dune1989 posted on 10-9-2008 02:46 PM

Nak berhenti melancap..

Assalamualaikum,

Saya ingin tahu dari para-para hamba Allah SWT yang berpengalaman dan berilmu, saya ingin tahu teknik-teknik yang boleh membantu saya mengelakkan dari melancap.Saya tak malu kerana nawaitu saya untuk belajar dan memperbaiki diri saya ini. Terima kasih kerana dapat berkongsi bersama..:loveliness::loveliness::loveliness:

hamx25 posted on 10-9-2008 03:06 PM

berpuasa... dah jgk bykkan aktiviti dgn masyarakat..

ayiepk posted on 10-9-2008 03:07 PM

berpuasa la wahai saudaraku..
sesunguhnya berpuasa dapat membantu mengekang nafsu serakah..

hamx25 posted on 10-9-2008 03:21 PM

biasenye onani nie sbb sesorg tu dok snsorg .. tmpt sunyi pastu nafsu nak buat tu dtg le .. :shakehead3:

areyam posted on 10-9-2008 03:45 PM

mmg susah nak benti.... ikut pengalaman laaa... klu dah ketagih thp giler tu.... klu dah kawin pun still tak leh benti... nak kurangkan boleh laaa...

dune1989 posted on 13-9-2008 12:16 AM

Originally posted by areyam at 10-9-2008 03:45 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
mmg susah nak benti.... ikut pengalaman laaa... klu dah ketagih thp giler tu.... klu dah kawin pun still tak leh benti... nak kurangkan boleh laaa...

betul2..aku setuju sangat..
macam2 iktihar dah aku pakai tapi tak dapat control..
nak kahwin aku blaja lagi..
duit pn pinjam MARA..
aduhai...:'(:'(

nreezt posted on 30-10-2008 01:23 AM

alhamdulillah...niat dah ada nak berubah..cuma kena usaha je sket...cadangan aku la..:
1. cuba elakkan dari duk sunyik sengsorang, bykkan aktiviti, macamberiadah ke..ziarah kawan ke..g jadi sukarelawan ke...part time jobke..etc etc..bila dah masa full, mesti dah tak teringat lai dah...kaluteringat pun takkan nak buat depan org kan..so, masa tuh mestikontrol..mula2 memang susah..lama2 dah biasa dah  ok ler..
2. bykkan poser..poser kan leh than nafsu
3.kurang kan sket sket..kalau dulu seminggu 7 kali..slow2,peringkat byperingkat..kurang kan seminngu 5 kali ..then seminggu 3 kali..& soon...
3.lebih dekatkan diri dengan tuhan, mengaji quran, membaca ilmu2 berkaitan agama, hadiri kuliah2 agama, usrah..
4.bordoa, mohon dgn Allah,minta Dia tolong....insya Allah...
5.tawakal..

teruskan usaha anda & Selamat Berjaya ,amiin....:loveliness:

putragold posted on 12-11-2008 05:08 PM

kena tahu kesan sampingan perbuatan ni apabila melakukan secara kerap dari segi perubatan. Melancap akan melemahkan tenaga batin (parasympathetic nervous system) utk jangkamasa panjang dan beberapa kesan lain.
Leh rujuk di http://www.herballove.com/library/resource/overmas/

So, bila dah tau kesannya, kena lar buat preparation. Amalkan penambahan pemakanan yg berkaitan supaya ketidakseimbangan hormon badan dapat diperbaharui. Ini mungkin dapat mengurangkan keinginan melancap apabila badan menerima nutrasi yg mencukupi.

alphalfa posted on 9-2-2009 01:53 AM

cube jgn layan sgt...kalau ereksi pun...biar je la..just continue kerje tgh buat tu...jgn lak..g toilet...atau sape suh tgk cite blue...or tgk ppuan seksi(mustahil dan2 leh ereksi) kawal mate..kawal minda...kawal tgn...kawal tu gak..

atau ko mkn bnyk2 ke..so bile kenyang...jd malas...sume anggota bdn jadi malas...

pilih..nk puase ke..or mkn bnyk...

always_typo posted on 16-2-2009 08:55 AM

Originally posted by dune1989 at 10-9-2008 02:46 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Assalamualaikum,

Saya ingin tahu dari para-para hamba Allah SWT yang berpengalaman dan berilmu, saya ingin tahu teknik-teknik yang boleh membantu saya mengelakkan dari melancap.Saya tak malu k ...

