takumi86 posted on 29-1-2009 04:57 PM

(soalan bergambar) mengenai material car porch & kayu...

salam geng H&L

quick question..utk kasik repair bahagian car porch dan pagar fencing my house..

1. kalau nak buat lantai cam kat bawah ni.. (apa nama nyer pon tak reti nak sebut laa)
agak2 mana murah? tile heavy duty biasa or cam ni??

http://i47.photobucket.com/albums/f153/takumi868/DSC03400.jpg

http://i47.photobucket.com/albums/f153/takumi868/DSC03411.jpg



2. material kayu ni, sesaper ada kontek nak beli kayu utk di buat cam gambo bawah ni..
baper sekaki aar? sajer nak buat umah ala alaaa bali gitu..

ayamserati posted on 29-1-2009 05:16 PM

Reply #1 takumi86's post

dia ni di panggil peeble wash..(ish macam kontraktor plak akak nih..)

satu kampit 20 kg harga range dari RM14 ke RM24..bergantung pada jenis kasar ke halus or warna dia...

sukatan dia kalau standard 10 meter persegi satu kampit..pah tu adik kira ada keluasan yang adik nak buat...

then adik kene sapu dgn PROPAN...satu tin harga RM78 tapi kalu beli banyak dapat RM62 untuk mengelakkan berlumut n lebih cantik berkilat...

ayamserati posted on 29-1-2009 05:20 PM

yang kayu tu adik bleh tempat samada kat kedai hardware (yang ada buat pintu) or kedai besi pun ada...actuali walau pun ni nampak macam kayu..ada yang mmg kayu n ada yang bukan kayu...yang nampak macam kayu tapi sebenarnyer wrought iron lebih mahal harga n senang nak jaga..kalu kayu selalu nak kene sapu seley la..

kat area Kg Melayu Subang ada kedai untuk tempah ni..harga pun bleh tahan depend kayu ape..akak buat menutup ikan dari kayu resak tempah 4 kaki x 1.5 ka dah RM380...

takumi86 posted on 29-1-2009 11:05 PM

Reply #2 & 3 ayamserati's post

thanks ahkak ayamserati..  :loveliness:

Oohh.. kira tak mahal laa peeble wash ni erkk..
so kalau keluasan samaa, kalau upah indon or kontraktor rasanyer peeble ni lagi murah la kan?

pasal kayu tu.. agak2 dia kira per kaki kan..
sajer nak congak kalau sekaki rm5..  so kalau nak guna 30kaki x rm5 = 150
so boley la proceed nak buat pagar kayu tuu  :$

ayamserati posted on 29-1-2009 11:09 PM

Reply #4 takumi86's post

kayu tu tak mungkin harga dapat sekali RM5...terlalu murah tu...kayu cam ni biasa tempah kat Kelantan murah....:$

peeble ni beli sendiri mmg murah...simen lagi nak kira gak. sekampit RM16/17..then upah untuk yang membuat nyer...tanyer jer kontraktor tu...berapa seme..then boleh kira berapa dia amek upah....:$

[ Last edited by  ayamserati at 29-1-2009 11:11 PM ]

marisa_anuar posted on 29-1-2009 11:13 PM

Reply #4 takumi86's post

salam kumi,
dah lama x borak2 kann...:loveliness:

peble wash memang murah...kalo pandai leh
wat sendiri jer...
campur2 color...cantikkkk sangattt...

kayu kat porch tuh...aku pon ada pasang kat umah
aku...kayu resak kalo x silap...tahan panas & ujan...
memula aku pon nak pasang kayu tuh satu2 cam lam gamba tuh...
but lastly aku soh kontraktor pasang bertindan..cantik la plakk...:D

nanti pree aku letak gamba erk...:D

takumi86 posted on 31-1-2009 01:17 AM

Reply #5 ayamserati's post

thanks ahkak yamm..
baru tau yg ahkak ni kontraktor umah sendiri yg tip top kelas A++++

yg kayu sekaki rm5 tu.. contoh jerr.. memang sy tau harga nak buat umah ni sumer boley bikin paru paru bergoncangg..

