohd Nazari Ibrahim, 37, berkata koleksi kasut Aliph sememangnya popular sekitar tahun berkenaan berikutan corak serta potongan bentuk kasut adalah paling terkini ketika itu.

Disebabkan itu juga, kasut terbabit memberi kesan kepada kebanyakan pelajar sekolah lewat tahun berkenaan, termasuk remaja yang terbabit dalam bidang muzik.

Dulu tidak ada permainan video seperti kini dan kebanyakan masa dihabiskan dengan mendengar radio. Jadi disebabkan itu, muzik turut mewarnai kehidupan pada waktu itu.

IA cuma satu jenama kasut. Namun, hanya kerana tidak lagi dikeluarkan dan pernah menjadi satu jenama kasut tempatan popular di negara ini satu ketika dulu, ia kini menjadi buruan segelintir individu sebagai satu koleksi barangan yang sukar diperoleh.
Itulah yang berlaku pada jenama kasut Aliph, iaitu rangkaian kasut jenama tempatan paling diminati di kalangan remaja sekolah serta kumpulan muzik aliran rock kapak sekitar 1980-an hingga 1990-an.

Walaupun kini ada kalangan generasi muda yang langsung tidak mengenali, jauh sekali mendengar nama kasut berkenaan, bagi peminatnya ia satu nostalgia, sekali gus mengimbas kembali zaman kebangkitan irama rock selari dengan munculnya pelbagai kumpulan rock tanah air ketika itu.

Pengumpul koleksi kasut Aliph, Mohd Nazari Ibrahim, 37, berkata koleksi kasut Aliph sememangnya popular sekitar tahun berkenaan berikutan corak serta potongan bentuk kasut adalah paling terkini ketika itu.

Disebabkan itu juga, kasut terbabit memberi kesan kepada kebanyakan pelajar sekolah lewat tahun berkenaan, termasuk remaja yang terbabit dalam bidang muzik.

Dulu tidak ada permainan video seperti kini dan kebanyakan masa dihabiskan dengan mendengar radio. Jadi disebabkan itu, muzik turut mewarnai kehidupan pada waktu itu.

Oleh kerana muzik aliran rock kapak sangat popular dan pelbagai kumpulan rock mula tumbuh macam cendawan lepas hujan, semua orang termasuk remaja yang bersekolah mahu jadi rock dan beridentiti rock, katanya.

Menurutnya, kebanyakan remaja kampung sepertinya ketika itu selalu duduk menghabiskan masa dengan bermain gitar di tepi jalan mengikut rentak lagu kumpulan yang wujud seperti Search, SYJ dan Lefthanded.

Malah, disebabkan itu juga kebanyakan mereka mengikut pemakaian kumpulan rock ketika itu.

Dulu, kalau tak simpan rambut panjang, pakai kemeja T dengan seluar jeans ketat memang tak sah.

Jadi, disebabkan banyak kumpulan rock ketika itu memakai kasut Aliph, secara tidak langsung remaja ketika itu turut mengikut trend memakainya, katanya.

Menurut Mohd Nazari, hobi mengumpul kasut Aliph tersemai sejak 10 tahun lalu apabila dia terbabit dalam satu forum bagi mengenal pasti peralatan serta perkakasan yang digunakan kebanyakan kumpulan rock sekitar 1980-an dan 1990-an, sekali gus mengenali identiti rock itu sendiri.

Setiap jenama serta fesyen pemakaian serta peralatan muzik digunakan kumpulan muzik lewat tahun berkenaan dikaji hinggalah timbulnya isu pemakaian kasut Aliph yang digunakan kebanyakan kumpulan muzik rock.

Dulu kasut Aliph memang popular sama ada di kalangan orang dewasa mahupun pelajar sekolah. Sebabnya potongan serta bentuknya memang paling terkini dan mengikut cita rasa seperti seseorang yang berimej rock.

