epalmerah posted on 8-7-2008 05:12 PM

CHEESY WEDGES KFC

sy pun suka...sedap rsnya tp tk tau cheese apa

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 8-5-2009 11:31 ]

danedzya posted on 8-7-2008 05:24 PM

CHEESY WEDGES KFC

Minta pendapat dr anda yg berpengalaman.. apakah nama cheese yang di split atas cheezy wedgez dkt KFC tu .. (Cheese yang calour kuning tu)  Puas saya mencari.. tapi tak jumpa & tak tau...

Suami dan anak suka sangat makan.. Sudah2nya terbeli mustard.. ingatkan mustard tulah cheese yang displit kt cheezy wedges tuuu... Mustard tuu masam.. Check2 ingredient dia ada vinegar... patutlah masam.. Ada sapa2 tau.. mustard tu utk makan bersama apa ye...  

yang pentingnya saya nak tau apa bahan yg digunakan utk Cheezy wedges tu... & dari brand apa.... Minta tolong yerr

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 8-5-2009 11:30 ]

tarabas1976 posted on 8-7-2008 05:36 PM

kalo nak wat sendiri pun muleh. Memula goreng kentang wat wedges, taruk ler rempah apa-apa pung, pastu panaskan frying pan yang tak melekit gitu taruk cheese sampai dier cair.....maser cair tu taruk sikit sos 1000 island dan kacau. biler dah sebati tuang kat atas wedges.

epalmerah posted on 8-7-2008 05:19 PM

o....guna sliced cheese tu ke?

cluesan posted on 8-7-2008 05:43 PM

Reply #3 danedzya's post

mustard makan bersama roti hotdog... pergh... best... lagi best klu wat sendiri, goreng hotdog, panaskan roti hotdog, pastu letak sos cili ngan mustard kat atas... :drool3:

clairekimberly posted on 8-7-2008 05:45 PM

cheese yg dia gunakan tu bukan ke mozarella punya type?sebab tu dia bau cam sumthing je...dari tindak balas rasa kat lidah saya ...mozzarela yg dicairkan tu dia renjis2 skit lada hitam ...sebab saya penah makan pizza yg cheesy bytes punya tu..dia nye cheese tak jauh beza dgn cheesy wedges ni...saya pernah tanya org kat kaunter pizza tu dia pakai cheese apa dorang ckap tu mozzarela cheese...tapi memang sedap banget..tatau benda ni sahih ke tak..kena cari mozarela laa nampaknye..parmesan cheese pon payah nak jumpa kat tempat haku ni...ni kan plak mozarela

clairekimberly posted on 8-7-2008 05:50 PM

Reply #3 danedzya's post

mustard ni apa ek?biji sawi kan?kalau tgk nigella masak tak penah tinggal mustard ni..sedap sgt ke ek...dulu me igt mustard ni ala2 tempoyak matsaleh gitew :lol: warna dia kuning banget..rupa2nya benda lain

lo_la posted on 8-7-2008 05:40 PM

Reply #3 danedzya's post

from the colour of the cheese i think it's cheddar

Sisipan.eMas posted on 8-7-2008 06:21 PM

Reply #7 clairekimberly's post

Biasanya mozarella bila panas kita tarik dia tak putus...macam iklan pizza tu la, dia tarik cheeze nya ikut sekali. Yg kat wedges tu rasanya cheddar. kat hypermarket byk jual. kalau parmesan dia masam sikit pastu ada kaler2 hitam sikit.

lolaxpdc posted on 8-7-2008 07:46 PM

menatang cheesy wedges ni mmg sinfull..
kalo gi kfc mmg wajib aku akan order menatang neh... tp skrg mase dah berubah, laki aku dah masuukan nama cheesy wedges ke dlm banned list makanan aku... :'(

clairekimberly posted on 8-7-2008 08:15 PM

Reply #9 Sisipan.eMas's post

ouh ye ke cheddar?kalau based on budak pizza tu dia kata mozarela..tatau laaa kot2 budak tu salah mentafsir soklan saya ...me pon tak arif mana bab2 cheese ni..kalau cheddar...me pernah beli cheddar slice yg kat supermart tu...tapi beda laa dia nye bau also rasa

clairekimberly posted on 8-7-2008 08:16 PM

Reply #10 lolaxpdc's post

alamak..makanan pon panggey menatang ke? :L hurmmm

lolaxpdc posted on 9-7-2008 08:57 AM

sbb sedap sgt tu panggil menatang tu....geram sgttttttt.....sedap gile!

danedzya posted on 9-7-2008 09:53 AM

ye ke... cheddar @ mozarella.... hmmmm..... nak kena panaskan... Mcmmana nak panaskan.... any methods??? atau nak kena teknik double boiling...

tp logik jugak... sbbb merata GIANT.. TESCO & JJ saya cari cheese serupa cheezy wedges nii.... tak jumpa....

or ada sesapa sedara mara kerja KFC..... boleh tumpang tanya,,,:P :$

adeknana posted on 9-7-2008 10:17 AM

rasanya bukan mozarella. kalu kat atas pizza mmg diletak mozarella. then bila dipanaskan/masak, dia tak putus.

