hikmah posted on 24-3-2010 10:25 PM

kat mana makam Kiai Salleh dan Wak kandar

Salam ..

harap sesiapa yang tahu , kat mana alamat makam Kiai Salleh dan wak kandar dari batu pahat . Nak buat ziarah . terima kasih .

masuco posted on 24-3-2010 11:11 PM

cuba goole.... {:2_75:}

winamp05 posted on 26-3-2010 11:08 AM

kiyai salleh tu tau la sapa, tapi wak kandar tu sapa pulak ?

cronicle86 posted on 28-3-2010 05:07 PM

kiai salleh tu penglima besar selempang merah..

shamtodak76 posted on 31-3-2010 09:51 PM

Salam ..

harap sesiapa yang tahu , kat mana alamat makam Kiai Salleh dan wak kandar dari batu pahat . Nak buat ziarah . terima kasih .
hikmah Post at 24-3-2010 22:25 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

erm..lau arwah atuk aku idup lg insyallah kot leh tanye kt mana makam dia...

alphawolf posted on 1-4-2010 07:51 AM

Wak Kandar tu wali.....Kiai Salleh boleh kata semua orang tau sape dia.

Aku pun tak ingat kat mana kubur mereka....elok le tuan tanah nak ziarah...ziarah aje ek jangan pasang2 niat pulak...saja nak ingatkan....

darthery posted on 12-10-2010 04:30 PM

Wak Kandar tu kalau x salah merupakan tuk guru kepada Sultan Johor yg dulu2 (kalau x salah Sultan Ibrahim).... ade yg cerite pasal dia tunjukkan kat Sultan kehebatan die dengan menceduk air menggunekan bekas yg berlubang2 (mungkin anyaman rotan atau apaapelah)... sape yg tau kisah yg lebih tepat sile la kongsi yek?

unekspekted posted on 12-10-2010 04:34 PM

Kiai Salleh = orang biase je, bukan 'kiai' pun.. tapi brassball melawan Bintang 3
Wak Kandar = pengusaha pawagam kat Parit Jawa Batu Pahat yg top tahun 1950'an dulu
Raden Diar = Tukang Kebun Istana yg berusia 360 tahun

beza jauh tuuuu..

Jeedai posted on 12-10-2010 04:39 PM

ya...brassball lagi.tp xpa...dah paham...:lol:

tenkiu unek.....{:1_141:}:laugh3:

berun posted on 19-11-2014 10:41 AM

darthery posted on 12-10-2010 08:30 AM static/image/common/back.gif
Wak Kandar tu kalau x salah merupakan tuk guru kepada Sultan Johor yg dulu2 (kalau x salah Sultan Ib ...

ni ke sultan yg belajar silat?

http://www.johor.gov.my/images/uploads/dymm-small.jpg

berun posted on 19-11-2014 10:45 AM

alphawolf posted on 31-3-2010 11:51 PM static/image/common/back.gif
Wak Kandar tu wali.....Kiai Salleh boleh kata semua orang tau sape dia.

Aku pun tak ingat kat man ...

seram lak baca komen kau ni. pasang niat mcm mana tu? :funk: seru ke apa?
Page: [1]
View full: kat mana makam Kiai Salleh dan Wak kandar