iena_kindaichi Publish time 14-2-2010 04:21 PM

injection

nak tanyer....apakah hukumnyer kalau kiter buat injection untuk cantikkan kulit...?? dan bahan yang digunakan adalah vitamin C atau placenta.....placenta nie plak ada 3 jenis iaitu human, animal (selalunyer sheep) dan plant.....sebab kalau bleh nak jugak buat....?? curious nak tau nie....

tima kasih....

baby_bro85 Publish time 14-2-2010 05:15 PM

1# iena_kindaichi


bagus gak topik nie..sbb sy berura2 mcm nak ambik tapi duk terfikir apa hukumnya yer???

iena_kindaichi Publish time 14-2-2010 05:30 PM

bukan apa baby....dah kuar fatwa cam botox adalah haram...kalau jenis cenggini...or tambah lagi kalau ada amik filler ker collagen ker jatuh hukum apa....?? kalau dibolehkan teringin juga nak menerai....

harap saper-saper yang tau bleh kongsi pendapat nie..... tima kasih....

pawangBuaya Publish time 14-2-2010 05:37 PM

sesungguhnye tiada kecantikan yang dapat menandingi kebersihan diri dan juga kecantikan rohani....

ronnishi4369 Publish time 14-2-2010 05:42 PM

sesungguhnye tiada kecantikan yang dapat menandingi kebersihan diri dan juga kecantikan rohani....
pawangBuaya Post at 14-2-2010 17:37 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

perh..x tahan ayat ni...

sirrikhafi Publish time 14-2-2010 06:04 PM


sesungguhnye tiada kecantikan yang dapat menandingi kebersihan diri dan juga kecantikan rohani....



{:2_70:}


WALLAHU A'LAM.

mazeed Publish time 14-2-2010 07:28 PM

erk... kenapa nak amik injection tu? untuk kecantikan ke untuk kesehatan yang memestikan suntikan tu diambik??:o

pawangBuaya Publish time 14-2-2010 07:40 PM

7# mazeed

nak tanyer....apakah hukumnyer kalau kiter buat injection untukcantikkan kulit...?? dan bahan yang digunakan adalah vitamin C atauplacenta.....placenta nie plak ada 3 jenis iaitu human, animal(selalunyer sheep) dan plant.....sebab kalau bleh nak jugak buat....??curious nak tau nie....

tima kasih....
iena_kindaichi Post at 14-2-2010 16:21 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

hehe aku tolong boldkan tuh...

iena_kindaichi Publish time 14-2-2010 07:43 PM

erk... kenapa nak amik injection tu? untuk kecantikan ke untuk kesehatan yang memestikan suntikan tu diambik??:o
mazeed Post at 14-2-2010 19:28 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

kalau nak guna ikhtiar injection lah...just nak tau bleh ker tak...??

mbhcsf Publish time 14-2-2010 09:09 PM

Post Last Edit by mbhcsf at 14-2-2010 21:10

whatis cantik to you?

i know cantik is perceived differently depending on the contexts....

cantik?
sebab nak nampak cantik...
okay ...logical
kat sapa nak tunjukkan cantik tu?
cantik fizikal?
cantik in terms of personality ???

cantik?

cantik ?? satu ciri yg perlu untuk masuk syurga?


okay

vitamin C injection

i tak tau dari segi syara punay implication - adakah ini juga tergolong dalam apa yg dedifinisikan sebagai mengubah kejadian???

sebab pada sayakenatahu a) siapa yg dokkkkk jaja bebenda niadakah ia pakar perubatan - if so tolong tanya - apakah credentials nya kelulusannya adalahmedical based or aesthetics medicine ( SAYA TAK TAHUbanyak ttg aesthetics ni ....)

b) tolong dapatkan nasihat perubatan ttg vitamin c injection ni - tangni please Be WISE, WISE

c) apa expectationorg yg terima suntikan ni ?

placenta ada sumberplant ?? biaqbenar .....

