dess402 posted on 29-3-2008 04:57 AM

Perbincangan tentang alcohol dalam jumlah sedikit

salam .

sebelom apa2 saya ingin minta maaf ,  pasai tahu pon yang arak itu haram ..

ibu segala kejahatan ..  dan yang penting buleh buat manusia lupa diri .

tapi nak tanya jugak ..  macamana kalo yang light2  ??  macam jolly shandy tu  ??

haa ..  saya bukan promoter beer ekk .  tapi nak tanya .  sebab depa kata mabuk pon tidak

walaupon berbau beer ..  ok ok saya tahu ..  walaupon setitik ianya tetap beer .

tapi bagi setengah mereka ,  bila dah terlalu letih depa akan minum jenis minuman ini .

takda lupa2 diri pon ..  cuma buleh segarkan badan .


bagaimana dari segi hukum  ??

[ Last edited by  antiQue at 13-4-2008 08:57 PM ]

noriabdullah posted on 29-3-2008 08:25 AM

Jolly Shandy
Jolly Shandy now comes in a great new packaging that is energetic and youthful looking. The Lemon flavour packs a tangy great taste as well as added Vitamin C for that refreshing feeling. Jolly Shandy is the perfect drink for today's young and trendy who live a lifestyle by the adage 'Refreshingly Different'. Jolly Shandy Lemon is available in 320ml cans nationwide.
Jolly Shandy is a refreshing mix of Lemonade and Real Beer with an effective alcohol content of below 1%.
http://www.carlsberg.com.my/products/jolly.htm


Tak payah sembang panjang2, renungkan hadis dan ayat Al-Quran ini dan buatlah keputusan sendiri.

Dari Abu Abdullah Al-Nu'man bin Basyir r.a ; Aku dengar Rasulullah SAW bersabda :
Sesungguhnya yang halal itu terang (nyata ) dan yang haram ituterang (nyata) dan di antara kedua2nya ada pekara2 yang kesamaran yangtidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Maka barangsiapa memelihara(dirinya) dari segala kesamaran, sesungguhnya ia memelihara agama dankehormatannya. Dan barangsiapa yang jatuh kedalam pekara kesamaranjatuhlah ia ke dalam yang haram.
( Riwayat Bukhari dan Muslim )

Apa yang diberikan ( ditunjukkan ) oleh Rasul, maka hendaklah kamu mengambilnya, dan apa yang ditegahnya, maka hendaklah kamu menghindarinya
( Surah Al-Hasyr 71 )

Jika masih ragu2 dan masih dan mempertikai hukum halal haramnya, lihat hadis berikut ini :

Dari Abu Masu'ud, Uqbah dan Amru Al-Anshari r.a katanya telah bersabda Rasulullah SAW :
Di antara sabda para Nabi yang terdahulu yang masih digunakan untuk orangramai ( sehingga kini ) ialah : Jika engkau tidak malu, buatlah sesuka hati kamu.
( Hadis Riwayat Bukhari )

Gravedigger posted on 29-3-2008 11:34 AM

Originally posted by dess402 at 29-3-2008 04:57 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
salam .

sebelom apa2 saya ingin minta maaf ,  pasai tahu pon yang arak itu haram ..

ibu segala kejahatan ..  dan yang penting buleh buat manusia lupa diri .

tapi nak tanya jugak ..  maca ...

Light beer ini adalah halal di minum untuk orang2 kapiaq. Kat tempat aku ni ada juga aku nampak ada seorang tu ... dah lah tua minum beer pakai seluaq katok aja. Orang keliling pun tak kisah jer sebab dia berbangsa Siam buddha.

eastrun posted on 29-3-2008 12:14 PM

Reply #1 dess402's post

Nabi ada kata. lebih kurang camni:

"Whatever is intoxicating in greater quantity, is forbidden EVEN IN SMALLER QUANTITY"

ibnur posted on 29-3-2008 01:32 PM

sesuatu yang di haramkan Allah tu hukumnya tetap haram.  Tak ada boleh benda tu jadi halal.  "Dan orang-orang kafir tu tetap melakukan kemungkaran".  Macamana boleh kafir buat mungkar kalau benda tu halal untuk dia?

st.yeepi posted on 29-3-2008 02:03 PM

Jolly Shandy is a refreshing mix of Lemonade and Real Beer with an effective alcohol content of below 1%

Shandy nie haram adakah disebabkan Lemonade, Real Beer atau alcohol tu? Aku rasa sebab Real Beer tu kot

Gravedigger posted on 30-3-2008 09:13 AM

Originally posted by st.yeepi at 29-3-2008 02:03 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Jolly Shandy is a refreshing mix of Lemonade and Real Beer with an effective alcohol content of below 1%

Shandy nie haram adakah disebabkan Lemonade, Real Beer atau alcohol tu? Aku rasa sebab  ...

Kalau Real Beer haram maka nantinya Ginger Beer pun turut haram.....tak mungkin.

