maya1311 posted on 18-12-2009 07:55 PM

[GAMBAR] Muzium Pulau Besar dan Muzium Kapal Selam

Post Last Edit by juju_amin84 at 23-3-2012 16:44

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs079.snc3/14637_1166503846709_1351298868_30395739_2810725_n.jpghttp://photos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs059.snc3/14637_1166503886710_1351298868_30395740_5734851_n.jpg

the_slayers posted on 19-12-2009 01:58 AM

huuu..best-best

radieyana posted on 20-12-2009 07:38 AM

bagus ! bagus !

zidlan posted on 21-12-2009 11:31 AM

ni muzium yg ke brape belas kat melaka ek???
tp bagus utk perkenalkan semula pulau besar kat mata pelancong dan kalendar pelancongan. sbb dh sunyila plak pulau ni skrg

Darthjal posted on 12-10-2010 11:43 PM

<News @ Melaka 2011>

Post Last Edit by juju_amin84 at 7-2-2011 15:14

2 new hotels to boost Malacca tourism
2010/10/10
By Jason Gerald John
streets@nst.com.my


http://www.nst.com.my/articles/03sexk/single
Ali showing the artist¡¯s impressions of the Hilton Hotel and All Seasons Hotel. ¡ª Picture by Mohd Jamah Nasri
MALACCA: The state's tourism sector will receive a shot in the arm with the construction of two new hotels -- Hilton Hotel and All Seasons Hotel.

The developer of both the hotels, Hatten Group CEO Datuk Eric Tan, said a 1,100-unit apartment block and a commercial centre would also be built.

"The tallest building in Malacca will be built under this project.


"With 43 storeys, the building will change the landscape of Melaka Raya and the Malacca coastline.

"The project will be developed next to the Harbour Club in Melaka Raya and will involve an investment of RM300 million," he said.

Tan said the Hilton Hotel, a five-star establishment, would have 250 rooms while the All Seasons Hotel, a two-star hotel, would have 350 rooms.


"The two hotels and the service apartments will provide Malacca with an additional 1,700 rooms," Tan said, in a briefing session with Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam at the Hatten Square.

Tan said the groundbreaking ceremony for the hotels would be performed in December.

He said the project would be completed in five years and would provide job opportunities to about 3,000 people.


Meanwhile, Tan also announced that the 700-room Hatten Hotel would open its doors in September next year.

The chief minister said the state's tourism sector was picking up.

Ali said some eight million tourists were expected to visit the historical city this year, up from 7.5 million last year.

"We need more hotel rooms in the state. With the opening of Hilton and All Seasons we will be able to ensure that visitors have a better choice of accommodation," he said.

Ali said work to widen Jalan Merdeka, opposite Dataran Pahlawan, from the two lanes to five lanes, would be complete in two months.

"Once completed, the 2km stretch from Menara Taming Sari up to Hatten Square would be known as Pahlawan City," he said.


Read more: 2 new hotels to boost Malacca tourism http://www.nst.com.my/nst/articles/03sexk/Article/#ixzz1250na5nR

bungazaleha posted on 13-10-2010 10:17 AM

wah, 2 lane jadi 5 lane...? camna tuh...yg tiang Hattern square dan jejambat ke C4 tu takleh buang...pening gak..skrg pon tgh sesak...:mad:

cascutes posted on 13-10-2010 10:44 AM

hehe... tok ali nyer planing superb....
hrp2 org melaka  hepi la ngan
pembangunan yg ade..... bersyukur...

ex_klia posted on 13-10-2010 12:09 PM

Ermm Melaka xtly banyak skyscrapers dalam masa 5 tahun akan datang ini.Sebabnya aku ader member yang kerja di Seri Negeri yang duk kat development planning.Then sedikit sebanyak ada memberi tahu tentang keadaan fizikal pembangunan Melaka pada tahun2 yang akan datang.Antara yang kita semua tidak tahu dan tidak kita jangkau untuk difikirkan.Projek2 mega yang di ceritakan :
1-Sistem Gerak Cepat (MRT)-Laluan Hang Tuah Jaya ke Pusat Bandar dan terus ke Bandar Hilir

   Hang Tuah Jaya (7 Station Under Ground),Pusat Bandar Raya( more 13 station island platform),Bandar Hilir (4 Under Ground Stn)

2-Lebuh Raya Air Keroh ke Pusat Bandar Raya 3 Lane,Connected ke Laluan Persisir Pantai atau Coastal Way further ke PD.

