fety posted on 7-3-2010 10:25 AM

Problem dgn contact lens

Siape ade problem dgn contact lens? x selesa, kering & sbg..... Mungkin i blh bantu ^.^

BlueRose99 posted on 7-3-2010 11:03 AM

Da bertahun2 Rose pakai Freshkon - colour violet lg! So far so good! Yg penting cara penjagaan...

fety posted on 7-3-2010 11:09 AM

okok...bagus tu... pakai spec pun penting...
tapi i rasa nak jelas & selesa, baik pakai x ade color...kan?

BlueRose99 posted on 7-3-2010 11:12 AM

Pakai yg colour pn jelas... tkde pn nmpk pemandangan sekeliling tu purple pn! Hehehe...

e_0ne posted on 7-3-2010 11:19 AM

kalu yg dah pakai spek lama dan naik itam tepi2 mata tu mcm maner ekk nk ilangkn??
tgh duk pk2 nk pakai cntct lens ni,tp tepi mata nmpk itam dan mata kuyu jer

otai_g posted on 7-3-2010 11:45 AM

ko nak bantu apa tt?
nak bantu promote contact lens yg ko jual ek?

apa brand cl yg ko jual tu?

limau posted on 7-3-2010 11:52 AM

emm, buat masa ni x de lak problem...

buDak_gaTaL posted on 7-3-2010 11:54 AM



bantu beri nasihat boleh, jangan promote jual barang kat thread ni sudah ler


e_0ne posted on 7-3-2010 12:31 PM

xder org bntu nsht aku pn.....

fety posted on 7-3-2010 08:00 PM

haha...dgn hati ikhlas mau bantu shj.... Market byk jenis brand contact lens yg baik2 tapi x ramai sanggup beli.... haizzzz

a.ceCCo posted on 8-3-2010 12:54 AM

1# fety

hahaha.......

fety posted on 17-3-2010 12:50 AM

I sudah lama ceburi dalam bidang contact lens ni. Sejak 2000... Dari byk yg i nampak kat customer I, mata merah sebab pakai lens, kena infection, visual x jelas, mata letih & kering & byk2 masalah. Tiada proper guidance pasal pakai lens....

afzuan posted on 17-3-2010 04:49 PM

ha...aku pengguna lense..sila beri tunjuk ajar..
sejak aku pakai lense ni, kengkadang mata aku rasa tak selesa bila malam. Rasa ada bijik2 kecik kat bebola mata..bila check takde pulak.. Maybe mata aku letih kot. Atau...aku tak basuh lense betul? tu pasal jadi mcm tu.. aku pun tak taw kenapa. Tapi cara aku bila rasa tak selesa malam hari ialah TIDUR. Esok pagi sure ok dah.

fety posted on 18-3-2010 12:03 AM

ha...aku pengguna lense..sila beri tunjuk ajar..
sejak aku pakai lense ni, kengkadang mata aku rasa tak selesa bila malam. Rasa ada bijik2 kecik kat bebola mata..bila check takde pulak.. Maybe mata  ...
afzuan Post at 17-3-2010 16:49 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Apa brand yg u pakai?
Masa pakai terlalu pjg kot... Bila mata letih & lens dah dipakai sepjg hari, jadi byk problem timbul....
Cuci tu pula, kalau blh, kena rub lens lepas pakai sebelum simpan kat bekas...
Kalau blh cuba tukar ke brand yg kualiti lagi elok & utk pakai masa pjg... akan rasa kurang letih, kurang kering

PrintChez posted on 18-3-2010 08:43 AM

hmm ade orang jual lens dari korea (geo-lens) tu.. ok ke?
http://www.geo21eye.com/

bukan nak promote tau, ni letak link sebab nak bagitau sape2 yang tak tau pasal lens jenis ni....
so fety, ape pendapat u?

