azi_dgurl posted on 31-1-2010 06:50 PM

Jahitan Bersalin..

Salam semua... i dah selamat bersalin pada 12hb januari 2010 di hospital pakar al islam kg baru.. Baby girl berat 3.07kg.. Alhamdulilah i bersalin normal, 1st baby i ceaser tahun 2008.. i nak tanya mumies yg bersalin normal, berapa lama jahitan/luka bawah akan baik sepenuhnya?.. ni dah nak masuk 3 minggu i bersalin, tp luka bawah still rasa sakit, i cek xde lak nanah ke atau jahitan terbuka balik.. panjang jahitan dalam 2.5cm.. boleh ke luka tu i sapukan cream gamat ke atau apa2 ubat cepat yg cepat baikkan luka?.. i risau kalau ade infection la..

nisadarling posted on 31-1-2010 07:58 PM

mengikut pengalaman makcik, biasanya kalo bersalin klinik private, jahitan cepat jer sembuh dan bila discharge dari hosp bukan ke dia ada bagi pencuci utk luka tu ?:o

ari ni dh masuk hampir 3 minggu bersalin kan?patutnya luka makin sembuh beserta pantang  larang yg mesti dipatuhi, spt kurangkan minum air belebihan lebih2 lagi air manis, mkanan yg elergi spt ayam, udang etc....

kalo dulu2 makcik selepas beberapa minggu bolehlah sapu minyak gamat, tp kena rajin sapu lah....bila kering or rasa tegang bahagian jahitan tu, sapulah minyak gamat...... insyaAllah lekas sembuh....cuba lah

cintan66 posted on 31-1-2010 08:37 PM

Salam semua... i dah selamat bersalin pada 12hb januari 2010 di hospital pakar al islam kg baru.. Baby girl berat 3.07kg.. Alhamdulilah i bersalin normal, 1st baby i ceaser tahun 2008.. i nak tanya mu ...
azi_dgurl Post at 31-1-2010 18:50 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

pengalaman saya seminggu pun dah baik
cuci dgn dettol dan lap kering2 lepas tu sapu dgn manjakani (manjakani ni asah dulu kat belakang pasu + sikit air)
petua mak ni.

u nak sapu dgn gamat pun boleh

LiliSam posted on 31-1-2010 10:50 PM

1# azi_dgurl

ko pun mcm aku..dulu c-sect..n second normal.
aku aritu dlm 2 minggu gak la merasa nyut nyut tu..hihi..nk duduk kerusi aku lapik dgn bantal..aku tak cuci dgn ape ape pun..biar kan aje. nurse srh mkn buah oren.bg cpt baik

bezita60 posted on 1-2-2010 09:11 AM

1# azi_dgurl


u ada kene vakum or forsep tak?
kalau ada, mmg lama sket nak sembuh..sbb kt area tu kulit meregang dan bengkak.

aku kene emergency czer lepas failed normal delivery (2 times vakum).
sakit epi repair tu, minggu ke2 masih kuat..sampai kene amik painkiller (lg sakit dr luka csect)
minggu ke3 dh berkurg tp masih perit kalau duduk tak kene gaya. week 3 biasanya baru benang jahitan mula mereput dan gugur.
check tmpt jahitan tu, kenalpasti kt mana sakit. mudah nk bgtau pd ur gynae nanti.

to ease the pain, boleh guna minyak herbanika NR letak kt pad (kalau ada). rasa berangin tu dpt kurgkan rasa perit.
utk elak jangkitan, cuci tmpt luka dgn cairan dettol dan pastikan tmpt tu sentiasa kering. then, baru letak ubat kuning pd luka.

rasanya, setiap org proses penyembuhannya berbeza. jgn menekan diri sgt, melalui perbandingan dgn org lain.
yg penting, jaga makan.selalu check jahitan tgk kalau ada apa2 yg tak kene dan elakkan meneran time buang air besar.

