CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1 ...456789101112
Return Post new threads
Author: DARSITA

[NFO] Tempat pelancongan Negeri 9

[Copy link]
Syd  

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 1-7-2009 10:23 AM |All posts
Merentas Gunung Tampin

Oleh FARABI SHEIKH SAID AL JABRI
utusanN9@utusan.com.my


Para peserta bersemangat merentasi kawasan berbukit di Hutan Simpan Gunung Tampin dalam program Adventure Race Bersama Media di Rembau, baru-baru ini.

REMBAU 30 Jun - Manusia dan alam sekitar merupakan dua elemen yang tidak dapat dipisahkan kerana saling memerlukan.

Walaupun alam sekitar seringkali menjadi mangsa kerakusan manusia, namun masih ada yang menyedari akan kepentingannya.

Maka, tidak hairanlah kawasan hutan rimba seringkali menjadi destinasi bagi menimba pengalaman termasuk menerokainya atas dasar cintakan alam selain memupuk daya ketahanan mental dan fizikal seseorang.

Bagi tujuan itu, satu program Adventure Race Bersama Media anjuran Paximej (M) Sdn. Bhd., di Adventure Community Center Sukabumi, Kendong telah diadakan bertujuan memberi penghargaan kepada media dan pelanggan setia mereka.

Pengarah Eksekutifnya, Rosilawati Salikon berkata, program berkenaan dianjurkan bersempena sambutan ulang tahun syarikat itu yang ke-15.

"Ia satu aktiviti bagi menghargai pelanggan setia kami mempromosi Adventure Community Center Sukabumi, Kendong ini yang baru ditubuhkan Januari tahun lalu.

"Selain itu, program seperti ini memberi peluang kepada organisasi kerajaan mahupun swasta yang mahu melakukan aktiviti di antara majikan dengan pekerja di samping mengukuhkan semangat jati diri di kalangan mereka," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Rosilawati menjelaskan, antara program popular dan sering dilakukan pelanggan iaitu hari keluarga, ekspedisi pokok gergasi, ekspedisi mendaki gunung, bina semangat dan adventure race.

Jelasnya, "Jika kita lihat, kawasan ini amat istimewa kerana berkonsepkan perkhemahan dalam taman yang dikelilingi pelbagai tumbuhan serta buah-buahan yang jarang didapati di bandar, tambahan pula ia berlatar belakangkan Gunung Datuk serta Hutan Simpan Gunung Tampin.

''Ia sekali gus dapat memberikan kesedaran orang ramai terhadap alam sekitar malah bersesuaian bagi mereka yang menggemari aktiviti lasak," katanya.

Sehubungan itu, kata Rosilawati, orang ramai serta mana-mana agensi yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai aktiviti di Adventure Community Center Sukabumi, Kendong, mereka boleh menghubunginya di talian 03-55106414.
002 Pencinta Tegar Abam KJ
Reply

Props Report

Syd  

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 22-10-2009 10:20 AM |All posts
Menyusuri Sungai Kenaboi

Oleh FARABI SHEIKH SAID AL JABRI
utusanN9@utusan.com.my


AKTIVITI berkayak memerlukan peserta tangkas menghadapi halangan seperti arus sungai yang deras.

JELEBU 21 Okt. C Tidak ramai yang merasa teruja untuk mencuba aktiviti lasak seperti berkayak, apatah lagi menyusuri arus deras di Sungai Kenaboi di sini.

Ini kerana sukan lasak itu bukan sahaja memerlukan kemahiran, bahkan juga sumber kewangan bagi membeli set berkayak.

Sebab itulah, aktiviti berkayak ini kebanyakannya dilakukan secara berpersatuan atau berkumpulan dan jarang sekali dilakukan bersendirian.

Bagi memekarkan lagi sukan berkenaan di kalangan orang ramai terutamanya para mahasiswa, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak mengadakan Kursus Ikhtisas Amali Akhir Rekreasi Kayak di Sungai Kenaboi di sini baru-baru ini.

Pengarah Program Berkayak, Hazwan Ismail berkata, aktiviti seperti ini bertujuan memberi pendedahan di kalangan pelajar, sekali gus menjadikan ia lebih mesra kepada penggemarnya.

Lagipun, kata Hazwan, aktiviti ini juga merupakan salah satu daripada keperluan bagi memenuhi subjek oleh pihak universiti.

Program ini telah dijalankan pada 16 hingga 18 Oktober lalu dengan disertai oleh 47 orang pelajar dan pensyarah universiti. Sebelum ini kami telah pun mengadakan kelas berkayak selama 15 minggu di Perak.

Kami memilih Sungai Kenaboi kerana kawasan ini bukan sahaja menarik bagi peminat sukan berkayak malah lokasi ini bersesuaian untuk kami mempraktikkan ilmu yang telah dipelajari, katanya ketika di temu di sini baru-baru ini.

Tambah Hazwan, beberapa program lain juga diadakan temasuklah sesi perkenalan yang kebanyakannya melibatkan sukan air.

Beliau juga mengakui Sungai Kenaboi merupakan lokasi strategik untuk sukan berkayak, selain arusnya yang deras.

