cikieda posted on 16-1-2011 08:41 PM

macam mana nak bersihkan kulit muka?

Post Last Edit by cikieda at 16-1-2011 20:47

ai nak tanya u'all. macam mana nak bersihkan, licinkan kulit muka?

maksud ai nak hilangkan kesan2 jerawat, kesan2 parut dimuka, nak kecilkan liang2 roma dan nak hilangkan bintik2 hitam. lagi satu kulit ai ni jenis berminyak.
macam2 produk dah ai guna tapi tak berkesan jugak.

produk apa yang ok? sila lah bagi pendapat.

DARSITA posted on 17-1-2011 03:46 AM

Time cuci muka tu tak boleh lah tenyeh kulit dgn kuat .:)

Biasakan cuci dgn air suam time malam supaya liang roma terbuka -- esoknya waktu pagi cuci dgn air sejuk supaya liang roma tertutup.

Night cream tu pulak jangan yang jenis berminyak sebab nanti liang roma tersumbat dan buat liang roma besar.

Your kulit muka sama dgn saya jenis berminyak .. saya guna OBAGI.

TIme dok rumah saya guna bedak sejuk -- mengurangkan minyak kat muka dan dia bertindak sebagai mask utk kecilkan pore.

Guna sunblock time keluar rumah utk elak pigmentation /jeragat.

Elakkan makanan berminyak dan pedas sebab ini boleh menyebabkan dlm badan kita panas dan nanti ada jerawat kat belakang badan, muka dan sakit tekak.

Minum banyak air kalau dok dlm aircond 8 jam satu hari.


-- saya kalau nak jerawat akan letakkan colgate. Bagi dia kecut cepat ..kadang letak ubat sapu utk gatal tu jer. Hilang dgn cepat betul :)

Kalau ada duit sekali sekala pergi lah buat facial ... urutan kat muka tu boleh hilangkan lemak yang tak diingini di kawasan mata, mulut dan pipi.

Itu sahaja buat masa kini kot teringat lagi akan menambah :)(

sayang_pjan posted on 17-1-2011 09:12 AM

de petua dulu..
tenyeh muka pakai tomato...
potong2 tomato tu pastu lenyek kan,kira hncurkan la..
pastu wat mcm scrub...
n biarkan wat mcm pakai mask..
saye amlkn yg nie..berkesan..
tp take time la..
pas dh cuci tu,rase sejuk je muka...

alin6088 posted on 17-1-2011 09:21 AM

alin pakai pencuci muka clean & clear... skali dgn toner... pstu pakai facial treatment essence SK II. stakat ni xda la jerawat tumbuh kecuali time period ada la 1-2 bijik kt dahi. kt pipi susah nk tumbuh. lg pon kulit alin jenis kering... myb sbb tu jerawat jarang tumbuh. tp cleanser clean & clear n toner utk buang kotoran n minyak di muka.. :)

figurae posted on 17-1-2011 10:08 AM

berapakah harga facial treatment essence SK II? nak gak try tapi tak tau plak berapa reganye

baya424 posted on 17-1-2011 12:30 PM

ai nak tanya u'all. macam mana nak bersihkan, licinkan kulit muka?

maksud ai nak hilangkan kesan ...
cikieda Post at 16-1-2011 20:41 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    emm..pkai la Safi Rania Gold..insyallah baik..baya dh 5 bln pkai SRG ni..nmpk de perubahan..murah pn murah..try la pek pecubaan dlm kotak.dlm 2 de pncuci muke+krim mlm dgn kontur mata,pncuci muke de 2 jenis..ambik yg kulit bminyak punye..pas 2 gi la farmasi mkn vit c yg 1000g,kt sna de mcm2 vit c..brand pn byk..tpulang pd kemampuan mcm ne la.. pas 2 1 bln gi la wt facial..insyallah baik.. yg penting jgn amalkn mkn seafood blebihan..sbb yg baya dgr seafood ni racun..udang memang baya x mkn...

alin6088 posted on 17-1-2011 08:50 PM

berapakah harga facial treatment essence SK II? nak gak try tapi tak tau plak berapa reganye
figurae Post at 17-1-2011 10:08 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

alin beli trial je.. 30ml harga dlm RM74 kot. pakai skit je. aritu beli skali cleanser n toner.. tp mcm x sesuai la plak.. rsa mcm kering je kulit muka. sbb kulit alin jenis kering.. maybe sbb alin x pakai moisturizer dia, sbb tu kering kot. so dh stop pkai cleanser n toner. just pakai essence dia je...

alin6088 posted on 17-1-2011 08:52 PM

tapi jerawat mmg hilang serta merta dlm msa 2 ari.. jerawat jadi kecut n keras, pstu leh kutil.. hehe...

cikieda posted on 17-1-2011 09:27 PM

emm..pkai la Safi Rania Gold..insyallah baik..baya dh 5 bln pkai SRG ni..nmpk de perubahan ...baya424 Post at 17-1-2011 12:30 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif



safi rania gold? itu bukan untuk umur 30 ke atas ke. tu lahh, ai ingat pun nak pakai SRG tu sebab ramai yang kata ok.

tapi orang kata SRG tu sesuai untuk orang yang umur 30 ke atas. terus tak jadi ai nak beli. umur ai pun muda lagi :lol:

momopoko posted on 18-1-2011 10:45 AM

malam2 pakai bedak sejuk. muka pun kurang berminyak + kulit jadi mulus

mitchyan posted on 18-1-2011 05:38 PM

ohoi, bukan senang mau jaga kulit muke, kalau kulit normal x yah byk bunyi,
ni kalau yg kulit super sensitif mcm i ni mmg kne buat byk2 bunyi.

firstly i x mau cakap psl pemakanan, sendiri mau igtlah ape yg u mkn tu sehat &
berkhasiat x. i nak ckp produk muke, kulit sensitif sila cari produk yg LESS chemical.
the lesser the better. no fragrance, non comedogenic (betol kah aku eja?), no color,
lagi byk NO NO lagi bagus.

then make up. kalau make up, make sure WAJIB bersihkan muke dgn make up remover.
kalau setakat basuh dgn cuci muke je tak cukup. tenyehlah muke dengan make up
remover yg LESS chemical, pastu basuh dgn cuci muke pulak.

ape lagi ek? mcm i ni, selagi ade mase free, selagi tu i tepek madu kat muka.
dlm Quran sendiri ckp madu tu penyakit segale ubat - insyaAllah jika dgn izin Dia -
so i tido dgn madu kat muke, lekit xyah ckpla, tapi nak kulit bersih i buat jugak.
Alhamdulillah, sikit2 muke sy pulih dr terok gle jd ok. still dlm proses pemulihan :-)

ni care sy pulihkan muke, setiap org lain2 care ;-) good luck!

alin6088 posted on 18-1-2011 07:59 PM

muka alin jenis kering..:( klo pakai bedak sejuk nnt kering lama2 mcm nk mengelupas..
muka alin kena pkai moisturizer slalu.. :loveliness: betol la lain org, lain jenis kulit..
Page: [1]
View full: macam mana nak bersihkan kulit muka?