jin9708 posted on 29-8-2010 08:16 PM

KeranamU Angkatan Tentera Malaysia

Penulis:Khoo Jin Kiat
Gambar:Asean Security Observer

£®Kuala Lumpur 29 Ogos£©Ambang Hari Kemerdekaan Malaysia,penulis ingin merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Angkatan Tentera Malaysia kerana jasa dan pengorbanan mereka,barulah Malaysia dapat menikmati kemajuan dan keamanan.
Asean Security Observer menyeru semua rakyat Malaysia mengucapkan terima kasih kepada ATM serta mendoakan mereka semoga sentiasa sihat bahagia dan selamat menjalankan tugas untuk keselamatan Negara.
Keranamu ATM,ATM Benteng Perisai Malaysia,Tanpa ATM,Tidak Mungkin Malaysia akan aman damai.Jasa ATM akan kita kenang selalu.Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke 53!

http://www.asobserver.com/2010/08/keranamuangkatan-tentera-malaysia.html

rosemary70 posted on 30-8-2010 07:01 AM

Jasa mereka akan sentiasa dikenang.....

jahcomel posted on 1-9-2010 04:03 PM

akanku kenang jasamu wahai wira negara....:$

jahcomel posted on 1-9-2010 04:03 PM

akanku kenang jasamu wahai wira negara....:$

malberi8 posted on 1-9-2010 04:11 PM

Reply 1# jin9708


    ATM je ke..yang lain2 cam home guard, SB, Field Force, Polis, Rela... semuanya memainkan peranan yang sama besar dan semua terlibat dalam mempertahankan dan memperjuangkan kemerdekaan negara tercinta ni....

hanahani5865 posted on 4-10-2010 10:03 AM

semoga angkatan tentera malaysia lebih telus dalam pembelian aset2 penting negara.jangan main tangkap muat & pentingkan kronisme je..kesian pada anggota2 tentera yang terpaksa menggunakan aset2 tersebut. saya bukanlah warga ATM tapi amat prihatin sbb ATM adalah backbone kedaulatan malaysia.contoh heli yang digunakan oleh PUTD (xingat nama) dengar kata dapat togel je, xde communication system etc (even dlm spec ada)..banyak lagi lah..please lah..sape2 yg terlibat..telus lah..even beli PT91m ke, what so ever segala mak bapak tank pun, kalau spare part pun kene melalui third party etc, at the end jadi besi buruk..xnak lah cenggitu..politik please put aside..ATM have to stand for its right. dgr kata yang jeneral @ panglima yang able to stands for ATM's right kene cantas awal2, yg remain is org atasan yang tukang jilat org2 politik..sbg org awam,ngeri lah dgr..please please please

sheldrake posted on 7-10-2010 11:42 PM

semoga angkatan tentera malaysia lebih telus dalam pembelian aset2 penting negara.jangan main tangka ...
hanahani5865 Post at 4-10-2010 10:03 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    saya sebagai tentera,menyangkal sekeras-kerasnya.peralatan kita mmg up to the standard dgn jiran2 kita.klu kurang pun sikit.tp ada lain pulak kelebihan kita yg mungkin kita sendiri tak perasan.

foranz posted on 8-10-2010 12:29 AM

Reply 7# sheldrake


    wahhh,,bravo bro,,,,,{:1_152:}

hanahani5865 posted on 8-10-2010 07:44 AM

saya sebagai tentera,menyangkal sekeras-kerasnya.peralatan kita mmg up to the standard dgn ...
sheldrake Post at 7-10-2010 23:42 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
mmg up to date..xdinafikan..tapi, luaran je nampak sume tu ada, tp waktu pembelian, mcm2x complete lah bro..banyak..aku x de lah ckp ATM kuno or what so ever, cuma tang pbelian aset tu biar telus, jgn campur adukkan dgn politik, army knows its army better, org luaq x tau..what is good for the ATM..

dan509 posted on 12-10-2010 10:06 PM

Dah ada thread ka pasal veteran ATM?  Sebab ada seorang pak cik veteran (as so he claimed) yang duduk merayu sumbangan kat LRT Wangsa Maju.  Baru hari ini perasan dia ni veteran...

