kuntakpindek posted on 12-9-2010 10:00 PM

mana bagus HONDA CRV,NISSAN XTRAIL,HONDA STEAM ATAU TOYOTA WISH

mintak skit pendapat otai2 keta kat board nie...

br nak survey..nak tukar keta buatan mesia ke mpv atau 4wd nie
famili ada 4 org...anak 2 je..kecik lg
bajet bulanan dlm rm1,500 ke bawah la...
buat masa ni 4 jenis keta ni yg aku dok survey..ingat nak beli yg barula...

4wd:

HONDA CRV VS NISSAN XTRAIL

plg suka honda crv tp macm sempit je....
xtrail plak ada yg kata best naik...tp mcm keta jabatan2 kerajaan plak
design pun kureng...simple sgt

mpv:

HONDA STREAM VS TOYOTA WISH

entahla..dedua berkenan gak...mana best dedua nie....

minta pendapat korg semua ..mekaseyyyy{:1_138:}

sphinx posted on 13-9-2010 01:54 AM

mcm mana dgn Honda Freed? a premium compact MPV priced at rm112 k (OTR with insurance)

hari tu tengok kat Honda showroom mcm best jek... utk family mcm TT ok kot... 4 seaters plus 3 more folding seats at the back...but kalau seat belakang diturunkan pun still ada space utk letak barang2... nampak pun mcm selesa sbb dlm dia tinggi and leg room pun wide...tp belum try test drive lg lar.. tak reti lar nak tepek gambo..
http://paultan.org/2010/04/22/honda-freed-premium-compact-mpv-launched-rm112980/

kuntakpindek posted on 13-9-2010 12:48 PM

mcm mana dgn Honda Freed? a premium compact MPV priced at rm112 k (OTR with insurance)

hari tu te ...
sphinx Post at 13-9-2010 01:54 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    ooo..ye ke sphinx
nanti try tgk
tq yek:loveliness:

ifanonline posted on 13-9-2010 01:50 PM

Post Last Edit by ifanonline at 13-9-2010 13:52

tak silap aku honda crv dan nissan x-trail bukan full time 4wd...

honda stream and toyota wish lebih kurang jer...memandangkan ko 4 beranak, ambik la honda crv jer...maintenance pun takde la mahal sangat...

tetapi, lebih baik ambik sedan jer la...unless ko ade plan nak tambah anak...

kuntakpindek posted on 13-9-2010 01:59 PM

tak silap aku honda crv dan nissan x-trail bukan full time 4wd...

honda stream and toyota wish le ...
ifanonline Post at 13-9-2010 13:50 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    honda crv n xtrail tu suv kot...aku pun xtau
haah...x bercadang tambah anak lg....

mmg plg berkenan dgn crv tu....cuma kekdg terpikir nak gak angkut famili gi jejln....kenduri ke
tu yg nak beli besar skit mcm stream or wish....

aduii..pening2....:sweat3:

btw,tq ifa for advice...

ifanonline posted on 13-9-2010 02:11 PM

honda crv n xtrail tu suv kot...aku pun xtau
haah...x bercadang tambah anak lg....

mmg ...
kuntakpindek Post at 13-9-2010 13:59 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kalau nak beli besar skit..Honda Odyssey should be just nice...Proton Exora pun ok gak...;P

sphinx posted on 13-9-2010 03:54 PM

Reply 5# kuntakpindek


Honda CRV dah ok.... bawa pun best..selesa..cuma tempat duduk belakang agak sempit..tp if kids kecil lg shouldnt be a problem rasanya.. my mum dulu ada CRV... monthly dlm rm1600 gitu...insurance pun mahal gak lar...tp after sales service ok...mudah nak berurusan.... minyak pun ok :)

kuntakpindek posted on 13-9-2010 04:00 PM

Reply  kuntakpindek


Honda CRV dah ok.... bawa pun best..selesa..cuma tempat duduk belakang aga ...
sphinx Post at 13-9-2010 15:54 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    ooo....gitu yek
ur mom pakai crv model tahun bape?
minyak ok yek...mmm...:D

mcm best je..makin berkobar2 ke arah crv je nie.huhuhu
tp kan..katanya keta crv ni antara keta panas yg selalu org curi
takut gak aku...beli mahal2 pastu kena curi....
tu yg tgh timbang2 lg nie...:L

sphinx posted on 13-9-2010 08:51 PM

Reply 8# kuntakpindek


mmg panas pun...keta we all pun baru lepas kena curi bulan 8 hari tue :'(tu yg skrg ni pun dok usha2 keta lain... tp CRV ni mmg best..sampai my mum kalau boleh nak replace pun nak amik CRV gak... dia beli end of 2008..CRV yg baru tue...kalau bawa kat highway pun best..sbb ada auto cruise...

tp kes kecurian nie...ikut nasib je...kalau nasib malang...hilang lar keta tue...tp so far berurusan dgn Honda insurance MSIG nie pun..pasal kes curi nie... ok je layanan dia org...

kalau nak amik..make sure you tambah skit safety measures..mcm double lock ke apa ke...

