matamata Publish time 17-1-2009 04:35 PM

Senjata Tempur Korang.....

Korang blh senaraikan "senjata tempur" (alatan memancing) korang, dan kalau blh tugas spesifik "senjata2" tu....:$
kalau korang ada bot pun blh dikira senjata jugak.....:$
kalau blh sertakan dgn gambar sekali :$

Senjata tempur aku.....:$

Senjata sekarang.....
1). Penn 320 LD
Aku isi ngan braided line 100lb
Rod pulak aku pakai Lemax PE3 M
Catatan=Kegunaan tugas berat
http://i660.photobucket.com/albums/uu326/kuangraya/Penn-320-LD-.jpg

2). Banax SX3000
Aku isi ngan tangsi 25 lb
Rod pulak aku pakai Berkley Lightning Rod MH
Catatan= Walaupun murah, aku suka sbb tahan lasak
http://i660.photobucket.com/albums/uu326/kuangraya/486b_1-1.jpg

3). Ryobi Applause 1000
Tangsi 15lb
Rod Ugly Stick Medium Lite Sigma
Catatan=kegunaan casting atau pancingan kolam berbayar


4). Tica Baitcaster
Tangsi 20lb
Rod Penn Slammer M
Catatan=beli masa mula2 nak kenal multiplier


Senjata dulu2....(taktau kat mana, samada dah ilang atau dah bagi org)

5). Tica spinning reel
Tangsi 25lb
Rod .......
Catatan= set ni plg byk naikkan siakap kolam....

6). Daiwa Samurai
Braided line 60 lb
Rod tarak....utk standby je
Catatan= antara tangkapan terbaik ialah tenggiri 6kg trolling pakai Rapalla Magnum CD18
http://i660.photobucket.com/albums/uu326/kuangraya/daiwa-Samurai.gif

7). Shimano Aernos XP
Braided line 60lb
Rod Cap Ayam...tak ingat nama...
Catatan=Aku dpt free masa cabutan bertuah pameran memancing Rod and Line Utk standby, kalau takpun utk bg kawan2 pinjam kalau diaorg tarak pancing....:shakehead3:tp gatal nak mancing...:shakehead3:
Aku tak suka reel nih, sbb handle dia suka terlipat masa mengarau...
http://i660.photobucket.com/albums/uu326/kuangraya/Shimano_Aernos_XT_2500.jpg


sekian terima kasih...:$

[ Last edited bymatamata at 17-1-2009 05:47 PM ]

Feno Publish time 18-1-2009 09:53 AM

Reply #1 matamata's post

biasanya aku pakai

1.Daiwa BG90, tali braided 50 paun, joran G Loomis
2.Daiwa GS9, tali braided 40 paun, joran Ugly Stick Tiger / Boat.
3.Mata kail biasanya carbon steel pelbagai saiz mangikut situasi.

Ada masa nanti muatnaik gambar koleksi yang ada

stormyrain Publish time 18-1-2009 10:06 PM

pergh korang ni tahap tahap pro...

matamata Publish time 20-1-2009 10:33 PM

weh...korang memancing tak pakai rod and spool ke...???:lol:

ctredzuan Publish time 21-1-2009 08:31 PM

buh lew gambar simpanan sendiri

stormyrain Publish time 22-1-2009 11:04 AM

kat kedai mana bagus dan muraaah utk beli semua ni ?

cheeko Publish time 22-1-2009 11:44 AM

ganas2 la korang nyer senjata tempur...
naik segan lak aku nak bagitau apa yg aku guna..
murah2 jer..:$

tangopapa Publish time 23-1-2009 12:59 AM

Balas #7 cheeko\ catat

aku pun...aku pakai rod lemax ngan kekili abu garcia ngan tomman je... :lol:

ctredzuan Publish time 24-1-2009 09:17 PM

ni hb ct punya:

http://img.photobucket.com/albums/v108/ctredzuan/pic%20forum/pancing.jpg


http://img.photobucket.com/albums/v108/ctredzuan/pic%20forum/pancing2-1.jpg

sorieee banyak spellng error, maklum laa hearsay,bukan tulis ikut buku:lol:

[ Last edited byctredzuan at 25-1-2009 08:36 AM ]

ahpek Publish time 24-1-2009 11:32 PM

Reply #1 matamata's post

banax sx3000 tu ramai org guna...mmg thn lasak:loveliness:

stormyrain Publish time 24-1-2009 11:38 PM

mak datok banyaknya ...

