LiNaLiNa posted on 29-10-2006 02:28 AM

merged - Water Heater

lina dah selak2 page kat belakang2 n tak jumpa gak topik on water heater...so lina nak tanya pendapat kengkawan brand apa yg okay...la nie lina tak nak tgk harga dulu...lina nye concern ialah ketahanan n of course after sales service...apa yg lina dipahamkan untuk water heater nie tak yah la beli yg jenis slim2...coz air panas nye tak lama...beli yg gemuk sket pon takpa...buat masa la nie yg diwar2kan okay ialah brand Alpha...any comment?

[ Last edited by  gorgonz at 28-9-2008 12:18 PM ]

chempaka_ku posted on 29-10-2006 06:13 AM

chemp beli Ariston
but the proper thing is to suruh orang pakar pasang untuk elakkan kemalangan...

LiNaLiNa posted on 29-10-2006 02:39 PM

sudah semestinya...lina tak kompiden pasang sendiri...

Amirdaa posted on 29-10-2006 03:03 PM

sy pakai brand Alpha kat umah ni... dah 4 thn dah... so far x penah ada problem lagi...Alhamdulillah

LiNaLiNa posted on 29-10-2006 08:56 PM

AMIRDA..pakai model yg mana ek? just curious...

Amirdaa posted on 29-10-2006 11:03 PM

Originally posted by LiNaLiNa at 29-10-2006 08:56 PM
AMIRDA..pakai model yg mana ek? just curious...
pakai model apa.....
COMFORT LH5000E

lama punyer model nih.... now ni Alpha ada macam2...yg slim..cantik2...leh ikut kaler bilik air

[ Last edited by  Amirdaa at 29-10-2006 11:07 PM ]

CivicSI posted on 30-10-2006 03:26 PM

Originally posted by Amirdaa at 29-10-2006 11:03 PM

pakai model apa.....
COMFORT LH5000E

lama punyer model nih.... now ni Alpha ada macam2...yg slim..cantik2...leh ikut kaler bilik air


Pakai National DH 306M pasang sendiri. Moto tak de tapi guna centralised water pump dari tanki air ke bilik air.
Dah 4 tahun pakai

anj2208 posted on 30-10-2006 05:22 PM

anj pun pakai brand alpha yg 6000 series tuh...
yg best ada pump so bila air perlahan blh pump air bagi kuat...
anj suka pakai yg mist masa mandi....

linuxer posted on 19-12-2006 05:46 PM

berapa cost water heater nie.. campur pemasangan

cenggitu posted on 19-12-2006 07:53 PM

baru tadi installkan ...heater mmg dah ada..brand Joven..pindah rumah tak berpasang2...harini akhirnya panggil org installkan..kena caj RM180.00 for labour charge plus wiring...kalau beli baru dia kata 550.00 (water heater built in pump, wiring & pasang sekali) tapi i takmo since yg lama masih elok...altho takde pump no issue since water flow rumah i kuat...dah pasang..baru sat tadi mandi air hangat...hmmmm...bestnya ndak2 pulak musim sejuk nie..:lol

cenggitu posted on 19-12-2006 07:55 PM

lupa nak cakap the RM550.00 tu for brand Alpha...(probably if rumah yg dah ada heater point should be murah sikit sbb wiring no need..)

ninjamerah posted on 26-12-2006 02:00 PM

aku baru pindah rumah. owner lama ada water heater tapi dia angkut. jadi, piping dan wiring dah ada. baru beli water heater semalam, jenama panasonic kalau tak silap. RM290 tanpa pump. aku rasa tak perlu sebab pressure air tu nampak kuat.
installation fee rm80. aku rasa macam mahal sebab wiring dan piping dah ada.
technician tu sepatutnya datang petang ni. kalau dia tak datang aku bercadang nak pasang sendiri, tapi waranty akan void la.

susah ke nak pasang water heater ni?

