mfadilaa posted on 1-8-2008 09:30 AM

Kanang Anak Langkau...tolak anugerah Datuk

Kanang declines offers

By JACK WONG - The Star


KUCHING: Sarawakian Kanang Langkau, one of Malaysia¡¯s real heroes and a recipient of the country¡¯s highest bravery award ¨C the Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) ¨C has declined offers to be made a ¡°Datuk¡±.

The 68-year-old former Warrant Officer I, who killed six communist terrorists in his career, took three bullets in the chest and stomach and still returned to active duty, said he could not afford a Datukship.

¡°I am not a rich man. I am poor. If I am made a Datuk, I will have to dress up smartly and get a driver which I cannot afford,¡± he said when interviewed after a wreath-laying ceremony at the Warriors Monument at the Museum Garden here yesterday.

Kanang is the sole surviving Malaysian to have received both the Panglima Gagah Berani (PGB) and the SP, which is equivalent to the Victoria Cross, the British highest bravery award.

It is the highest award in the Malaysian Federal Ranking of Awards, outranking awards that carry the Datuk and Tan Sri titles. Yet, the SP does not carry any title and is not listed in the Federal Order of Importance. The award carries a memorial allowance of RM400.

Kanang, whom Wikipaedia describes as a famous Malaysian hero and soldier from the Iban community in Sarawak, said he felt sad during the ceremony for fallen heroes as some of his former colleagues had sacrificed their lives to defend the country against the communist insurgents.

¡°I am lucky as I am still alive to see my six children and nine grandchildren,¡± he added.

Kanang, who retired from the army in 1985, now lives in Sri Aman where some 500 communist terrorists laid down their arms and returned to society in the early 1970s.

He said the fallen heroes and war veterans who had fought against the communist insurgents should be given recognition by the authorities as it was their sacrifice and contribution that had enabled the country and people to enjoy peace now.

Kanang, an expert tracker, was tasked with leading 25 soldiers to route out the communists during an operation in Perak in 1979. After tracking for 11 days in unfamiliar terrain, the soldiers were ambushed by the insurgents. Kanang himself was shot thrice ¨C in his chest and stomach.

But the indomitable Kanang, then a sergeant with the Eighth Battalion Malaysian Rangers intelligence unit, rallied his comrades and fought. His courage inspired the others to battle on and routed the enemy.

State Assembly Speaker Datuk Mohd Asfia Awang Naser led the ceremony to mark Warriors Day jointly organised by the 3rd Infantry Brigade and Ex-Servicemen Association of the Armed Forces


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sedih aku...dia nielah idola aku kecik2 sampai sekarang...tapi jasa dia skrg cam orang x tahu jer...bagi aku dia nie antara wira negara sejati...even bergadai nyawa pertahan negara....dah pencen camnie ler nasib....miskin xde harta....nasib wira negara...:(

niceghost2005 posted on 1-8-2008 10:03 AM

Originally posted by mfadilaa at 1-8-2008 09:30 http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
Sedih aku...dia nielah idola aku kecik2 sampai sekarang...tapi jasa dia skrg cam orang x tahu jer...bagi aku dia nie antara wira negara sejati...even bergadai nyawa pertahan negara....dah pencen camnie ler nasib....miskin xde harta....nasib wira negara...:(

Alaaaaaa.................miker tak biasa ker??
Kunon kunon SPGB ini adalah anugerah yg tertinggi negara.
Tapi elaun dier...........standard mintak sedeqah.

Tak ada saper pung respect dgn anugerah itu.

Lain ler kalau dapat 'TUN'.;P

p4k4bu posted on 1-8-2008 10:05 AM

Antara fakta yg menarik perhatian Pak Abu ialah


It is the highest award in the Malaysian Federal Ranking of Awards,outranking awards that carry the Datuk and Tan Sri titles. Yet, the SPdoes not carry any title and is not listed in the Federal Order ofImportance. The award carries a memorial allowance of RM400.

areguard posted on 1-8-2008 10:27 AM

Tanah kat Sarawak tu punya banyak..bagilah dalam seekar dua kat Kanang tu...adakah kita ingin menjadi bangsa yang tak pandai mengenang jasa pahlawan dan bunga bangsa yg sudah berkorban darah dan keringat demi kedaulatan negara...:mad:

mmc posted on 1-8-2008 10:32 AM

Reply #2 niceghost2005's post

Ini teman nak tanya sikit fasal mike ni Veteran...apa yang LTAT dan JHEV buat untuk veteran2 macam mike....bagi aku senang aja...LTAT buat tabung auxillliary utk pemegang2 anugerah ni buat bantuan..kalau boleh declare dividend yang antara tertinggi untuk lembaga tabung...apa susah nak buat tabung auxillary ni:)

niceghost2005 posted on 1-8-2008 10:50 AM

Originally posted by mmc at 1-8-2008 10:32 http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
Ini teman nak tanya sikit fasal mike ni Veteran...apa yang LTAT dan JHEV buat untuk veteran2 macam mike....bagi aku senang aja...LTAT buat tabung auxillliary utk pemegang2 anugerah ni buat bantua ...

