freekey posted on 29-4-2010 02:03 AM

Maybank2u, CIMB Clicks - Pindahan Wang ke Amanah Saham

Post Last Edit by freekey at 30-4-2010 14:41

Maaf ya.. Nak tumpang tanya sket kt sini.

Ermm.. Aritu ada tanya org Maybank, dia kata sekarang dah boleh transfer duit ke ASB guna Maybank2u.

Cuma tak berani dan tak yakin nak buat.. :lol: :lol:

Ada sesapa leh bagi panduan? :loveliness: :loveliness: :loveliness:

Terima kasih.


http://img215.imageshack.us/img215/1007/sigline.jpg
http://img2.pict.com/13/44/c2/3169035/0/siggy20100320.gif

freekey posted on 29-4-2010 02:27 AM

Untuk makluman, setiap transaksi akan dikenakan caj RM1.. :loveliness: :loveliness: :lol:


http://img215.imageshack.us/img215/1007/sigline.jpg
http://img2.pict.com/13/44/c2/3169035/0/siggy20100320.gif

FaRiShAsYaHaNaZ posted on 29-4-2010 07:38 AM

i buat tiap2 bulan ... so far ok ... n bila i update buku asb rekod bank transfer tu ada ... alhamdulillah.

midar posted on 29-4-2010 07:55 AM

Reply 1# freekey

freekey,

blh ajer.. xder hal..
cuma dr yr account ke yr own asb account..
3rd party transfer x blh...
step2 nyer :-
1. login ke maybank2u
2. pilih investment
3. pilih asnb additional purchase
4. click declaration tu..
5. pastu dh blh buat transaction.. follow instruction mcm kt skrin tu...

biasanyer dlm masa 2-3 ari duit dh masuk dlm asb..
but, make sure every transaction tu u print..

sekian...
selamat menabung...

Mizzsued posted on 29-4-2010 10:21 AM

Reply  freekey

freekey,

blh ajer.. xder hal..
cuma dr yr account ke yr own asb account..
3r ...
midar Post at 29-4-2010 07:55 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


Ha ah betul tu senang je nak top up ASB guna m2u. Tp nak betulkan sikit. Mizz top up ASB guna m2u tang tu jugak terus masukla..takde sampai berhari-hari pun...

Lagi satu kalau nak buat transaction ASB guna m2u ni kena buat dari 5AM-12tghmlm. Jgn lak nyebok nak transfer duit pukul 2AM yer...PNB tak online time tu;P

midar posted on 29-4-2010 10:32 AM

Reply 5# Mizzsued

thx dear..

arenis posted on 29-4-2010 01:16 PM

ler...bole ke baru tau...lepas ni x payah la susah2 lagi nak isi borang lagi nak masukkan duit

freekey posted on 29-4-2010 01:26 PM

ler...bole ke baru tau...lepas ni x payah la susah2 lagi nak isi borang lagi nak masukkan duit
arenis Post at 29-4-2010 13:16 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kaaaan??? :L

kalau tak jenuhlahhh nak keluarkan duit ratus2.. pastu nak kena usung.. :funk:

takut sangat kalau terjadi apa2... :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
   


http://img215.imageshack.us/img215/1007/sigline.jpg
http://img2.pict.com/13/44/c2/3169035/0/siggy20100320.gif

freekey posted on 29-4-2010 01:28 PM

i buat tiap2 bulan ... so far ok ... n bila i update buku asb rekod bank transfer tu ada ... alhamdu ...
FaRiShAsYaHaNaZ Post at 29-4-2010 07:38 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
Thanks.. :loveliness: :loveliness:

Actually I takut I tersilap key in acc. no tu.. :funk:

Yang ni dia mmg takleh nak register kan?

Everytime mmg kena key-in account ASB tu kan? :o

   


http://img215.imageshack.us/img215/1007/sigline.jpg
http://img2.pict.com/13/44/c2/3169035/0/siggy20100320.gif

freekey posted on 29-4-2010 01:30 PM

Reply  freekey

freekey,

blh ajer.. xder hal..
cuma dr yr account ke yr own asb account..
3r ...
midar Post at 29-4-2010 07:55 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
Terima kasih banyak2.. :loveliness: :loveliness: :loveliness:

Can you please clarify part yang bold tu? :o

Is that mean kalau I tersilap key in akaun ASB orglen ianya akan automatically rejected? Is it like that? :o

Thank you.

   


http://img215.imageshack.us/img215/1007/sigline.jpg
http://img2.pict.com/13/44/c2/3169035/0/siggy20100320.gif

freekey posted on 29-4-2010 01:31 PM

Ha ah betul tu senang je nak top up ASB guna m2u. Tp nak betulkan sikit. Mizz top up ASB guna  ...
Mizzsued Post at 29-4-2010 10:21 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Errr ye ke.. Thanks..

Nasib baik tak try buat malam td.. :lol: :lol: :lol:

Kalau buat juga.. apa jadi ya? :lol: :lol:
   


http://img215.imageshack.us/img215/1007/sigline.jpg
http://img2.pict.com/13/44/c2/3169035/0/siggy20100320.gif

freekey posted on 29-4-2010 01:33 PM

Btw, kalau yg ASB tu..

