faniza posted on 24-9-2008 09:44 AM

apakah penyakit kuman dalam darah & kesannya?

salam,
sy nak tau apakah sebenarnya penyakit kuman dalam darah, punca2 nyer & kesannya kepada pesakit?
:(

hypnose_s posted on 24-9-2008 10:56 AM

maksud awak...kuman dlm darah mcm bacteremia or sepsis ke?

tucci posted on 24-9-2008 11:04 AM

Balas #1 faniza\ catat

owh..penyakit kuman dlm darah? aku ade pengalaman bole kongsi tapi bukan aku la yang kene, tapi mak aku kene..but aku xtau same ke x...kalo x silap aku, dulu term yg mak aku ckp kat aku adalah keracunan kuman dalam darah..tapi xsure la...

   By the way..mak aku penah kene tahan wad sebab katenye ade kuman dalam darah..simptom yang mak aku kene awal2 dulu adalah off course la demam mengejut dan sangat tinggi..demam yang kuat hingga menyebabkan badan menggigil kesejukan tp bila sentuh badan, panas la pulak...

yang pastinya, penyakit ni kene dirawat cepat-cepat sebab apabila kuman memasuki darah, ia akan hasilkan toksin yang merbahaya untuk tubuh..selain tu, ia juga akan akibatkan komplikasi lain pada organ dan sistem tubuh..(hihihi..aku ad surf tenet sikit psl penyakit ni time mak aku kene dulu...)

rawatannya adalah melalui terapi antibiotik...mak aku cerita, katakan masa pukul 6 pagi mkn antibiotik, pkl 6.30 macam tu mak aku akan rasa sejuk gila-gila then badan mula menggigil kaw2...maybe sebab antibiotik tengah berperang ngan kuman kot..pastu masuk pukul 10 pagi keadaan makin ok...begitu la tiap kali makan ubat..tapi makin lama, makin kurang gigil la which means dh makin ok la...tapi sebelum tu banyak amik sample darah utk tentukan antibiotik yang sesuai selain byk masuk drip...agak banyak kali gak la kene amik sample darah utk test..

then, masa tu selain amik antibiotik, mak aku ade gak makan buah-buahan dan juga jus dalam kotak yang kaya vitamin untuk merangsang sistem imun tubuh jadi lebih kuat..biasanya orang yang kene  ni badannya tak cukup kuat...ni termasuklah orang yang selepas terime terapi kanser, ataupun memang badan jenis mempunyai imun yang lemah dan tak lupa jugak melalui jangkitan luka...tapi untuk kes mak aku, maybe sebab sistem imun lemah ditambah lak mak aku keje kat hospital yang maybe leaking dalam pengurusan sisa klinikal kot..xtau la...:P

bole baik kalo dirawat cepat..tapi lama gak mak aku kene tahan hospital haritu...oh ya! ada orang bagi petua, makan sup ketam dapat membantu..sbb katanya bole tingkatkan sistem imun..sape2 yg kene denggi pon elok makan..caranya, ketam bunga tu masak sup...cara dia sama macam masak sup ikan...ok gak..agak membantu jugak la...tak tau la secara saintifik ye ke tak bole membantu tapi masa mak aku kene haritu nampak macam ye...cuba la ahli forumer yang lain story sikit..perhaps..:P

missayeen posted on 24-9-2008 12:30 PM

bacteremia

darah manusia sepatutnya bebas kuman..

oleh itu,kalo pas check,doc cakap ada kuman dlm darah..ada banyak jenis kuman..

streptococcus bleh masuk,dan memang kebanyakan kes pun jenis streptocoocus..so inilah yang menyebabakan penyakit pneumonia..

mycobacterium tuberculosis plak bleh menyebabkan penyakit tuberculosis lah..batuk kering..

PUNCA KEHADIRAN BAKTERIA DALAM DARAH

1.catheter.--ini ialah tub air or tiub tabung darah yang biasanya pesakit dihospital la ni..sebab itu jururawat yang pasang kena betul2 hati2 dan menjaga kebersihan so masa cucuk kena lap kawasan cucuk dengan alkohol dulu untuk elak bakteria..