Cuba upgrade darjat taubat anda dari taubat orang berdosa kepada taubat orang bertaqwa.

Adapun taubat orang bertaqwa itu, dia bertaubat SEBELUM dari melakukan dosa, bukan sesudah melakukannya.

Tentang amalan pula, cuba istiqamahkan zikir Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar 33x selepas setiap solat fardhu. Walaupun tok imam tak baca, anda baca sendiri.

Subhanallah 33x- minta ampun
Alhamdullilah 33x- jauhi riyak
Allahu Akbar 33x- bagi semangat

Banyakkan bertasbih particularly kerana kita banyak dosa. Makna tasbih atau Subhanallah itu Maha Suci Allah (dari segala macam kelemahan). Bila kita terus2an buat dosa ni, secara tak langsung kita anggap Tuhan tu lemah kerana kita rasa mcm Dia tak nampak kita buat maksiat. Bila kita ucap Subhanallah itu, kita pohon Allah jauhkan perasaan ini (yg Allah itu lemah) dari hati kita. Insyaallah boleh elak dari melakukan maksiat.

Semoga berjaya.

safamm posted on 23-2-2009 04:50 PM

salam.. cuba menambah apa yg patut...

1. cuba solat berjamaah.. klu dapat setiap waktu
2. amalkan puasa sunat...
3. sentiasa berzikir didalam hati.... cukup sekadar menyebut Allah  didalam hati setiap detik dan waktu (klu tak mampu zikir yg lain)
4. bertahjud dan solat sunat taubat
5. tutup amalan dan ibadat setiap hari dengan solat witir..

insyallah

penyo posted on 24-2-2009 03:43 PM

potong tangan.........:D

johorian78 posted on 27-2-2009 08:59 PM

Assalamualaikum semua.
Cadangan sy, kurangkan makan daging merah dan kurangkan makanan yang pedas2. Banyakkan ulam & buah2an
Lg satu, kalau kita dah sampai tahap suka beronani, bermakna nafsu kita tinggi. So, ketepikan la produk2 yang dikatakan mampu menambah kejantanan kita. Ini hanya akan membuatkan kita semakin bernafsu. Lg la susah.
Hanya pendapat peribadi. Mungkin tersilap.

hanyakoygmampu posted on 6-3-2009 06:21 PM

Guna sex toys la..pun layan gak..sekarang ada sex toys yang berjenama Fleshlight, memang rasa dia macam faraj real

eastrun posted on 12-3-2009 11:20 AM

Reply #15 hanyakoygmampu's post

Stop la hantar benda bodoh atau post bodoh ni..atau thread yang lebih kurang macam thread aku..kau telah menimbulkan banyak keburukan kat aku..Tak adil!!. Aku tak kenal pun kau siapa!!:'(

cikgusham posted on 17-5-2009 07:49 PM

SATU USAHA UNTUK KURANGKAN ONANI

Salam,

Di sini saya bawakan kuliah ust shamsuri kepada anda. apa perlu anda buat ialah klik blog khas ini

http://linkbee.com/1EG9

untuk muat turun secara percuma kuliah hadis dan tafsir. mana tau, dengan dengar kuliah tafsir dan hadis kamu tak buat dah keje onani ni. tak elok. cuba bersih hati ngan kuliah ilmu ini. salam bro,

inquisitor posted on 24-5-2009 08:07 AM

first move. buang segala blue yg ko ada :$

BatuApi posted on 4-6-2009 10:40 PM

Reply #1 dune1989's post

Tak susah....klu dah cukup umur kawen saja la.