Kita mmg takleh tgk online eh? I mean baper banyak duit yg ada.. huhuh..

Sbb pernah jadi one time dulu.. I was really shocked to see that duit I simpan ribu2 kt ASB tinggal 200 lebih je... :ohmy3: :ohmy3: :L

Rupa2nya tu duit ASW I yang I dah transfer abis ke ASB dulu.

Ingatkan dia close ASW tu.. Apsal dia tak close eh? :o


http://img215.imageshack.us/img215/1007/sigline.jpg
http://img2.pict.com/13/44/c2/3169035/0/siggy20100320.gif

superbike posted on 29-4-2010 02:46 PM

Reply 12# freekey

bebaru ni aku p maybeng tuk transfer duet dari asw ke asb...pastu aku kata nak TUTUP ASW, then akk yg baik tu kata, tak boleh tutup kat sini (maybeng), kalau nak kena p PNB tutup kat sana...kira2nya asw aku tu ON lagi le (walaupun acc 'zero')..akk tu kata lagik, takpe2 biar je acc asw tu...

superbike posted on 29-4-2010 02:48 PM

aku baru tau kewujudan online asb ni, biasa takat TH jek

FaRiShAsYaHaNaZ posted on 29-4-2010 03:24 PM

Thanks..   

Actually I takut I tersilap key in acc. no tu..

freekey Post at 29-4-2010 13:28 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

yerp freekey ... every transaction mmg kene isi no akaun tu.

midar posted on 29-4-2010 03:51 PM

Reply 9# freekey

a'ah....
everytime nk buat transaction, kena key in

midar posted on 29-4-2010 03:56 PM

Post Last Edit by midar at 29-4-2010 15:57

Reply 10# freekey

a'aah.. duit tu akan return semula ke dlm account..
diaorg x reject immediately..
tp rugi la..
sbb every transaction kena charge 2 hengget

jfq posted on 29-4-2010 04:56 PM

nak mencelah gak

facility ni pun ada via cimbclicks

sipac posted on 29-4-2010 08:04 PM

Ha ah betul tu senang je nak top up ASB guna m2u. Tp nak betulkan sikit. Mizz top up ASB guna  ...
Mizzsued Post at 29-4-2010 10:21 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


    ekk.. sori bukan 12am to 5 pm ke

arwien posted on 29-4-2010 08:07 PM

Reply  freekey

a'aah.. duit tu akan return semula ke dlm account..
diaorg x reject immediately. ...
midar Post at 29-4-2010 15:56 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

aku pun br tau facility ni wujud.
maknanye kalu kite nk transfer dr kite punye maybank ke asb akaun org lain (cth family kite) mmg takleh la ek..bole transfer ke akaun sendiri jer ke.? Mne la tau kot2 tersalah key in no akaun org lain, tak pasal2 masuk dlm akaun org lain.

sta posted on 30-4-2010 12:27 PM

huhu..baru tahu benda nie..slama ni tpakse ke kaunter nak transfer $ dr saving ke asb..best2..mudah bangat.xpayah tunggu lama2 kat bank..tq

cuma nak clarify..setiap transaction diorg charge $1 or $2..sbb ade ckp 1..ade ckp 2..so, maan yg betul ye?

freekey posted on 30-4-2010 02:35 PM

Tak sangka ya.. Ramai gak yang baru tahu.. huhuhu..

Itulah gunanya kawan kan.. Sebab aku tahu ni pun drpd kawan aku. Kalau tak memang tak tahu walaupun mmg selama ni aku tersangat sangat lah berharap ianya ada!!! Huhuhu..

Pasal sta tanya, RM1 ke RM2.. Ala, beza RM1 je pun.. Kira Oklah tu drpd bersusah payah nak gi bank bagai.. Betul tak? :loveliness: :loveliness: :loveliness:

I've just done it. Ehehe..

Dia terus deduct account kita eh? :funk: :'( :'( :'( :'( :'( :'(


http://img215.imageshack.us/img215/1007/sigline.jpg
http://img2.pict.com/13/44/c2/3169035/0/siggy20100320.gif

FaRiShAsYaHaNaZ posted on 30-4-2010 03:51 PM

Reply 22# freekey

tahniah! hehehe ... dia akn auto deduct dr akaun mb2u kita. tp duit tu akn floating rasanya 2-3 hari before masuk ke asb. kalo transaction fail akn masuk balik ke akaun kita

hainina posted on 30-4-2010 06:21 PM

biasa tgk je dlm m2u function tu tp x penah try...

blackred99 posted on 30-4-2010 11:47 PM

yehaaa.. pasni nak stopla masukkan dlm unit trust.. membazir je, management fee sampai 6.5%, buang duit aku je bagi kat dorg.. sampai skang ni duit tak tambah2, berkurang ada la.. mmg la unit trust ni utk long term, tapi da 3 taun aku masuk beb, haram jadah.. unit trust agen tu pun tak simpan duit dlm unit trust, macam sial..

yehaaa, kamonla ASB!!! {:1_152:}
Page: [1] 2 3 4
View full: Maybank2u, CIMB Clicks - Pindahan Wang ke Amanah Saham