CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345Next
Return Post new threads
Show: 20004|Reply: 113

Loteng

[Copy link]

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-9-2007 05:19 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Saya nk bertanya pd sume.....

sapa ada pengalaman buat bilik pd bahagian loteng umah.... soklannya...

1) perlukah bumbung diangkat lebih tinggi tuk pengudaraan
2) lantai buat mcmana? kayu ke konkrit....
3) tangga nk naik camana.... straight aje atau jenis berputar2
4) bilik tu nanti sesuai tuk apa?
Reply

Props Report

eva  

Fighter

Dark Witch

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 14-9-2007 02:56 AM |All posts
nice one ummi..
i tolong upkan you punya topic eiks..
mesti ada developer atau contractor yg tau mcmana nak buat...
you might be right, BuT you'll NEVER win the battle
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-9-2007 02:47 PM |All posts

Reply #2 eva's post

itulah eva.... actually my family are x guna lg... sbb I intend nk wat loteng dulu.... saje nk buat extra bilik....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-7-2008 06:33 PM |All posts

Attic @ Loteng

Tak sure samada tajuk ni pernah kengkawan semua bincangkan... Masammanis ingat nak tambah attic kat rumah...luas dalam 10X10 kaki... dah tanya kontraktor, dia kata leh buat (hmm diaorg ni semua bleh buat) Tapi tak sure in long term attic ni selamat ke idak.... maklum la, tambah besi pada dinding then covered by kayu (jenis resak)... kalo kengkawan leh share pengalaman and ada gambar utk dikongsi amat2 dalukan...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-7-2008 09:15 PM |All posts

Reply #1 masammanis89's post

Cam best jer. Nak buat aper kat loteng tu?

Dulu2, dlm citer omputih, selalunya anak dara yg tinggal kat loteng.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 2-7-2008 08:45 AM |All posts

Reply #1 masammanis89's post

koko ada soklan..harap mama sudi jawap

1) berapa kontrektor tu charge mama utk bina loteng tu..?

2) umah mama ni single storey ke..?

3) kalo buat loteng...mean roofing kena tinggi,
     maknanya roofing sedia ada dah tinggi @ kena up lagi..?

4) loteng mama ni lantai dia dari btg besi covered by kayu..? camtu?

5) beam dah ada ke..?

6) tangga ke loteng camana..? corner stairs..? @ straight stairs..?
Syukran Jazilan...
Aku berjaya menikmati tiap minit kehidupan ini dgn tenang & senang
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-7-2008 10:01 AM |All posts
Originally posted by masammanis89 at 7/1/08 18:33
Tak sure samada tajuk ni pernah kengkawan semua bincangkan... Masammanis ingat nak tambah attic kat rumah...luas dalam 10X10 kaki... dah tanya kontraktor, dia kata leh buat (hmm diaorg ni semua b ...



Boleh buat Mmanis,depa akan tembak tepi dinding n terus buat lantai dan lain2
bumbng umah tu kena tinggi la..kalau kontraktor kata boleh takde masalah.
alhamdulillah umah akak smpai skrg nie dah hampir 7 thn,ok lagi.
ummyfaqihah.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 2-7-2008 10:53 AM |All posts

Reply #4 FARINATA's post

Farinata, boleh pastekan gambar tak kat sini tak? nak tengokla macam mana u punya loteng ,
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-7-2008 02:10 PM |All posts

Balas #3 koko2\ catat

1) Kontraktor tu charge dalam RM8K (siap ngan tangga)
2)Rumah d/storey... cuma kat family hall kat atas tu besar sikit... and teramaaat lah tinggi... lebih kuang dalam 25 kaki.... memula ingat nak bior ajer.. tapi pikir2 for long term karang susah nak bersih sawang nun atas....
3) tinggii.... tak payah nak upkan bumbung dah...
4)Dari explaination kontraktor, dia akan pasang besi melintang.... korek lubang kat dinding and skru kan... so ada lebih kuang 7 batang besi 4" tebal then kat atas tu baru letak kayu... jenis resak (kontraktor cakap kayu jenis ni tak mat (tak reput) entah laa.. i..
5) Since dia dah melintang dari dinding ke dinding... takk de tiang la yg support dr lantai bawah...
6) I mintak kontraktor buat straight stairs... tapi tak tahu la elok ke idak.. sebab tak penah lagi tengok camne rupanya attic ni...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-7-2008 02:10 PM |All posts

