Labeaute posted on 10-12-2009 02:37 PM

sakit lutut

aku nak tanya pada kekawang. ada ke ubat untuk ilangkan sakit lutut.  penyakit ne selalunya menyerang perempuan yg dah meningkat usianyakan?.  aku kecian tengok mak aku nak bangun pun susah sgt bila dah duduk, nak kata badan dia besar tak jugak.

atiash3 posted on 10-12-2009 02:45 PM

1# Labeaute


klu mak ko xder gastrik, ko boleh beli glucosamine di farmasi.macam2 jenama ada...pilih jer...tapi klu ada gastrik, jgn makan sbb mak ko akan sentiasa pedih ati.mak aku pun sakit lutut.aku pernah bg ubat 2.tup2 dia selalu pedih ati.rupenyer punca dari ubat 2..trus renti...la ni aku bagi dia pakai ebene.so that lututnyer hold bg that thing, at least kurang sakitnyer...

nisadarling posted on 10-12-2009 03:08 PM

sakit lutut ni biasa disebabkan kurang kalsium l...
lebih2 lg bila umo mula cecah 50 atau lebih awal lg jika tidak disokong dgn pengambilan kalsium, susu (ada byk jenis susu di pasaran skrg, pilih jer yg mana... dan lain2 supplement...........
mcm akak  dah cecah setengah abad:$......supplement tu perlu sesgt...

seroncilok posted on 10-12-2009 03:12 PM

mak aku pun sakit lutut...mungkin usia mungkin gak faktor keturunan..
aku ingat lagi masa aku sek rendah mak aku sakit kat lutut sampai tak leh nak bangun..sian aku tgk mak aku tu...cuma aku ingat2 lupa ...
sampailah mak aku sakit teruk malam tu..aku pg mintak tlg jiran aku...memandangkan mak aku tak leh bangun..ramai dok tlg mak aku..dok usung bawak gi spital..time tu bapak aku tak ada coz ada kursus..
mak aku citer ..dia kena operate kat lutut coz untuk sedut cecair pekat yg ada kat tempurung lutut tu...
alhamdullillah operation tu semua ok..cuma skng mak aku tak leh dok bersimpuh lama2 kat simen..kat umah kena pki selipar..takut kebas...

kalikoni posted on 10-12-2009 03:29 PM

ambik supplement calcium (minum susu anlene pon ok) & glucosamine. mcm2 brand ada kat farmasi, better kalo ko beli yg ade combination glucosamine+chondroitin sulfate. brandname dia aku lupe plak.

Labeaute posted on 10-12-2009 03:36 PM

1# Labeaute


klu mak ko xder gastrik, ko boleh beli glucosamine di farmasi.macam2 jenama ada...pilih jer...tapi klu ada gastrik, jgn makan sbb mak ko akan sentiasa pedih ati.mak aku pun sakit lu ...
atiash3 Post at 10-12-2009 14:45 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

tak tahulahmak aku tu ada gastrik ke tak tapi dia selalu gak pedih ulu ati ne.  satu lagi mak aku tak leh minum susu nanti dia muntah  glucosamine tu bley dapat kat farmasi berapa ek kosnya? ebena pulak tu cam sejenis pil ke apa? na nak cari kat mana

kuzaime posted on 10-12-2009 03:47 PM

lepas ceaser anak ke 2 last year, prnah kena sakit lutut..sengal2, bila berdiri tegak lutut x leh nak lurus..sakit ooo..me just beli ubat kat kedai singse cina..dlm bentuk kapsul..1 botol dlm belas2 rm ajer..tp elok..lepas makan terus x kena lg sakit lutut mcm tuh smpai skrang..syukur..:loveliness:

