CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456789Next
Return Post new threads
Author: gx5448

[MERGED] Sakit Tulang Belakang/Prolapsed Disc/Scoliosis

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-11-2008 12:22 PM |All posts

Reply #15 laptop_rosak's post

try check kat sini
http://www.drbackbone.com/buy.html
website ni ada list tmpt y ada dr backbone ni....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 27-11-2008 12:29 PM |All posts
makan calcium caltrate 600mg or minum susu low fat byk2
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-11-2008 06:17 PM |All posts
aku pun takut jugak sebab aku ni sakit lutut tak baik baik lagi dia suspect sakit belakang dia suruh aku buat MRI nak tgk ok tak tulang belakang aku takotnnyyyyyyeeeee
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 26-12-2008 07:58 PM |All posts
The bane of BACK PAIN
Rajen M.






[size=+0]

While back pain is a complex subject, its causes can be identified and, in many cases, relief can be attained.

[table=200][/table]ONE-HALF of all working Americans admit having back pain symptoms each year. Back pain is one of the most common reasons for staying away from work. In fact, back pain is the second most common reason for visiting the doctor, outnumbered only by upper-respiratory infections.

Most cases of back pain are mechanical or non-organic -- meaning they are not caused by serious conditions, such as inflammatory arthritis, infection, fracture or cancer.

When the body is not seen as a whole, simple things are missed. That is why current technologies have done little to ease the pain of lower back ache sufferers. While back pain is a complex subject, its causes can be identified and, in many cases, relief can be attained.

The cause of lower back pain can be broken down into five primary problems. These five causes are interconnected. This breakdown is adapted from the St John Neuromuscular Therapy training -- a method of postural analysis and clinical massage therapy.
Except for pain caused by trauma or by cancer or rheumatoid arthritis, almost all lower back pain can be traced to one or a combination of these causes.

-Ischemia

In everyday language, this means "lack of blood flow". Tissues such as muscles cannot function properly. Without adequate blood to provide food and oxygen, soft tissues such as muscles, tendons and ligaments can build up lactic and other breakdown products of metabolism. This can become painful over time. Ischemia occurs when muscles are chronically contracted over a period of time.

- Trigger points

A "trigger point" is an area of the soft tissue which, after chronic contraction and reduced blood flow, becomes an area of high nerve activity.

For example, certain fibres in an ischemic muscle (a muscle with low blood) can become an unduly active trigger point in response to biochemical changes in the tissue.

Active trigger points cause referred sensation to other parts of the body. That sensation can be pain, tingling, numbness, thermal sensations (hot or cold), weakness, a general ache quality, or the feeling that "it just doesn't feel right".

For example, you might have a trigger point in a muscle of your lower back which refers sensation down into your buttocks, or even down the leg.

- Nerve compression and entrapment

This is pressure put on a nerve by a bone or an inter-vertebral disc. Nerve compression occurs when the spine becomes misaligned and one of the discs between the vertebrae gets squeezed on one side, causing it to bulge out on the other side. This "bulge" can put pressure on a spinal nerve causing pain.

Nerve entrapment is when a nerve is caught or pinched by the soft tissues. For example, the sciatic nerve (the largest nerve in the body) runs down through the buttocks and can become entrapped by the piriformis muscle when that muscle is very tight. This can result in pain flowing down the back of the leg.

- Structural imbalance

In a sense, this issue is the most significant of all. Structural imbalance is often the root problem responsible for ischemia, trigger points, and nerve compression or entrapment.

If the body is distorted off its centre line of gravity, compensating muscular patterns can result.

- Dysfunctional biomechanics

This is often a secondary result of structural imbalance and is caused by faulty movement patterns. Someone having a nagging lower back pain might hold her body in a restricted way and walk differently, showing a limited range of movement.

It is logical to do that. It is not recommended to fight against your body's self-imposed limitations. It is trying to protect you from pain.

However, "restrictions" are imposed on your body to prevent further damage to the injured areas. The structural imbalance needs to be addressed to relieve pain.

However, repetitive movements while you were injured can become patterned such that, even after the problem has been settled, you still move in a limited, protective way. That is why even a minimum regime of daily stretches can be vital to full recovery.

As you can see, there is quite a bit that you can do naturally in terms of stretching and exercise. There is also quite a bit that an occupational therapist can do as well. Similarly, chiropractors and osteopaths can do a lot in terms of treatment of trigger points and ischemia.




bagus punye informasi  pada yg selalu sakit belakang ker... sakit tulang belakang ker... hah!!  :victory:
YES! I AM AWESOME. Move along now.
And your crybaby, whiney-assed opinion would be......?
I'm not ignoring you. I just don't give a shit.
Reply

Props Report

Master

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 13-1-2009 09:26 AM |All posts
Originally posted by MamaCrystal at 7/16/08 23:51
arincute92, gutes_madchen & atianiazi,

i'm also having scoliosis. moderate level...
tp tak pernah jumpa ortho.
cuma benda ni i notice sendiri from my xray
and from my observation on my bod ...