2- masa berus gigi,gusi kena gores dengan berus pun boleh menjadi punca

3-air kencing kotor pon bleh menyebabkan bacteria masuk ke dalam slaur darah..maksud air kencing kotor ni ade bakteria la..selalu jadi utk org yang xjaga kebersihan..kencing xbasuh..kencing xbetul2 sampai habes..

4 penagih dadah melalui jarum suntikan

5 dadah intravenous

6 luka kat tangan tak dirawat sewajarnya.ini untuk budak2 la.

dan byk lg.

KESAN

1.sepsis-bakteria yang masuk dalam darah bleh menghasilkan toksin..so bayangkanla kalo toksin ada dalam darah dan dibawa ke seluruh badan...dan organ-organ badan gagal berfungsi satu demi satu..kalo xdirawat dengan cepat bley mati.


sekiannnnnn//.

faniza posted on 24-9-2008 01:45 PM

Balas #2 hypnose_s\ catat

ntah la sy xtau la lak jenis kuman nya lg...semlm doktor baru amik darah untuk test balik...sbb tu sy nk tau apa dia penyakit kuman dalam darah ni?untuk pengetahuan je...

faniza posted on 24-9-2008 01:50 PM

bln lepas sy de la derma darah...tp pusat darah negara antar surat dan suh sy p kt pusat darah negara.dia cakap de mslh ckit..so, sy p la semlm n dia ckp de kuman dalam darah sy tp xpasti lg la jenis pe n tul ke tak lagi.lom confirm lg..dia amik darah sy skali lagi untuk test balik sama ada tul ke x...pastu dia suh sy p balik kat pusat darah negara bln 11 ni tuk tau result dia...skang ni sy cuma cr informasi je la kot2 sy mmg de penyakit tu...

iN posted on 24-9-2008 04:34 PM

bapak aku prnh kene.. mase tu die baru balik dr jalan2 kt india.. trn flight.. die mmg dah demam.. then subuh tu jgk abg aku anto gi sepital... kene tahan.. tak hengat brape hari..

Arissa_Sofea posted on 24-9-2008 05:44 PM

org yg ader septicaemia/bacteraemia ni sakit teruk.....heheh..awak tader kot faniza, dok boleh tengok forum, reply2 kat cari ni...

orang septicaemia demam panas, blood pressure rendah, menggigil...dan perlukan antibiotics ASAP...


1.catheter.--ini ialah tub air or tiub tabung darah yang biasanya pesakit dihospital la ni..sebab itu jururawat yang pasang kena betul2 hati2 dan menjaga kebersihan so masa cucuk kena lap kawasan cucuk dengan alkohol dulu untuk elak bakteria......err correction....'cannulae'....catheter tu utk air kencing

anyway, good reply from tucci dan missayeen credits++

blackmore posted on 24-9-2008 11:52 PM

Originally posted by Arissa_Sofea at 24-9-2008 17:44 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
org yg ader septicaemia/bacteraemia ni sakit teruk.....heheh..awak tader kot faniza, dok boleh tengok forum, reply2 kat cari ni...

orang septicaemia demam panas, blood pressure rendah, menggig ... ...aku rasa yang dia maksudkan tu is a venous catheter...mampuih kalau bahagian sulit tu disapu ngan alkohol...;P ;P ;P

faniza posted on 25-9-2008 09:20 AM

tapi kan nape dia amik masa 2 bulan tuk check darah tu?lame sgt...ape motif dia yg sebnrnyer?
dia ckp kuman membiak lmbt tp nape dia nk tngu smpi kuman tu membiak dlu?
xpaham la...

white01whale posted on 25-9-2008 10:15 AM

Reply #9 blackmore's post

pedih merengsaaaaa:lol: :lol: :lol: :lol:

tucci posted on 25-9-2008 12:12 PM

Balas #10 faniza\ catat

haah..x logik la..nape lame sgt...aku rase sekejap je kalo nk check kuman berbahaya dalam darah...