Balas #3 koko2\ catat

1) Kontraktor tu charge dalam RM8K (siap ngan tangga)
2)Rumah d/storey... cuma kat family hall kat atas tu besar sikit... and teramaaat lah tinggi... lebih kuang dalam 25 kaki.... memula ingat nak bior ajer.. tapi pikir2 for long term karang susah nak bersih sawang nun atas....
3) tinggii.... tak payah nak upkan bumbung dah...
4)Dari explaination kontraktor, dia akan pasang besi melintang.... korek lubang kat dinding and skru kan... so ada lebih kuang 7 batang besi 4" tebal then kat atas tu baru letak kayu... jenis resak (kontraktor cakap kayu jenis ni tak mat (tak reput) entah laa.. i..
5) Since dia dah melintang dari dinding ke dinding... takk de tiang la yg support dr lantai bawah...
6) I mintak kontraktor buat straight stairs... tapi tak tahu la elok ke idak.. sebab tak penah lagi tengok camne rupanya attic ni...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-7-2008 02:13 PM |All posts
Originally posted by FARINATA at 2-7-2008 10:01 AM



Boleh buat Mmanis,depa akan tembak tepi dinding n terus buat lantai dan lain2
bumbng umah tu kena tinggi la..kalau kontraktor kata boleh takde masalah.
alhamdulillah umah akak smpai skrg  ...


Kak... lantai tu pakai kayu apa? Ada tambah flooring baru ke mmm tambah timber strip ke..apa2 ke... so tangga akak buat dr kayu ke bosi....
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 2-7-2008 04:41 PM |All posts

Reply #4 FARINATA's post

buleh share pix...?
The way we think make us different - Anon
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 2-7-2008 04:57 PM |All posts
yelah, sapa yg dah buat tu leh la share pic... tq
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 2-7-2008 05:20 PM |All posts
Rumah anis pun jenis bumbung tinggi....dan masa buat reno tahun 2006, anis terus suruh buat loteng sekali...2 bulan lepas my partner ada masa, dia besarkan loteng dari saiz 5' x 20' kepada 10' x 20'

[ Last edited by  AnisSuraya at 2-7-2008 05:36 PM ]
Pandu Puteri GGH015
http://eblog.cari.com.my/?85739/
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 2-7-2008 05:37 PM |All posts
alaa anis awat halus sangat....  tak nampak...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 2-7-2008 05:45 PM |All posts

Reply #12 puteri07's post

esok anis edit....tersetting size halus lak....
Pandu Puteri GGH015
http://eblog.cari.com.my/?85739/
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 2-7-2008 05:46 PM |All posts

Reply #12 puteri07's post

esok anis edit....tersetting size halus lak....
Pandu Puteri GGH015
http://eblog.cari.com.my/?85739/
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 2-7-2008 05:47 PM |All posts

Reply #12 puteri07's post

esok anis edit....tersetting size halus lak....
Pandu Puteri GGH015
http://eblog.cari.com.my/?85739/
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 2-7-2008 05:47 PM |All posts

Reply #12 puteri07's post

esok anis edit....tersetting size halus lak....
Pandu Puteri GGH015
http://eblog.cari.com.my/?85739/
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-7-2008 08:11 PM |All posts
ingat nak buat tangga cenggini



atau cenggini



ingat nak buat bilik bujang kat atas atau play room utk anak2... kalo sepah pun... kat atas he he ni masammanis share gambo yg digodek dr internet

study room kat attic


kalo ada budget leh buat bilik bujang..

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-7-2008 09:57 AM |All posts
Originally posted by farra2503 at 7/2/08 10:53
Farinata, boleh pastekan gambar tak kat sini tak? nak tengokla macam mana u punya loteng ,


farra,loteng tu skrg nie penuh dgn kotak2 jadi ala2 stor  buat sementara waktu.
ummyfaqihah.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-7-2008 10:00 AM |All posts
Originally posted by masammanis89 at 7/2/08 14:13


Kak... lantai tu pakai kayu apa? Ada tambah flooring baru ke mmm tambah timber strip ke..apa2 ke... so tangga akak buat dr kayu ke bosi....


akak guna kayu biasa jer,nak jimat ..
akak guna tangga bulat besi..bajet lari tang tangga
ummyfaqihah.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-7-2008 10:16 AM |All posts

Reply #9 mizahanan's post

fari,baru blk kl buat masa skrg loteng tu penuh dgn kotak2.
ummyfaqihah.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-7-2008 11:56 PM |All posts
Originally posted by FARINATA at 3-7-2008 10:00 AM


akak guna kayu biasa jer,nak jimat ..
akak guna tangga bulat besi..bajet lari tang tangga


susah tak nak wat naik barang guna tangga bulat nih?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-7-2008 12:16 AM |All posts
Originally posted by FARINATA at 3-7-2008 10:00 AM


akak guna kayu biasa jer,nak jimat ..
akak guna tangga bulat besi..bajet lari tang tangga


mm.. tapi senang tak wat naik barang kat atas ek?
Reply

Props Report

12345Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-10-2014 11:09 AM , Processed in 0.743348 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top