hyazinth79 posted on 14-10-2010 10:07 PM

hampir semua negara guna third party , supaya senang dlm kes warranty , terutama yg libatkan spare part berteknologi tinggi , sbb tulah  dlm kes heli yg baru kita pilih euro supaya senang maintain . malah utk maintain kenderaan tentera pun negara mcm britain , amerika kebanyakannya source luar yg bukan military , utk jimatkan kos tenaga kerja

cmf_tin posted on 14-10-2010 11:19 PM

Reply 6# hanahani5865

bagi satu kes yg mana aset dah jadi jadi besi buruk tuh.

cmf_tin posted on 14-10-2010 11:27 PM

Reply 9# hanahani5865

negara kita pakai konsep balance of power. Jeneral boleh mintak apa yg depa nak tetapi kuasa adalah di tangan pemimpin tertinggi negara. depa nih yg akan tentukan. kalo kasik kuasa pembelian kat tentera, lu tgk ler apa dah jadik kat aset tentera Thailand dan Indonesia...

pembelian aset tentera tak leh dibuat secara telus sbb itu rahsia negara. camnih ler, lu pilih satu negara yg lu rasa sgt telus pembelian aset tentera nya, wa kasik satu soklan, lu jawab, bleh? wa kasik contoh singapura kan, apakah versi peluru berpandu AIM-120 yg depa pakai dan berapa yg ada dalam simpanan depa.

hyazinth79 posted on 15-10-2010 08:12 AM

Kementerian Pertahanan akur sebarang peruntukan Bajet 2011


Najib Tun Razak dan Ahmad Zahid Hamidi pada majlis perasmian Forum Putrajaya 2010 di Hotel Marriott, Putrajaya, semalam. - utusan/ HANAFI KHAMIS

--------------------------------------------------------------------------------



PUTRAJAYA 14 Okt. - Kementerian Pertahanan akan menerima sebarang jumlah peruntukan untuk bidang ketenteraan dalam Bajet 2011 yang bakal diumumkan oleh Perdana Menteri, esok.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, pihaknya menyedari keutamaan kerajaan masa kini adalah untuk menangani masalah sosial dan ekonomi yang melanda negara.

Menurutnya, ia juga sejajar dengan usaha pihaknya yang sering meningkatkan kerjasama dan persahabatan dengan negara jiran dalam bidang ketenteraan.

''Jumlah peruntukan yang diluluskan dalam bajet itu nanti tidak akan digunakan untuk mendapatkan lebih banyak peralatan atau aset tetapi kita akan membelanjakannya dengan lebih berkesan.

''Kita juga merancang memperkenalkan beberapa pendekatan baru dalam usaha menaik taraf peralatan atau aset sedia ada," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyaksikan majlis perasmian Forum Putrajaya 2010 yang disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di sini hari ini.

Forum selama tiga hari yang bermula semalam itu disertai oleh 250 pemimpin dari 16 buah negara bagi membincangkan isu-isu pertahanan dan keselamatan di rantau ini.

Ditanya mengenai jumlah peruntukan yang bakal diterima, Ahmad Zahid hanya memberitahu jumlahnya kurang berbanding tahun sebelum ini.

Beliau berkata, pihaknya menyedari keutamaan lain kerajaan ketika ini walaupun berdepan dengan tuntutan untuk mendapatkan peralatan ketenteraan yang baru dan terkini.

''Saya tidak fikir semua negara ASEAN akan meningkatkan bajet ketenteraan masing-masing kecuali satu dua negara," katanya.

Sementara itu, menyentuh operasi pemantauan di udara iaitu Eye in the Sky (EiS) di Selat Melaka, beliau berkata, ia menunjukkan peningkatan yang amat membanggakan dalam usaha membasmi kegiatan perlanunan.

''Ia sangat berkesan kerana kita berjaya mengurangkan kegiatan perlanunan di Selat Melaka sehingga 75 peratus sejak ia dilancarkan pada tahun 2005," katanya.

hyazinth79 posted on 15-10-2010 08:14 AM

tiada pembelian aset , cuma naik taraf sajeeeeeeeeeeee.  makin tak tercapailah hasrat tgk penggantian mig , dan pembelian skuadron baru utk tudm , utk tldm lak , makin terbantutlah projek friget tu ,

hanahani5865 posted on 15-10-2010 11:01 AM

Reply  hanahani5865

negara kita pakai konsep balance of power. Jeneral boleh mintak apa yg depa  ...
cmf_tin Post at 14-10-2010 23:27 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
sorry saya bukan tentera..cuma suami kadang2 luahkan perasaan dia pada saya since saya pun pnh bkecimpung dalam bidang ktenteraan ni..satu masa dahulu..maaf lah saya btanya & mluahkan sahaja..

