happydot posted on 10-4-2010 12:27 PM

Anak susah berak- camner?

Ada sesiapaa yg tau cama na nak buat tak... anak saudara saya usia 7-8 bln susah sgt nak berak. If nak meneran tu, mmg menangis sampai habis suara. Kesian tul tgk. Dah try bagi sayur, pisang dll, tapi still cam tu. If pakai ubat yg masuk kat bontot tu mmg ok, tapi taknak la guna kerap sgt. So ada suggestion/petua tak?

bawanghitam posted on 10-4-2010 01:49 PM

anak aku dulu minom isomil.. bile setahun,  asek sembelit jer.. pastu bagi dulac, baru okey..

sebab dulac ada icf fibre..

pehbedah posted on 10-4-2010 08:54 PM

Ada sesiapaa yg tau cama na nak buat tak... anak saudara saya usia 7-8 bln susah sgt nak berak. If nak meneran tu, mmg menangis sampai habis suara. Kesian tul tgk. Dah try bagi sayur, pisang dll, tapi ...
happydot Post at 10-4-2010 12:27 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif try tukar susu...buah ngan sayur tu dh ok dah...tambah air papaya..

happydot posted on 11-4-2010 09:32 PM

hmm, nnt saya suggest ngan adik (coz anak dia). if tak silap dia minum dumex. harap2 ok la coz kesian tgk budak tu.

Thanks for suggestion

ilham_ryana posted on 12-4-2010 09:23 AM

sesetgh budak x serasi ngan dumex.mcm anakku..jadi sembelit
minum dumex.ku tukar susu baru ok.

honeybee1802 posted on 12-4-2010 10:39 AM

try prune juice..refer to previous thread...

speedial posted on 12-4-2010 11:21 AM

Post Last Edit by speedial at 12-4-2010 11:23

ni ada info makanan penyebab sembelit & how to pevent sembelit..leh baca kat sini:- http://www.homemade-baby-food-recipes.com/baby-constipation.html

Causes Of Baby Constipation
CONSTIPATING FOODS

Certain foods are more likely than others to trigger constipation. These include:

rice cereal (see our article - Is Baby Rice the Best First Food For Baby?)
unripe bananas
cooked carrots
applesauce
cheese
yogurt
white bread
pasta
large amounts of potato

Other causes can include:

underlying illness
food allergies
dehydration, particularly in warm weather
certain types of medication that your baby may have been prescribed
switching from first stage formula to a "follow-on" formula

Home Remedies For Baby Constipation
ALWAYS OBTAIN THE CONSENT OF YOUR CHILD'S DOCTOR BEFORE INTRODUCING NEW FOODS, JUICES OR WATER TO YOUR BABY.

If your baby is eating rice cereal, try switching to an oat, barley or mixed grain cereal (note: these may not be suitable if your baby is under 6 months of age). Alternatively, learn more about introducing easily digestible avocado or sweet potato as suitable alternative first foods.
Mix the cereal with a little prune juice, or give him fruit juice diluted with cooled, boiled water. Try 1oz of juice in 4oz of water initially - if this doesn't help, try diluting the juice with 2oz of water. Offer this diluted juice every morning and evening, until the stools soften.
Add pureed fruits or vegetables to his cereal.
Offer other foods that help soften stools - these include pears (a gentle but effective option that we recommend trying first), peaches, apricots, plums and peas.
If baby is bottle fed, offer him cooled, boiled water to prevent dehydration, particularly in warm conditions.
If baby is breastfed, increase the frequency of feeds.
Massage baby's tummy gently, in a clockwise direction, starting at his navel and moving outwards.
Give him a warm bath - this will make him feel relaxed (if he enjoys his baths!) and you can continue the massage technique to "get things moving" and relieve discomfort.
'Cycle' baby's legs - this exerts gentle pressure on his intestines by moving the muscles in his tummy. Simply put him on his back, hold his legs and turn them gently, but quickly, in a cycling motion.
If hard stools have caused tears to baby's anus, alert his doctor and use Vaseline to protect his delicate skin.

