Pakar_Bola posted on 18-3-2010 11:05 AM

Senarai haiwan peliharaan yg boleh di pelihara di rumah anda

Post Last Edit by Pakar_Bola at 18-3-2010 14:33

Suggestkan segala jenis binatang yang boleh di bela di dalam rumah? Sbb aku baru berkahwin n tinggal di rumah baru bersama isteri..dan isteri minta utk membela haiwan peliharaan..

1) Kucing - aku tak blh bela kucing kerana alah pada bulu
2) Hamster - pun tak blh sbb habuk hamster tu aku tak tahan
3) Ikan - hmm ok gak tp aku kureng minat skit tgk aksi ikan
4) anjing - tak blh sbb aku islam
5) kura-kura - erm boleh di pertimbangkan tp cam geli lak aku tgk

apa lg yer?

marumaru posted on 18-3-2010 11:13 AM

iguana pun comel gak

emino posted on 18-3-2010 11:17 AM

Ni ape yang aku bela:

Sugar Glider 2 ekor + 1 ekor tolong jaga untuk 4 tahun.
Ni bagi aku senang jaga. Bawah cage aku letak surat khabar and buang and replace je bila dah kotor. Then cage dia once in a while aku akan wipe pakai span + pencuci yg animal friendly dan xde chemical.

Tikus belanda 3 ekor. Yang ni kuat berak, tapi leh toilet train. Pasal bedding lak, kalo rajin cuci, ramai letak kain jenis fleece kat bawah cage dia. Especially yg dah ditoilet train. So lepas 3/4 hari, diorang basuh fleece tu. Aku pakai bedding je sebab malas basuh. Dah kotor aku sapu masuk plastik sampah. Abih cer.

Dulu ade jugak 3 ekor Mongolian Gerbil ngan sekor hamster.

Kalo bela hamster tak tahan habuk kayu, leh try bedding yg buat dr recycled paper, atau yg dari corn cob. Ade jual kat kedai binatang. Lagi bagus dr habuk kayu, sebab kebanyakan habuk kayu guna kayu fir, kayu fir ade phaenol, tak baik untuk long term life binatang.

mohdlorong posted on 18-3-2010 11:18 AM

cube try bela misai dan janggut

shasafiera posted on 18-3-2010 11:52 AM

suger glider mmg comel lagi cute, harganya pun leh tahan gak...

Pakar_Bola posted on 18-3-2010 11:56 AM

2# marumaru
sorry la kalo aku tanya cam org tak tahu apa2..iguana tu spesis apa eh? Yg cam spesis biawak ke?

Pakar_Bola posted on 18-3-2010 11:57 AM

Post Last Edit by Pakar_Bola at 18-3-2010 11:59

3# emino
sugar glider tu apa? Jap aku google..

bnmbnm posted on 18-3-2010 11:58 AM

Rabbit...............:)

pure_lady posted on 18-3-2010 11:58 AM

bela je ape ape yg ko suke...
tp aku nasihat JANGAN bela hamster...pasti menyesal kemudian hari:I
aku dulu bela hamster...dah la selalu buat kecah ngan habok2 die...
bau die busuk lak tu...
pastu berak SANGAT banyak!
pastu selalu beranak
dah beranak,anak die mmg comel..tapi kene hati2,die beranak banyakkkkkkkk....
dah tu...tiap hari ilang sekor anak die...ghaib...die makan:I
lastly nanti ko pening nak jage die..

aku better bela kucen..tp ko elergi lak kan...
so bela je ikan..safe sikit..cute gak bile time nak bagi ikan makan..
tp jangan beli ikan laga lak..bosannn..
beli ikan mas yang gemok2 tu...cute wa cakap lu{:1_141:}
pastu ikan mas yang saiz sederhana..mcm ikan koi rupe die...
cepat besar..and tahan lama....
bila aku kuar umah je lalu depan kolam,,
mesty sume ikan follow aku sambil mulut nganga2:loveliness:
bile bagi makan,,,hambek ko...berebut rebut...sangat seronok!!!!!

Pakar_Bola posted on 18-3-2010 12:01 PM

9# pure_lady
thanks for ur info terutama psl ikan dna hamster..
aku setuju sgt psl hamster sbb aku pun pernah bela hamster...2x..tp tak dpt bayangkan anak2 dia di makan oleh bapa sendiri...camna la dia makan agaknya..

Pakar_Bola posted on 18-3-2010 12:02 PM

3# emino
oh sugar glider ni spesis kelawar eh..how much harga dier?

aw76 posted on 18-3-2010 12:04 PM

bela ikan ajelah.

cuma nasihat aku (sbg pecinta haiwan), bagi le ikan ko tu duduk tempat yg luas skit. Kalau ada budgt beli le aquarium. tp kalau ada aquarium jgn plak sesakkan dgn ikan2. man-man lah. biar ada space untuk ikan tu swim, main2, nyorok2... decorate aquarum ko ngan tumbuhan2an (real n plastic). baru sejuk mata memandang. Beli filter yg elok and maintain selalu so that air sentiasa clear.

perantau_79 posted on 18-3-2010 12:50 PM

bela burung la..

shasafiera posted on 18-3-2010 02:18 PM

Post Last Edit by shasafiera at 18-3-2010 14:21

7# Pakar_Bola http://img.mudah.my/images/20/2048662675.jpg

Ni lah rupenya sugar glider, cute kan?..kan..kan.http://img.mudah.my/images/57/5766795625.jpg .

shasafiera posted on 18-3-2010 02:19 PM

11# Pakar_Bola

Harga leh thn laaa...RM200.00 keatas.

emino posted on 18-3-2010 02:44 PM

bela je ape ape yg ko suke...
tp aku nasihat JANGAN bela hamster...pasti menyesal kemudian hari:I
aku dulu bela hamster...dah la selalu buat kecah ngan habok2 die...
bau die busuk lak tu...
pastu  ...
pure_lady Post at 18-3-2010 11:58 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Ni la bela hamster tak buat research. Nak bela hamster lebih dari satu, beli same sex pair. Binatang mana ade akal, dia cuma ade naluri untuk membiak. Hamster jenis Syrian lak memang jenis tak ngam ngan yang lain. Dia suke duduk sengsorang. So kalo bela Syrian hamster, takyah carikan pasangan/kawan.