i guna satu german - based skincare product from germany - easily available kat memana you know stores like guardian ker aper mmg dia cakap guna hyaluronic but then bila baca pamphlet dia - it is biogeneteically produced by "microorganism" well itak was was lah tapi
placenta ni wellll haiwan based productmana adauri tumbuhan

or you mean hyaluronic acids?

sirrikhafi Publish time 14-2-2010 09:20 PM

Kpd iena_kindaichi. u memang dah cantek. tak payah injection-injection. nanti ada kesan sampingan, sapa yg tanggung? u jugakkan? so, ingat,kecantikan itu adalah dari dalaman. {:3_91:}





WALLAHU A'LAM.

mbhcsf Publish time 14-2-2010 09:35 PM

Kpd iena_kindaichi. u memang dah cantek. tak payah injection-injection. nanti ada kesan sampingan, sapa yyou tanggung? u jugakkan? so, ingat,kecantikan itu adalah dari dalaman. {:3_91:}

WAL ...
sirrikhafi Post at 14-2-2010 21:20 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

yup. spot on ...minah si akak akak jual goreng pisang ? pisang goreng tu pun sofistikated....tauu...in a way ...

justsekilas pandang ni bukan kaitan sangat tapi related dgn perception of beauty ...


kita kekadang suka buat perbandingan dgn diri kita dgn sesiapa hamba allah yg jual goreng pisang - termasuk saya tapi satu ketika saya di"herdik" dgn ayat yg amat saya sukaseakan akan mencabarmy thought on relative comparison of beautyni ( perbandingan kecantilkan seseorg individu bersabdarkan individu lain - job - based laaa ni)

saya seakan akan disergah dgn satu ayat ni" apa minah goreng pisang tu tak sofistikated kaa?"
sokekadang tertanya sayajugak ami being fair to baserate / nak rate org tu macam tu?
apa minah goreng pisang tu tak cantik ker?
she is doing a noble job tuuu..bukan kat area bukit bintang etc etc
so cantik tuu ...
pretty subjective.

sirrikhafi Publish time 14-2-2010 09:50 PM


so cantik tuu ...
pretty subjective.

Yes. tapi itulah yg menjadi obsesi kaum wanita sejak dulu hingga hari ini kan.
tapi bagi i, kecantikan tuh adalah akhlak.sebab itu nabi SAW fall in love dgn S.Khadijah SA.
bukan pasal cantik @ berharta.
hmm... bertuahnya kalau dapat jumpa insan mcm S.Khadijah SA ye.... {:2_70:}





WALLAHU A'LAM.

iena_kindaichi Publish time 14-2-2010 09:52 PM

hmmm....yup...pretty tuh subjective.... injection nie ikhtiar yang lain dari amik pills atau skincare ler cthnyer...tapi lg cepat sebab thru salur darah....citer pasal placenta ada google gak....ada dari tumbuhan juga....blajo sains dedulu ada debunga jantan betina....haha...dah tak ingat dah....cuma dok terpikir juga sama ada dibenarkan syara' tak buat semua nie...sebab 'umah' sebelah ada hi-lite bender alah nie....

i tau botox mmg haram...tapi cam suntik collagen, filler, vit C and all those things adakah haram juga...??

mbhcsf Publish time 14-2-2010 10:27 PM



Yes. tapi itulah yg menjadi obsesi kaum wanita sejak dulu hingga hari ini kan.
tapi bagi i, kecantikan tuh adalah akhlak.sebab itu nabi SAW fall in love dgn S.Khadijah SA.
bukan pasal cantik @...
sirrikhafi Post at 14-2-2010 21:50 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

saya kurang tahu sdangat pasal akhlak siti khadijah ni , would you care to share?
ituyg mmebuatkan the prophet fell in love with her atau mmg siti Kahdijah ni mmg u know memiliki kemahiran insaniah yg tinggi dan meminang? wow i mean what a lady kan....meminang her business colleague lah kira Prophet Muhammad SAW ni kan?

mbhcsf Publish time 14-2-2010 10:29 PM

jap jap

Saiyidina Khadijah SAhm SA tu merujuk apa yer?

iena_kindaichi Publish time 14-2-2010 11:04 PM

aiyark...meh ler balik ker topik asal....ttg pertanyaan kiter sama ada bender alah dibenarkan syara' ker tak.....

sirrikhafi Publish time 15-2-2010 07:42 PM


placenta nie plak ada 3 jenis iaitu human, animal (selalunyer sheep) dan plant


placenta ni wellll haiwan based productmana adauri tumbuhan

or you mean hyaluronic acids?