pendakwa posted on 9-7-2009 08:22 PM

13# penyo


;P;P;P

MaxSteel posted on 10-7-2009 04:00 PM

enkau jangan layan porno... tu sebab kau selalu stim... pehtu kalau kau masuk bilik air baca ler doa bior lama sikit nak masuk ... dan sekejap kat dalam bilik air...ada paham ker?..pehtu bila kau nampak 'burung' engkau tu... kau bagi ler tau suruh dia dok dediam jangan di pegang... lepaskan jek./.// pehtu kalau dia tak dok diam kau maki ler hamun dia.... kuang ajooo  nyer batang nie... sekali aku potong baru kau tau... pehtu kalau tak leh jugak kau letak 'burung' kau kat ataih papan potong sayorr kau tetak dengan parang atau pisau potong sayor kau tu... kalau dia elak maknanya dia dah taubat... kalau tak sempat nak elak nasib kau ler....  bila kau nak tido 'istifar' banyak-banyak sebab ramai kaki onani nie matinya ketika tidor dan tak sempat nak mandi wajib.... kau pikirlah sendiri... cam ner nak buat kat 'burung' kau yang kuang ajoo tu... tertibkan dia sikit...

tora bora posted on 12-7-2009 09:58 AM

Janganlah bimbang sangat... Onani is better than berzina... Onanilah sekadarnya.. tetapi jangan berhenti berusaha utk berhenti. Biasalah tu... benda sedap susah nak elak..

Ferr_Remy posted on 26-9-2009 06:08 PM

onani ok what berbandin wat sex bebas....

ibnur posted on 27-9-2009 02:22 PM

onani ok what berbandin wat sex bebas....
Ferr_Remy Post at 26-9-2009 18:08 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Nabi s.a.w. kata, kalau tak boleh tahan nafsu, berpuasa lah.

gondang_9 posted on 28-9-2009 06:22 PM

aku setuju yg paling penting niat kene ade pastu cuba berpuasa sunat .. malam pulak cuba memenat kan diri gi joging ke main futsal ke balik umah pas mandi :lol:tido lagi best hehe

manzilla posted on 1-10-2009 02:11 PM

Post Last Edit by manzilla at 1-10-2009 08:13

1# dune1989
berpuasa...
berpuasa la wahai saudaraku..
2. bykkan poser..poser kan leh than nafsu
pilih..nk puase ke..or mkn bnyk...
2. amalkan puasa sunat...
kalau tak boleh tahan nafsu, berpuasa lah.
aku setuju yg paling penting niat kene ade pastu cuba berpuasa sunat ..
Same ol hard-to-do answer. Berapa kerat sangat yang rajin posa sunat. Yang liat bab posa ni camano?

malam pulak cuba memenat kan diri gi joging ke main futsal ke balik umah pas mandi :lol:
Yuran mahal. Sesetengah orang memang tak minat sebarang jenis bola.

dah jgk bykkan aktiviti dgn masyarakat..
Tak pernah berkesan. Masuk dalam masyarakat, jumpa amoi cantik-cantik.

Tak susah....klu dah cukup umur kawen saja la.
Inilah jawapan yang paling cantik di sini.

nak kahwin aku blaja lagi..
duit pn pinjam MARA..
aduhai...:'(:'(
Kahwin ikut sunnah Nabi la. Jangan ikut sunnah artis. Kahwin tu biar la dengan orang yang nak ikut sunnah Nabi, bukan dengan orang yang nak ikut sunnah artis. Pilih elok-elok. Ramai orang yang nak kahwin ikut sunnah Nabi sekarang ni.

Kalau taknak baby lagi, rancang dulu. Zaman sekarang budak sekolah pun dah pandai, takkan you tak pandai?


...dan akhir sekali, ni dia wa punya special trick nak berenti daripada buat benda nih. You pakai mazhab lain; yang tidak mengharamkan onani, yang mengharuskannya seperti mazhab Ahmad, Hasan Al-Basri, atau yang memakruhkannya saja seperti mazhab Ibnu Hazm.

Insyaallah syaiton akan berenti daripada menggoda you untuk melakukannya, sebab dia tau you tak akan dapat dosa lagi dengan buat benda tu. Hasilnya secara automatik you akan rasa tak berminat lagi dengannya dan berenti. Tak caya terai.

Tapi takdak jaminan depa tak akan goda you untuk buat benda lain pulak. Biasak la.
Page: [1] 2 3 4
View full: Nak berhenti melancap..