ok.. nanti sy terus kan survey dan google utk projek "north madagascar" umah sy ni....  :$

takumi86 posted on 31-1-2009 01:19 AM

Reply #6 marisa_anuar's post

salam marisa.. how u doin? hehehe

waah.. makin teruja nak pasang peble wash ni, nanti kalau indon tu pasang, nak cuti utk belajar laa.. pastu boley DIY buat kat bilik air kee.. pastu.. terus jadi expert dan boley jadi kontraktor utk umah kak yam in future.. hihihi..

Errr.. tepek ler gambo umah cik marisa yg berpagar kayu tu.. teringin nak look see  :$

ctredzuan posted on 31-1-2009 11:27 PM

Reply #5 ayamserati's post

kayu ni kayu apa ek? kalau kelantan kat mana?

ayamserati posted on 1-2-2009 12:18 AM

Reply #9 ctredzuan's post

kalu kat area KL ni derang guna resak kot...tahan hujan panas...pun murah sikit berbanding yg lain...

kat kelantan ni kat Pasir Mas...akak nak bagitau tempat dia tak tau..sebab kedai tukang ni buruk jer...akak pun 2 kali jer masa tgk ukiran dia buat...

kalu kat Johor kat lepas jambatan ke Semerah Batu Pahat.....ada tulis Hamid Tulkang Kayu..dia pun amek tempahan..:D

AnisSuraya posted on 1-2-2009 08:39 PM

Balas #6 marisa_anuar\ catat

Anis nyer pagor kayu pun buat style bertindan..mula2 anis ingat deme pasang style mcm kat dalam gambor yang kumik tepek tu....sekali balik dari kg..tengok2...deme pasang secara bertindan....lagi cantik rasanya banding pasang mcm dalam gambor atas tu...:$ :$ :$

gorgonz posted on 9-2-2009 11:25 AM

agak2 peblewash ni...klu buat kat porch...
dan kita park 4wd ...rosak tak ...?

maizana posted on 5-3-2009 03:48 AM

Originally posted by takumi86 at 29-1-2009 23:05 http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
thanks ahkak ayamserati..  :loveliness:

Oohh.. kira tak mahal laa peeble wash ni erkk..
so kalau keluasan samaa, kalau upah indon or kontraktor rasanyer peeble ni lagi murah la kan?

pasal ...

Pebble wash berbanding dengan homogenius tiles.. kos untuk pebble wash lagi mahal. Kalau nak buat.. boleh mixed antara 2 bahan ni... lebihkan percentage untuk kawasan tiles berbanding pebble wash.

kabintang posted on 5-3-2009 09:33 AM

Originally posted by AnisSuraya at 1-2-2009 20:39 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
Anis nyer pagor kayu pun buat style bertindan..mula2 anis ingat deme pasang style mcm kat dalam gambor yang kumik tepek tu....sekali balik dari kg..tengok2...deme pasang secara bertindan....lagi  ...


bertindan yg cam gamba bwh ni ker .... kalau bertindan org luar tak nampak kat dlm, cam jiran saya nyer pagor bertindan ...

http://i294.photobucket.com/albums/mm99/danishanees/DSC00886.jpg

[ Last edited by  kabintang at 5-3-2009 09:36 ]

AnisSuraya posted on 5-3-2009 11:24 AM

Balas #14 kabintang\ catat

Yuppppp....bertindan cam dalam gambor tu...Orang dari luor memang tak nampak kat dalam....:$ :$ :$

cendawan_liar posted on 23-4-2009 06:00 PM

Salam ..tumpang  tanya kengkawan..
floor parking tu guna meterial apa ek ?..tu tiles ke simen warna..bekenan pulak..simple je..

http://www.castleroca.com/gallery/house003.jpg


http://i267.photobucket.com/albums/ii318/cendawan_liar/20467029.jpg

kalau ada contact org yang pandai buat floor mcm ni tolong share ek..tq

[ Last edited by  cendawan_liar at 23-4-2009 18:18 ]

