kikilala_comei posted on 31-12-2009 10:43 AM

brape bulan baby boleh masuk walker

nak tanya baby korang brape bulan masuk dalam walker ye.. baby kiki sekarang ni dah 5 bulan boleh tak masuk dia dalam walker.. kepala dia pun dah tegak..

puteri4 posted on 31-12-2009 10:58 AM

terpulang kepada keadaan baby..kalau agak2 badan dah bleh duduk dgn sokongan boleh lah letak..kalau x nanti baby sakit pinggang..
harap membantu

siape_aku posted on 31-12-2009 11:22 AM

6 bulan ok kot.....kalo ur baby dah kuat...bole la kot....kalo die dah shuker lompat2an or tak reti nak duduk diam tu...masuk je la walker...lenguh ketiak nak tampung kalo baby lompat2 tu...hehehehe

puanlina posted on 31-12-2009 11:30 AM

saya dulu baby umur 7 bulan baru masuk walker... pernah terbaca yang sebenarnya walker ni tak bagus utk baby... walker boleh menyebabkan bb kita kengkang...

rasanya biarlah dah kuat sikit baby tu baru masukkan ke walker... kalau minta pendapat saya better lepas umurnya 6 bulan....

kikilala_comei posted on 31-12-2009 11:43 AM

oooo tq semua sebab bagi pendapat... tu la my baby sekarang ni tak dok diam... nak melompat je.. kalo kita pegang dia.

ping_pong posted on 31-12-2009 12:08 PM

saya masukan bby dalam walker masa dia umur 6bulan..tu pun tgk lehernyer dah kuat sket baru kompiden masukan dalam tu.

suree_aa posted on 31-12-2009 12:25 PM

anak suree yg 1st dh 8 bulan bru beranikan masuk dlm walker tu...penah try msa dia 6bln letak, dok terlentok2 je...atuk die mrh xbg letak dlm tu takut baby sakit pinggang....

ank kedua ni xletak langsung dlm walker....berjalan pun cepat....

sajer posted on 31-12-2009 12:33 PM

anak sy xsuka masuk dlm walker sbb mak bapak dia xpernah ajar kot... :P
beriya atuknya beli walker & try masukkan anak sy dlm tu
xsmpi 5 minit dah menjerit2 minta keluar
bukan sekali dua try, byk kali
oowwhh..jimat duit ai...xyah beli walker...
buaian pun xde sbb xnak biasakan dia tido kat buaian...
senang jer dia tido...minum susu...golek2...tau2 dah terlelap..

nidzhar posted on 31-12-2009 12:49 PM

anak aku masa umur 6-7 bulan dah masukan dlm walker
tapi depa tak berapa suka sgt..masuk sekejap jer pastu nangis
kalau pegang asyik nak melompat je kejanya :shakehead3: letih
so aku masukkan dlm bouncing cradle..punyalah suka depa terlompat2 dlm tue :laugh3:

talapia posted on 31-12-2009 02:34 PM

pendapatku pulak... bukan ikut kalendar.. baper bulan.. tp ikut perkembangan baby tu. klau baby tu dah pandai merangkak... then only u can put dlm walker. dah namanye pon walker... means tu utk membantu dia memulakan langkah pertama.

jgn ajar masuk walker awal2 dgn alasan senang nk bg mkn ke hape. bg mkn letakla kt baby chair. walker tu utk belajar berjalan. jgn smpai baby skip normal learning process. lepas meniarap.. merangkak.. then berjalan. tak kisahla merangkak ke depan ke.. blkng ke..  barula dia ready nk masuk walker. pkai walker ni kejap aje. dr merangkak,... smpai dia dah mula jalan jatuh. pastu bole lipat itu walker letak dlm stor ye.

slipargetah posted on 31-12-2009 05:00 PM

anak aku masuk walker start dia 7 bulan. lasak sangat..kalo pegang asyik nak melompat.. kalo dukung, nak lepas je..padahal merangkak pun tak pandai lagi..
last2 atuk dia belikan walker..bukan main suka lagi...habes satu rumah dia round..
kalo sehari tak duk dlm tu, mmg asyik merengek je..nak mintak dukung jer la jawbnya..

buchuk posted on 2-1-2010 02:30 PM

anak aku dah nk msk 6 bulan 11 jan nih..
dah blh merangkak skit2..
duduk pun dah boleh kenkadang..
aku ingat nak p cari walker gakk..
tapi umah aku kecik jer..
berbaloi ke beli sbb space dia nak berpusing2 terhad..

azie_fariza posted on 3-1-2010 05:35 PM

baru je beli walker utk my baby yg berumur 5 bulan :funk:...

juneazry posted on 4-1-2010 09:17 AM

bb sy duk dlm walker masa 8-9bulan je..
pastu dia dh xnak duduk..asyik nk keluar je..
siap dia angkat walker tu..hempas lagi..
lagipun dia terlalu aktif..dia pusing laju2 walker..langgar sana sini..