off: mlm tadi mkn roti pratha, taruk sosej, sapu mayo, tabur keju parut campuran cheddar+mozarella+parmesan, pergh ... hilang teringin nk mkn pizza ...ekekek

danedzya posted on 9-7-2008 10:41 AM

Reply #15 adeknana's post

:'( betul jugak adekna....kalau pizza yerlaa dia letak mozarella.... kalau kat KFCC nii saya rasa dia ada sos khas dia rasanya... tak de masanya kott diaorng nak panaskan cheese mozarella... semuanya segera di letak dalam botol....
aduss... pening ku memikirkannya apa lahh agaknya sos cheese yang dipakai itew....:L

nazlinda04 posted on 9-7-2008 11:37 AM

tuler sape ada resepi cheesy tu sharing is caringlah... mmg sedap cheese tu.. terliurlah plak...:P

http://kfc.com.my/menu_snack_burger.html

[ Last edited by  nazlinda04 at 9-7-2008 11:44 AM ]

adeknana posted on 9-7-2008 01:07 PM

tadi masa dok surf resepi2 ala kfc ni, ada yg mention guna velveeta cheese.  Anyway, cheese dlm cheezy wedges ni sama ke ngan yg dlm cheesy meltz?

hitamputih posted on 9-7-2008 03:30 PM

baru nak cadangkan
apakata wat satu thread and himpunkan hidangan fast food ala homemade
cth

chicken wing pizza hut
muffin kenny rogers
cheesy wedges KFC
secret recipe apple juice

dll

so 'secret' ni impun di situ

~rasanya cheese tu mixture laaa. and wet based, sbb penah tgk pekerja kfc tu p akai squeeze from bottle. mozarella tu maybe ada but sikit percent nyer. parmesan mungkin jgak.......................

clairekimberly posted on 9-7-2008 04:24 PM

Reply #19 hitamputih's post

dulu saya penah bukak satu thread cari resepi soup pizza hut..mungkin ada kat blakang2 sana kot...ekceli banyak dah resepi2 fastfood ni dibongkarkan..cuma berterabur...macam resepi mcD aritu..ada kat thread mana tah..

ok berbalik pada topic...kalau kita bau cheese dlm chezzy wedges tu kan..dianye bau menyengat hidung...ada bau masam ..cam ne nak cakap ek...kalau nak ikutkan parmesan dan juga cheddar takde bau menyengat camtu...mozarela pon bau cam susu campo masam2 skit bila kita cairkan...saya pon rasa ini mixture cheesy...u guys penah makan chachos tak?keropok jagung tu...korang penah beli yg perisa cheese tu tak?rasa dia ada sikit2 dan jugak JIGGS...dianye cheese ada sikit2 persamaan dgn cheese kfc ni...cuma tak pedas laa..takpon cuba try pizza cheesy bytes yg ada cheese cair dia bekalkan kat lam package tu...rasanya amat2 sama..selamat merasa

danedzya posted on 9-7-2008 04:34 PM

Reply #20 clairekimberly's post

ala clairekimberly.... nak resepi................:P

lo_la posted on 9-7-2008 04:35 PM

Reply #16 danedzya's post

maybe u can try this

http://www.wholefoodsmarket.com/recipes/sidedish/broccolicheese.html

recipe ni dgn broccoli
tp kalau tgk pic tu d sauce sama dgn cheesy wedges' sauce

hitamputih posted on 9-7-2008 05:20 PM

Reply #22 lo_la's post

bak nak tlg paste


http://www.wholefoodsmarket.com/recipes/images/broccolicheese300.jpg

Broccoli with Cheddar Cheese Sauce

Ever heard the old adage "smother vegetables with cheese and any kid will eat them?" This recipe definitely proves that there's truth to this statement. Savory cheddar cheese sauce poured over crisp-steamed broccoli is a tasty dish for kids and adults alike and provides a healthy calcium boost. Our natural recipe calls for organic ingredients, unbleached flour and unprocessed cheese.       

Serves 6
6 cups organic broccoli florets
2 tablespoons organic butter
2 tablespoons unbleached organic white flour
1/4 teaspoon dry mustard powder
sea salt, to taste
1 cup organic low fat milk
1 1/2 cups organic sharp cheddar cheese, grated
white pepper, to taste

Steam the broccoli until crisp tender, about 4 to 5 minutes. Meanwhile, melt butter in a medium saucepan. Whisk in the flour, mustard powder and salt to taste. Gradually stir in the milk, whisking over med-low heat until thickened. Add the cheese, stirring until completely melted. Season to taste with white pepper. Pour over the steamed broccoli and serve at once.

Nutrition Info

Per Serving (148g-wt.): 200 calories (120 from fat), 14g total fat, 9g saturated fat, 2g dietary fiber, 11g protein, 8g carbohydrate, 40mg cholesterol, 410mg

lo_la posted on 9-7-2008 06:11 PM

Reply #23 hitamputih's post

eheh..tx  :P

clairekimberly posted on 10-7-2008 12:25 AM

Reply #21 danedzya's post

dear..resepi yang mana...cheesy wedges ni me tatau lagi dear...yg resepi atas ni nak kena try dulu gak ni menjadi ke tak..tapi organic ni takde laa kat tempat me...oo satu lagi...tadi i beli pizza...so i tanya laa yg package lama tu cheesy byte yg ada cheesy sauce gak tu...so budak yg jawap tu konpemkan dia kata...cheese tu ekceli mozarela + chedar + thousand island sauce...so i tanya laa yg kat kfc tu cheesy wedges punya sauce pakai resepi sama gak ke?budak tu tatau plak...sebab dia pizza je :( nampak gaya kena gi kfc tanya laa ni..
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: CHEESY WEDGES KFC