hanahani5865 posted on 15-10-2010 11:02 AM

Reply  hanahani5865

bagi satu kes yg mana aset dah jadi jadi besi buruk tuh.
cmf_tin Post at 14-10-2010 23:19 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
"kalau spare part pun kene melalui third party etc, at the end jadi besi buruk"
contoh....

eltoro posted on 15-10-2010 08:08 PM

Reply  hanahani5865

negara kita pakai konsep balance of power. Jeneral boleh mintak apa yg depa  ...
cmf_tin Post at 14-10-2010 23:27 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kalo beli senjata dari negara lain tak ada lah rahasia

hyazinth79 posted on 15-10-2010 08:20 PM

Reply 18# eltoro


    setiap senjata mmg sama , tp keunikan dr segi code , mcm peluru berpandu , mcm kapal selam jugak , selalunya setiap pembelian walaupun dibeli dr luar tp ada pejanjian rahsia antara pembeli dan penjual dr segi maklumat selain naik taraf sistem , yg selalunya dirahsiakan sistemnya . cth mcm kes perang falklands antara uk ngan argentina , uk matix2 minta code utk kesan pesawat argentina dr french , ataupun serangan nuklear dilancarkan

cmf_tin posted on 18-10-2010 09:13 PM

"kalau spare part pun kene melalui third party etc, at the end jadi besi buruk"
contoh....
hanahani5865 Post at 15-10-2010 11:02 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

err... mana contohnya puan hani? :P

cmf_tin posted on 18-10-2010 09:15 PM

kalo beli senjata dari negara lain tak ada lah rahasia
eltoro Post at 15-10-2010 20:08 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

ooo... ye ker?
kalo tak rahsia, boleh kasik taww kat wa tak kita beli berapa bijik Vera-E yea? :sweat3:

hanahani5865 posted on 19-10-2010 07:59 AM

err... mana contohnya puan hani?
cmf_tin Post at 18-10-2010 21:13 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


la...tu lah contohnya...contohnya lah, at the end jadi besi buruk..:lol::lol: :P have to do somethinglah supaya that whatever creature x jadi besi buruk.. :P

cmf_tin posted on 19-10-2010 10:00 AM

la...tu lah contohnya...contohnya lah, at the end jadi besi buruk..  have to do so ...
hanahani5865 Post at 19-10-2010 07:59 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

dengan erti kata lain, lu takde contoh ler kan dan main serkap jarang la yea? :P

wa taww sebab sebelum nih belom pernah aset ATM jadi besi burukss...:loveliness:

hanahani5865 posted on 19-10-2010 11:10 AM

dengan erti kata lain, lu takde contoh ler kan dan main serkap jarang la yea?  

wa taww seb ...
cmf_tin Post at 19-10-2010 10:00 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
la..aku cakap lama kelamaan lah..tgk lah lagi 5/10 tahun :P jadi ape? kalau masih boleh berkhidmat..alhamdulillah..syukur...kalau mcm2 spare part susah nak cari ke ape ke..whats the impact..dats my 1 cent opinion lah..emm, cuba tanya ur kawan2 yg di putd or kad?mcmane aset diorg?diorg puas hati or not.whats behind the pembelian..was dat suits the requirement in the respected tender? etc..aku bkn main cakap je..lagipun, tajuk ni keranamu angkatan tentera malaysia..so sbg rakyat malaysia & laki aku pun dalam perkhidmatan, salah ke aku mengutarakan kebimbangan?mai habaq?xboleh terima teguran ke ATM ni?emm?u menunjukkan sikap anggota tentera yang x boleh terima teguran utk kebaikan..ya allah, tak sangka aku..risau nya angkatan tentera aku mcmni..(walaupun x semua cenggini)-tapi since u yg ada kat sini, which u bawak nama atm, people will assume all atm are like dis.:P
**kalau apa yg aku risaukan ni x de betulnya-bagi korang (ATM)..xpelah,abaikan je lah..u guys go on with ur life..my main opinion before is teluslah dalam pbelian aset2, supaya sooner or later aset tu x jadi besi buruk..

mmc posted on 19-10-2010 11:28 AM

setakat cakap secara am masih bukan ada bukti..atau ini memang orang saja tak nak faham2 fasal memang tak ada bukti....
Page: [1] 2
View full: KeranamU Angkatan Tentera Malaysia