LiliSam posted on 1-2-2010 09:25 AM

bab meneran ms br abih pantang tu yg seriau je kan ..uhuu takut betul hihi..dh la sembelit..

mifzazy posted on 1-2-2010 10:10 AM

sy pon 1 mggu dah baik jahit ..
tp kena rajin sapu ubat laaa..

lisa88 posted on 1-2-2010 10:18 AM

- minta tolong klik link dibawah

kismis posted on 1-2-2010 05:25 PM

tak pe saya dulu pun sama, jahitan tu actually dah ok, tapi rasa memeri tu (mcm tak blh regangnkan sgt, terasa tarikan akt tpt jahit tu) lasted for about a month. Lepas sebulan baru rasa cam biasa.. bila dr check mmg jahitan tu dah baik pun... cumua sbb jahitan tu panjang (lebih kurang je panjang  dgn jahitan saya) tu yg terasa sikit2 tu.. jgn bimbang sgt... ada check kat dr tak lepas balik rmh utk follow up check up tu?

azi_dgurl posted on 2-2-2010 02:14 PM

i x kene forcep/vacum.. mgkn kesan regangan tu yg buat i x selesa nak jalan, nak duduk,.. bila tgk kat cermin, luka tu dah kering, tp i takut2 lg nk letak apa2 ubat/cream.. i ni penakut sket..hehehe..

i nak tanya la darah nifas tu berapa lama dia akan habis ek?.. dulu masa ceaser sekejap je dalam 2 mggu dah habis.. i dah masuk 3 mggu ni x habis2 lagi.. kekadang tu still kuar lg ketul2 darah..

kismis posted on 2-2-2010 03:09 PM

i x kene forcep/vacum.. mgkn kesan regangan tu yg buat i x selesa nak jalan, nak duduk,.. bila tgk kat cermin, luka tu dah kering, tp i takut2 lg nk letak apa2 ubat/cream.. i ni penakut sket..hehehe.. ...
azi_dgurl Post at 2-2-2010 14:14 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
depends kat body u lah rasnaya.. n blh jugak bergantung pada apa set bersalin yg u makan... saya anak  first n 2nd.. both 20+ hari.. dalam 23/22 hari cam tu.. ada orang cam u 2 minggu dah kering..

inmaroon posted on 7-2-2010 11:05 PM

saya sampai 40 hari nifas.. depends la...

hairanaz posted on 7-2-2010 11:18 PM

masa saya bersalin anak pertama...saya kena vaccum....so bawah tu byk koyak sampai dokter yg nak jahit pon pening nakjjjahit lagu mana.....huhuhuh....

lepas dua jam menjalani sesi jahit menjahit......yup, 2 jam.....baru la siap.

saya telah di nasihatkan oleh doktor supaya rajin2 berendam di dalam air suam yg di campur dgn 2 sudu besar garam (halus or kasar,tak kisah) in fact, masa kakak saya besalin ngan Dr. Hamid Arshat dulu pon dia pesan suh wat gini gak...

isi air satu besen...masukkan montot...rendam la montot tu puas2....sedap.....rasa segar jer.

jangan takut..tak rasa pedih pon....sungguh.

lepas dah berendam barang 15 menet ke..atau sampai air dah tak berapa suam...bgn,lap2 kering2 kat tempat luka

tak payah letak iodin, tak payah letak dettol atau manjakani......or minyak gamat....luka akan cepat baik.

within 2 weeks luka sy yg byk itu dah baik...

amalkan selalu...setiap hari, but make sure lepas tu lap kering2.

anak pertama n kedua je saya berjahit...ke-3 n ke- 4 ...no stitches needed.  : )

m_80 posted on 10-2-2010 03:20 PM

Pengalaman saya, mase bersalin anak ke 2, berat baby 3.77. Jahitan spai ke belakang. Sakit ya amat. Tp balik dr hospital, my mum buatkan air kunyit hidup. Hr2 saya minum segelas. Alhamdulilah, pas 4 hr jahitan semua dah ok.