Saya punya kak ipar tak notice dia ada scoliosis -- dia notice abt it masa 30 tahun. ENd of this mnth dia balik Taiwan sbb di sana ada satu doktor pakar yang boleh repair dgn minor operation (3,4 hari boleh sembuh) ..doktor ni pernah dtg us dijemput bagi ceramah. Kalau semuanya berjalan dgn lancar -- summer dia buat operation itu.

Nanti kalau saya ingat saya update.
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-1-2009 07:23 PM |All posts
saya ada masalah scoliosis..and back in 1996, i already had an operation to insert two rods along my spine...

lebih kurang mcm ni gamba ni amik kat wikipedia (bkn gamba badan saye)
tapi skang, alhamdulillah sumenyer dah ok..and regularly see the doctor until now..sedar tak sedar, dah 13 tahun saye buat operation..

[ Last edited by  choclate_mocca at 13-1-2009 07:27 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-1-2009 07:25 PM |All posts
dulu2 time saye operate...it took me few months to recover..
2minggu saye dok spital sbb ada complication..pastu lame saye tak gi skolah, hampir 5 bulan..huhuh..
pastu jalan cam robot sbb kene balut ngan fiber..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-1-2009 07:30 PM |All posts
until now, rods tu ada lg dlm badan saye..huhuh..
tapi takde rase pape pun...
a few years after operation tu, doctor found out that one of the screw dah terkeluar..cemane tah nak cakap..
tapi doktor kate, tak bahaya...& die tak advise pun kuarkan rod tu..kalau nak kuarkan rod, perghh ngerinyer nak kene operate balik..saye takut dah nak kene belah cam ikan
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-1-2009 07:42 PM |All posts
sbnrnyer saye discover saye ada penyakit ni masa darjah 6..time tu ada doktor dtg sekolah & cek all standard 6 students punye tulang blkg..doktor kate, masalah ni slalu berlaku kat remaja esp girls yang nak membesar (pompuan kan slalu malu2 nak jalan masa breast baru nak membesar kan)...so die kate, bile malu2 tu, kite tend to jalan bongkok & tutup breast kite supaya orang tak nampak..

so bile doktor found out yang saye ada masalah scolio, die terus refer saye pegi hospital besar..during that time, tak ramai lagi orang yang refer ngan doktor pasal masalah ni..so after 2 years buat cek up ngan doc, diorang pun soh saye operate & masukkan rod kat badan....
time tu cost nyer lebih kurang 5k (for rod only)..

nanti sambung lg..
Reply

Props Report

Master

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 15-1-2009 12:41 AM |All posts
choc moca ... masa u sakit ada tak prob pakai seluar? my sil ckp satu side boleh masuk satu side lagi ketat. Kasut pun mcm itu. Maybe sebab dah teruk kot? kita dah suruh dia operate tapi dia takut. bila dah teruk baru nak buat that operation. Kalau dia dtg rumah saya nak tunjukkan dia gambar yang u tepek ni.

So you punya tulang dah lurus dah? maybe sebab masa tu u muda. My kak ipar dah almost 50 yrs!!
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-1-2009 11:43 AM |All posts

Balas #185 DARSITA\ catat

alhamdulillah..saye takde la sampai mcm tu...
tulang saye tak kronik lagi 'S' nyer...
tapi doktor kate, kalau saye tak buat time muda, maybe saye bleh jadik bongkok sebelah lg teruk..
mmg kalau tulang dah jadik makin 'S' hip akan jadik tinggi sebelah..saye pun skang ni, kalau tgk betol2 dari side view, mmg sebelah bahu ni bongkok skit, tapi lg sebelah straight..so kalau tgk dari sisi kanan, nampak bongkok..and ada bump skit kat tulang belikat..

after the operation, i notice that my height increased...kekeke..sbb doc kate, die ada guna satu mesin ni nak tegakkan skit tulang saye (takde la straight betol) & sbb tu saye jadik tinggi sikit dari b4 operation..but..but...
i cannot grow anymore, maybe the rod dah lock dah my ketinggian..tapi saye tinggi kat bahagian kaki..paham ke ayat saye ni kirenyer kaki saye agak panjang berbanding bahagian atas...
ala2 model gitu
Reply

Props Report

Master

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 16-1-2009 12:03 AM |All posts
Originally posted by choclate_mocca at 1/14/09 19:43
alhamdulillah..saye takde la sampai mcm tu...
tulang saye tak kronik lagi 'S' nyer...
tapi doktor kate, kalau saye tak buat time muda, maybe saye bleh jadik bongkok sebelah lg teruk..
mmg kala ...