kuntakpindek posted on 13-9-2010 09:50 PM

Reply  kuntakpindek


mmg panas pun...keta we all pun baru lepas kena curi bulan 8 hari tue t ...
sphinx Post at 13-9-2010 20:51 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


    la..ye ke...siannya
br cakap pasal curi....rupanya keta mak ko pun kena gak
so,camne...insurans tu dia cover ke kalu ilang?
geramnya kan...beli mahal2 selamba je dorg curi:'(

tula..crv memg smart la...dr exterior sampaila interior....
tp tula,kalu dah takdir nak kena curi....nak buat mcm mana kan

mcm 1 opismate tu...toyota rush dia kena curi..letak depan umah
pagi esok tgk dah lesap
sampai skrg x jumpa.....
mmm....pencuri keta dah makin terer skrg nie.....:L

insyaAllah..kalu ada rezeki pakai crv nie....aku akan letak double protectionla....

ifanonline posted on 13-9-2010 10:27 PM

ooo....gitu yek
ur mom pakai crv model tahun bape?
minyak ok yek...mmm...

mcm best  ...
kuntakpindek Post at 13-9-2010 16:00 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

pakai keter murah2 jer...keta murah pun kena curi...mcm org curi selipar jamban di masjid;P

sphinx posted on 14-9-2010 01:12 AM

Reply 11# ifanonline


itu lar... orang kalau nak curik..xde kiranya dah keta murah ke mahal ke...janji laku...
dpt insurance pun just cover balik dekat bank....tp tengok juga lar maybe ada balance skit sbb keta we all harga dah turun...insurance mungkin akan bayar lebih skit kot tp skit je lar.... skrg still dlm process lagi..belum selesai..dalam 2,3 bulan gak lar baru settle...

gergasi posted on 14-9-2010 05:13 AM

kalau sporty n jimat minyak elok toyota wish...mmg best bro,wa cakap lu:loveliness:

faidz1809 posted on 14-9-2010 10:01 AM

ku ni lebih suka design toyota wish~
sokong toyota keta~haha~

al-asil posted on 14-9-2010 10:13 AM

kalau fikir sekali sekala nak bawak famili gi jalan2, baik la amik mpv terus

aku baru je ahad lepas gi beraya, bawak famili satu alza 8 orang:sweat3:

puehhhh ati seh:loveliness:

razzmat posted on 15-9-2010 10:59 AM

kalau aku ambik jer xtrail nampak macho harga sume lebih kurang jer

ifanonline posted on 15-9-2010 11:44 AM

kalau aku ambik jer xtrail nampak macho harga sume lebih kurang jer
razzmat Post at 15-9-2010 10:59 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

nissan x-trail kuat makan minyak, second hand value jatuh....lebih baik ambik honda CRV, second hand value pun not too bad.

XkostonX posted on 15-9-2010 12:10 PM

aku plan nk bli stream RSZ...tapi blom test drive lg...ade sape2 ade experience tak? kete ni 1.8 je...under power tak ke ok eh? otai2 tolong komen skit...thanks

kuntakpindek posted on 15-9-2010 12:41 PM

aku plan nk bli stream RSZ...tapi blom test drive lg...ade sape2 ade experience tak? kete ni 1.8 je. ...
XkostonX Post at 15-9-2010 12:10 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    yg ni stream baru tu ke? ada gak nampak di jalanan
tp pd mata aku...kalu exterior dia..lawa lg stream yg lama tu
bab2 test drive...aku xtau..hehhee
ha...sape dah test drive..kasi taula..:D

kuntakpindek posted on 15-9-2010 12:42 PM

kalau aku ambik jer xtrail nampak macho harga sume lebih kurang jer
razzmat Post at 15-9-2010 10:59 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    tula...ada kata xtrail lg sedap n selesa dr crv...dalam dia la...
luas dr crv...

kuntakpindek posted on 15-9-2010 12:44 PM

nissan x-trail kuat makan minyak, second hand value jatuh....lebih baik ambik honda CRV, second  ...
ifanonline Post at 15-9-2010 11:44 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    oo..x jimat minyak la yek...
x best la plak kan.....
keta yg jimat minyak betul ke brand toyota n perodua?

razzmat posted on 15-9-2010 03:10 PM

Reply 19# kuntakpindek


    kawan aku baru angkat RSZ mmg lawa luar dalam tak le underpower hari tu rentap ngan wa punya FORTE kacang jer wa makan stream

penyo. posted on 15-9-2010 03:15 PM

Reply  kuntakpindek


    kawan aku baru angkat RSZ mmg lawa luar dalam tak le underpower hari t ...
razzmat Post at 15-9-2010 15:10 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

mana aci sedan 2.0 lawan mpv 1.8:lol:

razzmat posted on 15-9-2010 03:25 PM

Reply 23# penyo.


    ok latu sume cakap kete honda power tu wa test

penyo. posted on 15-9-2010 04:19 PM

Reply  penyo.


    ok latu sume cakap kete honda power tu wa test
razzmat Post at 15-9-2010 15:25 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Cuba test forte 2.0 vs Civic 2.0.....must be intresting
Page: [1] 2
View full: mana bagus HONDA CRV,NISSAN XTRAIL,HONDA STEAM ATAU TOYOTA WISH