pppssssttttttttttttt.................mmc, ghamai kenkawan teman tak masuk/joint pung!!!

hazak posted on 1-8-2008 11:54 AM

pahlawan sebenar...nak bagi title,pingat pun susah..
tapi kalau artis..laju je dapat title..:)

mmc posted on 1-8-2008 12:07 PM

Reply #6 niceghost2005's post

naper? dividen berdesut tu..

mfadilaa posted on 1-8-2008 02:32 PM

http://i106.photobucket.com/albums/m242/Minister_wo_Portfolio/kanang_SPaward_01.jpg

http://i106.photobucket.com/albums/m242/Minister_wo_Portfolio/kanang_SPaward_A.jpg

IBAN WARRIOR KANANG ANAK LANGKAU is the only living recipient of the Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) medal and the Pingat Gagah Berani (PGB), the two highest gallantry awards, and the only soldier to have received both awards.

He received a letter of commendation from the Yang di-Pertuan Agong yesterday for his service and bravery in the army.

In terms of protocol, one of his awards ranks above a Tun's (Errrr..betul ke nie??). But the nation's two highest awards for gallantry rest lightly on retired Warrant Officer (I) Kanang Langkau's shoulders.

According to Colonel (Rtd) Fabian Wong, no award was higher than the SP but it did not carry any title.

“It’snot listed in the federal list of importance,

zulupapa posted on 1-8-2008 02:53 PM

sama mcm saya.....walaupun dah bersara.....masih mengikuti perkembangan ATM terutamanya berkaitan dengan RAD............"once a gunner always a gunner":lol:

zulupapa posted on 1-8-2008 02:53 PM

malah rasanya saya lebih mengetahui perkembangan RAD ni.......:lol:

zulupapa posted on 1-8-2008 05:13 PM

kalian agak berapakah pencen WO1 ???? :lol:

al_ajeeb posted on 1-8-2008 05:26 PM

tmpg tnye, ada beza ke dpt anugerah datuk semasa berkhidmat & tamat berkhidmat?

alphawolf posted on 3-8-2008 10:23 AM

Originally posted by hazak at 1-8-2008 11:54 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
pahlawan sebenar...nak bagi title,pingat pun susah..
tapi kalau artis..laju je dapat title..:)

Dia dapat pingat yang jauh tinggi nilainya darpada pingat yang dapat Datuk

Cuma....nilai tu tak diterjemahkan dalam RM atau penghargaan lain yang berbaloi.....:'(

alien7749 posted on 12-8-2008 12:20 PM

Dapat Datuk pun buat apa. Bersepah datuk, boleh beli lagi. Langsung tak bangga.

narizman posted on 16-9-2008 10:00 PM

Kanang pon tak tahu dia menjadi idola ramai termasuklah aku.  Teringat jurulatih PKBM sekolah aku dulu 2nd Renjer.  Memula kiraan kawad 1-2-3-2-1 pastu tukar jadi lebih pantas 1-2-1. PKBM sekolah pon kena ikut tukar jugak kiraan kawad ...........

shahid1 posted on 17-9-2008 02:43 PM

malaysia takde equilavent medal of honour us tu ke..kalau tak bolehlah kasi mamat ni

tangopapa posted on 11-1-2009 09:12 AM

Balas #9 mfadilaa\ catat

aku dengar elaun SP dah naik dan ape yg aku difahamkan, Pahlawan Kanang ni terima dua jenis elaun... yang mana dia boleh hidup dengan selesa. Dengar citer jugak, kerajaan sarawak dah pun bagi tanah kat dia, 10 ekar kalau tak silap. :D

manusia biasa posted on 11-1-2009 04:44 PM

tetiba aku teringat kat datok shah rukh khan ...

:shakehead3:

jazim posted on 11-1-2009 08:22 PM

Originally posted by shahid1 at 17-9-2008 02:43 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
malaysia takde equilavent medal of honour us tu ke..kalau tak bolehlah kasi mamat ni

S.P itu sendiri dah setaraf Medal Of Honor, PGB pulak setaraf dgn DSC, Navy Cross dan Ajr Force Cross.

robotech posted on 11-1-2009 11:43 PM

Inilah semangat & lagenda 'AGI IDOP AGI NGELABAN' yg sebenarnya. Biar hidup seperti pahlawan, biar mati diingati sbg pahlawan.

Kanang ak Langkau, perwira ATM!
Page: [1]
View full: Kanang Anak Langkau...tolak anugerah Datuk