Read more: http://www.homemade-baby-food-re ... .html#ixzz0kqudZ5Ww

mamamiow posted on 12-4-2010 08:42 PM

7-8 bulan ke 7-8 tahun????

kalau 7-8 bulan...better breasfeed tp dgn syarat tt sendiri kena amik supplement yg nutritios dan banyakkan minum air kosong...so nnt the nutrition dapat kat baby

mcm mama dulu...since lahir sampai umur 4 bulan, baby bergantung kat pil bontot..mama pun dah buntu nak wat camne...ada kasi susu formula tp masalah tak banyak berkurang..so lepas mama amik herbalife, nutrition dapat kat baby dan Alhamdulillah...baby dah tak sembelit lagi...dia berak ari2..dia nyusu pun puas, dulu paling koman sejam..skrang alhamdulillah 10 minit je dah cukup:)

carlnida posted on 12-4-2010 08:51 PM

Post Last Edit by carlnida at 12-4-2010 20:54

hr tu anak sy pun cam tu. masuk je umur sebulan, dia susah nak berak. padahal sblm tu, asyik berak je. poopo cantik je. bila dah sebulan lbh, dia dah start susah nak berak. 2 hari sekali. kdg2 sampai 3 kali sehari. itu pun poopo dia skt je. keras lak tu. padahal dah bg byk minum air masak. sblm tu sy bg dia minum susu bebelac. pastu saya survey2.. ramai yg kata infalac A ok. sy try. Alhamdulillah.. skrg baby sy dah membuang setiap hari. x ada lagi meneran sampai kejang badan2 dan terangkat kaki2 dia. poopo pun cantik je.. :loveliness:

carly_lah posted on 12-4-2010 11:23 PM

kena tukar susu tu, pas tu bg minum jus prun. 7-8 bulan dh bleh bg makan sayur, to blender lah. berdasarkan pengalaman sendirik

amyza posted on 13-4-2010 07:18 AM

ank i pun same lah.umur 2thn.pas stop BF terus jadi cmnie.mula2 i bg dia minum milo,pastu tgk blk milo just koko xbyk nutrition.xsesuai utk budak.tukar lah dumex perisa koko.same gak lah.amik ubat air,bli kt farmasi.same jer,mula2 nk berak tu kemain lagi meraung,kesian tgk.takut dia mcm jadi fobia lak nk berak.cmner yek?

xixin5230 posted on 13-4-2010 08:50 AM

mungkin sbb susu...
anak sedara xin pun mc ni gak..
penah smpi berak kuar darah...
kena tahan kt sepital....

lpas tukar susu, ok pulak....
smpi la ni, dh umur 4 thn. dia tk berak hari2....
kalo berak pun, alahai....mcm taik kambing jerk.....

perutlembu posted on 13-4-2010 10:38 AM

nurse kat hospital alor setar bitau
kalo baby susah nak berak
bagi minum air gula sikit
memang terus memerut

saya haritu makan kambing "terlebih" sikit
baby 3 hari tak berak
saya bagi minum air zam-zam
sejam lepas tu dia berak
banyak dan busuk giler!

tryla 2 petua ni

badaq posted on 13-4-2010 02:17 PM

Sebagai permulaan, bagi skit dlm 2 ke 3 sudu air sunquick atau rebina..insyaallah. Anak aku yg 1st ngan 2nd dulu selalu kene...sampai kuar darah skit pun ader...ada tahap takut nak berak sebab sakit. Sebagai solution bagi minum air barli campur skit gula batu utk bagi sedap. Lelama bila dier dah okey berak sendiri ..boleh ler stop.

badaq posted on 13-4-2010 02:23 PM

Utk kuar kan taik yang keras....bagi minum 2-4 sudu air yang dibancuh sunquick atau rebina.
Long solution kerap kan bagi minum air barli (rebus sendiri)..campur skit (skit Ajer) ngan gula batu utk sedap skit. Dah ok nanti bleh ler stop ...