3-Projek Marina Bay Melaka iaitu pusat pemeliharaan ikan seperti Aquaria KLCC yang bertempat di Pulau Melaka.Akuarium bawah laut.

4-Pelabuhan/Dermaga kapal persiaran 'Star Cruise'bertempat di Kota Laksamana previos kat Pulau Melaka cadangnya.

5-Kota Laksamana New Town Bussines Park.Modern Sky scrapers serta pembinaan bangunan lot perniagaan serba moden
   seperti di Raffles City Singapura.

6-Pembinaan tebatan atau Teluk untuk aktiviti sukan air dan riadah di Pulau Besar.Ia itu projek pengindahan pantai dengan
   bertujuan aktiviti perlancongan.

7-Pembangunan Esplanade sekitar persisiran laut di Klebang serta kawasan sekitar.Pembinaan hotel bertaraf 5 bintang serta
   resort bersepadu atau 'Intergrated Resort'serta tower hotel lebih 20 tingkat.

So takat ini aja yang aku dapat tau dan dapat aku kongsi pada korang kat forum ni.Projek ni agak makan sedikit masa.Sebab projek mega untuk pembangunan negeri.So kita tunggu ja.

cascutes posted on 13-10-2010 03:16 PM

okey.. tungguuuuuu...........

ex_klia posted on 13-10-2010 04:50 PM

Aku rasa projek pembinaan 'aerorail' atau gondola tren yang tergantung tu cancel.Replace dengan sistem gerak cepat atau MRT.Member aku yang bagi tau sebenarnya

asyriqa posted on 13-10-2010 10:32 PM

wow...macam2 projek pak ali ketam nak buat...ahkak dah 18 taun duk melaka...masa mula2 datang sini dulu hanya ada jusco je pastu parkson grand... sekarang memang dah hebat macam2 ada... hepy n bangga gak rasa numpang duk melaka nih..

larikesurga posted on 14-10-2010 08:58 AM

harap pembangunan di melaka seiring dengan pembangunan kerohanian insan...jgn nanti banyak ditubuhkan di melaka, sekolah2 harapan..sekolah harapan cawangan alor gajah, cawangan durian tunggal, cawangan peringgit..bla bla bla..ape2 pon..tahniah kepada ali rostam sebab berjaya tarik pelabur...masyuuuuuuuuukkkkk !!!!

Darthjal posted on 14-10-2010 01:04 PM

more photos from ali rustam's facebook during meetings with Hatten group management.

http://hosting11.imagecross.com/image-hosting-51/327833714_444642145635_137315260635_5805690_1639933_n.jpg

http://hosting11.imagecross.com/image-hosting-51/879237181_444642270635_137315260635_5805698_656656_n.jpg

http://hosting11.imagecross.com/image-hosting-51/569364063_444642410635_137315260635_5805700_3012176_n.jpg

http://hosting11.imagecross.com/image-hosting-51/35565375_444642490635_137315260635_5805702_4378453_n.jpg

Darthjal posted on 14-10-2010 01:06 PM

jumpe gk berite dlm mlyu


http://hosting11.imagecross.com/image-hosting-51/4894Untitled1.jpgImage Hosting

Darthjal posted on 14-10-2010 01:13 PM

naza nk bukak kilang kete kt mlk

Naza Motor Trading buka kilang di Melaka

MELAKA 5 Okt. - Syarikat automotif, Naza Motor Trading Sdn. Bhd., bakal membuka sebuah kilang pemasangan kenderaan di negeri ini berikutan jangkaan majlis pemeteraian perjanjian dengan kerajaan negeri yang akan dilakukan pada bulan ini.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, sehubungan itu, Melaka menjadi tuan rumah kepada dua kilang pemasangan kenderaan selepas Honda Malaysia di Pegoh, Alor Gajah yang memulakan pengeluarannya pada 2002.

Menurut beliau, satu perbincangan mengenai projek pembinaan kilang itu telah diadakan dalam pertemuannya dengan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Naza, Datuk SM Faisal SM Nasimuddin pada hujung bulan lalu.

