CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456Next
Return Post new threads
Author: chumpon

SEJARAH KERETAPI TANAH MELAYU (KTMB)

[Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 5-12-2005 03:41 PM |All posts


Guillemart bridge ... pernah collapse di kala pendudukan Jepun di Malaya ...
Reply

Props Report

Post on 9-12-2005 03:42 PM |All posts
Penuh ngan informasi!! Baguih laa hampa ni semua!!! salute....
_Mommy N daddy LuV Hayden ;)
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 16-12-2005 06:01 PM |All posts
http://www.ktmb.com.my/article.cfm?id=565


KTM Berhad Video


This video briefly features the colourful history of the Malaysian Railway, from its inception as tin-ore transportation in colonial Perak to the usage of diesel locomotives and eventually, the graduation to the electric Komuter train.  The footages and stills date way back to the 19th and 20th century, with some exclusive pictures taken during the British colonial era and the Japanese insurgency.


Reply

Props Report

ligor This user has been deleted
Post on 19-12-2005 10:45 AM |All posts
KTM Komuter

KTM Komuter started revenue services as the first electric rail service in Malaysia on 14 August 1995 between Kuala Lumpur and Rawang. The service was later expanded to cover 153 route-km of electrified double track between Rawang and Seremban, and Sentul and Port Klang (Pelabuhan Klang). The KTM Komuter network has 40 stations including the new KL Sentral Station (Fig. 1). The electrification system consists of a 25-kVac catenary with six substations drawing power from Tenaga Nasional Berhad, the national power company.
The meter-gauge track with multiple aspect signalling allows trains to run at up to 120 km/h. KTM Komuter uses three-car electric multiple units (EMUs) from three different suppliersJenbacher Transportation System (18 sets), Marubeni Corporation (22 sets) and Union Carriage and Wagons (22 sets). The EMUs have the automatic train protection (ATP) system, which monitors the train speed and applies the brakes automatically if the driver fails to respond. This safety feature permits one-man operation, which had never been used before in Malaysia.
KTM Komuter's 215 daily services start at 05:30 and stop at 24:00. Services run at a headway of 15 minutes during the morning rush from 05:30 to 09:30, and this frequency is also maintained during the evening peak from 15:30 to 20:00. The service frequency is reduced to one train every 30 minutes at other times.
To ensure efficient ticketing, KTM Komuter uses an automatic fare collection (AFC) system with ticket vending machines (TVMs), automatic gates and magnetic-strip tickets. Although the AFC system has a closed-system design, KTM Komuter faces some problems, especially where the railway fences have been breached by villagers for illegal crossing of tracks. To control fare evaders, KTM Komuter employs roving ticket inspectors to make spot ticket checks.
At present, KTM Komuter carries about 64,000 passengers daily, 61% of whom are young people between 19 and 29. It is also carrying increasingly more white-collar passengers than when it started. KL Sentral, Kuala Lumpur, Subang Jaya, Bank Negara, Serdang, Seremban, and Kajang stations have high ridership because they are either in densely populated residential areas or are situated close to government offices or commercial buildings. KL Sentral is the biggest connecting station where passengers can transfer between LRT, ERL and intercity trains.
Although located 73 km from KL, Seremban Station collects high revenues because it serves many commuters. Property in and around Seremban is cheaper than in KL and its suburb, so some people are willing to spend more time commuting to enjoy the advantages of larger houses. This trend is expected to continue with more property development occurring further from the city but closer to commuter lines. A similar phenomena will probably occur in the north when commuter services are extended to Tanjung Malim.
To cater for long-distance commuters, KTM Komuter operates two express services in the morning from Seremban to KL, and two express services from KL back to Seremban in the evening. They make only three stops, reducing the journey time from 1 hour 15 minutes to exactly 1 hour.
To increase peak capacity, especially over the section between Sentul and Port Klang, two three-car sets are coupled together to form a six-car set with only one driver. Three six-car services run during the morning and evening peak hours.
KTM Komuter caters for various travel requirements with various types of tickets. In addition to the normal single and return tickets, regular users can buy 12- and 24-trip tickets at 20% discount. Regular travellers using a monthly season ticket enjoy a 33% discount. To encourage people to travel during off-peak times, the Tiket Mana-Mana pass entitles the holder to unlimited travel anywhere on the network on any weekday after 09:00. It costs just MYR6.00 (MYR1.00 = US$0.26). A similar Tiket Kembara day pass for weekends and public holidays costs MYR10.00. It is more expensive than the weekday pass because many people use KTM Komuter at weekends for leisure, shopping, visiting friends and returning to their hometowns. In line with the government intention to create common ticketing, KTM Komuter will be installing contactless Touch'n Go smart card readers in 2003, giving passengers the choice of using a normal KTM Komuter ticket or a prepaid contactless Touch'n Go smart card that is also accepted by the STAR and PUTRA LRTs, buses and toll highways.
Commuter services have affected property development around commuter stations. When commuter services first started, most stations could only be accessed from one side. However, development of housing estates and commercial properties around stations has required the opening of second access points. The need for better access and links with bus stops and other transport modes like taxis has required construction of covered walkways, etc. Popular stations like Seremban, Kajang, Serdang and Sungai Buloh also need larger car parks.
Property development near commuter lines has created new markets. KTMB identified a few locations such as Mid Valley, Sri Damansara and Seremban Two for construction of new stations to meet increasing demand. The most attractive site is at Mid Valley where there is a mega-shopping complex as well as a hotel, offices, and condominiums. This new station is expected to be completed in mid-2004. Currently, KTMB is constructing an electrified double track between Rawang and Ipoh. When completed in 2005, services will run 55 km further north to Tanjung Malim with five additional stations from Rawang.