Thank you very much for your explanation .. appreciate it very much! kalau tau kat Malaysia boleh buat nak jer suruh dia buat kat negara kita.

Kakak saya punya belakang memang tinggi sebelah ...boleh tengok "S" nya. Dia sibuk panggil thai massage dtg rumah, beli tilam baru etc etc kununnya sakit belakang tu boleh dikurangkan dgn benda2 ni. Tapi tak nampak kesannya. Anyway nak suruh dia tengok dan nak ceritakan dkt dia your story ni.

Mucho gracias chocolate mocca
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 16-1-2009 08:48 AM |All posts

Reply #187 DARSITA's post

die ada tak masalah susah bernafas?
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-1-2009 02:19 PM |All posts
hai u ols.

sekarang ni nenek sakit kat belakang ni. belah kanan kat belakang tu. area kat pinggang tu.
tak tau la pasai apa. dan kadang2 merebak ke seluruh belakang nenek.
ianya sakit sangat. tapi terpaksa bertahan gak.
perkara ni buat nenek rasa tak selesa betui.

apakah yang menyebabkan begitu ek?
kembalikan katak yang kau curi
Reply

Props Report

Master

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 21-1-2009 03:02 AM |All posts
Originally posted by choclate_mocca at 1/15/09 16:48
die ada tak masalah susah bernafas?



Tak ada pulak dengar dia ada masalah tu ...
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 22-1-2009 03:03 PM |All posts
ekane pun selalu skit blkg..rs pedih2 kt blkg ni..

skrg ni mcm melarat ke bahu lak..rs ader kaitan x ngn skit blkg tu yg sebb bhu

lak trase skit...

nk tnye elok x klo org yg skit blkg ni di pijak blkgnyee nk bg lega..
kn ader suke kne pijak blkg...
Reply

Props Report

Master

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 23-1-2009 07:44 AM |All posts
Originally posted by ekane at 1/21/09 23:03
ekane pun selalu skit blkg..rs pedih2 kt blkg ni..

skrg ni mcm melarat ke bahu lak..rs ader kaitan x ngn skit blkg tu yg sebb bhu

lak trase skit...

nk tnye elok x klo org yg skit blkg ni ...



main komputer banyak sangat kot?
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 23-1-2009 10:54 AM |All posts
Originally posted by DARSITA at 23-1-2009 07:44 AM



main komputer banyak sangat kot?



mungkin la salah stu sebb rsnye,,skrg ni nk jln pun kne tegakkn sket bdn

sbb ekane jln dh bongkok sket.. tkuttnyee mude2 dh bongkok..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-6-2009 08:44 PM |All posts
saya sakit belakang ni dalam 1 lebih dah,saya takut disc tulang belakang terkeluar ke?.tapi tk x ray pun.selalu sangat pegi urut belakang,tapi masih sakit juga.baru saya terfikir la kalau saya bergayut selalu mungkin saKit belakang boleh hilang.agaknya tulang belakang ni bengkok.lepas saya bergayut dalam seminggu la,rasa sakit tu dh kurang dah tak macam dulu.harap harap boleh baik la.cuma bergayut kepala kebawah kaki keatas tk buat lagi la,nanti nak try buat kepala kebawah pulak.
Reply

Props Report

Post on 18-3-2010 07:43 PM |All posts
salam pada sahabat2 n minta laluan pada tuan mod,,,. tq

saya ingin buat saranan pada yg ingin mencuba teknik rawatan kalogen khas untuk tulang

di mana teknik hidrolisis hingga ke tahap 3000dltn membuatkan kehalusannya dpt meresap terus ke dlm tulang strusnya ia mampu menyembuh,membaiki struktur tulang yg bermasalah,antara tstimini slip disc sahabat saya jika operate rm30k tapi bila dia amalkan minuman ini dia telah pulih spt biasa dan x perlu buat operate

nak citer panjang sangat tapi kalau bab tulang bengkok,slip disc,lutut or sendi kalogen ini sangat dapat membantu....apa yg berlaku kekadang mustahil tapi kuasa Allah x der yg mustahil selagi manusia hidup pasti byk ternologi baru ditemui setiap hari bahkan ramai pesakit telah sembuh dgn rawatan ini sesiapa yg nak cuba blh cll dr menderita or takut operate inilah jalan terbaik....0196437996...dlm masa 2minggu pasti ada perubahan......InsyAllah
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-3-2010 11:07 PM |All posts
anyone tahu ttng sciatica tk
Go Eygpt ...