Kerengge posted on 30-3-2008 03:59 PM

Originally posted by st.yeepi at 29-3-2008 02:03 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Shandy nie haram adakah disebabkan Lemonade, Real Beer atau alcohol tu? ...

haku rasa pasal kandungan 'Alcohol ' dalam minuman tu kot....:o ......kalo minuman biasa tuh....ader mcm2 perasa........

botolbesi posted on 30-3-2008 09:18 PM

ambil yang mudah je
tak yah minum kalau was2

iza_yuss posted on 31-3-2008 01:50 AM

kwn abg ipar aku masa dia kat jepun dulu2

slalu je teguk air ni

derang kata x mabuk pon

sib baik abg ipar aku x join gak

bagi aku....tetap haram sbb eventhough ada below 1% content of alcohol

Munirah_92 posted on 10-4-2008 01:00 AM

asalkan tkde alkohol..boleh diminum..

hang19 posted on 10-4-2008 06:38 PM

shandy tu memang ader alkohol walopon x memabukkan. tapi percentage alkohol tu mmng ckit.

The proportions of the two ingredients are adjusted to taste, normally half-and-half, although shandy sold canned or bottled is typically much weaker, around one part beer to ten parts lemonade.

bukan ker alcohol drink=haram. so, shandy=haram lar kan.

fish_o7 posted on 11-4-2008 05:44 AM

aku nk tanya kan .... what about minuman malta ...

malta pon diproduce oleh guiness so camne ... ape hukum dier ....aku dulu2 selalu minum air nieh haram ke tak ekk

burujtimur posted on 11-4-2008 08:49 AM

Arak boleh diminum..

Salam semua,

Pagi tadi ana ada baca newspaper....kat ruangan luar negara..
Ulama besar dari Mesir  Yusuf Al Qadrawi ada mengeluarkan fatwa berkenaan Arak boleh diminum tetapi dalam kuantiti yang paling minimum setelah melakukan penapisan yang asli..Ana nak minta komen dari Saudara yang arif semua kat sini...Tidak ke ini akan menyebabkan umat islam akan keliru dangan fatwa ni..

Bukan ke arak tu walau ditapis camner pun tetap arak?...Betulkan ana kalau tersilap..

togeh posted on 11-4-2008 08:53 AM

tampel le....petikan yang ana baca dari newspaper tu......




http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif
"beli produk DCL (red guara,bidadari,nuage,inte cleanse,d-brain) secara online"
Cara nak memesan Produk DCL di www.dclshahalam.com
1.call/sms 012 234 6258 (mokhtar)
2.Barang dihantar dlm masa 30 minit
3.Barang dapat baru bayar.TQ

mjla posted on 11-4-2008 08:54 AM

Tunggulah Mufti negara kiter wat pengumaman. Rakyat ikut Mufti jer...:lol:

nora251288 posted on 11-4-2008 08:54 AM

dlm hal ni, to be safe- ana ikut hukum yang asal ajer..arak dan benda2 yang memabukkan (dan menghilangkan kewarasan akal fikiran) --> haram.

burujtimur posted on 11-4-2008 08:54 AM

Balas #2 togeh\ catat

ana baca surat khabar utusan kat kedai makan tadi...yg online takde le pulak:(

kulit posted on 11-4-2008 09:01 AM

arak by any other concentration is always an ARAK!!

kulit posted on 11-4-2008 09:05 AM

apa2 pun Root Beer je yg boleh diminum nuff said :D

Shandy haram le...contain 1% Araks laa dah la nama pun JOLLY Shandy

Arak = Ethanol

:shakehead3: :shakehead3:

kulit posted on 11-4-2008 09:08 AM

Originally posted by fish_o7 at 11-4-2008 05:44 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
aku nk tanya kan .... what about minuman malta ...

malta pon diproduce oleh guiness so camne ... ape hukum dier ....aku dulu2 selalu minum air nieh haram ke tak ekk

daripada minum MALTA tu baik num HORLICKS.....sama je kandungannya....MALT...nak sangat try yg bukan2 :shakehead3: :shakehead3:

sedondon posted on 11-4-2008 09:13 AM

Cuka tu sebelum sampai tahap cuka adalah alkohol aka arak, kalau tak silap aku lah. :D

white_orkid posted on 11-4-2008 09:20 AM

setahu aku arak ni ble minum ble darurat jer...

IceMallet posted on 11-4-2008 09:26 AM

Reply #8 white_orkid's post

memang betul, cuma zaman skang ni belum wujud lagi keadaan darurat sehingga membolehkan kita minum arak...tapi tak tau la kalau org2 melayu yang dok tonggang arak kat jalan telawi dan jalan perak tu merasakan diri mereka berada dalam keadaan darurat

sedondon posted on 11-4-2008 09:29 AM

Reply #9 IceMallet's post

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Darurat kepala hotak depa........;P
Page: [1] 2 3
View full: Perbincangan tentang alcohol dalam jumlah sedikit