ahpek Publish time 24-1-2009 11:45 PM

Reply #11 stormyrain's post

tgk la plk hasil tangkapannya...hehe berbaloi kan:lol: :lol:

ctredzuan Publish time 25-1-2009 08:38 AM

Reply #11 stormyrain's post

yg rosak brand2 cap ayam berlambak dia peram dalam stor, sayang plak tengok, nak baiki lebih mahal kos baiki dr rega asal, hehe.. last2 sbb cap ayam byk rosak dia beli yg branded sikit, tp bukan sekaligus lew beli sbb kami bukan taraf dato' punya byk duwet:$

ctredzuan Publish time 25-1-2009 08:38 AM

Reply #12 ahpek's post

kekadang ada tak dapat kekadang dapat

matamata Publish time 26-1-2009 02:22 PM

Originally posted by ahpek at 24-1-2009 23:32 http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
banax sx3000 tu ramai org guna...mmg thn lasak:loveliness:

banax siri SX ni mmg tahan lasak, dan murah...:loveliness: ...ramai otai2 pancing yg pakai ni, prestasi mmg tak pernah menghampakan....:loveliness:

matamata Publish time 26-1-2009 02:24 PM

Originally posted by ahpek at 24-1-2009 23:45 http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
tgk la plk hasil tangkapannya...hehe berbaloi kan:lol: :lol:
berbaloi dari segi apa tu...?
kalau ikan, compare ngan harga pancing ngan kos trip pancing mmg tak berbaloi...baik beli ikan kat pasar....:lol:

kalau dari segi layan hobi dan lain2 yng tak mampu dinilai ngan duit, bg aku ianya sgtlah bernilai....:loveliness:

ctredzuan Publish time 26-1-2009 03:54 PM

Reply #16 matamata's post

berbaloi maksud dia sbb kalau memancing udang hb ct boleh tangkapan lumayan gak sesekala, kalau balik dr mancing, tu akan ada org tunggu siap kat tebing sungai tu utk belian tolak peraih, kalau pasar rm28 sekilo, hb tolak dalam rm23 sekilo, jadi kalau sekali bawak memancing 4 batang rod, berbaloi laa dengan hasil, hb saya suka layan udang galah dengan gelama, sesekala musim ok baru turun main ikan besar kat tgh laut pegi 2 hari semalam, kalau dia balik dapat la jugak tenggiri, kerapu, ikan merah ke sesekala

newzair Publish time 25-11-2009 12:48 PM

guna daiwa jer mcna

kambeng_masam Publish time 2-12-2009 01:43 PM

reel pertama aku untuk main casting....Ajiking Pro Team 3000..sekali ngan rod Ajiking Storm..braided line ajiking 40lbs

Reel kedua aku beli...Banax Poseidon 4500. Buat main kat pantai..setakat ni hanya pernah buat main gelama je. Monofilament line 60lbs.

Reel ketiga....Abu Garcia Silvermax matching ngan rod Berkley 6' one piece..braided line Stealth camouflage 40lbs...buat casting haruan, siakap...tak pernah lagi dapat sebarau...tingin betul nak merasa ikan air pergunungan nih.

Reel keempat...Abu Garcia Soron STX 4000....matching ngan rod Abu Conolon PE1- 3 one piece...braided line Power Pro 40lbs. Reel ni model yg hampir sama ngan Abu Cardinal..latest sket kot. Hat ni wat light jigging ngan popping.

Nanti gambaq aku hapdet kendian.

baranghebat Publish time 6-12-2009 07:36 PM

mak aiiiiii. canggih2 betul korang punya mesin semua. Aku pakai banyak cap ayam dan ikan je.
bolehlah pakai buat naik ikan kecik2,,,,,.

donut_1752 Publish time 27-4-2010 11:42 PM

rod..daiwa tornado max
kekili..abu garcia
tali..abu garcia

rod..eupro
kekili..banax
tali..abu garcia

rod.. abu garcia ultra cast
kekili..abu garcia ultra cast
tali..abu garcia

sepiITUindah Publish time 8-5-2010 10:23 PM

pelepah salak jer :'(

KTMan Publish time 13-5-2010 09:46 AM

setakat ni..
jigging reel untuk air tawar- shimano sahara 2500, Shimano solora 4000
Jigging reel untuk laut- shimano 6500B baitrunner, Okumacatalina (drag reel)
Rod: Shimano 1 btg, 2 batang ugly stick, 1 btg daiwa, 1 Dam..

tali- benang 100 lbs (spider) untuk laut..

Chek_am8848 Publish time 16-7-2010 06:47 PM

aku beli cap ayam jer.. RM18 + tali siap pasang....
rod pun tak berjenama...jenis macam areal kete tuh...

biasalah utk beginner...
tapi amat berjasa, 1st time pakai dah jadik juara pancing kategori ikan bersisik... warghkk!!!

penyudisko Publish time 19-7-2010 03:21 PM

kalau tak silap aku pakai mesin banax dan rod ugly..tali isi 25lb jer..sedap skit layan ikan bawah 2kg
Pages: [1] 2
View full version: Senjata Tempur Korang.....