CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 14702|Reply: 26

kilang batik/sutera di kelantan & tganu

[Copy link]

Rank: 5Rank: 5

Post on 24-1-2008 12:48 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam...

saya dan rakan-rakan bercadang utk bercuti di kelantan dan terengganu pada cuti sekolah akan datang. salah satu agenda kami adalah melawat ke kilang batik/sutera yg terdapat di sana. harap rakan-rakan di sini dpt memberi alamat dan no telefon kilang -kilang tersebut utk panduan/rujukan kami. terima kasih.

Reply

Props Report

t@t  

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 24-1-2008 03:26 PM |All posts

Reply #1 farheen's post

wah.........ni kena cari kat yellowpages ni............http://www.yellowpages.com.my/
Geng Gagak Hitam (GGH) 004

http://www.ejawi.net/converter.php?go

Say NO to BN !!! Every Vote Leads To Destruction Of This Country
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 25-1-2008 09:31 AM |All posts
Ni alamat kilang noor arfa batik kat T'ganu...No tepon takde tapi boleh call no ni utk tanya 603-2692 4700


Lot 1048-K, Chendering Industrial Area, 21080 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman, Malaysia


--> but beware...batik noo rarfa mahal skit sbb branded...kualiti wise..rasanya tak byk beza dgn pengilang lain..pendapat peribadi je ni...
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 25-1-2008 12:08 PM |All posts

Reply #3 peachRose's post

batik noor arfa ni murah la. unless kalo bli kat butik dia. kalo kat kilang dia kat chendering tu harga dia murah sikit.
2013...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 26-1-2008 03:16 AM |All posts
kalau ke kelantan boleh ke kilang batik razali batik atau pun nordin batik, ruang legar pameran dia pun luas.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 26-1-2008 07:02 AM |All posts
wah... best nyer coz ramai sudi membantu. ini membuatkan saya dan rakan-rakan makin teruja utk ke sana. kalau ada apa-apa info, tolong inform ye. thanks a lot.

Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 30-1-2008 05:51 PM |All posts
Kat simpang tokku,k.trg ada satu mak sedara aku punye...Natifah Batik..
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 2-5-2008 11:34 AM |All posts
batik kelantan kureng lawa compare to tengganu
http://mama-and-kids-junction.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 2-5-2008 02:45 PM |All posts
Originally posted by erleyna at 2-5-2008 11:34 AM
batik kelantan kureng lawa compare to tengganu


batik kelantan memang kureng sket dr segi design..
tapi kualiti kain lagi bagus kelantannye..
ni pendapat tetamu kerajaan yang slalu aku bwk..
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 2-5-2008 04:23 PM |All posts
batik kelantan lagi murah
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 2-5-2008 04:25 PM |All posts
batik asal dari kelantan ke terengganu?
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 2-5-2008 07:54 PM |All posts
batik wajib pakai ari khamis...
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 3-5-2008 07:17 PM |All posts
oleh kerana aku ni peminat batik, kalu di ganu boleh cari kat :
- Wanisma batik dekat kg ladang...( sambil tengok batik boleh gak usha barang tembaga )
- Nozi batik kilang dia kat Tepoh..
- Sutera Semai di Permint Jaya...
- Noor Arfa kat Cendering..
Banyak lagi sekadar list beberapa..tapi paling senang pergilah Pasar Payang banyak pilihan dan cantik2...
Range harga, kalu satu tone biasanya bwh RM170 ( include yang brush dan renjis )
kalau banyak tone tu harga dia mahal skit la...
Reply

Props Report

Fighter

Botaque Nje

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 4-5-2008 09:47 AM |All posts
Originally posted by BeachBoys at 30-1-2008 05:51 PM
Kat simpang tokku,k.trg ada satu mak sedara aku punye...Natifah Batik..


dkt rumah gorg nii.....

harga pun bleh thn....
i don't need to SHOUT
to prove i'm RIGHT
Reply

Props Report

Fighter

Botaque Nje

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 4-5-2008 09:49 AM |All posts
Originally posted by iqlima at 3-5-2008 07:17 PM
oleh kerana aku ni peminat batik, kalu di ganu boleh cari kat :
- Wanisma batik dekat kg ladang...( sambil tengok batik boleh gak usha barang tembaga )
- Nozi batik kilang dia kat Tepoh..
- Su ...



klu kat pasr payang...yg renjis tu... boleh dpt rm 80
i don't need to SHOUT
to prove i'm RIGHT
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-5-2008 10:03 AM |All posts

