arwenn posted on 31-3-2004 04:33 PM

Cookingware

Nak tanya ttg periuk belanga you all. ada brand tertentu ke atau main taram beli je yg mana teringin....macam saya:bgrin: Teringin nak beli satu set periuk/kuali yg bagus...sape yg stay /pernah stayed kt overseas/belajar kt overseas mesti ada satu set periuk e.g tefal/T-fal etc yg guna sampai hari ni kan...(like my cousin).


Sape la nak tolong rekemen periuk stainless steel/coated yg bagus..sila beri tunjuk ajar....

kat malaysia tefal tak de yg set kena beli satu2..kalau kat US ada macam2 colur dan cantik2 pulak tu...kalau kitchen kale green boleh pilih set kale green...bestnyer;)

tina^^ posted on 31-3-2004 04:53 PM

kuakuwakuaaaa,.....biler baca topik nie baru aku pasan yg i know nothing pasal jenama2 cooking ware nie.:malu:

yg aku tau pon..pasal noritake..lagik aper ek..wandal wood ker aper ntah, jenama2 pinggan yg lama...tue pon sbb aku dengo mak aku sebut.

alahai...kena mula amik tau nie.....ehehhehe;)

finnie posted on 1-4-2004 01:42 PM

tak tau jenama ape tapi beli kart jj.....base dia warna merah! hurm lupa lah!

tina^^ posted on 1-4-2004 02:12 PM

Originally posted by finnie at 2004-4-1 01:42 PM:
tak tau jenama ape tapi beli kart jj.....base dia warna merah! hurm lupa lah!

hey yg kaler merah itam tue..bagos aa..kalau menggoreng tak lekat kat koli..senang nak angkat.
nak basoh membasoh pon senang...takyah sesusah menyental.

finnie posted on 1-4-2004 02:24 PM

Originally posted by tina^^ at 2004/4/1 02:12 PM:


hey yg kaler merah itam tue..bagos aa..kalau menggoreng tak lekat kat koli..senang nak angkat.
nak basoh membasoh pon senang...takyah sesusah menyental.
itulah...lagi satu tak boleh pakai senduk besi.....kena pakai senduk plastik atau kayu utk tahan lama dan supaya surface dia tak bercalar....lagi satu instruction dia jgn basuh kuali non stick ni sejurus lepas memasak(time tgah panas2) kena tunggu dia cool down dulu!

eligible_gurl posted on 2-4-2004 12:39 AM

ni list beberapa jenama cookware set yg eli kira agak baik..sbb ia dlm senarai terutama..

Copper Cookware Set by All Clad
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/All-Clad_Copper_Cookware_Set.jpg

Classic Cookware Set by Anolon
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Anolon_Classic_NS_CS_Anolon.jpg

Tri-ply Copper Cookware Set by Calphalon
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Calphalon_SS_CS.jpg

White Cookware Set by Chantal
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/chantal_white_CS.jpg

eligible_gurl posted on 2-4-2004 12:51 AM

Classic Nonstick Cookware Set by Circulon
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Ciculon_NS_CS.jpg

Chef's Classic Stainless Steel Cookware Set by Cuisinart
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/chef_classic_S_Cuisinart.jpg

Millennium Soft Touch Stainless Steel Cookware Set by Farberware
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Millennium_Soft_Touch_S_Farberware.jpg

Hi-Density Hard-Anodized by KitchenAid
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Hi-Density_Hard-Anodized_CS_KitchenAid.jpg

eligible_gurl posted on 2-4-2004 01:02 AM

Duroply Stainless Steel Cookware Set by Kuhn Rikon
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Duroply_Kuhn_Rikon_SS_CS.jpg

Red Cast Iron Cookware Set by Le Creuset
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Cast_Iron_Red_CS_Le_Creuset.jpg

Copper Clad Stainless Steel Cookware Set by Revere
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Copper_Clad_SS_CS_Revere.jpg

Classic Nonstick Cookware Set by Scanpan
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Classic_NS_CS_Scanpan.jpg

eligible_gurl posted on 2-4-2004 01:11 AM

Stainless Steel Cookware Set with Nonstick Saute by T-Fal
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/T-Fal_White_Nonstick_Enamel_Cookware_Set.jpg

Professional Cookware by Viking
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Professional_Cookware_by_Viking.jpg


Cookware Set with Dutch Oven, Teapot and Trivet (3-pc.) by Staub
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/CS2.jpg
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/CS1.jpg
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/Cookware_Set_with_Dutch_Oven.jpg

arwenn posted on 2-4-2004 03:12 PM

Banyaknya:o:...harga pun musti boleh tahan nih..

sinbad^boy posted on 13-4-2004 01:26 PM

hmmm tak reti sgt pasal jenama nih..janji bleh masak cukup...n kalau non stick tuh kena jaga... itu jer

suker tgk set viking tuh...rasa macam chef plak kalau pakai alatan dapur macam tuh... hehehee

[ Last edited by sinbad^boy on 13-4-2004 at 01:30 PM ]

atomenjery posted on 20-4-2004 11:51 AM

TUPPERCHEF pun bagus jugak..

aimez posted on 21-4-2004 06:58 PM

guna Lagostina nyer brand dr Sears

ninoZ posted on 22-4-2004 05:12 AM

kuhn rikon tu one 0f the best cookware...
esp pressure cooker dia..

tull tak alja?
:)