Labeaute posted on 10-12-2009 04:11 PM

lepas ceaser anak ke 2 last year, prnah kena sakit lutut..sengal2, bila berdiri tegak lutut x leh nak lurus..sakit ooo..me just beli ubat kat kedai singse cina..dlm bentuk kapsul..1 botol dlm belas2 r ...
kuzaime Post at 10-12-2009 15:47 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


apa nama ubatnya ku

pawangBuaya posted on 10-12-2009 04:18 PM

suh makan minyak ikan kod...
gold life bio-omega natural fish oil... baik untuk kesihatan orang orang tua.. nenek aku tiap tiap hari makan... dulu slalu jatuh sakit sekarang dah sihat... tang sakit lutut tu tak tau tapi membantu untuk kesihatan setiap hari.. rasenye untuk sakit lutut pun membantu kot tapi untuk kesihatan berpanjangan orang tua, aku syorkan yang ni.. doktor rekemen bagi nenek aku makan supplement ni...

jzzz posted on 10-12-2009 08:21 PM

Eben tu cam advertise dlm tibi tu yg Jalalludin Hasan jd duta dia.Aku dh beli utk mak aku saiz medium rega dlm rm70++.Ok la sket w/pun masih sakit.Sok lusa nak beli utk sebelah lagi.Sblm raya haji ari tu aku beli tongkat supaya kurang2 boleh bantu dia nak bangun.Sape2 bleh bagi komen psl glucosamine?Aku nak try bgi kat mak aku try plak

atiash3 posted on 11-12-2009 11:09 AM

6# Labeaute

klu dari penerangan ko, aku agak, mak ko ada gastrik gak.sory ebena tapi ebene.just pakai di lutut.bkn utk makan. aku beli 2 utk dua-dua belah lutut mak aku.ada la membantu....aku suh gak mak aku amik minyak ikan omega 3 & dia kata blh tahan la lututnyer...terpulang pada ko.the best, aku rasa lebih baik ko bawa mak ko jumpa doktor.ko tanya abis2 apa yg ko nk tau...2 lbh selamat....

jzzz posted on 11-12-2009 02:32 PM

Kalo tnya dokto dia bgi 2 pilihan samada operate or cucuk ubat kat lutut.Kos Operate mkn puluh ribu kat swasta tp k'jaan dlm 12k.Cucuk kat lutut tu dlm rm400 tp mmg sakit.2-2 aku x brani sbb faktor umur mak aku!

nurfitrina posted on 6-4-2010 02:00 AM

saya bagi mak saya pakai perfec slim .. hanya tampal kat kaki waktu tidur...bila bangun.. dia rsa bdn ringan jer.. sakit lutut pun berkurang..

iloveyou posted on 6-4-2010 03:11 PM

Aku nak ingat pada semua terutama kaum hawa,mulalah makan kalsiam ketika umur 36 tahun keatas kerana kalsiam kita mula menurun.aku dah mula amalkan sejak dulu lagi.sekarang umur aku 54 tahun tapi aku tak pernah rasa sakit lutut.Alhamdulillah...amin.

titatis posted on 16-4-2010 09:40 AM

try la minum jus manggis yg malek nor dgn saiful apek jadi duta tu.. mak tis minum mmg berkesan sbb dulu dia sembahyang duduk tapi sejal minum jus tu skrg ni dia sembahyang dah berdiri.. padahal dia xla gemuk mana pun.. cuma dia ada sakit lutut yg agak teruk gak la..

jus tu utk kencing manis, darah tinggi, gout dan kolestrol gak.. lgpun manggis kan semulajdi

harisbee posted on 20-12-2010 11:38 AM

aku main tennis lepas tu sakit lutut....mcm mana ek?

rimau_taring posted on 2-1-2011 08:46 PM

saya pun ingin mencadangkan anda cuba produk yg saya jual.
produk saya nie susu awal lembu 100% tulen dari NZ.
Kalau anda search google pasal produk nie, mesti jumpa keberkesanan produk ini utk memulihkan pelbagai penyakit. Produk saya nak perkenalkan nie Alpha lipid dari NZ new image, sgt terkenal skrg nie. Saya jual murah skit dari harga pasaran sebab saya pengedar produk ini. Harap anda bole cuba dulu n tgk kesannye terhadap penyakit anda.
Kadang2 benda ini berlaku disebabkan hormon dlm badan kita tak seimbang. Produk ini akan membantu memulihkan keseimbangan hormon dlm badan dan memulihkan penyakit serta mengandungi kandungan multivitamin yg perlu dlm badan kita.
Rahsianya adalah susu awal lembu yg mengandungi kolustrum yg tinggi.