This project will also include rapid train services with new train sets between KL Sentral and Ipoh. Another big project in the pipeline that should be completed in 2006 is the double-tracking and electrification of a 7.2-km extension from Sentul to Batu Caves, passing through new stations at Batu Kentonmen, Kg. Batu and Taman Wahyu. The extension will serve a new Sentul Station that will be built for the joint-venture Sentul Raya property development on the site of a former railway central workshop
Reply

Props Report

Adventurer

the sky is only a beginning

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 22-12-2005 07:40 PM |All posts
gambar nie penah di paste di thread sejarah kuala lumpur...tapi aku kat paste kat sini sebagai archives (and hoping to get some credit dari chumpon :bgrin

old KL rail station


old new KL rail station
1

View rating log

AFUNDIしたみなさんへ、お前らは馬鹿!!!
"Speed hasn't kill anyone,suddenly becoming stationary..that's the killer"Jeremy Clarkson
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 23-12-2005 08:58 AM |All posts
hiya..my dad works here....

and i did once won a competition organised by KTMB bout their history!! ha ha ff: plak...

anyway, KTMB became KTMB in 1992 right? before that they're KTM...an
1

View rating log

♫ I'm a Lilikoi Boy ♫
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 17-1-2006 01:35 PM |All posts


copyright KTM Berhad 1985
♥♥♥
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 21-1-2006 05:28 PM |All posts
mok nik ada satu thesis mengenai sejarah perkembangan keretapi Muar, kawan mok nik punya. semasa ijazah pertama dulu kami kena buat thesis, jadi kami bertukar2 thesis sebagai kenangan. Nanti bila mok nik habis sibuk mok nik akan salin thesis tuh kat sini. thesis beliau tuh dapat A. tapi sayang beliau sudah meninggal dunia di usia muda.
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Post on 1-3-2006 04:48 PM |All posts




564.15 "Katong" runs alongside the main Singapore - Kuala Lumpur Road with a northbound freight.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-3-2006 01:31 PM |All posts


♥♥♥
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-3-2006 11:59 AM |All posts
ada sesiapa di sini yang tahu pasal sejarah Jurong Line tak ?? kalau sesiapa yang ada maklumat tolong paparkan kat sini ye .. saya tak ada masa lah nak tanya kat Mr. Google :bgrin:


setahu saya Jurong Line dibina pada tahun 60-an tetapi kini tinggal dalam lipatan sejarah aja .. track itu ditutup pada tahun 90-an (sebab apa saya tak tahu) , pekerja2 KTMB juga telah dismantle landasan laluan Bukit Timah - Jurong (Jurong Line) pada tahun 1998 (tak silap) ..

mungkin orang Singapura dapat membantu:tq:
♥♥♥
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-5-2006 12:56 PM |All posts


JB



KL
♥♥♥
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-5-2006 03:21 PM |All posts
ni aku tolong paste kan tuk ricky.. (tgh dok carik kot) hehhehehe
HISTORY OF MUAR STATE RAILWAY (1889-1925)

Muar is the biggest and most important district under the Johor empire and the first to be significantly developed by Johor. Parit Jawa is an important area under Muar where are community there plant gambir, coconut, pinang and other commercial plant during the 19th century.

Journey from Parit Jawa to Muar town in those days were difficult. Travellers by sea or river are exposed to pirate attacks, while there are no proper roads being built between the two places.

In 13th. November 1887, the Johor government solved this problem. A discussion was held between Residen Ungku Sulaiman and Dato' Bentara Luar who at that time was the head for the Land Office and Agriculture Affairs of Muar district.

An agreement was reached in this discussion where railway will be constructed in early 1889 with the objective to service the population at the south of Muar town and improve transportation of goods. It is also to provide free transportation for school children who went to English school in Muar town.