@Phoenix posted on 24-4-2009 02:00 PM

Reply #16 cendawan_liar's post

Kalau tak silap, ni concrete imprint

cendawan_liar posted on 24-4-2009 03:15 PM

Originally posted by @Phoenix at 24-4-2009 14:00 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Kalau tak silap, ni concrete imprint

tqvm ..:loveliness: @Phoenix
cend dah google pasal concrete imprint ni tadi..banyak info dapat..
tqqqq:flower: ..:)

eenaz posted on 24-4-2009 05:06 PM

cendawan,
sharelah kat sini info pasal concrete imprint tue...berminat jugak nak buat mcm tue dulu...but kos nya mcm maner?tahan ker....
lagi satu eenaz punya agan2 nak buat peeble wash tue plus kan ngan slate tiles......

maizana posted on 26-4-2009 07:26 AM

Originally posted by @Phoenix at 24-4-2009 14:00 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Kalau tak silap, ni concrete imprint

Mmg tak silap... :lol::lol:

maizana posted on 26-4-2009 07:27 AM

Originally posted by eenaz at 24-4-2009 17:06 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
cendawan,
sharelah kat sini info pasal concrete imprint tue...berminat jugak nak buat mcm tue dulu...but kos nya mcm maner?tahan ker....
lagi satu eenaz punya agan2 nak buat peeble wash tue plu ...

Kalau I.. I buat gunakan pebble wash...

cendawan_liar posted on 26-4-2009 07:38 AM

Originally posted by eenaz at 24-4-2009 17:06 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
cendawan,
sharelah kat sini info pasal concrete imprint tue...berminat jugak nak buat mcm tue dulu...but kos nya mcm maner?tahan ker....
lagi satu eenaz punya agan2 nak buat peeble wash tue plu ...

eenaz..cend dah suruh ada company melayu datang rumah..tengokkkan umah cend..dia charge rm8 psf..harga depends pada floor yang ada kat rumah kita means adakah rumah kita tu nak kena hack dulu ke apa..
rumah cend dlm 500 psf.so nak kena standby.. 4k.:L

pebble wash pun cend dah banyak tanya..ada indon..ada cina..majoriti harga diorg bagi upah sahaja dalam rm6 psf..
tapi kalau msuk harga beli barang smua..mungkin harga lebih kurang je..dgn konkrit imprint..

jiran sblah umah cend ni , cina yang buat pebble wash ..memang lawa sangat2...:loveliness:

tukul posted on 26-4-2009 02:48 PM

Originally posted by cendawan_liar at 26-4-2009 07:38 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


eenaz..cend dah suruh ada company melayu datang rumah..tengokkkan umah cend..dia charge rm8 psf..harga depends pada floor yang ada kat rumah kita means adakah rumah kita tu nak kena hack dulu ...

jiran cend tu buat pebble wash sahaja atau mix ngan material lain...
ada gambo tak

cendawan_liar posted on 26-4-2009 04:32 PM

Reply #23 tukul's post

pebble wash dgn tiles.. tapi mmg cantikla... upah design je dah 300 dia cakap..
gambar..tak dapek nak nolong...sbb baru semalam sekecik tu campak dig camera cend..pecah skrin..:'( ..langsung tak bleh guna..

cendawan_liar posted on 26-4-2009 04:35 PM

kalau nak wat pebble wash ni better cari orang yang kita dah tengok hasil kerjanya..
mcm jiran depan umah cend suruh indon buat..sbb indon tu kata dia tahu buat..yg dia ni pulak..pagi keje balik malam..so tak de org monitor indon tu buat..sekali bila dah siap dia mengamok kat indon tu..besoknya kitorg tgok indon tu hack balik peble wash yang dah siap ..buat lain..tapi tetap buruk nampaknya..
Page: [1] 2
View full: (soalan bergambar) mengenai material car porch & kayu...