Anak aku yg 1st ngan 2nd selalu jadi...aku amalkan minum barli sebab sensei kedai cina tu suggest katanya budak tu panas tu yang berak keras.

bulanstory posted on 13-4-2010 05:18 PM

Baby saya pun tak boleh berak gak kadang2. Hari tu tanya doktor peadetrik, dier suggest amalkan urutan memutar (gunakan tapak tangan kiter) kat perut dier setiap kali lepas mandi. Ikut arah jam. InsyaAllah.

Tapi kalau sembelit tu slalunya sebab susu tak sesuai dgn dier. Kesian. Cuba bg juice prune. Takpun temporarily cari kat pharmacy ubat nama dier Lactrose atau Lactul. Bagus. Tugas dier utk lembutkan taik. Sy sendiri dah cuba utk bby saya. Rasa dier manis macam madu.

Selamat mencuba.

hans83match posted on 15-4-2010 10:16 AM

hmm anak saya pun susah berak..maser dalam pantang dulu sampai lima hari tak berak,,pi doc kasi ubat tuk berak,,selama beberapa bulan gak lah saya bergantung kepada ubat dctr,,tp skang umur dia dah setahun lebih,hari2 bangun pagi bagi multivitamin Appeton or Pamethon Kiddi and selalu bagi makan yogurt or vitagen,,coz yogurt and vitagen ader bakteria yang baik tuk perut...alhamdulilah skang senang nak berak eventhough kadang macam meneran kuat tapi tahi lembut tak keras and xdasembelit...

hans83match posted on 15-4-2010 10:24 AM

17# hans83match Oh lupa...saya selalu belikan fresh oren (no ice) kat MCDonald..coz orange dia pekat n nampak natural,tak manis..kalo beli kat supermarket or kedai too much sugar..not so good for them..

aruzkuys posted on 15-4-2010 11:43 PM

betol...rice penyumbang sembelit...kena bagi banana n byk bagi fluid

LiliSam posted on 19-4-2010 10:15 AM

ank i pun same lah.umur 2thn.pas stop BF terus jadi cmnie.mula2 i bg dia minum milo,pastu tgk blk mi ...
amyza Post at 13-4-2010 07:18 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    budk budak kalau tak serasi..kalau minum yg perisa coklat ni mmg akan mudah kena sembelit.

kalau dh besar sethn ke atas cuba bg minum vitagen ke.nutrigen ke...ni bgs..budak sng berak.

ilham_ryana posted on 19-4-2010 10:29 AM

hans83match  Oh lupa...saya selalu belikan fresh oren (no ice) kat MCDonald..coz orange dia pekat  ...
hans83match Post at 15-4-2010 10:24 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

fresh oren kt mcd guna jus dlm kotak mcm peel fresh tu.
sama gak ngan milo.

diaorg x bancuh..tuang dr kotak je.

LiliSam posted on 19-4-2010 10:37 AM

a'ah, bukan nya bancuh pun tu...ape jenama dia ntah lupa..tp bkn peelfresh ler

ilham_ryana posted on 19-4-2010 10:54 AM

a-a..jenama apa aku lupa.tpi bukan peelfresh.
sbb ari tu..aku ternampak dia tuang milo dr dlm kotak milo tu.
ku tanya..mmg x bancuh erk?dia ckp tak..smua minuman camtu.
beli siap n tuang.

senangkan?hehehe.

LiliSam posted on 19-4-2010 11:02 AM

takde masa nya nk bancuh ahaha..

amyza posted on 19-4-2010 11:53 AM

air barli ok yek.nti nk bli lah.penah bg minum vitagen tp ank xnk lak,dia ckp masam.
Page: [1] 2
View full: Anak susah berak- camner?