"Perbincangan awal itu tertumpu kepada kemungkinan mendapatkan beberapa bidang tanah daripada kerajaan negeri untuk mendirikan kilang pemasangan berkenaan.

"Kita juga telah menawarkan kawasan seluas 200 hektar kepada Naza untuk membina kilang mereka sama ada di Jasin atau Alor Gajah," katanya di sini baru-baru ini.

Mohd. Ali bagaimanapun berkata, syarikat automotif itu belum memberikan anggaran nilai pelaburan yang akan dilakukan menerusi projek terbaru itu.

"Cuma apa yang kita harapkan, Naza dapat menandatangani perjanjian dengan kerajaan negeri selewat-lewatnya Oktober ini sekali gus mengukuhkan lagi kedudukannya dalam bidang industri automotif negara dan antarabangsa," katanya.

Pada perbincangan itu juga, katanya, Naza telah menunjukkan minat untuk membuka ruang pameran kereta di Melaka Autocity yang terletak berhampiran Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh dengan tawaran kawasan seluas 21.2 hektar.

"Malah, Naza juga nampaknya berminat untuk membesarkan Pelabuhan Tanjung Beruas di Tanjung Kling yang sebelum ini kita tawarkan kepada syarikat Johor Port Bhd.

"Saya berpendapat, mungkin kedua-dua syarikat ini boleh berkongsi sumber untuk memajukan pelabuhan berkenaan.

"Bagaimanapun, perkara itu masih di peringkat perbincangan," katanya

.........................................................................................................................................................................................

ex_klia posted on 14-10-2010 01:50 PM

Perbandingan diantara negeri2 disemenanjung Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak menunjukkan Melaka adalah sebuah Negeri yang begitu cepat membangun didalam masa kurang dari 5 tahun.Pelbagai kemudahan serta kemajuan ekonomi yang dinamik dari segi sektor perlancongan dan investor(industri)telah berjaya mengubah wajah Melaka ke arah status negeri maju.

ex_klia posted on 14-10-2010 01:53 PM

Bayangkan sekiranya 7 perancangan faktor pembangunan yang aku tulis tu jadi kenyataan dalam masa yang terdekat.Apa agaknya rupa fizikan Melaka ya?Jadi negeri maju yang metropolis?atau dipenuhi kemudahan terbaik/canggih di samping ruang langitnya dihiasi dengan bangunan pencakar langit..Mungkinkah?

cascutes posted on 14-10-2010 03:16 PM

hehe.... kan dah cakap tok ali superb!!!!{:1_152:}

cascutes posted on 14-10-2010 03:18 PM

Bayangkan sekiranya 7 perancangan faktor pembangunan yang aku tulis tu jadi kenyataan dalam masa yan ...
ex_klia Post at 14-10-2010 13:53 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    kompem boleh..... melaka boleh!!

MrsJohn posted on 15-10-2010 12:00 AM

one of the reason choose melaka coz nak running away from the hectic way-of-life...looks like melaka pun bakal jd KL & Penang **sigh**

puccafan posted on 15-10-2010 01:26 PM

alaaaaaaaaaaaaaa.napa NAZA tak buat awal2 skit:okalo tak,bole ak wat LI kat situ

asyriqa posted on 15-10-2010 06:16 PM

kalo ujung minggu bandar melaka penuh ngan pelancung dalam dan luar negara... sekarang melaka dah jamm juga cuma tak seteruk kl...tapi seronok duk melaka nih... harga rumah masih mampu milik...

cascutes posted on 18-10-2010 09:22 AM

kalo ujung minggu bandar melaka penuh ngan pelancung dalam dan luar negara... sekarang melaka dah ja ...
asyriqa Post at 15-10-2010 18:16 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    aku sokong!! pakcik aku yg dok sana dh bli 6 bijik umah sebelum pencen...

larikesurga posted on 18-10-2010 04:07 PM

pas HONDA...NAZA plak..pastu ape lagik..aLI KETAM MEMANG BEST..

Darthjal posted on 18-10-2010 09:33 PM

Dataran Pahlawan akan diperbesarkan

nk jadi yg terbesar kt selatan tanahair

http://hosting11.imagecross.com/image-hosting-53/8286hatten.jpg

time kasih abg brain failure 4 the info
Page: [1] 2 3 4 5 6
View full: [GAMBAR] Muzium Pulau Besar dan Muzium Kapal Selam