lemontea_ posted on 18-3-2010 12:17 PM

Penapis Udara/Air Purifier

Bukan air je yg nak kena tapis...udara dlm rumah pun perlu jugak..

sesapa yg ada penapis udara di rumah...jom share..

pure_lady posted on 18-3-2010 12:34 PM

aku beli air purifier by ogawa..harga rm60..boleh letak pewangi:loveliness:

danedzya posted on 18-3-2010 12:39 PM

aku dah 2 tahun berangan nak beli menda alah nie,tapi sampai skang tak beli2 lagi...:lol:
paling murah skang nie aku nengok brand sharp...dlm RM499/= kalo tak silap aku..

time2 jerebu atau sesaper ada athma,eloklaa pakai benda nie...

lemontea_ posted on 18-3-2010 01:36 PM

2# pure_lady
murahnya 60?? kecik ka besar?

lemontea_ posted on 18-3-2010 01:43 PM

3# danedzya

ha'ah.. athma ataupun alegik dgn debu dan hama..
aku skrg ni dahjatuh hati dgn Coway H1N1 filter..

pure_lady posted on 18-3-2010 08:21 PM

kecik je...tapi so far pakai ok la...try la visit ogawa...konfirm ade..:loveliness:

naaim posted on 18-3-2010 08:43 PM

saya pakai Vacuum jenama Rainbow. vacuum dan juga air purifier. made in USA. water purifier based vacuum, ade 2 speed. speed laju masa guna vacuum mode. slow speed utk air purified mode. beli kat agen mesia dia. kat jalan pudu. ranbow ni sy first tau masa study kat US dulu.. bagus sesangat.. tp harga ade mahal sikit lah. rm5k saya beli taun 2000. skrg rm7.5k, rainbow v3.

http://www.rainbowsystem.com/rainbowsystem/main/?lg=english

aku_blur posted on 18-3-2010 11:30 PM

nak tanye, antara air purifier dengan ekzos fan which one better...

sebab kat makmal skola aku akan diletakkan salah satu...aku rasa fungsinya macam same je kan...

naaim posted on 19-3-2010 01:27 PM

8# aku_blur

air purifier ni, purify = menulenkan

air purifier ni utk membersihkan udara dalam bilik.

exhaust fan untuk memindahkan udara dari bilik keluar, dan udara segar akan masuk ke bilik lah. lain dua mende ni ..

satu kasi tukar udara (exhaust fan, tu sbb dianya performace dikira dalam cfm= cubic feet per minit, m3/m = cubic meter per minit)

satu lagi dia tulenkan udara, guna filter or bahan kimia.

danedzya posted on 19-3-2010 03:29 PM

So dalam bilik zaman moden sekarang nie perlu ada 3 benda:-
1)Aircond - menyejukkan bilik
2)Air purifier - utk meneutralkan udara
3)Air refreshner - utk mewangikan bilik

Payah betul hidup zaman skang kan:dizzy:...kalo dok kampung aku rasa takyah pakai benda2 nie semua...yg penting rumah ko dikelilingi oleh pokok2...banyak oksigen supply tu..:D

honeybee1802 posted on 19-3-2010 04:13 PM

nak tanye, antara air purifier dengan ekzos fan which one better...

sebab kat makmal skola aku akan diletakkan salah satu...aku rasa fungsinya macam same je kan...
aku_blur Post at 18-3-2010 23:30 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
kalo utk makmal tak silap aku ada air purifier yg dpt sedut gas...try tanya supplier lab...

aku_blur posted on 21-3-2010 01:18 AM

9# naaim

ooo...ok mekaseh...baru faham...

aku_blur posted on 21-3-2010 01:25 AM


kalo utk makmal tak silap aku ada air purifier yg dpt sedut gas...try tanya supplier lab...
honeybee1802 Post at 19-3-2010 16:13 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

eh, sorry...computer lab, actually...bukan makmal sains...

dalam makmal komp tu ada air-cond, pastu bubuh salah satu antara 2 benda tu la..

erm...betullah cam sape cakap tadi...idop zaman skang ni kena ada 3 benda tu ek...duit...duit...

lemontea_ posted on 22-3-2010 09:38 AM

7# naaim

pergh....RM7.5k...
tak mampu aku...
pic ada tak...? :)

honeybee1802 posted on 22-3-2010 09:42 AM

my ex-ENT doc sue sharp, my son's paed pakai Amway...

lemontea_ posted on 22-3-2010 09:57 AM

10# danedzya

zaman dulu lain citer la boss.. kat kg lagi la..boleh kira brapa jibik keta yg lalu dlm sehari depan rumah..

zaman skrg ni,mungkin rumah kita ni nampak bersih,tapi..full of harmful germs,gas2,viruses,dust n even viruses causing many disease.semua pencemaran ni dah lama duk terperuk dlm rumah..

indoor air,2-5x more polluted than outdoor air.dan kita spend masa lebih byk indoor.
outdoor dah ada pollution asap,haze tu sume..
indoor tambah dgn pollen,bond/construction material,cat,influenza virus,rokok,dust,cooking smoke,allergy,pet hair,aircon Legionella,small insects,virus tu semua bagai..