Saya x ambk ubat gamat ke atau ubat sapu yg lain. Just minum air kunyit tu sahaja.

suree_aa posted on 10-2-2010 03:51 PM

mcm pengalaman suree plak...baby berat 4.74kg normal..jahitan mmg byk smpai punggung....masa 4 5 hari lps brsalin mmg xrasa apa2 kat situ..tp lepas 1minggu lebih mmg rasa tegang+kadang2 berdenyut2...nk duduk xselesa....so suree sapu gel gamat je....lps sapu rasa sejuk n lega je...xrasa tegang or berdenyut lg....lg 1 makan memang pantang la kan....pas tu start kuar hospital tu mmg minum pati gamat pure nye....lg cepat baik.....

bg suree nk letak manjakani tu xberani la kalau awal2 lg kan...kalau lepas 2minggu, agak2 luka dh sembuh baru berani nk tenguk bawah tu.....

cheewong posted on 10-2-2010 04:00 PM

me kene 5 stiches-normal delivery...just rendam bontot dlm besen with air suam n 1 genggan garam halus 2 kali sehari-pagi n ptg...x pedih, fresh n segar...then letak 2-3 titik minyak NR herbanika atas pad-berangin je...dlm 1 week or less, benang tanggal...heal elok...cuma ade jugak la rase regang2 kat area stiches....

mummywiffy posted on 11-2-2010 03:09 PM

takutnya baca...i first baby caesar...plan yg kedua nk normal..tp takut lak bila bc nie...

to azi_dgurl---> moga cepat sembuh yer...cuba la apa2 yg patut....

azi_dgurl posted on 11-2-2010 07:47 PM

thanks u all.. alhamdulilah luka jahitan i dah kering dan x sakit lagi.. rasa regangan pon dh kurang.. mula2 risau gak.. i x letak apa2.. pas mandi tu lap kering2 je.. i letak montot tu betul2 depan kipas.. hehehe..

eyth posted on 17-2-2010 08:57 PM

akak dah 28 ari bersalin secara czer.. ari ni lap2 luka skali ada darah plak sket.. isk!  takotnyer!!!!

syafiq78 posted on 18-2-2010 08:38 AM

depends pada individu. Kita bersalin normal yr 2007 and mengalami komlikasi yg teruk sampai kena masuk darah 2 bag. Ni kes hb low masa pregnant lg and tak suka makan ubat dr. Selepas 40 hari bersalin luka jahit belum sembuh pun..masih raw lg..hingga dr suruh makan macam..tp hb tak naik jg. Even dah start keje pun nak duduk pun still rasa sakit. Fully recovered lepas sebulan keje..memang seksa..  so moralnya, rajin2 lamakn ubat or supplement masa pregnant biar susah mana nak telan:'(

Dayangku_Azie posted on 27-3-2010 10:30 PM

dyg lak hari tu mama dyg sediakan air manjakani supaya bekas jahitan cepat sembuh... akak dyg lak kata cuci dgn air garam, tk sampai seminggu dah elok tp dyg tk buat dngar mcm pedih jer tp akak kata tak pedih pun...

Dayangku_Azie posted on 27-3-2010 10:33 PM

dyg pertama kali bersalin, yerlah anak sulung, misi kt klinik tu siap tanya jahitan dah ok ker, dyg tk tgk pun rasa takut lak... misi tu yg tgkkan. dyg mmg rasa mcm nyilu takut jahitan terbuka tp misi tu kata jahitan ok jer... berhati2 dah dyg jaga, turun dari katil, nk bjln pun sopan jer... heheheh

hairanaz posted on 28-3-2010 02:20 PM

dyg lak hari tu mama dyg sediakan air manjakani supaya bekas jahitan cepat sembuh... akak dyg lak kata cuci dgn air garam, tk sampai seminggu dah elok tp dyg tk buat dngar mcm pedih jer tp akak kata t ...
Dayangku_Azie Post at 27-3-2010 22:30 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

memang tak pedih pon

Dayangku_Azie posted on 28-3-2010 02:26 PM

23# hairanaz

tp takut nk mcuba:)

mummychiaz posted on 29-3-2010 11:19 AM

aku bab jahit2 ni ngilunya bila trigt..terasa jarum tu menyucuk2 kt situ..pastu n kduduk apa sume punya la siksa berdenyut2..huhuhu..ngeri nya... :-(
Page: [1] 2 3
View full: Jahitan Bersalin..