AngryBirdsss posted on 2-11-2011 11:26 PM

Tayar yang sesuai untuk perodua ALZA

Sekarang ni aku pakai rim 17 saiz 45.Pakai sime tyres tapi bising.Tayar ape yg sesuai untuk rim 17  dan harga berpatutan ?

Fast-N-Furious posted on 3-11-2011 10:34 AM

Sekarang ni aku pakai rim 17 saiz 45.Pakai sime tyres tapi bising.Tayar ape yg sesuai untuk rim 17   ...
AngryBirdsss Post at 2-11-2011 23:26 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


    kasi range ko punya berpatutan tu camner?? cam haku guna Bridgestone potenza RE711 saiz 18", harga dier RM1200, tapi still berpatutan.. kalau tanya jiran haku yg pakai lamboghini, tayar saiz 20", reger RM4500 sebijik, tapi bagi dier harga tu masih berpatutan..

dragger posted on 3-11-2011 12:52 PM

Toyo Proxes R888, RM550 seketul...

syahrir_pne posted on 3-11-2011 04:49 PM

hankook V12, rim 16, RM380 sebijik ----------- berpatutan

AngryBirdsss posted on 3-11-2011 09:52 PM

Reply 2# Fast-N-Furious

sekarang masalah aku tayar tu bising je.pastu aku guna kereta utara ke selatan / selatan ke utara.....journey jauh.
tayar 'buang' bila cuaca hujan.maksud aku tayar jadi mcm x cengkam.
kalau falken ok ke bro ?

Alt-F4 posted on 3-11-2011 10:17 PM

Post Last Edit by Alt-F4 at 3-11-2011 22:24

Reply  Fast-N-Furious

sekarang masalah aku tayar tu bising je.pastu aku guna kereta utara ke sel ...
AngryBirdsss Post at 3-11-2011 21:52 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


tayar sime mmg bising pun.. falken pun bising + float gak.. getah falken aku rasa mcm tak grip je time hujan.. tambah2 siri 522.. dan   tayar lebar mmg float bro.. kalo jumpa air atau hujan kena pelan2.. takleh langgar mcm pakai rim tayar 14' punya..

Fast-N-Furious posted on 4-11-2011 08:51 AM

Reply  Fast-N-Furious

sekarang masalah aku tayar tu bising je.pastu aku guna kereta utara ke sel ...
AngryBirdsss Post at 3-11-2011 21:52 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


    tayar nie, ko takbleh dapat dua-dua.. sama ada ko pilih senyap, tapi jalan basah tak berapa potong air... atau pun tayar jenis pattern potong air, tapi bising..  choose one..

walau camner pong rubber material pong main peranan gak.

skang nie orang dah tak prefer tayar jenis V groove sebab bising, dan tayar manufacture pong dah buat tayar jenis bunga rapat-rapat tapi ader 3-4 alur air yg straight jer, sebab tak bising. contoh cam bunga TOYO C1S atau Toyo T1-Sport.. check sendrik rupa dier dalam internet..

mily posted on 5-11-2011 09:43 PM

Memandangkan ni thread ada nama ALZA..nk tanya lah sikit..

kalau aku nk tuka trade in kete Saga BLM aku thn 2008 kepada ALZA..baper byk ek anggaran bulan2 aku baya?..skrng aku baya 453 sebulan...sape leh bgtau sket ek..

H4dRi posted on 7-11-2011 01:40 PM

Reply 8# mily
kna nyatakan brpa jumlah loan, brape thun, blance loan pada bank, kete auto/ manual, nk beli alza spec yg mane,

baruula snng orng2 kt sini nk mnjawabnye

H4dRi posted on 7-11-2011 02:00 PM

Reply 5# AngryBirdsss

kalo falken, aku rs skrng ni utk model kete biasa, pkai siri ziex, pastikan atleast siri 912, kalo siri 5 atau 3 tu rentikan, x berbaloi.

bole try michelin pilot sport 3, dlm rm600 sketul, taya x bising sbb thread asyymetric, compound taya pun lmbut

mily posted on 8-11-2011 08:12 PM

Reply 9# H4dRi


    opps..sori..hehe..just curious nk tanyer jer..

loan dulu buat dlm 39k...dah baya dlm 14k..so balance around 25 k la kot (x tanya pon bank balance berapa)...dulu buat loan dlm 9 years..dah lepas 3 thn dah..
ingat nk tuka ke alza auto 1.5

H4dRi posted on 8-11-2011 08:43 PM

Reply 11# mily


  keje gov. rupenye, kete saga auto 2008 2nd price pling tinggi pun dpt tolak dlm 30k, bapak aku bru trade in saga manual 2008 baru baru ni dpt dlm 22k je, jd jgn berharap sgt dlm tolak 30k, ni aku conggak je ni  kalo ko punya loan tu fix interest,
total loan + interest = rm48924
da byar 3 thun = rm16308
balance kt bank = rm32616

mknanye kna topap +/- 2k baru bole tolak saga tu, ksimpulannya rugi la kalo jual,

tp kalo simpan lg kete tu lg la harga akan makin jatuh, dilema dilema;P

mily posted on 8-11-2011 08:49 PM

Reply 12# H4dRi


    hehehe..tau x pe..mmg dilema2 nih...

nk tuka ke tak..dah agak dah mesti kene bayar sket punya..

but my curiosity mostly about the monthly fare laa..
kalo leh x mau la exceed sampai 700+..huhu

H4dRi posted on 8-11-2011 08:57 PM

Reply 13# mily

kalo cmtu, bayor le downpayment bnyak2, xdela tinggi jumlah loan nnti

mily posted on 8-11-2011 09:03 PM

Reply 14# H4dRi


    adeh...ingat kalo trade in x payah la baya down payment sngt..huhuhu

zulka posted on 9-11-2011 09:15 AM

kalau boleh elakkan pakai tayar made in china....dia boleh pecah anytime walaupun tayar baru...aku baru kena :$

al-asil posted on 9-11-2011 03:27 PM

alza pakai sport rim "17..

zulka posted on 9-11-2011 03:49 PM

alza pakai sport rim "17..
al-asil Post at 9-11-2011 15:27 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


   
ok la alza....
member aku pakai Myvi...pakai 17

mily posted on 29-12-2011 11:17 PM

Reply  mily


  keje gov. rupenye, kete saga auto 2008 2nd price pling tinggi pun dpt tolak dlm  ...
H4dRi Post at 8-11-2011 20:43 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    aku dah trade-in dah kete aku..dpt dlm 24k..
so, alza aku just baya around 800 jer...sbb balance pinjaman aku dlm 25k++...

dune1989 posted on 30-12-2011 02:38 AM

kalau boleh elakkan pakai tayar made in china....dia boleh pecah anytime walaupun tayar baru...aku b ...
zulka Post at 9-11-2011 09:15 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

seriusly?
che kasi story sket

dune1989 posted on 30-12-2011 02:39 AM

alamak,
aku tak tau lak falken ada model tayar lain,
aku beli model Sincera punya utk rim 13..
tapi ok je aku belasah time hujan.. senyap pun senyap..
Page: [1]
View full: Tayar yang sesuai untuk perodua ALZA