mrs_yong posted on 10-3-2010 02:12 PM

PILL PERANCANG YAZ

Hi, baru2 ni saya mencari pil perancang n terjumpa pil perancang yg baru ni. Yaz namanya dari company yg sama dgn Yasmin tp kira correctional utk pengguna yasmin yg mengalami masalah kesan sampingan mcm pening kepala or loya. saya tak pernah amik yasmin but kalau ada yg dah siap2 prevent kesan sampingan  baik saya amik yg ini. harganya mahal 3-4 ringgit dari yasmin. ada sesiapa yg tau n pernah cuba pil ni.

blh tgk kat sini; www.yaz-us.com


file:///C:/DOCUME%7E1/User/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-13.pngfile:///C:/DOCUME%7E1/User/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-14.png
file:///C:/DOCUME%7E1/User/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-11.pngfile:///C:/DOCUME%7E1/User/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-12.png

suci_rania posted on 10-3-2010 02:42 PM

eeeeeeeeeeee..adakah ianya menggemukkan..?

pausuri78 posted on 10-3-2010 02:51 PM

bagus ke?kalu  x mengemuk blh cuba

mrs_yong posted on 10-3-2010 03:34 PM

menurut cik farmasi tu dia sama mcm yasmin cuma ada sesetengah org mengalami kesan sampingan loya or muntah kalau amik yasmin. tp ramai yg komen sini yasmin ok je tak de side effect.  so bg yg mangalami side effect tu blh cuba pil yaz tu. cuma ada kandungan apatah yg dikurangkan supaya tak pening gitu. tak mengemukkan katanye...

mmm tak de sapa2 penah try yaz ye...

breakout posted on 10-3-2010 03:59 PM

x penah..now tgh mkn loette.... memang gemuk la walau nurse ckp x gemok... ceh!

tulip1811 posted on 10-3-2010 07:26 PM

betul ke tak menggemukkan ni.. kalau betul nak try la.me sblmni ambik yasmin, first to 3rd month ok, tp lepas bln ke 3 bdn mcm di pam2

mrs_yong posted on 10-3-2010 09:08 PM

saya ingat nak cubalah yaz ni. but kena tggu 1st day period br blh amik. maknanye awal bln dpn la. nanti kita bg review but if ada yg dah amik cptlah bg review ek...

mrs_yong posted on 10-3-2010 09:19 PM

6# tulip1811

mcm tu lak ye but ramai yg promote kata yasmin tak menggemukkan.. maybe lain org lain tindak balasnye kot..

hanibee posted on 16-3-2010 10:42 AM

aku sesuai je dgn yasmin.. takde masalah apa pon..gemuk pon tak.. lagi kurus ada..

mrs_yong posted on 16-3-2010 01:52 PM

aku sesuai je dgn yasmin.. takde masalah apa pon..gemuk pon tak.. lagi kurus ada..
hanibee Post at 16-3-2010 10:42 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

seronoknye kalau dapat mcm tu, hani ni mmg kurus ke or mmg mkn sikit2 gitu? teruja btl dgr kesan pd hani, saya tgh berkira2 nak amik yasmin or yaz. mcmana corak pemakanan hani sekarang?

anggunsri posted on 6-6-2013 12:11 PM

mrs_yong posted on 16-3-2010 01:52 PM static/image/common/back.gif
seronoknye kalau dapat mcm tu, hani ni mmg kurus ke or mmg mkn sikit2 gitu? teruja btl dgr kesan ...

anyone here "pernah makan" or "pernah try" pil YAZ nie...??
agak2nya berapa harga sekotak nie??....coz my doctor suggest i dapatkan kat phamacy nie...
tpi risau gak if harganya mahal...almklum budjet ngam2 je... :-(
anyone can advise me!!!

sun5670 posted on 6-6-2013 12:35 PM

saya makan mercilon...

hani2103 posted on 6-6-2013 05:37 PM

dari dulu smpi skrg duk ambil marvellon ajer...so far ok jer....
berat pun x la naik sgt...dr anak 1 smpai anak 3 kenaikkan dlm 4- 6kg.
cuma terfikir kalau kita dh lama sgt ambil pil ni ada kesan2 lain tak?

zasssssss posted on 7-6-2013 05:19 PM

hani2103 posted on 6-6-2013 05:37 PM static/image/common/back.gif
dari dulu smpi skrg duk ambil marvellon ajer...so far ok jer....
berat pun x la naik sgt...dr anak  ...

samalah kita hani...dari dulu amik marvellon jer.....elok je tak gemuk...

tp aritu gatal p tukar amik suntikan depo tu tup2 terus badan naik mengembang dan peyod tak henti2 almost 3 months...last stop sambung balik amik marvellon...now dlm usaha nak kuruskan badan lak.......

alam75 posted on 11-6-2013 05:36 PM

ada pil baru ek... dah lama makan yasmin (almost 6thn). tak mengemukkan cuma mesti sakit kepala sebelum period. ala.... tak leh makan lak sbb dah over 35.