Saya masih ingat lagi ketika zaman remaja, saya turut memiliki sepasang kasut Aliph jenis Hi-Cut. Kerana pengaruh penggunaannya ketika itu dan nostalgia yang masih belum pudar membuatkan saya mencari dan mengumpul kembali jenama berkenaan, katanya.

Demi mencari serta mengumpul koleksi berkenaan, dia yang berasal dari Tanjung Malim, Perak, mengakui ia memerlukan sedikit kesabaran dan penelitian selain perlu rajin bertanya.

Katanya, ada antara koleksi berkenaan sebenarnya mudah diperoleh di Internet berikutan ada pihak menjualnya, namun seseorang itu perlu pandai dan bijak untuk tawar menawar dan membuat perbezaan harga.

Kalau di Internet, kadangkala harganya mencecah hingga puluhan ribu ringgit dan ini paling menguji seseorang itu.

Seperti saya, kasut demikian tidak akan saya beli berikutan terlalu mahal dan cabaran bagi saya apabila mendapatkannya di kedai kasut yang wujud di pekan lama dengan harga jauh lebih murah, katanya yang memiliki koleksi 10 pasang kasut Aliph pelbagai jenis, termasuk tiga jenis Teni yang dikeluarkan khusus untuk wanita.

Sementara itu, bagi Azizul Azmi Azhar, 29, yang berasal dari Batu Gajah, Perak, mengumpul koleksi kasut Aliph memberi kepuasan kepada dirinya berikutan faktor kesukaran mencarinya.

Katanya, sebagai pengumpul koleksi kasut Aliph, pantang baginya melihat atau mendengar jenama kasut berkenaan.

Kalau saya berjalan ke mana-mana, perkara pertama yang selalu saya perhatikan adalah papan tanda kedai. Jika ada tertulis jenama Aliph, pasti saya berhenti dan tanya pemilik kedai sama ada mereka menyimpannya atau tidak.

Malah, pernah satu ketika kerana teruja melihat papan tanda Aliph di sebuah kedai di Muar, Johor saya terus masuk dan meminta pemiliknya menyelongkar stor bagi mencari jika masih ada tersimpan. Sudahnya saya dihalau selepas terus mendesak pemilik kedai itu mencarinya, katanya.

Mempunyai pendapat sama seperti Mohd Nazari, Azizul Azmi mengakui tidak membeli kasut berkenaan dari mana-mana portal di Internet berikutan harganya yang kebiasaan berkali ganda lebih tinggi.

Walaupun minat, tapi jika harganya tidak munasabah, saya tidak beli. Saya lebih suka mencarinya di pelusuk kedai lama sekitar pekan lama kerana cabaran untuk mencarinya membuatkan saya lebih puas.

Kadangkala kasut ini juga terselit di kedai bundle tapi jarang jumpa kerana kebanyakan penjual bundle kini tahu kasut Aliph sangat sukar dijumpai dan mereka kebiasaannya turut meletakkan harga tinggi, katanya.

Menurutnya, kebanyakan pengumpul kasut Aliph sepertinya tidak memakai kasut berkenaan dan hanya menyimpannya sebagai koleksi peribadi.

Kebanyakan kasut yang dibeli disimpan sebagai satu koleksi dan jarang ada pengumpul memakainya.

Kalau ada pun, ia dipakai untuk tujuan tertentu dan dalam tempoh singkat saja kerana khuatir ia rosak, katanya.


- Harian Metro -


Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2010 01:28 AM | Show all posts | Share

Errr...

Gila kasut Aliph



Oleh MOHD AZAM SHAH YAACOB

2010/06/13


IA cuma satu jenama kasut. Nam ...
HangPC2 Post at 5/7/2010 13:30




Takde citer pong kenapa jenama 'popular' ni tetiba bleh pupus...


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-10-2010 12:25 PM | Show all posts | Share
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 01:47 PM | Show all posts | Share
BONIA ...........
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 01:48 PM | Show all posts | Share
Pensonic.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 01:48 PM | Show all posts | Share
Wilson........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

5-5-2015 06:17 PM GMT+8 , Processed in 0.263429 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list