tapi as if die x demam kuat..thats mean bukan la keracunan kuman dalam darah macam yang aku crite..tapi maybe darah ade virus @ kuman lain kot..better check...my housemate eksiden, then masuk darah...after die cure dr eksiden, tibe2 die dpt virus hapatitis sbb darah yg masuk time die eksiden dulu....so, kene hati2...sometimes, kecuaian berlaku

AntagonisYgKeut posted on 25-9-2008 12:52 PM

oh aku penah kene masa aku umur 14tahun tapi tingkatan tiga. masa awal tahun tu. aku ngan sepupu aku bakar pampers atuk tina aku ngan petrol.
selang beberapa ari kulit kaki aku ada tompok merah cam demam campak tapi bukan. bintik2 tu memule skit cam kene gigit nyamuk so aku biarkan 2-3ari
ingat dia ilang. tapi makin lama makin banyak. gi jumpe doktor klinik dia suh rujuk ospital. parent aku antar gi bomoh lepas gi klinik tu. bomoh tu lak baca2
apa tah pastu ludah lam air. air tu dia sapu kat kaki aku. esoknye makin besar2 tompok merah tu.:mad:

so aku gi ospital esoknye. kene tahan. memula ok je sihat masa memule. cume kaki je tompok2. mase tgh tidur tgh ari doktor amik darah pakai picagari besar,aku tersadar ngk darah aku kene sedut cam nak pitam:'( seb bek aku hebat:D
malam, masa tidur, badan aku rasa sejuk sangat, sampai menggigil, ditambah plak ngan kipas dinding yg dekat ngan katil aku. menggigil gila badan tapi aku tahan je nak panggil nurse aku segan yela baru hari pertama. gebo dia lak jenis berlobang2. :'( so berejam jugak aku lawan kesejukkan tu sampai tetido penat.

bangun pagi kaki aku takleh gerak. rasa berat dan sakit sangat bile gerak. nak berdiri pon takble. tompok merah tu dari merah jadi unggu kehitaman dan pedih. yg dekat ngan jari kaki tu paling pedih sbab mudah bepeluh. seminggu gakla kondisi camtu. aku kuatkan gak kaki aku supaya leh jalan. minggu depan nye da ok. tompok tu makin ilang. tapi badan aku bengkak pulak. bengkak tu berjalan. dari kaki ke tangan pastu ke kepala. leh picit2 gitu.:(
kat situ diorang bagi aku antibiotik. pastu tangan aku kene cucuk ngan penisilin setiap 3jam. satu hari 8 kali la cucuk masukkan penisilin. kembung ngan air je. belubang2 tangan aku kene cucuk. darah aku lak kadang2 dia sedut pakai picagari besar.:mad:

doktor kata dierang tatau penyakit apa. diorang assume ada kaitan ngan cardiac. tapi bila cek ok je. so 6minggu aku kat hospital.
bes gak la duk situ. banyak nurse trainee. lawo2 lak tu. sume nak bekawan ngan aku, aku time tu mmg comei. sorang sangkut ngan aku siap texting hari2 kat ospital. time tu henset nokia paling popular 3310 la. tapi lepas aku kuar ospital aku dump dia. aku tatau nape aku buat camtu. lepas tu aku rasa nyesal sampai skarang:mad: :$ :lol:

faniza posted on 25-9-2008 02:01 PM

Balas #12 tucci\ catat

ha...tu la pasal...lame giler dia amik masa tuk check darah tu...ak confused la...
abis tu ak nk wat pe?nk kn p klinik swasta ke check smula?
tp kan lepas ak donate darah ak ni ak rasa pelik la...ak mudah penat n slalu letih.skang ak jd kuat tdo lak...hehehe...

AnitaSabrina posted on 25-9-2008 03:27 PM

My cousin brother kena septicaemia (betuk ke spelling ni?).  Dia gi holiday kat Indonesia dgn wife and anak dia.  Balik je terus demam panas sangat-sangat.  Admit kat hospital for about one week kot.  

Susah-payah jugaklah dr nak selamatkan dia.  But despite all heroic efforts - termasuklah mintak tolong dgn ustad etc, my cousin brother ni meninggal.  Kuman tu dah pegi kat organ-organ penting dalam badan.  