Who should not take Beyaz or YAZ?

Do not use Beyaz or YAZ if you smoke and are over age 35. Smoking increases your risk of serious side effects from the Pill, which can be life-threatening, including blood clots, stroke or heart attack. This risk increases with age and number of cigarettes smoked.

enncy posted on 13-6-2013 03:05 PM

dulu kawan saya kata pil yasmin utk kuruskan badan. pastu baru tau yasmin tu pil perancang. saya penah makan lepas lahir anak ke2. ok je. pastu lepas lahirkan anak ke3, doktor syorkan saya makan yaz sbb makan pil berterusan sampai 28 hari. tak payah tunggu 1 minggu baru nak sambung macam pil lain. alhamdulillah ok.

addamnor posted on 22-6-2013 03:48 PM

untuk mereka yang mengamalkan hormonal contraceptive methods - pills dan inj depo, sila kontrol makan anda jika tidak mahu gedebab kerana hormon dalam pills akan mengurangkan basal metabolic rate anda. jadi makanan yg anda makan banyak akan disimpan dalam bentuk lemak berbanding dibakar... exercise skali ya.:P

kiyudi posted on 24-6-2013 03:31 PM

addamnor posted on 22-6-2013 03:48 PM static/image/common/back.gif
untuk mereka yang mengamalkan hormonal contraceptive methods - pills dan inj depo, sila kontrol maka ...

ni yg menambah pening aku nk pilik contraceptive method yg macam mana....

:'(

iud bkn hormonal kan?? tp seram plak

addamnor posted on 25-6-2013 01:24 AM

kiyudi posted on 24-6-2013 03:31 PM static/image/common/back.gif
ni yg menambah pening aku nk pilik contraceptive method yg macam mana....




Kalau di malaysia yang famous tiga - pills, injection dan iucd..sbb affordable
implanon is having increase in trend... Little bit expensive

timbang balik pro and cons yang mana kena dgn anda, maka guna je lah mana yg sesuai..

kalau jenis pelupa - elak guna pills
kalau ada risiko darah tinggi sakit jantung urat simpul pada kaki - jgn guna pills

kalau nggak mahu ada masalah haid - elak guna injection depo

kalau pernah ada seharah ectopic prengnancy, ada risiko penyakit radang salur peranakan- elak iucd

addamnor posted on 25-6-2013 01:27 AM

kiyudi posted on 24-6-2013 03:31 PM static/image/common/back.gif
ni yg menambah pening aku nk pilik contraceptive method yg macam mana....




Lewat masa dulu iucd adalah copper based materials.. Sekarang dah modern, ada yang combined dgn hormon pon ada.. Kat klinik kerajaan, guna yang biasa biasa shj, tak ada hormon

cantleyi posted on 25-6-2013 09:23 AM

saya xpernah makan pil perancang..tpi mengambil pengalaman opismate saya..sblm ni dia makan pil yasmin...so far dia kata ok...memang xmengemukkan...


ai ni pas czer..badan memang da naik...bukan sebab ai kuat makan ke apa...ai rasa selepas czer tu berat badan mendadak naik...hairan juga..makan xda la kerap sangat..huhuk...

kalula pil yaz ni boleh mereducekan berat badan ai kan ke baik...


beldandy posted on 18-7-2013 10:40 AM

berapa eh harga yaz ni?

MsAzr posted on 7-11-2013 10:25 PM

alam75 posted on 11-6-2013 05:36 PM static/image/common/back.gif
ada pil baru ek... dah lama makan yasmin (almost 6thn). tak mengemukkan cuma mesti sakit kepala sebe ...

above 35 boleh makan non... unless u are smoking
kawan akak umur lebih... gynae rekemen this pill


potsshine posted on 8-11-2013 02:13 PM

hi kawan2...

sy guna yaz...so far ok je..xde masalah..cuma 1 je nk share...pasal loya n muntah2 ni...biasanya disebabkan waktu makan shj...saya suggest sesapa yg kena tu sila la makan sebelom tido..kalau makan pagi..mmg sepanjang hari la jawabnya anda macam org mengandung...heheheheh..herge dlm rm 60...28 biji...

pasal gemuk ni tgk org ...sy makan yasmin, yaz, diane 35...semua ada effect berat badan...tp x byk le dlm 4-6kg je la..arround tu la..turun naiknya...

chiquititamichi posted on 18-11-2013 03:46 AM

Saya mkn yaz dah masuk buln k 2....tp sjk mkn yaz..darah tinggi naik sgt smpai 180/110.so jumpa doc smlm dia suoh stop n guna iud as kaedah mrancang...sbb dia takut ...pil2 hormon campuran bolehkn sbb kn hypertnsion...n norriday dia kata kurang menaikkn darah..other than that..sgt not recommded pada yg ade hypertnsion ni...
Page: [1] 2
View full: PILL PERANCANG YAZ