The construction of this railway was done mostly by Malay and Javanese workers who migrated in masses to the Malay peninsular. Most of these Javanese immigrants do not have permanant job and their pay was cheap. Between 1889 - 1890 was the initial stage of the construction work if this railway. All materials were supplied from Europe.

The triain has a steam engine and the seating coach were arrange facing each side. There ten coaches. Five for passenger and three coaches for carrying goods. The passenger coaches were divided into first class, second class and third class which was always full.There were other facilities. Each pessenger were charged five sen per mile.

The railway starts from Jalan Sulaiman in Muar town to Parit Jawa in 1890. In 1894, the railway was extended another three miles until Sungai Pulai. The railway services five times a day.

There were five permanant stations and eight temporary stations along the railway.

Permanant stations:

1. Bandar Maharani, Muar

2. Parit Bakar

3. Parit Jawa

4. Parit Pecah

5. Parit Pulai

Temporary stations:

1. Parit Perupok

2. Parit Keroma

3. Parit Raja

4. Parit Unas

5. Parit Samsu

6. Parit Jamil

7. Parit Bulat

8. Parit Seri Menanti

The railway service was very profitable. The main factors that contribute to the profitability was because of the two types of service coaches, increase in economic activities and sea transportations were stopped.

In 1915, income for Muar State Railway reached RM86,701.92 compared to estimated expenditure of RM63,216.77.

With this positive development, His Mejesty Sultan Johor suggested to extend the railway service until Batu Pahat river but it was not done due to financial reasons and geographical condition. There were a lot of soft ground along the way, it had to be piled every time the train pass through the area resulting increase in expenditure.

Profitability began to reduce when the engine is getting old and the high cost incurred in maintaining the railway and stations. With the opening of a road called Jalan Abdul Rahman from Maharani town to Parit Jawa, the Muar State Railway ceased its operation in 1925.
u cant fool all the people all the time
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-5-2006 03:27 PM |All posts
gambar-gambar muar state railway


pic dr arkib negara


skang diletakkan di tanjung muo


satu lagi pic kepala ketapi msr
u cant fool all the people all the time
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-6-2006 11:30 AM |All posts


tak pernah nampak lagi lah signboard ni, superimpose ke?
♥♥♥
Reply

Props Report

Syd  

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 1-11-2006 04:42 PM |All posts
KTMB kaya artifak sejarah

Oleh Riadz Radzi
riadz@hmetro.com.my

Pelbagai barangan digunakan sejak era FMSR tersimpan di gudang stesen KTMB Klang, Ipoh, Tapah Road

BANYAK sejarah boleh disingkap mengenai perkhidmatan kereta api negara. Bermula dengan landasan kereta api pertama dari Taiping ke Port Weld di bawah kendalian Perak State Railway pada 1885, ia diambilalih Federated Malay State Railway (FMSR) pada 1901 hingga 1942.

Ini diikuti dengan penubuhan Keretapi Tanah Melayu (KTM) pada 1946 sebelum diswastakan pada 1992 dan dikenali sebagai Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB).

Perkhidmatan kereta api yang berusia lebih 100 tahun itu melalui pelbagai perubahan. Bermula dengan lokomotif arang batu, enjin diesel, elektrik diesel sehinggalah kepada perkhidmatan Komuter menggunakan tenaga elektrik yang pertama kali diperkenalkan pada 1995.

Dalam usia itu, KTMB memiliki banyak artifak bersejarah seperti peralatan kereta api, dokumen, gambar, tiket dan pelbagai barangan yang digunakan sejak era FMSR. Kebanyakan barangan terbabit kini disimpan dalam gudang di stesen KTMB Klang, Ipoh, Tapah Road dan beberapa stesen lama.

Kunjungan penulis ke gudang KTMB di Klang baru-baru ini, mendapati terlalu banyak artifak sejarah yang sepatutnya dipamerkan kepada orang ramai. Dengan koleksi yang ada, KTMB sewajarnya memiliki muzium mereka sendiri.

Apa yang pasti, selain memberi pengetahuan, ia mampu menerbitkan nostalgia kepada orang ramai. Contohnya tiket kertas tebal yang digunakan ketika era perkhidmatan kereta api mel pada tahun 70-an dan 80-an. Begitu juga dengan tiket memasuki platform berharga 20 sen yang kini tidak lagi digunakan.

Bagaimanapun, penulis difahamkan pihak KTMB memang mempunyai perancangan untuk menubuhkan muzium. Tambahan pula, KTMB turut memiliki Unit Muzium yang bertanggungjawab mengumpul dan menyimpan artifak lama.

Pegawai Unit Muzium KTMB, Kamalul Arifin Muhamad berkata, ada cadangan untuk menjadikan bangunan stesen kereta api lama Kuala Lumpur akan dijadikan muzium.