Abomb posted on 18-3-2010 08:46 AM

teringin nk pakai.. end of this month nk beli... any recommendation nk beli brand ape?

fety posted on 18-3-2010 09:03 AM

hmm ade orang jual lens dari korea (geo-lens) tu.. ok ke?
http://www.geo21eye.com/

bukan nak promote tau, ni letak link sebab nak bagitau sape2 yang tak tau pasal lens jenis ni....
so fety, ape p ...
PrintChez Post at 18-3-2010 08:43 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

Geo lens tu, kita x tau kualiti lens tu sampai mana. X tau apa material yg dipakai. Adakah material tu dalam jangka masa pjg akan memudaratkan mata, kita pun x tau.
I baru nampak satu berita dari taiwan pasal pakai colour lens yg dibeli dari online. Kornea perempuan tu seriously damage lepas pakai lens tu.... Kalau kornea dah damage, kita kan jadi buta, tau....
SO, terpulanglah pada pengguna Geo lens. Keputusan samaada nak pakai ke x, dalam tangan anda.... Byk problem mata, datang dalam satu jangka masa yg pjg. So, kalau mata problem, then sendiri yg tanggung.
Oh ya, kontact yg membesarkan mata kat online, I dah nampak. Diameter tu sampai 15.8mm. Yg ni memang tak boleh pakai sebab, kalau diameter terlalu besar, bukan dlm standard utk manufacture lens. So, bila pakai no movement lens kat mata, maka tiada oxygen. Jangka masa lama, mata start byk problem.... (Hypoxia):C

fety posted on 18-3-2010 09:05 AM

teringin nk pakai.. end of this month nk beli... any recommendation nk beli brand ape?
Abomb Post at 18-3-2010 08:46 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

Abomb, sebelum ni pakai apa brand? Ada rasa x selesa lepas pakai?

Abomb posted on 18-3-2010 09:15 AM

18# fety This is first time nk try... huhu sbb tu i tanya.. i nk biasakan.. nk kawin mesti nk pakai contact lens kan, so 2-3 months before nk biasakan la:$ . Boleh suggest brand apa yg ok tak?

BlueRose99 posted on 18-3-2010 09:22 AM

teringin nk pakai.. end of this month nk beli... any recommendation nk beli brand ape?
Abomb Post at 18-3-2010 08:46 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Freshlook Contact Lens...

http://www.coloredcontacts.com/images/bcblue.jpg Blue  http://www.coloredcontacts.com/images/bcgreen.jpg Green  http://www.coloredcontacts.com/images/bchazel.jpg Hazel  http://www.coloredcontacts.com/images/bcviolet.jpg Violet   

Abomb posted on 18-3-2010 09:37 AM

20# BlueRose99

for the first time nk cuba, ok ke terus pakai yg colour punya? ermmm takut org terkejut je:$

fety posted on 18-3-2010 09:37 AM

19# Abomb

OOO...Congrats, ya :loveliness:! Boleh beli Freshlook. http://eye-concept.be/images/FreshLookColorblends.jpg
Sekarang kat pasaran jual 2 kotak dpt 1 free. Harga dalam RM120 utk 3 box la. U boleh pilih apa colour kat kedai optical. Pas tu, mereka boleh ajar macam mana nak pakai lens & cara penjagaan. Tak faham lagi, boleh tanya I atau PM lah.
Selain tu, kalau nak pakai mata jadi besar, Freshkon (agak RM55 sekotak, dalam pasaran) pun ada atau Maxvue pun ok. Maxvue punya boleh besarkan mata lagi pelbagai warna.

fety posted on 18-3-2010 09:39 AM

20# BlueRose99  

for the first time nk cuba, ok ke terus pakai yg colour punya? ermmm takut org terkejut je:$
Abomb Post at 18-3-2010 09:37 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

Abomb, kena start dgn colour sebab colour contact lens lagi rasa dgn normal clear lens. Pandangan tepi mungkin kabur utk certain org. Start de warna brown, I rasa ok kot... Selamat mencuba!

Abomb posted on 18-3-2010 09:41 AM

23# fety ermmmm thanks ya... tak sabar nk mencuba brown punya :loveliness:

edrina_huda posted on 18-3-2010 09:43 AM

Ermmm...takleh pakai dah contact lens color2...huhuhu....:'(
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Problem dgn contact lens