Malah ia juga terkenal dengan kindahan alam flora yang masih lagi tidak terusik dengan pembangunan. Oleh kerana itu juga kawasan ini dilihat mampu menjadi salah satu kawasan untuk melakukan aktiviti lasak, kata beliau.

Ditanya mengenai sebab sukan seperti ini kurang mendapat sambutan di kalangan orang ramai, Hazwan mengakui faktor kos yang tinggi menyebabkan aktiviti ini kurang diminati berbanding sukan lain.

Bagaimanapun beliau menjelaskan, dengan adanya aktiviti seperti ini, ia diharapkan mampu membenihkan minat di kalangan orang ramai untuk menceburkan diri dalam aktiviti ini.

Kita juga bercadang untuk meneruskan aktiviti ini pada masa akan datang bagi menguji ketahanan mental dan fizikal peserta, katanya.
1

View rating log

002 Pencinta Tegar Abam KJ
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 23-10-2009 09:53 AM |All posts
Post Last Edit by owenkatz at 23-10-2009 09:54

aku duduk pilah.
setakat ulu bendul tu mmg dah muak, sampai dah tak suka coz tpt tu dah tak cantik.

so first time lah, a few month back, abang aku ajak ke jeram tengkek, kat batu kikir.
suka tpt tu, because sunyi n tak ramai org. toilet n tpt parking mmg disiapkan.  n also, nak menapak ke air terjun tu siap jambatan kayu dr awal till betul2 depan air terjun.
so tak payah la nak sakit2 lutut meredah kat situ.

abang aku cita, dia n his fren yg dpt tender buat gazebo kat situ, masa tu tak de jambatan lagi. seksa yg amat pikul batu bata, simen, tiang2 tu.

anyway, kat situ tak de telco signal. so, kalu nak berkonvoy ke hapa, jumpa kat batu kikir dulu. kalau tak, mau meraban cari member.

aku nak pegi lagi.

one thing tho, aku hope majlis bandaran tu buat maintenance sikit kat jambatan kayu tu, coz ada certain tpt can see kayu tu dah nak rosak. apa la buat mahal2, pastu biar jek.

p/s: masa aku nak parking keta, bapak aku sound ada satu keta ni yg park too close to the car. tapi owner tu kata dia duduk dekat situ jek, so tak de la lama. aku pulak boleh tercam org tu ibnor riza. chubby aje dia. dem, tua nye aku, kalau aku kenal ibnor riza kan.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 29-10-2009 10:53 AM |All posts
tis advertisement is too daring arr...
huhu~


Salam warigh sumo...

jom poie mandi mando kek Port Dickson minggu nih...!
seyy nk rehat2kan diri sket kek Tanjung Tuan...
ekeke~
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 1-11-2009 12:56 AM |All posts
jeram toi tak nak layan ko  sojuk air eh tu  tompek eh jalan somban ke jelobu





kamasutra dalam bahasa melayu
http://tinyurl.com/c6dk5f
malaysiakamu.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 2-11-2009 10:48 AM |All posts
salam warigh...

ni gamba2 maso sey poie The Regency...mandi-mando

CUTI2 MSIA: The Regency Tanjung Tuan Resort A.K.A Port Dickson









kat sini ade 3 types of swimmimg pool...




pasar malam PETRONAS...




act. makanan2 kat sini sumenye sodap2...



pantai telok kemang dr jauh...






pemandangan tepi pantai yang cantik...

p/s ingat nak singgah MUZIUM TENTERA...tp x cukup masa
      next time, InsyaAllah...


      jeram toi?...sey x tau jalan arr nak poie sano...huhu~
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-11-2009 03:09 PM |All posts
umang ngai...kan main suko laie ular beranak....apo dapek bolo ular..??? dah godang bukan boleh makan ....baik bolo ayam ko, kambing atau lombu ado yo guno eh bila dah cukup umur.....   hai... payah.. ...
dikdang Post at 18-5-2008 23:26


dah godang, dio makan kito balik.....
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 25-12-2009 11:16 PM |All posts
oghang tuo cakap takdor boban batu digaleh...ni la deh...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 10-2-2010 11:35 AM |All posts
kek kg den xdola best sgt tp leh gak la kalau korang nak g mancing sebab dokek ngan sg serting.. bera... sg triang... syok oo mancing....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-5-2010 11:27 AM |All posts
rindu betul aku ngan N9.
tak balik kg lebih sebulan, mesti dah terbayang2.
tompek jatuh laei dikonang kan.. hehehe.
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-5-2010 11:47 AM |All posts
pasar malam kat petronas ari ape ekkk??
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-8-2010 10:54 AM |All posts
den dok noghori da lamo da, p totap tak tau mano tompek besh. yang den poie jalan, kek uben yo den poie.
Reply

Props Report

Post on 18-9-2010 06:03 PM |All posts
Salam,



Sukacita kami memaparkan berita baik kepada wanita-wanita yang ingin

mencantikkan bahagian kewanitaan mereka. Kami menawarkan produk
terkini - krim tembam kelapa dara di mana moderator DARSITA menjadi model nya.