Be grateful for the simple pleasures in life, cherish what you have before it's gone.
Reply

Props Report

Post on 11-4-2010 12:15 PM |All posts
salam, begini kaedah rawatan sebaiknya mencegah or cari puncanya dulu jika dah tau asal usul penyakit adalah mudah kita rawat,tapi kebanyakannya hanya pergikpd menyembuh,sls sembuh  kenapa penyakit tu dtg semula ialah krn puncanya masih belum dirawat. langkah terbaik kita rawat punca slps tu baru kita ambil lain2 ubat or makanan tambahan,disini saya yerangkan sedikit cara memulih asal usul penyakit

namun semua penyakit ada rawatannya terpulang pd individu samaada hanya melihat saja atau ingin melihat perubahan ketara setelah mencuba yang penting memang pesakit ini boleh dirawat dan mghilangkan sifat rendah diri kita

apa yg penting ialah cara rawatan pesakit ini kita blh kembali kpd dr mana dtgnya punca n kita tuju kpd puncanya pasti akan dpt mematikan penyakit ini,cuba kita kaji n baca tulang belakang dimana kita tak menyedari simptom asal ini terletak disini dan memang trdapat buktinya sistem saraf2 penting terganggu perjalanan menuju keotak saraf2 yg mghantar signal,data,sistem elektrik,sistem auto dan pelbagai ini sangat perlu berurusan ke otak dan menunggu arahan untuk merawat serta kerja pemulihan pd sistem tubuh trmasuk pd darah,organ, sendi serta kulit.
sebarang gangguan akan menyebabkan tiada tindakbalas atau tiada kerja pembaikan secara automatik, jika dlm keadaan normal setiap  indidividu yg sihat sistem tubuh punyai kebolehan merawat serta memulih sendiri tanpa sebarang bantuan dari ubat2tan

oleh itu cara merawat saraf adalah dengan memperutuh or memperkuat sistem tulang belakang termasuk rawan dimana saraf terdapat dipersekitaran tulang serta rawan,bila rawan lemah,tak kuat atau tulang bermasalah inilah punca bila ia mula menindih serta melukan saraf jika contohnya saraf ini tersentuh kita boleh rasai dgn terperanjat sakit yg amat sangat atau rasa kebas2 krn mungkin yg tersentuh itu ada arus  letrik,apa kata jika salah satu saraf ini terhimpit? atau ia memang punyai tugas untuk kulit,maka tiadalah berlaku pembaikan pd sistem kulit dan ini adalah salah satu punca penyakit ini

percayalh kami mampu merawat dgn bantuan sistem pengaktifan tulang serta rawan terbaik abad ini dimana saintis kami punyai cara memasukkan kalogen khas serta kalsium kedlm tulang sehingga kehalusan 3000 delton tahap 2 dimana ia hanya perlu diminum saja dgn kehalusanini ia menusup terus kedlm tulang walau hanya beberapa minit saja ia sudah memulakan tugas pemulihan,buktinya pesakit kami mampu pulih dlm masa 1minggu atau 2 ikut keadan pesakit, kami blh buktikan pesakit ini boleh sembuh aslkan kita brusha,janganlah berputus asa walau ada mengatakan penyakit ini sukar sembuh serta tiada ubat.jgn takut ia tiada apa2 tindakbalas luar biasa krn produk ini tanpa steroid dan bebas dadah malahan halal krn ia dtg dari sumber alam kita,tiada apa 2 pantang dan kena yakin bila mana tulang belakang anda kuat dan sihat semua penyakit akan dpt dipulihkan berperingkat2 itulah kami lakukan yg terbaik untuk tubuh badan blh cll 0196437996,rieymau09@yahoo.com...saya sedia membantu pada yg sudi dan kita hanya lah ushakan kerja pembaikan hanyalah ehsan Allah,tapi dia suruh buat dulu kan...dia maha penyayang yakin pada Dia pasti akan brjaya
Reply

