iceng posted on 13-1-2009 10:54 AM

Tanda2 bayi tumbuh gigi...

Apa ek tanda2 nye?? Aku wisaulah anak aku skrg ni..demam aje memanjang...asek nak menangis..merengek...tdo malam pong asek merengek jerk..tak nak tdo atas katil die..nak tdo ngan aku...tu ke tanda2nye??

nuds posted on 13-1-2009 10:59 AM

iceng...

anak aku dulu tumbuh gg umur 5 bulan...masa tu baru tunas...dia mogok susu...semua susu aku bagi tak mo....nak bergantung jek....

pastu tukar botol...tukar puting...bila gg dah tumbuh betul2 baru ok...aku bg puting doctor baby...pastu tukar MAM....ekperimen laa kiranya...

anak aku tak demam...

aku rasa anak ko tak selesa...brp umur dia...dah ada tunas gg lom???

iceng posted on 13-1-2009 11:00 AM

Reply #2 nuds's post

anak aku dah masok 7 bulan...
tunas gg tu yg mane??
tp gusi die dah putih...dah keras dah..

fidjb posted on 13-1-2009 11:10 AM

Akar gigi bayi mula terbentuk ketika dalam kandungan. Faktor gizi ibu mempengaruhi pertumbuhan gigi si kecil. Makanan yang bernutrien dan berza diperlukan oleh ibu hamil bagi pertumbuhan gigi yang sihat bagi bayi mereka. Umumnya, gigi pertama anak akan keluar ketika usia 6 bulan. Ada juga gigi yang tumbuh seawal 4 bulan dan selewat 14 bulan. Ini adalah biasa dan pertumbuhan adalah bergantung kepada bayi anda sendiri. Walau bagaimanapun, bayi yang masih belum tumbuh walaupun umur telah mencapai 15 bulan bukanlah petanda yang baik. Sekiranya perkara ini terjadi, maka dapatkan nasihat doktor dan pakar terhadap masalah yang dihadapi oleh anak anda.

Biasanya gigi susu akan mula tumbuh di bahagian hadapan samada atas atau bawah dahulu. Kemudian diikuti oleh gigi-gigi yang lain. Pada usia 12-24 bulan, gigi geraham atas dan bawah sebelah depan dan gigi taring akan tumbuh. Jumlah gigi susu adalah 20 batang dan pertumbuhan biasanya berhenti umumnya pada umur kanak-kanak 3 tahun. Kemudian satu persatu akan tanggal pada umur 6-7 tahun dan diganti dengan gigi kekal. Gigi kekal berjumlah 32 batang akan tumbuh satu persatu.

tanda-tanda anak anda tumbuh gigi

Bila gigi mula tumbuh, ada tanda-tanda yang anda boleh lihat dengan jelas. Air iur anak anda mula meleleh. Kadangkala, keadaan ini disertai dengan demam.  Anak mula meragam disebabkan rasa tidak selesa ketika gigi mula keluar. Gusi anak anda akan berasa radang dan sakit. Proses pertumbuhan gigi adalah merupakan masa yang paling tidak selesa untuk si kecil anda. Tetapi, ada juga anak kecil yang tidak mengalami demam.

Anda juga boleh lihat perubahan pada pipi anak anda. Lazimnya, pipi akan menjadi kemerah-merahan akibat bengak pada gusi. Ruam juga berkemungkinan tumbuh disekeliling pipi dan mulut.

Rasa sakit dan gatal sekitar mulut dan gusi menyebabkan nafsu makan anak anda berkurang. Berikanlah anak anda makanan yang lembut dan sejuk.

izati_abc posted on 13-1-2009 11:12 AM

depends la iceng.....kdg2 ragam baby ni ssh kita nk detect...mcm anak aku slalu dmm mlm2...tetiba je suhu tinggi......tp bkn sbb nk tumbuh gigi pon......anak aku 10 bln br tumbuh gigi...tp gusi dh start keras n npk putih2 tu dr 6 bln lg....masa dia tumbuh gigi tu...xde dmm pon...ok aje.....

