ifanonline posted on 5-4-2010 05:30 PM

GTP, NKRA, NEM, KPI: Orang Kampung Paham Ke?


PETALING JAYA, April 5 ¡ª Datuk Seri Najib Razak today defended the Government Transformation Programme (GTP), saying that it is more than just slogans.

¡°Failure to deliver will have dire consequences for us all. I wish to stress that performance management and the Government Transformation Programme are not mere slogans.

¡°They represent a determined plan of action that will be closely monitored and carefully implemented to improve the lives of our people,¡± said Najib in his speech at the Axiata Asean Leadership Forum.

The government had early this year unveiled a transformation programme known as the National Key Results Areas (NKRA) which includes eradicating corruption, reducing crime rate and addressing poverty.

The Najib administration had also introduced Key Performance Indicators (KPI) to measure the performance level of government services.
¡°I ask the rakyat to help make this Government Transformation Programme successful. We mean business, and we invite the people of Malaysia to join us on this journey of change and transformation,¡± said Najib.

He also announced the setting up of a body similar to Pemandu, to assist the government in developing a detailed blueprint of the New Economic Model (NEM) which was partially unveiled last week.

¡°We will soon be announcing the Economic Transformation Programme with a dedicated public/private delivery vehicle, similar to Pemandu, which will bring us through this process,¡± said Najib.

The Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) in the Prime Minister¡¯s Department was formed in September last year to oversee the implementation and assess the progress of the GTP.

¡°The first stage will include broad engagement with the rakyat and groups such as business leaders and investors, to ensure that all Malaysians have an opportunity to provide input into the policy-making process,¡± he added.

He urged Asean nations to emulate Malaysia¡¯s efforts in transforming the nation.

¡°Ours can serve as a case study for other Asean countries to consider in their efforts to transform their own administrations and societies,¡± said Najib.

¡°To do this we would like to exchange ideas and share best practices, so we can learn from each other,¡± he added.


Orang kampung paham ke NKRA, GTP, NEM, KPI ni? orang kampung senang jer...depa kata Pak Jib tipu ni;P...mungkin depa ingat singkatan2 tersebut filem blue Soi Lek kot;P


penyo. posted on 5-4-2010 05:32 PM

APTP -  sapa paham?;P

atai posted on 5-4-2010 05:33 PM

aku pun tak paham..:o

penyo. posted on 5-4-2010 05:34 PM

AAK - sapa tahu apa maksud AAK?

penyo. posted on 5-4-2010 05:35 PM

aku pun tak paham..:o
atai Post at 5-4-2010 17:33 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif


aku pun tak paham = APTP    :D

chewan posted on 5-4-2010 05:36 PM

melayu kelas bwh  kt bndr pon blum tntu phm nie...lagi2 artikel yg ko tepek :re:

Anak_Nogori posted on 5-4-2010 05:36 PM

Jangan kata orang kg faham...cuba tanya yg perasan dia urban tu..mereka faham ke?..;P

ifanonline posted on 5-4-2010 05:36 PM

sapa paham MILF?

penyo. posted on 5-4-2010 05:38 PM

sapa paham MILF?
ifanonline Post at 5-4-2010 17:36 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

Mohd Izwan Latiff Farouk:lol:

atai posted on 5-4-2010 05:40 PM

AN aku tau la..

Anak_Nogori posted on 5-4-2010 05:41 PM

AAK - sapa tahu apa maksud AAK?
penyo. Post at 5-4-2010 17:34 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

AAK tu...aku anak kelantan...;P

NorZalia posted on 5-4-2010 05:42 PM

AAK - sapa tahu apa maksud AAK?
penyo. Post at 5-4-2010 17:34 http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

aak    akk    akk .............bunyi  burung

atai posted on 5-4-2010 05:43 PM




aku pun tak paham = APTP    :D
penyo. Post at 5-4-2010 05:35 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

ingat 'aku pangkah tuan PIS' tadik..

ifanonline posted on 5-4-2010 05:44 PM

aku rasa WAWASAN 2020 orang kampung mudah paham...:D

Maideen. posted on 5-4-2010 05:44 PM

Apa yang susahnya nak faham? Maksud nya dah ditulis didalam article itu sundri. :D

Government Transformation Programme (GTP),

National Key Results Areas (NKRA)

New Economic Model (NEM)

Key Performance Indicators (KPI)

Orang kampong yang selalunya baca cerita seks Harian Metro kalau baca article macam ni memang lah pening! ;P

ifanonline posted on 5-4-2010 05:44 PM

12# NorZalia

:lol::lol::lol:

rollasZek posted on 5-4-2010 05:45 PM

16# ifanonline
tumpang :lol::lol::2lol:

ifanonline posted on 5-4-2010 05:46 PM

15# Maideen.

acronym mungkin boleh di baca bro maideen, tapi depa paham ka kejadah singkatan2 tu?:o

tebabo posted on 5-4-2010 05:46 PM

aku rasa masalahnya lebih kepada nak ambik tau atau tidak..

atai posted on 5-4-2010 05:46 PM

Apa yang susahnya nak faham? Maksud nya dah ditulis didalam article itu sundri. :D

Government Transformation Programme (GTP),

National Key Results Areas (NKRA)

New Economic Model (NEM)

...
Maideen. Post at 5-4-2010 05:44 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

dorang patut selit sket kat muka depan harian metroll tu..sian org kampung..:'(

arnauld posted on 5-4-2010 05:48 PM

nanti aku kasi tahu kat Najib suruh buat benda2 yang orang kampung faham jer. yang susah2 ni tak yah buat pun tak per. yer la orang kampung ape tahu, rasuah ker sedekah ker derma ker, semua serupa jer. buat benda yang mudah2 jer najib, baru kita boleh maju ke depan. so forumer sekalian boleh la cadangkan benda2 mudah yang orang kampung tahu yang najib boleh lakukan untuk membangunkan negara. tak payah fikir susah2, benda yang mudah jer, tapi boleh membangunkan negara. yang penting sekali orang kampun kena tahu...

Anak_Nogori posted on 5-4-2010 05:48 PM

Apa yang susahnya nak faham? Maksud nya dah ditulis didalam article itu sundri. :D

Government Transformation Programme (GTP),

National Key Results Areas (NKRA)

New Economic Model (NEM)

...
Maideen. Post at 5-4-2010 17:44 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

Cuba bunyik arab2 sikit Maideen...tentu lobai2 kg yg kemaruk subsidi ngan qouta tu faham..;P

Ni mai cakap omputih...jadi murtad boleh lah...:lol:

ifanonline posted on 5-4-2010 05:52 PM

7# Anak_Nogori

orang bandar dan urban pun tak paham...mcm mana penjual minyak sudan nak paham? yg depa tau ahhh...ahhhh...urghhh jer...;P

ifanonline posted on 5-4-2010 05:55 PM

Post Last Edit by ifanonline at 5-4-2010 17:56

21# arnauld

orang kampung mudah jer penerimaan depa, yg depa nak quality of life depa meningkat, pendapatan depa meningkat dan suasana masyarakat yg aman damai...banyak sangat acronym ni kan tak pasal2 depa pening...elok2 dok nak pi pangkah BN, depa dok pangkah PKR sebab dekat2 dengan NKRA;P

chenta_dewi posted on 5-4-2010 05:59 PM

a.k.a pon aku xtau
Page: [1] 2
View full: GTP, NKRA, NEM, KPI: Orang Kampung Paham Ke?