Bab bau lak, kalau jaga betul2, seminggu dua pun ok. Ni water bottle bagi yang jenis leaking, campur ngan air kencing, taik dan habuk kayu memang la semerbak. Tempat nak simpan pun kene tengok gak. Takleh letak kat cold spot, nanti dia jadi mengewap. Makanan pun kene jaga. Kasi yang kualiti. Ni pegi kedai beli yang paling murah je keje.

emino posted on 18-3-2010 02:48 PM

3# emino
oh sugar glider ni spesis kelawar eh..how much harga dier?
Pakar_Bola Post at 18-3-2010 12:02 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Mana pulak ko dapat spesis kelawar pulak ni? haha.

Sugar glider ni marsupial. Sama spesis dengan Kanggaroo.

http://img.photobucket.com/albums/1003/emino/Pets/cats.jpg

Teddy & Vicky tu Sugar Glider aku. Dah 2 tahun bela. Speedy Gonzales lak dah arwah. Sedey woo...

pure_lady posted on 18-3-2010 08:27 PM



Ni la bela hamster tak buat research. Nak bela hamster lebih dari satu, beli same sex pair. Binatang mana ade akal, dia cuma ade naluri untuk membiak. Hamster jenis Syrian lak memang jenis tak nga ...
emino Post at 18-3-2010 14:44 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


huk aloh...
ko bajet bagus jeek:dizzy:
pasal same sex tu aku admit la...aku main beli je hamster tanpa tgk sex die...
tapi pasal water leak tu..hallooo...aku beli bottle yang mahall ok...
makanan pon sama!..aku takyah beli pon...aku AMEK je makanan hamster kat kedai pokcik aku...
for sure die tau makanan ape yang sesuai..and for SURE PALING MAHAL!!!
sesuka kaki kau jek cakap macam ko tau segala pasal cara penjagaan aku lak:curse:

emino posted on 19-3-2010 12:33 AM

Post Last Edit by emino at 19-3-2010 00:38

bukan masalah bajet bagus ke tak. bukan nak sound sape2. aku bagitau secara general ape masalah common hamster owner.

kalo jaga bebetul, takdenye busuk sangat pun. gaya ko cakap bau sampai tak leh tahan, taik banyaklah... Itu lah...

taik hamster jenis dry pellets, mmg takde bau unless kalo air leak kat dia. kencing dia je kuat sket. tapi kuat pun kalo tukar setiap minggu memang tak rasa bau sangat.

cage kene tengok gak camne ventilation. Kalo udara segar tak masuk, mendap la cage tu, tu pasal banyak bau.

nak bela kene la buat research. jangan pakai bela sebab comel je. lepas tu tak tahan suruh orang lain jangan bela pulak. ;P

lori posted on 19-3-2010 12:48 AM

i love u emino!

lori posted on 19-3-2010 12:58 AM




huk aloh...
ko bajet bagus jeek:dizzy:
pasal same sex tu aku admit la...aku main beli je hamster tanpa tgk sex die...
tapi pasal water leak tu..hallooo...aku beli bottle yang mahall ok...
m ...
pure_lady Post at 18-3-2010 20:27 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

hi,

aku rasa emino tahu apa yang dia bela.unlike you.

kau admit kau silap pasal sex dia.tapi aku tak dapat terima bila kau suggest jgn bela hamster sebab menyesal kemudian hari?..


menyesal bila owner gagal mengetahui dan belajar tentang haiwan peliharaan mereka.

jgfjhdjhg posted on 19-3-2010 08:29 AM

nape lak tak boleh bela hamster.perh fikiran yg ganjil bg aku huhu.

ko bela la apa pun klu tak jaga dgn baik pun tak bagus gak.ko pun agak2 ar tak kan hamster
tu salah kalau tempat dia berbau.klu nak tepat lg tuan dia yg tak jaga tul2 huhu

hamster bnyak jenis la.buat kajian sebelum bela k huhu
apa pun winter aku tak lak berbau huhu coz selalu aku tengok n leh tahu ok ke tak keadaan dia.

jangan lak bela seminggu skali bru nak tengok

emino lak bg aku antara yg pakar dlm bab pets ni huhu

setiap pandangan adalah dri pembelajaran dri pembelaan dri seseorang yg bela haiwan tersebut huhu:lol:

lynnmp posted on 27-3-2010 03:53 PM

dalam rumah saya ada perbagai haiwan yang cute miut

3 ekor musang pandan
1 eko musang tak ingat nama
100 eko kucing kesayangan saya
itu lah antara binatang perliharaan saya

lynnmp posted on 27-3-2010 03:54 PM

pernah bela hamster tapi busuk laaaaaa
musang busuk juga tapi cerdik mcm anjing

dar3d3vilgur7 posted on 30-3-2010 12:41 PM

dalam rumah saya ada perbagai haiwan yang cute miut

3 ekor musang pandan
1 eko musang tak ingat nama
100 eko kucing kesayangan saya
itu lah antara binatang perliharaan saya
lynnmp Post at 27-3-2010 15:53 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

wah.. meriah nye umah.. beshnyee {:3_98:}
Page: [1] 2 3
View full: Senarai haiwan peliharaan yg boleh di pelihara di rumah anda