Props Report

Post on 11-4-2010 12:29 PM |All posts
sciatica, panggul (atau neuritis siatik) [1] adalah sekumpulan gejala termasuk nyeri yang mungkin disebabkan oleh mampatan umum dan / atau kerengsaan pada salah satu daripada lima akar saraf yang menyebabkan saraf siatik, atau dengan penekanan atau kerengsaan saraf siatik sendiri. Rasa sakit dirasakan di belakang bawah,atau pelbagai bahagian kaki dan kaki. Selain rasa sakit, yang kadang-kadang berat, mungkin ada rasa, kelemahan otot, kesemutan atau kesemutan dan kesulitan dalam bergerak atau mengendalikan kaki. Biasanya, gejala tersebut hanya terasa pada satu sisi tubuh.
Meskipun linu panggul adalah bentuk yang relatif umum nyeri pinggang dan nyeri kaki sebenarnya dari istilah tersebut sering disalahfahami. Linu panggul adalah serangkaian gejala bukan diagnosis untuk apa yang menjengkelkan akar saraf, menyebabkan rasa sakit. Hal ini penting, kerana penjagaan untuk linu panggul atau gejala sering siatik akan berbeza, bergantung pada penyebab gejala.

ada masalah pd tulang pinggul ,serta saraf yg terhimpit ia blh diatasi dgn mencuba recpluz krn pembaikan sangat perlu di bah ini supaya tdk merebak dgn kalogen tulang khas ia blh dimanfaatkan ,harap brsabar blh cll, 0196437996,rieymau09@yahoo.com
Reply

Props Report

Post on 11-4-2010 12:37 PM |All posts
sciatica, panggul (atau neuritis siatik) [1] adalah sekumpulan gejala termasuk nyeri yang mungkin disebabkan oleh mampatan umum dan / atau kerengsaan pada salah satu daripada lima akar saraf yang menyebabkan saraf siatik, atau dengan penekanan atau kerengsaan saraf siatik sendiri. Rasa sakit dirasakan di belakang bawah,atau pelbagai bahagian kaki dan kaki. Selain rasa sakit, yang kadang-kadang berat, mungkin ada rasa, kelemahan otot, kesemutan atau kesemutan dan kesulitan dalam bergerak atau mengendalikan kaki. Biasanya, gejala tersebut hanya terasa pada satu sisi tubuh.
Meskipun linu panggul adalah bentuk yang relatif umum nyeri pinggang dan nyeri kaki sebenarnya dari istilah tersebut sering disalahfahami. Linu panggul adalah serangkaian gejala bukan diagnosis untuk apa yang menjengkelkan akar saraf, menyebabkan rasa sakit. Hal ini penting, kerana penjagaan untuk linu panggul atau gejala sering siatik akan berbeza, bergantung pada penyebab gejala.

ada masalah pd tulang pinggul ,serta saraf yg terhimpit ia blh diatasi dgn mencuba recpluz krn pembaikan sangat perlu di bah ini supaya tdk merebak dgn kalogen tulang khas ia blh dimanfaatkan ,harap brsabar blh cll, 0196437996,rieymau09@yahoo.com
Reply

Props Report

Post on 11-4-2010 01:05 PM |All posts
salam sahabat,

jika kita lihat antara puncanya ialah berlaku pd struktur tulang belakang yg tak kukuh serta terdapat kelemahan pd rawan yg lemah or nipis selain kelemahan pd setiap sendi or tulang2 munkin tulang semakin tiris,haus or struktur molekul pd tulang tak kuat or rapuh

jika diperhatikan rawatan fisioterapi ybagus supaya yg nak bengkok blh kembali pd asal tapi bagaimana pun keadan masa depan, ia pasti berulang2 krn hakikatnya ialah terdapat masalah pd sistem makanan yg tak mampu untuk tulang tu sendiri berdikari,tiada makanan  or sistem yg menuju kearah kualiti tulang,tu yg penting supaya kes ini tak berulang2

apa yg nak diberitahu ialah sebenarnya penjagaan tulang,kaedah rawatan sistematik dgn perawatan khusus kalogen tulang dgn kehalusan 3000delton type 2 mampu untuk ia telus ke dlm tulang ia sangat mampu merawat serta memperkuat tulang serta membina rawan,
rawan amat penting kukuh krn tulang duduk diatasnya, jika ia nipis,tak kuat maka ia mempengaruhi susunan tulang spt forum diatas,ini bukanlah kalogen sembarangan ia dianalisis saintis sangat berpengalaman tentang tulang dan hasilnya recpluz blh membantu apa jua permasalahan tulang serta saraf,kami punyai byk testimoni pesakit tulang telah sembuh dari tulang bengkok,sendi,lutut dan sebagainya yg bermula dr tulang dan penyakit saraf krn bila tulang rosak mesti dia ganggu saraf...so fikirkanlah saya sudi berkongsi pendapat pd yg arif...sama2 membantu 0196437996,rieymau09@yahoo.com,salam hormat
Reply

Props Report

123456789Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 2-9-2014 02:31 AM , Processed in 0.323621 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top