Cadangan memang ada, tapi bila ia akan bermula belum diberitahu. Kami juga di dalam proses untuk mengemaskini dan mengumpul barangan lama yang tersimpan di Klang itu,
002 Pencinta Tegar Abam KJ
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-11-2006 11:19 AM |All posts
artikel untuk dikongsi

PELANCARAN PERKHIDMATAN PERTAMA JOHORE STATE RAILWAY

Tarikh Peristiwa: 01.07.1909

Perkhidmatan keretapi adalah antara perkhidmatan pengangkutan yang sudah lama wujud di Semenanjung Malaysia.  Sejak pembukaan jalan keretapi pertama dari Kuala Sepetang (Port Weld) ke Taiping pada 1 Jun 1885 perkhidmatan ini terus dimajukan di negeri-negeri di Semenanjung ketika itu.  Di peringkat awal perkhidmatan keretapi adalah dikendalikan sendiri oleh Kerajaan negeri masing-masing seperti di Perak oleh Perak State Railway dan di Selangor oleh Selangor Government Railway.
Di Negeri Johor pula pada hari ini 1 Julai 1909 Johore State Railway telah merasmikan pelancaran perkhidmatannya yang pertama di Stesen Keretapi Segamat.   Perasmian ini dibuat bersempena dengan siapnya landasan sejauh 105 batu yang menghubungkan landasan dari Segamat ke Johor Bahru.  Landasan ini telah melengkapkan landasan keretapi bagi negeri Johor dari sempadan Negeri Sembilan pada akhir bulan Jun 1909 dan menyambongkan terus jalan keretapi utara - selatan.

Perkhidmatan keretapi Johor sebenarnya telah bermula dari tahun 1866 lagi apabila landasan Johor Bahru - Gunong Pulai telah dibuka pada zaman Sultan Abu Bakar dan diikuti dengan projek keretapi di Muar, tetapi kedua-dua perkhidmatan ini tidak kekal lama sehinggalah satu usaha baru dijalankan oleh Residen General, Federated Malay State, Frank Swettenham yang mengemukakan cadangan membina jalan keretapi di Johor.

Beberapa siri perbincangan telah diadakan di antara Kerajaan Negeri Johor dengan pihak Inggeris mengenai pembinaan jalan keretapi ini termasuklah dari segi pembiayaannya.   Kerajaan Negeri Johor bercadang untuk memberikan konsesi kepada syarikat yang dipilih sendiri oleh Lembaga Penasihatnya.  Sementara Kerajaan Inggeris mempunyai matlamatnya sendiri iaitu menjaga kepentingan pentadbiran mereka.  Setelah beberapa rundingan yang menemui jalan buntu akhirnya pada tahun 1904 satu perjanjian telah ditandatangani antara Sultan Ibrahim dan Frank Swettenham mengenai pembinaan landasan keretapi di Johor.

Melalui perjanjian 1904 ini FMSR (atau Federated Malay State Railway) bersetuju untuk membina landasan keretapi dari sempadan Johor/Negeri Sembilan sejauh 120 batu.   Satu pindaan perjanjian telah dibuat kemudiannya pada 1908 di mana FMSR telah memberikan kuasa penuh kepada Johore State Railway (JSR) untuk mengendalikan operasinya di Negeri Johor.  Landasan di Negeri Johor siap sepenuhnya pada 30 Jun 1909 dan pada hari ini 1 Jun 1909 upacara pelancaran perkhidmatan pertama oleh JSR telah dirasmikan dengan penuh gilang gemilang.
u cant fool all the people all the time
Reply

Props Report

Conqueror

www.whatreallyhappened.com

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 3-11-2006 12:28 PM |All posts
nak masuk stesen jb




lain kali senang sambung
hidup tak selalu ayer pasang
~no one can live life in loneliness, only stars in the sky far away~
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 3-11-2006 10:06 PM |All posts
salam utk semua
atas permintaan  muor76, mok nik scan muka depan thesis yg muor76 tanyakan tu



isi thesis insyallah mok nik scan sedikit demi sedikit nanti
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 5-11-2006 05:08 PM |All posts
Sebelum mok nik teruskan paste scan thesis kawan mok nik nie, marilah kita sedekah kan alfatihah utk Allahyarhamah yg telah kembali ke rahmahtullah  seawal usia 24 tahun , ketika kami sama sama menyudahkan diploma pendidikan di UM setelah sakit terkena santau.


ini adalah sebahagian thesis beliau .. moga ilmu kajiannya Beliau ini menjadi manafat kepada kita.

blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 5-11-2006 05:14 PM |All posts
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 5-11-2006 05:15 PM |All posts
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 5-11-2006 05:16 PM |All posts
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 5-11-2006 05:20 PM |All posts
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 5-11-2006 06:50 PM |All posts


[ Last edited by  mok_nik at 5-11-2006 06:51 PM ]
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

123456Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-7-2014 09:03 PM , Processed in 0.272648 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top