anak aku kalo meragam kdg2 xtau sbb.....merengek...nangis n dukung je xtau sbb....aku perasan dia ni kalo tukar bln...or nk dpt something mcm br nk merangkak...or br nk dpt kemahiran...mesti dia buat perangai.....

iceng posted on 13-1-2009 11:15 AM

Reply #4 fidjb's post

thanks 4 da info..
yg pasal rasa sakit dan gatal sekitar mulut dan gusi tu...
anak aku selalu hisap jari...tu tanda2nye jugak ke??

iceng posted on 13-1-2009 11:17 AM

Reply #5 izati_abc's post

takdelah..aku kesian jerk kat die..die bukannye selalu menangis or merengek...tp sejak die dapat demam pong selalu jerk die menangis dan merengek..

rima posted on 13-1-2009 11:26 AM

anak aku skrg ni tgh demam + flu. meragam sgt2. dh masuk hari ke-3 dh. kesian dia. air liur jgn ckp la, x mampu lgsg dia nk telan n mmg xnk susu. mkn pun sikit2 je. mlm tdo asik menangis. mmg tgk pun dia mcm x selesa sgt2. then bibir dia jd merah sgt. gigi bawah dia 2 btg dh tumbuh masa umur dia 5 bln lebih. ni maybe nk tumbuh gigi atas pulak sbb nmpk mcm putih n bengkak sikit gusi atas dia. huuuuu mmg menduga sgt sbb meragam ya amat. hope my baby aina cepat sihat. sian n sedih but terpaksa gak g keje.  :'( :'(

ummi_ina posted on 13-1-2009 11:28 AM

antara tanda-tanda my baby nak tumbuh gigi:

-demam tetiba & biasanya sehari dah sembuh
-meleleh air liur
-suka menggeget nips(wktu breastfeed) or bhg lain spt bahu/lengan/jari ummi dia:L
-tetiba kurang minum susu

sipuDina posted on 13-1-2009 01:09 PM

Anak kita sama umur ngan tuan umah... Dah tumbuh gigi pun.. Dulu dia suka jelir-jelir lidah.. Dia rasa something kot kat gusi dia.. Demam sekejap.. tapi xder la merengek sgt...

iceng posted on 13-1-2009 02:06 PM

Reply #10 sipuDina's post

die jelir lidah masa die ketawe ke?

Oomie posted on 13-1-2009 03:09 PM

adoi.. gelak aku baca.. sbb bb aku pun camnilah... 6 months. gigi dia dah naik (bawah) since 5 months. tp tader demam, so i guess dia oklah kan.. skarang baru mcm buat pangai sket.. tiba2 tanak susu.. kalau minum pun sket.. dalam 3 auns padahal normal 5auns. nangis, bila bagi susu tolak.. bagi air kosong, minum.. pastu ske jelir-jelir. air liur mmg menjejeh-jejeh.. basah tilam dia sampai aku ingt pampers bocor ker.. rupanya pasal gigi!

fidjb posted on 13-1-2009 04:20 PM

Balas #6 iceng\ catat

baby memang suka isap jari...
tapi kenkdg dia isap jari sama ada dia lapar atau nak tumbuh gigi ( gusi dia gatal). u beli kan teether, biar dia gigit benda tu :)

iceng posted on 13-1-2009 04:31 PM

Reply #13 fidjb's post

teether tu ape?

fidjb posted on 13-1-2009 04:36 PM

Balas #14 iceng\ catat

http://farm4.static.flickr.com/3383/3193927834_06bb79285f_m.jpg
Benda camni, kat tempat jual brgn bayi ada jual...nanti baby bleh pegang dan gigit2...jgn risau benda ni tak keras..:)

iceng posted on 13-1-2009 04:42 PM

Reply #15 fidjb's post

owh..mende tu..
aku dah li mcm2 dah banyak gak..takdenye die nak gigit..die buang lg adelah..die cepat bosang kot...