Another case is my sister's mother in-law.  Dia terpijak batu & besi yang tutup septic tank kat belakang rumah.  She went to usual GP clinic.  After a few days, demam panas, admit kat GH.  Rupanya dah kena tetanus.  She passed away about 2 weeks from the date admitted at GH.  

Tak boleh ke dapat your blood test results cepat sikit?  Stress giler macam ni if you tak tahu apa masalah with your blood.  If you can afford it, buat full blood test kat private hospital - cepat sikit dapat results.  

I did a full range of tests on my blood last year kat UH.  It costs me about RM500.  Dapat results in one week.  Make sure you have someone with you bcos they will take a lot of blood from you.  I almost fainted after the blood was taken from me.

tucci posted on 25-9-2008 03:41 PM

Balas #14 faniza\ catat

aku rase just tunggu je la untuk dapat jawapan dari test blood bank tu..maybe x teruk sgt kot since xde ape2 tanda penyakit kronik...mcm housemate tu, die dpt hepatitis drp darah but then hepatitis tu dpt dikesan lebih awal dan virus die dpt dilemahkan..xtau mcm mn tp die kene amik ubat dan check darah every 3 @ 6 bulan bergantung keadaan la...

kalo nak buat ujian kat swasta memang mahal..kene wat analisis full blood test la...kalo stakat ujian darah biasa2 je mmg la dpt cepat..kalo full blood test mmg lame sikit esp nk test virus dlm darah..

kalo pasal letih tu, normal la kalo lepas derma rase letih dan berlarutan 2 @ 3 hari pastu...cuba makan makanan berzat yang membantu penghasilan darah..ke paras hemoglobin darah ko rendah? tak pon ke ko ni ade amnemia..tu yg letih tu ke?

faniza posted on 26-9-2008 10:14 AM

Balas #16 tucci\ catat

ntah la..nmpkyer kn tngu gak la...
amnemia tu pe bnda lak?ape dia pnyer simptom2 dia?

honeybee1802 posted on 26-9-2008 06:35 PM

Originally posted by AnitaSabrina at 25-9-2008 03:27 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
My cousin brother kena septicaemia (betuk ke spelling ni?).  Dia gi holiday kat Indonesia dgn wife and anak dia.  Balik je terus demam panas sangat-sangat.  Admit kat hospital for about one week  ...
stepbro kite selalu pesan kalo gi third world countries or developing countries jgn senang2 pi kedai mkn kat kedai2 tepi jln tuh...kalo air tuh...beli bottled je ler...bior le mahal skit asal jgn dapat penyakit..anak member sorang is quite sensitive jugak.skali tuh member bwk anak dia main air kat kolam kat klcc tuh..balik trus demam panas..warded with lung and blood infections..sib baik ok lagi..special child lak tuh..

azz_azza posted on 26-9-2008 07:05 PM

Reply #13 AntagonisYgKeut's post

suke stori yg plg akhir tu;P


sori off topik:$

azz_azza posted on 26-9-2008 07:09 PM

Reply #15 AnitaSabrina's post

kt indo ni, byk typhoid...

even dokter snediri kate, try cek darah kt org indo, 99.99% ade salmonella typhi dalam darah...

so kire mmg dah ade dalam darah diorang...

so kalau org luar dtg, mm bahya la...

sbb if im not mistaken one of a doctor from OZ rasanya, balik OZ balik, teruk demam nye...

cek punye cek, rupenya typhoid...kt OZ infectious disease kan xde...

juita posted on 26-4-2010 10:26 AM

bacteremia

streptococcus bleh masuk,dan memang kebanyakan kes pun jenis streptocoocus..so inilah yang menyebabakan penyakit pneumonia..

mycobacterium tuberculosis plak bleh menyebabkan penyakit tuberculosis lah..batuk kering..
missayeen Post at 24-9-2008 12:30 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

saja naikkan topik ni mengenang sorang kawan yang jauh dimata tapi dekat dihati.....