Reply #8 erleyna's post

ni saya nok oyat satu rahsia, ore dok banggo2 ngan batik tganu, maaf oyat deh, saya ni niaga batik jugok, dalam wmdc nun, saya jual batik ambik nge tokei kelantan, tup2 tengok ada sama design hampir 90% dengan peniaga batik dr terengganu - kat dalam wmdc jugak, pastu try la tanya tokei ni, anta gi mana agi batik ni, dia cakap anta gi pasar payang, anta gi dungun, anta gi kuantan, laa... pastu kita tunjuk kat tokei kita, design seakan neh, dia cakap, ni sah2 dia punya material dan design, dia gelak jer sbb peniaga batik dr terengganu tu dok canang2 design berkualiti, sutera terengganu.. terengganu... sedangkan tokei kelate jugok hok hantar, maaf cakap lah deh.. mana2 kain kelantan dengan terengganu ni sama jah kalau ore bahasakan kain jaquard, taksok beza sepuloh sen pon! kalau sutera 100% pure terengganu tu sah2 rm400 sepasang ke atas , haa.. hok tu kelantan tokleh celen dr segi kelembutan dan ketulenan tahi ulat nye, tapi enggak bisa di bawak bersolat dong
jualan runcit TUDUNG BAWAL Asli shj,  di online sejak 2003,butik nyata di Kelantan
:: http://ctredzuan.com ::
di FB blh search "ctredzuan.com"
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-5-2008 10:05 AM |All posts

Reply #3 peachRose's post

saya pernah ambik stok batik dr arfa, kualiti dia lain dengan kelantan, cara dia matikan kaler, warna yg dia gunakan bukan dr jenama dr india, dia pakai ubat dr korea, remazol, dan warna arfa banyak kaler cerah sbb warna cerah dalam batik memang mahal. pastu tjanting arfa lebih halus dr kebanyakkan batik biasa. dia pakai jarum super saiz SS7, biasa pembatik lain pakai saiz SS9
jualan runcit TUDUNG BAWAL Asli shj,  di online sejak 2003,butik nyata di Kelantan
:: http://ctredzuan.com ::
di FB blh search "ctredzuan.com"
Reply

Props Report

t@t  

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 5-5-2008 03:41 PM |All posts
kat bali pon ada batik.....

so tak yah la nak petikai batik tu asal maner/batik mana hok lawo.....kekgi jadi issue/baloh plak.....
Geng Gagak Hitam (GGH) 004

http://www.ejawi.net/converter.php?go

Say NO to BN !!! Every Vote Leads To Destruction Of This Country
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 5-5-2008 03:50 PM |All posts
teringat zaman laki ambe wat sutera batik dulu2 kekekkek..wat bawoh umoh jah
SKYBOX/YUMY
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 5-5-2008 11:41 PM |All posts
Originally posted by KaKLaLa_Lost_id at 5-5-2008 03:50 PM
teringat zaman laki ambe wat sutera batik dulu2 kekekkek..wat bawoh umoh jah


aku pun perasan kat umoh kaklala ni ada tulis 'batik malaysia' ork...hehe...
doh tu bakpe dok wat doh bisnes batik tu...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-5-2008 02:38 AM |All posts
waa kalu lala wat batik boleh mitok spasang
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 30-5-2008 08:32 AM |All posts

Reply #16 ctredzuan's post

jeles la tu...
Reply

Props Report

wae  

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-6-2008 02:14 PM |All posts
Originally posted by ctredzuan at 5-5-2008 10:03 AM
ni saya nok oyat satu rahsia, ore dok banggo2 ngan batik tganu, maaf oyat deh, saya ni niaga batik jugok, dalam wmdc nun, saya jual batik ambik nge tokei kelantan, tup2 tengok ada sama design ham ...



:bg: ni kak sokong ct lebih 100% hehe
lebih 5 tahun doh kak dok nego batik ni...ayat ni sokmo la hok dok dengar...
ada banyak kali jugok la..ore masuk kedai kak..tanyo batik terengganu ko kelate?
bilo kito royat batik kelate..terus tubik :geram: :geram:
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 19-7-2012 10:16 AM |All posts
Up kan topik ni.., I ni 3 hari jalan-jalan cari makan/ kain baju kat Kuala Terengganu..., InsyAllah akan melawat Arfa Batik (for sure).., nanti I share apa-apa yg menarik tentang batik.
Ada berani nak fitnah aku?.. aku heret kau ke mahkamah.. jangan main2 aaaa..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 25-10-2013 10:19 AM |All posts
Nara_Gaara posted on 25-1-2008 12:08 PM
batik noor arfa ni murah la. unless kalo bli kat butik dia. kalo kat kilang dia kat chendering tu ha ...

klo beli kat kilang kena beli borong ke?

Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-10-2014 12:45 AM , Processed in 0.444061 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top