RedDevils posted on 13-1-2009 08:56 PM

Anak aku since 45 days dah budding dah..
Meleleh leleh air liur...;P

For the past 2-3 days asyik menangis nak melekap dgn mummy dia...
Tak boleh letak langsung..
Aku ingat attached pasal fully bf...:lol:
Currently dah 3-4 btg nampak la..just bud...
Baru 72 hari umurnya...
Sudah tumbuh gigi...

togeh posted on 13-1-2009 09:04 PM

Originally posted by RedDevils at 13-1-2009 08:56 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
Anak aku since 45 days dah budding dah..
Meleleh leleh air liur...;P

For the past 2-3 days asyik menangis nak melekap dgn mummy dia...
Tak boleh letak langsung..
Aku ingat attached pasal f ...

cpt jgk tumbuh gigi ek... my baby ni dah 9 bulan lebih tak tumbuh2 lagik. sejak dari dia 3 bulan haritu asyik ingatkan dia nak tumbuh gigi aje... hihihi... asal dia meragam jer mesti kata nak tumbuh gigi la ni... tp tak tumbuh2 jgk.. klako lak. skrg ni dah habis segala benda kat rumah ni dia dah gigit. kitorg pon dah tak kisah da... tak pikir pasal tumbuh gigi lagi... ;P;P

ardamia posted on 14-1-2009 03:29 AM

Reply #17 RedDevils's post

Anak arda masa umo 6bln dah stat nak tumbuh gigi.. air liur jgn cakaple..malu kdg2 tau..
bila bf, adeiiii dia gegettt..
last perasan bila dia kemam biskut ada bunyi kreekkreeekk..
kusangkakan gusi dia sekeras itu.. bila tgk bebetul rupenya nampak dah tunas gigi tu..
than sampai skang asal gigi baru nak tumbuh je mesti leleh air liur..:D

iceng posted on 14-1-2009 09:15 AM

isy..mmg sah2 anak aku nak tumbuh gigi..semalam masa nak tdo asek nak merengek jerk tak tentu pasal..tp yg peliknye die tak meleleh air liur lak...

marlisa_syazana posted on 14-1-2009 09:31 AM

anak aku pun air liur meleleh dah lama da tapi dah nak masuk lapan bulan pun x nampak gigi dia tumbuh lagi pun...merengek jangan cakap ler jenuh nak memujuk,sabar jer la aku nie...

makyang posted on 14-1-2009 10:05 AM

Anak ku masa nak tumbuh gigi asyik nak menggigit mamanya je. Dah bagi teether pun tak jalan.. Terutama tangan, belakang badan, kaki, siku.. Sampai la ni gigi dah berbaris pun masih nak menggigit. Kalau sempat, cepat2 letak kain, bantal atau apa2 benda lembut..

iceng posted on 14-1-2009 03:33 PM

anak aku die nak mengigit besi2..mcm besi kerusi ke..gigit bucu bantal die lah..

nilam_puri82 posted on 15-1-2009 03:32 AM

anak nilam, si iqbal nih masa nak tumbuh gigi dalam umur 6 bulan gitu...asik nak menggigit.:lol:
abis sume dia nak gigit...walker,jari org,pipi org,puting t** ms BF. bagi teether dia xnak sbb xpandai pegang.
dia nih jenis ambik barang guna ibu jari + jari telunjuk. skit je pegang...:P
masa umur 7 bulan dah kuar giginyer...lagik la kuat menggigit. tapi air liur dia masa dah ada 2-3 btg gigi barulah merembes2 kuar....xpandai kontrol air liur.;P
skrg dah ada 6btg gigi....air liur xhenti2 meleleh. nasiblah masa nak dapat gigi dia xdemam etc.
iqbal nih masa nak dapat berdiri + berjalan...dia xdemam.tapi kena cirit birit + muntah2.:L :L

sipuDina posted on 15-1-2009 01:58 PM

Balas #11 iceng\ catat

X la.. Tetiber jer jelir lidah.. Klakar sgt.. Masa tu dh suspect dh gigi nak tumbuh.. Skrg dah tumbuh pun.. Baru 2 hari lepas 7 bulan.. Tapi dia x menggigit..

Teether jgn ckp la.. sumer x nak.. dia nak gigit playgym polystrene huruf ABC tu jer..

[ Last edited by  sipuDina at 15-1-2009 02:02 PM ]
Page: [1] 2 3 4 5
View full: Tanda2 bayi tumbuh gigi...