Kalau nak tau lebih lanjut bole mesej or PM saya. Insyaallah saya sudi membantu.
Juga sebarang pertanyaan bole email saya di zonan11@yahoo.com

zaharzainal posted on 2-8-2011 12:28 PM

Reply 1# Labeaute

Mak mertua saya mengalami masalah yang sama, tp alhamdulillah sekarang dah ok makan produk ni http://www.facebook.com/media/set/?set=a.218593081512981.52744.218247431547546 cubalah mana tahu mak awak elok juga

zaharzainal posted on 2-8-2011 12:29 PM

Reply 4# seroncilok

Mak mertua saya mengalami masalah yang sama, tp alhamdulillah sekarang dah ok makan produk ni http://www.facebook.com/media/set/?set=a.218593081512981.52744.218247431547546 cubalah mana tahu mak awak elok juga

gepren posted on 2-8-2011 04:05 PM

Nak tumpang sekali boleh?
Saya sakit lutut.
Tp bkn la sbb sy makcik.. tp sakit sbb jatuh tangga tergolek bln 3yg lps.
Lutut kiri ni tak boleh bersila.
Kalau boleh pun sekejap je dlm 2 3minit lps tu sakit/ sengal semua ada.
Apa ubatnya ek?  :$

Dr.B17 posted on 7-9-2011 04:51 PM

salamSakit lutut dr akan bagi ubat penahan sakit saja dan kadang@ bagi suntikan tahan sakit atau steroid !
Untuk rawatan terbaik adalah rawatan prolotherapy.
Info lanjut , sila lihat : www.prolotherapy.my:lol:

amyho posted on 29-9-2011 12:40 AM

Mak saya sakit lutut yang amat teruk sampai tk bleh sembahyang mcm biasa...bangun pun susah..naik tangga turun tangga apatah lagi. Ksian say menengoknya..akhir nya saya cuba beri mak makan pil Glucosamine dan Chondroitin brangnyer Bio Life. Sebenarnya byk brand yg bleh didapati di farmasi2 terkemuka..InsyaAllah cubalah mana tahu dgn izin Allah sembuhlah penyakit lutut tersebut...

kaorukamiya posted on 29-9-2011 01:30 AM

makcik ai makan glucosamine, alhamdulillah dah kurang masalah lutut dia.

misznurul posted on 24-11-2011 03:57 PM

Reply 23# kaorukamiya


    nak bli kat mana ya glucosamine ni dan brapa hrga?

norbaya posted on 24-11-2011 06:13 PM

Reply 10# jzzz


    try bagi mak you minum susu alpha lipid. it's very good for elderly people yg ader masalah sakit lutut. susu tu bancuh dgn air sejuk, minum pagi pagi masa perot kosong. sekali sehari jer. dan dia tak bau hanyir mcm anlene atau susu yg lain. warna pun tak pekat putih, kuning kuning cair jer.

mak akak ari tu sakit lutut gak. umor dah 63..dia mengadu sakit lutut especially nak solat susah..pastu bila berjalan pijak tumit sakit. introduce by a fren of mine, akak suh dia minum susu alpha lipid nih. alhamdulillah lepas sebulan tuh dah kurang sakit..dah boleh solat mcm biasa...sekarang nih dia still minum susu tu untuk maintain kesihatan.
Page: [1] 2
View full: sakit lutut