So, placenta ni mcmana sebenarnya? dari tumbuhan ke? dari haiwan ke @manusia?
kena pastikan dulu kesucian &kehalalan benda alah tu sebelum nak keluarkan hukumnya. :)




WALLAHU A'LAM.

mbhcsf Publish time 16-2-2010 03:07 AM

placentani uri ler - alaa benda / struktur yg bagi makanan / nutrient kat baby tukalau in human laaaatau kat haiwan pun adasebba saya terset otak saya uri ni kat manusia lupa pulak actually yess tumbuhan ada placentatapi...placenta tumbuhan dalam bunga....

so uri /placenta nisumbernya boleh   a) haiwanataub) tumbuhan

kalau tumbuhan tak paaa yg haiwan ni laaa

tapi kalau yg biotech ni depa guna bacteria untuk hasilkan bhn bhn yg placenta tu boleh keluarkan , macam mana pulak yer?

iena_kindaichi Publish time 16-2-2010 04:32 PM

hmmm macam pelik kan kalau orang consume placenta.....nak-nak human placenta...sanggup ker...??

iena_kindaichi Publish time 16-2-2010 04:33 PM

placentani uri ler - alaa benda / struktur yg bagi makanan / nutrient kat baby tukalau in human laaaatau kat haiwan pun adasebba saya terset otak saya uri ni kat manusia lupa pulak actually ye ...
mbhcsf Post at 16-2-2010 03:07 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

cth yang bacteria tuh camner ekk...??

sirrikhafi Publish time 16-2-2010 04:40 PM


apakah hukumnyer kalau kiter buat injection untuk cantikkan kulit...??

Menurut pendapat saya,
tak salah kalau nak cantikkan kulit. sebab dlm AlQuran ayat 32 surah Al-'Araaf, ada menjelaskan bahawa perhiasan& rezeki yg baik-baik itu sememangnya utk org-org yg beriman.
samaada di dlm kehidupan dunia mahupun khusus di hari akhirat.

so, mencantikkan kulit itu termasuklah dlm kategori perhiasan la.

sedangkan dlm ayat seterusnya yaitu ayat 33, ALLAH menegaskan yg Dia hanya mengharamkan perbuatan keji yg zahir mahupun yg batin. Dia mengharamkan perbuatan dosa. mengharamkan pelanggaran hak. Dia mengharamkan perbuatan syirik tanpa alasan dan bukti yg kukuh dari sisi Nya sambil mengatakan ke atas ALLAH apa yg tidak kita ketahui.

Kesimpulannya, kembali kpd nawaitu &tujuan kita nak mencantikkan kulit tu. {:3_91:}



WALLAHU A'LAM.

mbhcsf Publish time 16-2-2010 04:44 PM

bukankah perhiasantu untuk ditunjukkan pada yg BERHAKjer ker?
tabarruj semau tu konsepmacam mana pulak tu ? boleh berikan penerangan lanjut tang part part ni?

mbhcsf Publish time 16-2-2010 04:45 PM

apa islamic point of view tentang perfumeni ?
sebab ada somebody said to me bau wangian tu disukai .....ntah i pun tak tahu hadith mana dia quote so nak tanyajugak lah..

mbhcsf Publish time 16-2-2010 04:48 PM

tapi ni bukan nak soalkan niat cantik tu - walaupun related topic tapi juga bhn bahanyang digunakan untuk mencantikkan kulit tu, cara , sumber tuuuuu

mmglah Allah itu cantik , DIA suka kecantikan itu kita faham tapi

tang sumberdan procedure niii....
dan ultimately niat


napa nak nampak cantik? cantikberbanding ......., ?
why ?
Pages: [1] 2 3
View full version: injection