ayiem posted on 24-3-2010 07:31 PM

MBSB yang slow....

Aku buat personal loan kat MBSB dan telah approve pada hari Khamis lepas...yang menjadi masalah kini ialah sehingga jam 7.27pm bersamaan 24 Mac ni duit loan x masuk-masuk lagi. Bila aku tanya kat pegawai MBSB cawangan Lebuh Ampang, katanya pihak MBSB akan tepon dulu sebelum duit dimasukkan sebab nak kene akad. Yang jadi masalahnya, kenapa ambil masa yang terlalu lama nak tepon? Alasan banyak borang yang diluluskan x munasabah sebab bank rakyat pun ramai gak, tapi cepat bertindak. Klu hari ni sain, petang tu gak dapat duit....naik muak aku tepon hari-hari tanya pasal loan, tapi ntah la.....tensen tul.....TolonG la OFFICER MBSB.....klu dah lulus tu, cepat-cepat le masukkan.....mcm mintak sedekah dah plak...

medangmru posted on 25-3-2010 08:12 PM

Kalau camtu mmg kene tunggu akad la.......kene sain setiap helai dokumen Pinjaman tu....

Lambat tu mungkin sbb ramai yg apply loan....Staff tak cukup...

tp apa2 pun...........loan dah lulus...boleh plan macam2...Syukran....berbanding dgn mereka2 yg  buat loan tapi tak lulus..:funk:

haZelEyEz posted on 26-3-2010 05:31 PM

iyelah bro..sabar sikit jer..loan dh lulus pun kira rahmat yg besar...:loveliness:
ada kt luar tu ramai lg yg loan tak lepas..walaupun mmg amat memerlukan..
renung-renungkan...sentiasalah bersyukur...

(pasni klu dlm masa sebualan still tak dapat duit, hari2 la call org MBSB)

niyangrapik posted on 26-3-2010 07:24 PM

betul kata2 mu hazel...patut bersyukur....

Tak pun...buat TT...apa kata ko call je depa ari2....sampai depa bosan..;P

mas2882 posted on 26-3-2010 10:38 PM

1# ayiem

ayiem,nk tanya sapa yg kata loan da approve tu?marketing die ke?leh caye x?
sbb baru2 ni sy pon wat ngan mbsb nih.siap kata klu nak cash cepat dlm masa
3-5 hari,nnt lps loan lulus, mrketing tu nk mintak caj rm300.

tp jgn kata 3 ari,submit 5/1/2010 dapat duit 25/1.pastu duit x appear dlm akaun lg da sibuk tuntut
duit rm300.ms nak follow up ngan die masya allah susah nye.kejap kata application kiter
da submit,kejap kata sistem down,bile cal x angkat,kata ade meeting la ape la.
bile tiber nak mintak komisen,duit x masuk lg die da mintak.

bengang tul bile jadik camni,sy cal mbsb seniri tanye biler loan masuk/submit sistem?derang kata
on 18/1.mak aii..diperamnye application kiter lelama,pastu ade angan2 nk mintak duit komisen.
ngan mbsb die dpt komisen,ngan kiter pon die nak pau.klu betul janji 3-5 ari xpe..
sedangkan member yg apply lambat seminggu dr saya,cash pon dpt ari yg sama ngan saya.
ape yg sy buat,sy sound die balik n sy x byr sesen pon pada die sampai la ni..PENGAJARAN.

kengkadang pikir bukan xnak tlg sesama mlayu ni tp camni la org kiter,dpt duit ngan cara 'makan'
kaum sendiri.(sori sy x bertujuan nak condemn sesapa tp itu hakikat & sape yg makan cili jer yg rasa
pedas ok).wat keje malas , berdolak dalik n x amanah,tp nak hasil setimpal mcm org yg keje keras.
memang bengang.

so confirm betul2 sape yg dah luluskan loan tu .ke pegawai tu luluskan pakai mulut jer bukan by approval
authority MBSB.biasanye lepas call akad tu duit dlm 3 hari da masuk dah..so check bebetul ngan org ofis derang,
bukan dgn marketing/ejen dorang tu.sume putarrr belit jer tu

mas2882 posted on 26-3-2010 10:57 PM

lg satu sy cuma nak btau jer la..
bg kbanyakan staf2 gov yg senang wat loan/overlap dgn potongan
biro angkasa tu berhati2 la ngan janji2 manis ejen2 koperasi yg sesetengah
nye tu x jujur/gelojoh.
bukan ape teringat experience 5 taun lepas,ksian tgk org2 veteran yg
x lama lg nak bersara nngan budak2 baru nk confirm keje gov nih.
x baca terms n cond trus men sain buter je.akhirnye bile potongan
instalment dah masuk,duit gaji baper sen je berbaki.ms jumpe ejen
aritu ejen just ckp potongan instalment sekian2.rupenyer x masuk lagi yuran
koop + insurans lagi n tah hape bende lg yuran yg derang letak.ms tu
baru la ngamuk2 call balik koop/pembiaya pinjaman tu.tp masa tu
semua dah terlambat..

just for sharing..harap2 rakan2 keje gov skarang lagi bijak n tahu
nk tanye ape2 yg termaktub dlm perjanjian tu sblum sign.bukan ape,
tu hak kita utk tahu.wlu seringgit yg keluar utk byr instalment loan tu,
itu still duit kiter.duit titik peluh kerja kiter.jadik biarlah ia benar2 berbaloi.
dah la kiter kene byr instalment + interest lagi tu.

sowilah TT, nyibuk ngomel kat thread TT lak..peace{:1_141:}

AbangAsri posted on 27-3-2010 11:23 AM

ala...
macam nak terkencing...kita driove laju laju...boleh tahan 1/ atau 2 km...bila sampai rumah nak masuk jamban...kekadang tak sempat bukak zip terpancut air.

mcm tu la...sebab kita dah ada tanam dalam fikiran kita loan lulus dalam jangka masa tertentu ...tu yg rasa lambat...

cuba kita tanamakan dalam minda...MBSB punya loan kalau lulus 3 minggu baru dapat duit...baru la rasa sekejap kalau dapat dalam 2 minggu...

medangmru posted on 27-3-2010 02:33 PM

Hahahaha......Psiko diri kekdahnya kalau ikut cara AbgAsri tu.....

Aku selalunya Psiko camtu gak....;P

mas2882 posted on 28-3-2010 02:25 PM

7# AbangAsri
memang la bro..klu menunggu dlm tempoh masa yg mmg dijanjikan,
kiter just gelisah sendiri jer xper..ni org dah berjanji,konon leh dpt duit cepat
tp ader syarat (caj komisen-nak xleh tidak) mmg la wajib ku tuntut;P.
kiter nak tengok efisien ke x derang ni.
mcm kes si TT ni plak,klu rase xnak dituntut2 awal2 dek peminjam,
jgn la dok kata loan dah approve.cakap la in proses ke ape ke..haih ni memandai
cakap dah approved.mau org tertunggu2 tu...

utk momod..tq for the tacang..:D
Page: [1]
View full: MBSB yang slow....