Sasha posted on 23-4-2004 08:39 AM

ntahlah...kat rumah tuh aku guna jer...tak perasanlak brand apa...nanti aku tanya omak den

club64 posted on 22-11-2005 06:40 AM

Originally posted by eligible_gurl at 1-4-2004 10:11 AM
Stainless Steel Cookware Set with Nonstick Saute by T-Fal
http://img44.photobucket.com/albums/v136/hobliv/Cookware/T-Fal_White_Nonstick_Enamel_Cookware_Set.jpg

Professional ...


eli, banyaknya collection nko.cantik. aku pun suka gak ngan periuk2 ni.yg ada dlm simpanan aku sekarang ni lagostina dan kinox.tapi yg dok pakai kat rumah skang beli dari Ikea.tak perasanlah brand apa.aku dah kurangkan banyak dah pakai periuk non-stick ni.tapi ini hanya pendapat aku sekeluarga jelah.

Baiduri Othman posted on 22-11-2005 07:44 AM

Saya tak ada set collection utk cookingware ttp adalah beli sikit2. Prefer beli yg non-stick tu sebab kurang guna minyak masak. Suka cookingware yg tebal w/p harganya mahal sebab biasanya cookingware mcm ni tahan lama.

Baiduri Othman posted on 22-11-2005 07:47 AM

Originally posted by sinbad^boy at 13-4-2004 01:26 PM
hmmm tak reti sgt pasal jenama nih..janji bleh masak cukup...n kalau non stick tuh kena jaga... itu jer

suker tgk set viking tuh...rasa macam chef plak kalau pakai alatan dapur macam tuh... hehehee

Non-stick cookingware memang kena jaga & tak boleh guna senduk biasa. Kena guna senduk atau sudu kayu. Bila nak basuh jgn sekali2 guna apa tu yg mcm berus besi tu. Non-stick cookingware ni mahal harganya, kena cermat.

long posted on 29-11-2005 02:31 PM

Long dah 8 tahun pakai Caphalon hard anodize...x suka non stick cookware sebab leceh nak menjaga..lama2 lapisan atas  periuk tu boleh tanggal.  InsyaAllah tepekkan gambarnya..(kalau x luper)

rinairza posted on 29-11-2005 08:02 PM

me suka T- Fal.....sbb tu paling senang carik kat cni....

Lindt posted on 30-11-2005 12:01 AM

kat KL lindt guna semua non-stick cookware.
kat sini brand Princess Gold, tulis kat bawah periuk designed in Solingen Germany...kat pemegang tepi periuk & knob tudung periuk tu ada sikit kunin2...24 carat gold...

anginutara posted on 30-11-2005 02:56 PM

Reply #1 arwenn's post

tak yah beli T fal.  beli yang kat ikea tu cukup.  ada yang 3 piece tu less than rm.  setakat nak memasak ni tak yah cari yang jenama sangat.  masa i study kat oversea dulu, macam2 jenis i beli kat mak.  yang bontot kuali kaler copper pun ada.  tapi kalau kena api lama2 dah hilang copper.
satu lagi pinggan mangkuk belilah corning ware/corelle. yang tak mudah pecah atau chipped.  last year angin dapat pergi US. nak cerita lah sikit.  tengok pinggan mangkuk dia semua murah2.  nak beli jenuh pulak nak angkut kan. lepas tu my manager kata nak shopping apa pun shopping je, nanti shipping company bayar.  bak kata pepatah, org mengantuk disorongkan bantal.  macam2 beli.  i survey kat parkson kalau nak beli 3 mangkuk corning tu rega dia abt rm300 tapi kalau kat us with latest corak baru usd30.  murah kan.

anginutara posted on 30-11-2005 02:56 PM

Reply #1 arwenn's post

tak yah beli T fal.  beli yang kat ikea tu cukup.  ada yang 3 piece tu less than rm.  setakat nak memasak ni tak yah cari yang jenama sangat.  masa i study kat oversea dulu, macam2 jenis i beli kat mak.  yang bontot kuali kaler copper pun ada.  tapi kalau kena api lama2 dah hilang copper.
satu lagi pinggan mangkuk belilah corning ware/corelle. yang tak mudah pecah atau chipped.  last year angin dapat pergi US. nak cerita lah sikit.  tengok pinggan mangkuk dia semua murah2.  nak beli jenuh pulak nak angkut kan. lepas tu my manager kata nak shopping apa pun shopping je, nanti shipping company bayar.  bak kata pepatah, org mengantuk disorongkan bantal.  macam2 beli.  i survey kat parkson kalau nak beli 3 mangkuk corning tu rega dia abt rm300 tapi kalau kat us with latest corak baru usd30.  murah kan.

club64 posted on 2-12-2005 08:22 AM

Originally posted by anginutara at 29-11-2005 11:56 PM
tak yah beli T fal.  beli yang kat ikea tu cukup.  ada yang 3 piece tu less than rm.  setakat nak memasak ni tak yah cari yang jenama sangat.  masa i study kat oversea dulu, macam2 jenis i beli kat ...


angin, skrg ni corelle dah tak dapat rege tu lagi.pattern2 baru skrg ni pun dah tak banyak bunga2.dia org suka mix & match.tapi memang le berbaloi kalau dapat beli kat state.i memang enjoy kalau shopping kat state.banyak varities dan murah.

katak_kiut posted on 6-12-2005 10:33 AM

Kat umah, pakai Vision & Pyrex
Errr, masuk lam kategori cookingware gak ker???
Page: [1] 2 3 4 5 6 7
View full: Cookingware