talapia posted on 4-1-2010 10:19 AM

walker ni.. pro dia.. membantu baby cepat berjalan. tapi jgn letak dlm walker b4 dia merangkak. sbb banyak baby akan skip proses merangkak.. lepas meniarap.. masuk walker.. then dia terus berjalan. ada pendapat mengatakan baby tak elok skip natural learning process dia.

tapi yg cons walker ni pulak.. membolehkan dia capai apa yg sepatutnye dia tak sampai. yela.. dah dok dlm walker.. laju je pusing sana sini... segala apa atas meja boleh dia capai dah. so better be careful... n avoid letak barang berbahaya bersepah2 atas meja.

mamapea posted on 4-1-2010 10:59 AM

anak sulung tak dok dlm walker pun...tak sampai setahun dh leh jln...my baby boy dh 5bln...tak beli pun walker kt dia...

mamysarah posted on 4-1-2010 11:16 AM

anak me dulu masa umur 5 bulan dah masuk walker dah....tapi doc tak galakan
letak baby ni dalam walker sebenarnya.....

vtecgurl posted on 5-1-2010 03:12 PM

vtec pun dah letak mase 6 bulan, baby vtec ni xbape suka meniarap suke melentang je sambil tgk kaki takut gak skip proses tp bila letak dlm walker ni ligat lak nak meniarap n berguling2, lgpun die xbape suka sgtdok dlm tu, bila die dah boring main kat walker menjeritla die nak berguling plak, vtec mmg guna walker ni utk bg mkn hehe n selalu die dok plg lame pun setengah jam, xsabo nak tgu die merangkak

xette posted on 6-1-2010 11:24 AM

anak yg 1st dulu..aku lupa ...bila aku letak dia dlm walker..
tapi alhamdulillah....he went thru all the baby's progress..meniarap..merangkak and berjln..

anak yg 2nd ni...rasa nyer masa umo dia 6bln..letak dlm walker..
masa tu she still meniarap..
now dah masuk 7 bln...dah start merangkak..

owencute posted on 6-1-2010 12:38 PM

anak 1st n 2nd..dua2 dok dalam walker tp tak ingat berapa bulan..yg pasti memang sebelum diorang merangkak..yg no. 3 ni baru je masuk walker last week umo 6 bulan seminggu..dah meniarap tp belum merangkak..guna walker yg abg sulung dia..guna walker sebab dah tak larat nak dukung sangat berat dah 8.5 kg.. so far dua abg dia takde skip mana2 development process wpun guna walker..hopefully yg 3rd pun sama

miguel posted on 6-1-2010 01:25 PM

sape nk walker, mig nk let go, baby dh setahun dh, dh berlari..walker ANAKKU warna merah, kt kedai RM265, mig nk let go RM120 je.. kalu minat PM mig ya. tq

akuchantek posted on 6-1-2010 01:37 PM

21# miguel

alamak, rugi2 , baru semalam pi beli walker untuk anak

plum_candy posted on 7-1-2010 11:39 AM

anak aku start naik walker umur 3 bulan, masa tu try cousin dia punya...umur 4 bulan baru aku belikan walker utk dia...start naik walker terus gerak ke belakang dulu...lama-lama pastu baru pandai gerak ke depan...tp anak org aku tak tau la berapa umur baru boleh masuk walker ni..anak aku mmg tulang keras & tinggi sejak lahir (sape yg makan salindah tau lah mcm mana)..umur 8 bulan akan aku dah tak nak naik walker sebab dah pandai bertatih sendiri..

honeybee1802 posted on 7-1-2010 12:28 PM

pada aku la..time bdk tuh dah bleh duduk, sbb time tuh tulang belakng dia dah kuat skit..tp aku ltk tak lama la..pehtu anak aku nak melompat kuar..dr luar nak msk dlm...

zalliza1717 posted on 8-1-2010 12:12 PM

just nak share..semalam sy ada baca majalah mingguan wanita bil 1364 yg faradhiya jadi cover majalah.

kisah aqil, 9 bulan naik walker kat umah pengasuh,sekali abg dia melompat ke atas walker menyebabkan walker td tu tertutup dan terkepit kaki si aqil ni.kecederaan pd kaki aqil serius kerana tulang kakinya patah secara menyerong dan kedudukannya juga lari dr asal.

sekarang ni selepas rwtn di PPUM,aqil dh semakin sembuh tp doc nasihatkan aqil supaya x gunakan kai untk berdiri, meniarap atau merangkak.

mudah2an kes td dpt mengingatkan kita ttg bahaya walker ni..walau jarang kita jupe kes2 mcm ni.
Page: [1] 2 3
View full: brape bulan baby boleh masuk walker