masa abang dia kene memang dpt pneumonia, now abang dia dah baik dia kene dlm dia 2 minggu je cek darah 3 4 kali..semer ok....last-last pegi kat swasta sbb tak tahan bdn menggigil...klinik swasta yang sama admit abang dia kat spital..dpt result terus admit kat spital .....

by that time dedua buah pinggang dah rosak teruk..hati pun teruk....sehari masuk wad...pastu trus icu....dlm icu tu perkembangan ok, tgk cam ada peluang nak baik....tapi Allah sayangkan dia....minggu lepas dia menemui Penciptanya.......

last jumpa dia masa raya korban aritu...tak bual apa  pun cuma masa tu dia tgh membasuh perkakasan  so dia tanya juita "ju ko nak basuh tangan ye?" dia hulurkan getah paip utk  basuh tangan...Al-Fatihah

mizsela posted on 26-4-2010 10:37 AM

aku pernah kena dulu..tp x teruk la...xde kena tahan wad..tp masuk la wad emergency jap;P...sbb x larat.masuk air sumer....mase tue plak sibuk2 pasal penyakit nyamuk ape tah..
mase aku form 1..lagilah kabut je sumer org

hmm...tp demam tue mmg la...panas gler..x larat nk buat ape....seksa sgt...:(...tue rase demam paling teruk aku pernah rase, berdoa InsyALLAH..xde lagi

@nina posted on 10-5-2010 03:59 PM

Post Last Edit by @nina at 10-5-2010 16:00

Pengalaman nina, lps bersalin hari tu, awal2 pantang nina kena bintik2 merah kt kaki smpi x leh nk jln. nk dijadikan cter, satu hari tu dh sakit sgt nina tuam la kt peha nina yg ada bintik2 tu dgn tungku panas. Blh pulak terlelap masa tgh tuam menuam tu, apa lg bila terjaga dr tido, bintik2 merah tu dh jd gelembung mcm kena minyak panas...rasa cam x selesa jer...nina ngan suami pun cucuk la gelembung2 tu dgn jarum peniti.........akibatnya...esok bangun pg suhu bdn dh tinggi, mula meracau2 dan menggigil2 bdn...check darah disyaki ada jangkitan kuman dlm darah....fortunately call ambulans admit icu for 3 weeks....ubat dia mmg msk antibiotik jer....tp tu dia....dok hosp dekat 2 bln lbh...berpantang kt hosp la teman..tu pun nasib baik bertindak cpt sbb klu lmbt sikit Allah S.W.T jua yg Maha Mengetahui....

UMMI_MAI posted on 10-5-2010 04:29 PM

Saya pernah gak kena ni...masa tu tengah femes H1N1, demam dekat seminggu tak kebah2, doktor dah suh pergi HUKM buat saringan H1N1, doktor india tu marah2 bila aku mintak MC, dahlah aku rasa cam nak pitam menunggu kat HUKM , dari kul 8mlm sampai kul 2 baru siap buat saringan. Dia siap cakap aku demam biasa je.

Bila balik rumah MC 2 hari, aku dah tak buleh makan minum. tekak sakit ynag teramat sangat. pergi Klinik dia terus buat surat masuk sepital. Pergi sepital terus ambik darah cek, bagi masuk air menggigil2 sejuk...bergegar katil rasanya.

Bila dah dapat result, katanya ada infection dalam darah. Tapi masih ditahap yang tidak membimbangkan. So seminggu masuk air & antibiotik dan tiap2 hari ambik darah nak tengok count. Akhirnya sembuh... alhamdulillah. Tanya punca dari doktor dia pun takbleh explain dari mana datangnya... huhuuhuu

yayangmama posted on 30-1-2012 11:03 AM

saje cari thread nih...
coz skang ni makin menjadi2 plak kes ni
mgu lps, SIL citer ank kwan dia umo 9 taun ninggal coz beli air tin kat kdai, trus minum, xgune straw...gaknye, mse air tin tu kat lua, tikus berlari2 kat ctu...so bdk tu beli, trus mnum...trus dpt jgkitan dlm drh....huhuh...mnakutkan skang ni
Page: [1] 2
View full: apakah penyakit kuman dalam darah & kesannya?