Jelas..kemaluan DARSITA lebih tembam, lebih anggun, lebih
mempersona
dan lebih effective ketika bersama.




Kami dengan bangga melantik DARSITA menjadi model produk kami.


untuk tempahan, hubungi   
heslina@minyak-kelapa.com.my


# Atau PM pada amazed sebab di board Current Issue DARSITA

berforum guna nick amazed.







                                                  

  





                                    
                              
SIGNATURE................................................................................................
perubahan menakjubkan...kemaluan DARSITA lebih tembam...

lebih berseri...dan lebih memberi kepuasan ketika bersama...
Reply

Props Report

Post on 18-9-2010 06:03 PM |All posts
Salam,



Sukacita kami memaparkan berita baik kepada wanita-wanita yang ingin

mencantikkan bahagian kewanitaan mereka. Kami menawarkan produk
terkini - krim tembam kelapa dara di mana moderator DARSITA menjadi model nya.










Jelas..kemaluan DARSITA lebih tembam, lebih anggun, lebih
mempersona
dan lebih effective ketika bersama.




Kami dengan bangga melantik DARSITA menjadi model produk kami.


untuk tempahan, hubungi   
heslina@minyak-kelapa.com.my


# Atau PM pada amazed sebab di board Current Issue DARSITA

berforum guna nick amazed.







                                                  

  





                                    
                              
SIGNATURE................................................................................................
perubahan menakjubkan...kemaluan DARSITA lebih tembam...

lebih berseri...dan lebih memberi kepuasan ketika bersama...
Reply

Props Report

Post on 18-9-2010 06:04 PM |All posts
Salam,



Sukacita kami memaparkan berita baik kepada wanita-wanita yang ingin

mencantikkan bahagian kewanitaan mereka. Kami menawarkan produk
terkini - krim tembam kelapa dara di mana moderator DARSITA menjadi model nya.










Jelas..kemaluan DARSITA lebih tembam, lebih anggun, lebih
mempersona
dan lebih effective ketika bersama.




Kami dengan bangga melantik DARSITA menjadi model produk kami.


untuk tempahan, hubungi   
heslina@minyak-kelapa.com.my


# Atau PM pada amazed sebab di board Current Issue DARSITA

berforum guna nick amazed.







                                                  

  





                                    
                              
SIGNATURE................................................................................................
perubahan menakjubkan...kemaluan DARSITA lebih tembam...

lebih berseri...dan lebih memberi kepuasan ketika bersama...
Reply

Props Report

Post on 18-9-2010 06:04 PM |All posts
Salam,



Sukacita kami memaparkan berita baik kepada wanita-wanita yang ingin

mencantikkan bahagian kewanitaan mereka. Kami menawarkan produk
terkini - krim tembam kelapa dara di mana moderator DARSITA menjadi model nya.










Jelas..kemaluan DARSITA lebih tembam, lebih anggun, lebih
mempersona
dan lebih effective ketika bersama.




Kami dengan bangga melantik DARSITA menjadi model produk kami.


untuk tempahan, hubungi   
heslina@minyak-kelapa.com.my


# Atau PM pada amazed sebab di board Current Issue DARSITA

berforum guna nick amazed.







                                                  

  





                                    
                              
SIGNATURE................................................................................................
perubahan menakjubkan...kemaluan DARSITA lebih tembam...

lebih berseri...dan lebih memberi kepuasan ketika bersama...
Reply

Props Report

Post on 18-9-2010 06:04 PM |All posts
Salam,



Sukacita kami memaparkan berita baik kepada wanita-wanita yang ingin

mencantikkan bahagian kewanitaan mereka. Kami menawarkan produk
terkini - krim tembam kelapa dara di mana moderator DARSITA menjadi model nya.










Jelas..kemaluan DARSITA lebih tembam, lebih anggun, lebih
mempersona
dan lebih effective ketika bersama.




Kami dengan bangga melantik DARSITA menjadi model produk kami.


untuk tempahan, hubungi   
heslina@minyak-kelapa.com.my


# Atau PM pada amazed sebab di board Current Issue DARSITA

berforum guna nick amazed.







                                                  

  





                                    
                              
SIGNATURE................................................................................................
perubahan menakjubkan...kemaluan DARSITA lebih tembam...

lebih berseri...dan lebih memberi kepuasan ketika bersama...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 17-10-2011 11:04 PM |All posts
Ponah donga The Dusun tak? Kek jolobu/bkt tanggo? Semart tompek eh.. Dio ala2 villa dalam utan, ateh bukit... Ramai yang bolun tau aso eh
Reply

Props Report

Post on 14-11-2011 10:24 AM |All posts
Foto Foto bekas super mod sensasi porem cari.com.my.
Minah c*pap tembam ini telah di lucutkan jawatan super mod.










Reply

Props Report

Post on 14-11-2011 10:25 AM |All posts
Foto Foto bekas super mod sensasi porem cari.com.my.
Minah c*pap tembam ini telah di lucutkan jawatan super mod.










Reply

Props Report

1 ...456789101112
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 19-9-2014 01:48 PM , Processed in 0.395969 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top