honeybee1802 posted on 22-3-2010 02:54 PM

aku rs air purifier ni mainly terbahagi 2..jenis mechanical like honeywell,amway...n ionic mcm sharp, dll...

mder posted on 22-3-2010 07:39 PM

6# pure_lady

benda tu orang panggil humidifier kot....bukan purifier....maybe saya salah....

mder posted on 22-3-2010 07:49 PM

aku ada 2 yg portable.......brand york.......rasanya masa tu beli satu dalam RM499 kot....beli sebab kesian kat anak lelaki aku yang ada exzema and allergy problem.........

but takleh nak quantify dia punya effectiveness because u letak dekat bawah...... and expect dia filter satu bilik........ no matter how long u turn it on.... habuk banyak jugak........

habuk yg dah jatuh atas almari or atas lantai ,dia takleh filter.......same goes with dust mite ( musuh no.1 anak aku).....end up back tu manual.......cuci la atas bumbung almari + rajin tukar cadar cover......itu jer.......

rasanya concept air purifier ni dah betul, hepa filter etc, tapi to be more effective, air yang masuk blik tu maybe kena tapis fully through the filter lepas baru release to the room.....

my 2 cents la.....open for dispute.....

lemontea_ posted on 22-3-2010 08:48 PM

17# honeybee1802
apa beza mechanical dgn ionic tu ya...?

aleesa1940 posted on 17-5-2010 12:21 PM

My sons dua orang alergik dgn habuk, akhirnya dr cadang kami beli penapis udara. Hmm... boleh tahan gak rega penapis udara rupanya.. tapi dah tak sanggup anak2 asik batuk selsema tak baik2.. kami beli Coway punya.. secara sewa beli. Rega RM3100 kalau cash tapi beli sewa beli RM90 sebulan. Dah hitung2, rega sewa beli dan cash end up sama jer.. lebih untung beli sewa beli sebab service setiap 2 bulan .

genUmi posted on 19-5-2010 09:50 AM

Reply 21# aleesa1940


    u beli kat kedai mana?

bleh share................:)

wa'ah posted on 19-5-2010 10:26 AM

ada jumpa satu brand nih.. Biozone
air filter...dia guna UV to kill the bacteria

rega lam RM2k++

dok tgh kira pitih lam tabung :(

honeybee1802 posted on 19-5-2010 12:48 PM

HEPA - This is a form of disposable filter that is highly effective at getting rid of smaller particles. However, it's also extremely expensive. Tips: First, make sure that if you are getting an air purifier with a HEPA filter, you know how often it needs to be replaced. Many times it's annually, and it can cost almost as much as the air purifier itself. Just keep that in mind when you're budgeting. Second, shoot for something that has a secondary filter as well. There are many cheap filters that you can clean on your own. They only get big dirt and not the fine particles - but they reduce the load on the HEPA filter and mean you have to change it less often. A lot of air purifiers use both at the same time for this reason - first it goes through the cheap filter you can wash and reuse, then anything that doesn't catch goes through the HEPA filter.

Ozone - This is a gas that is deadly to humans in large concentrations, but is used inside of some air purifiers to kill off germs. It can produce a weird smell. This is probably something to avoid in my opinion.

Ionization - A technology that is designed mainly to get dust out of the air. It works by charging particles as they come through the air purifier, so that they will stick to surfaces when they come out. You probably aren't interested in the physics, but you NEED to know this: if your air purifier doesn't come with an ionization plate, the dust is going to stick on the surfaces around it. That means dusty floors and tables. A plate is just a surface inside the air purifier for the particles to stick to - you have to clean it off, but your floors don't get dusty.

Ultraviolet - This is a way to kill germs. It's included in many air purifiers - basically, they send the air through an ultraviolet lamp. This is safe, but the one thing to watch out for is that some air purifiers say they use "ultraviolet" technology to kill germs, but instead of bombarding the germs with UV rays they use UV rays to make ozone, which kills the germs. It's an indirect way to avoid telling people they're using ozone - so be aware of it and watch for it.

1) Do the air purifier brands you're thinking about buying use ozone or not? This is a hotly debated subject - some manufacturers say it's great and kills germs effectively. However, the EPA has recommended that you avoid air purifiers that produce it - mainly because even if you use them properly, with some brands it can get concentrated around the air purifier at dangerous levels. The manufacturers respond that millions of people use them with no evident ill effects. My recommendation: go with the EPA - there are plenty of other methods of cleaning the air and I just wouldn't risk it. Some people also don't like the smell, independent of any health risks.

-ni maksud aku..yg pakai HEPA to rsnyer more to mechanical things la..yg jenih ionic there is concern on ozone plak...

wa'ah posted on 19-5-2010 01:58 PM

err..nak kena tanya chemist nih..camano plak UV digunakan utk create Ozone...huhuhuhuuh
need to research more

sebab ingat2 lupa ilmu kimia.. Ozone (O3) tu dipecah jadi  O2 kat udara sana
Page: [1] 2
View full: Penapis Udara/Air Purifier