CivicSI posted on 26-12-2006 03:49 PM

Originally posted by ninjamerah at 26-12-2006 02:00 PM
aku baru pindah rumah. owner lama ada water heater tapi dia angkut. jadi, piping dan wiring dah ada. baru beli water heater semalam, jenama panasonic kalau tak silap. RM290 tanpa pump. aku rasa tak ...


tak susah sgt.
Ada guideline mcm mana nak install wiring tu...

ninjamerah posted on 26-12-2006 05:02 PM

confirm dah technician ni takboleh mai pukul 6pm. nampaknya aku akan install sendiri aa...
secara teorinya, aku memang suka DIY...walaupun tak cantik.

yang aku nampak...ada 3 utas wayar di wall, aku rasa kena connect jer kan. lepas tu nak sambung piping saja la..

wgd4082 posted on 6-2-2007 01:36 PM

Water heater ni pakai letrik kuat tak? Kalau compare ngan seterika, cerek letrik, peti sejuk & air cond....mana paling kuat consume.

mieciput posted on 6-2-2007 02:01 PM

I pun tengah mencari2 water heater ni. Tengah aim yg panasonic yg ada built in pump. Just wonder kuat ke makan letrik? ada macam air-cond ke

dealova77 posted on 6-2-2007 02:22 PM

Reply #15 wgd4082's post

'menakutkan' le ko nya avatar ni.. :L ;P

mama_emily posted on 6-2-2007 03:17 PM

Orang kedai letrik kata brand panasonic untuk water heater tak bagus sangat banding dengan Alpha. tak tau la kalau dia tipu sebab nak promot Alpha. Alpha with pump RM500 siap install

semalam gi gak kedai letrik yagn lain, dia promot pensonic, tapi cam takut jer, sebab brand tak berapa sangat. tapi dia kata ok dan waranty pun 5 tahun. harga RM 300 ++ jer. upah install kalau tak silap RM60

sitidedek posted on 6-2-2007 03:28 PM

I pakai water heater Panasonic with pump. Harga RM455..nie dah habis tawar dgn tokey kedai.  Hubby install sendiri.  So far ok la....baru 2 minggu pakai.:)

fymien posted on 6-2-2007 03:40 PM

Reply #7 CivicSI's post

jenis centeralised ni mcm mana pulak ek? bole citer details skit tak? brp harga in total? etc  etc

mieciput posted on 6-2-2007 04:10 PM

Entahlah, I biasa kalau refer benda2 letrik ni banyak kepada internet atau pergi ke kedai itu sendiri. setakat ni yg paling I puas hati adalah Panasonic (selepas visit Harvley Norman). Also Panasonic service center memang customer friendly

sitidedek posted on 6-2-2007 04:38 PM

Reply #21 mieciput's post

Betul tu:setuju: ...Klu ikut my hubby memang semua barang elektronik kat rumah pakai brand panasonic. Dari kipas, washing machine, hood & hob, microwave, hair dryer, waffle maker, oven dll semuanya brand Panasonic kecuali tv & hi fi je brand sony...W/pun agak mahal tapi puas hati dan tahan lama..Jenama yang dipercayai ....

gorgonz posted on 7-2-2007 10:23 AM

gorg baru beli bulan lepas

panasonic... kat Seng Heng... ada kad member tolak RM10

asal RM499 jadi RM488

mieciput posted on 7-2-2007 10:37 AM

Originally posted by sitidedek at 6-2-2007 04:38 PM
Betul tu:setuju: ...Klu ikut my hubby memang semua barang elektronik kat rumah pakai brand panasonic. Dari kipas, washing machine, hood & hob, microwave, hair dryer, waffle maker, oven dll se ...

Hehehe... I prefer Japanese brand la utk elektronik item. Tak kisah lah Panasonic, Hitachi, Mitsubishi ke. Tapi memanglah even kat Jepun pun, utk barangan letrik dapur Panasonic paling paling dipercayai. I pernah service mesin basuh I, call saja service center dia terus je dia hantar org datang & semua billing dia ada black & white. :)

MrsJohn posted on 7-2-2007 10:43 AM

Reply #21 mieciput's post

Kat umah my mom pakai water heater National (Now panasonic la). dah lamer ,memang > 7 tahun laa....still ok, functioning...

As for us, we bought aerogaz water heater with pump, sbb ade promotion mase tu, lum install pun...
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: merged - Water Heater