nur_izz posted on 19-12-2007 05:19 PM

nak gugurkan kandungan, makan nenas?

Assalamualaikum n hye to everyone..

nak tanya, kalau kandungan sebulan bole x gugurkan dgn makan nenas? fren of mine anak sthn sorg.. skg anak seken baru 3 bulan.. dia dah dtg period masa umur anak 2 bulan.. skg anak 3 bulan, period dah lewat beberapa hari. dia tanya saya cmn kalau x nak lagi..bole mkn nenas ke? haram ke? since bb lum ada nyawa lagi kan.. pada saya,  x elok sbb  agama satu hal. lagik satu kot bb tu  nak duk dlm tu gak, cacat pulak nnt kene ngan nenas ni.. kite pun x tau ler.ikut logik. harap sesapa leh bantu..  time kasih

betty_suarez posted on 19-12-2007 05:27 PM

lps ni suruh dia planning la kalu blom ready dpt anak lg...tp yg ni terima je la dh rezki.jgnla sengaja mkn nenas sbb nk gugurkan anak...berdosa...

Defcon posted on 19-12-2007 05:32 PM

hehehee bernas gak persoklan nie..yealah benda kalu tertiba tidak dirancang (berfikiran positif di mana situasi sekarang memang depa nie dah berumah tangga dengan halal ek:p ) but kalu isu nie timbul mau gak tertanya huhuhuhu... aku xtau apa idea nak bagitau coz aku xberpengalaman lagi but berminat utk tau as pengetahuan huhuhuhu

betty_suarez posted on 19-12-2007 05:33 PM

ops...lagi 1...keguguran ni sakit tau bukan x sakit.kakak ipar aku pernah keguguran 3x...dia kata sakit ya amat.pastu kena berpantang mcm org bersalin gak.kesian dia takde rezki..anak sorang je.kwn ko tu, dah Tuhan bg rezeki,terimalah dgn syukur...nanti takut kalu Tuhan tarik balik rezeki  yg sepatutnya kita dpt... nyesal lak kemudian hari.pikiorkan.

ajuedy posted on 19-12-2007 05:33 PM

dulu aju pon mkn nenas n minum coke utk gugurkan kndungan, masa tu period
dh lewat smggu....bukan apa, anak sulung baru 7 bulan masa tu...
aju mkn nenas, dh tu belasah air coke, lompat2, lari2....
tp dh allah tu kata nk bg rezki, tetap x jd ape pon...
alhamdulillah la anak ni cukup sifatnye sume...risau gak kan klu
jd apa2 kt baby ni....skrg si adik dh 7 bln, n kakak dh 2 tahun 2 bln...
seronok tgk diorg bgurau senda, mmg riuhla umah...alhamdulillah :) ....

sok_suci posted on 19-12-2007 05:36 PM

Originally posted by nur_izz at 19-12-2007 05:19 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
Assalamualaikum n hye to everyone..

nak tanya, kalau kandungan sebulan bole x gugurkan dgn makan nenas? fren of mine anak sthn sorg.. skg anak seken baru 3 bulan.. dia dah dtg period masa umur ...


MEH AKU TUMBOK PERUT kawan hang tu:lol: ...

mis3ry posted on 19-12-2007 05:40 PM

mmg confirm ke preggy? sbb my fren almost 3bln xdtg haid...check -ve...bln ke4 dtg haid balik... mybe just perubhan hormon sbb tknan...

klo nk gugur, sllunye org mkn nenas yg kecik tuh...bukn yg dh manis sedap..kire yg baru2 berbuah...

ajuedy posted on 19-12-2007 05:42 PM

tul tu, klu nk mkn nenas, better yg putik tu...

betty_suarez posted on 19-12-2007 05:44 PM

mmg payah sikit anak jarak dkt2 ni tp sementara muda dan masih larat ni kena gagahkan la jugak.nanti dh tua tak larat.kena struggle la sikit.alaa..some people pun mungkin ada yg lagi susah dr kwn awak tu but they can manage...org dulu2...takde perancang perancang ni lagi.anak evry year..but they got thru it...insyaallah...good luck & tahniah utk kwn awak tu

Defcon posted on 19-12-2007 05:45 PM

Hehehe.. yealah kalu tuhan nak bagi rezeki memang xkan nak tolak.. aku cakap nie bukan nak melawan takdir ke pepe idak.. just aku kekadang pikir gak.. skrg pom keje maybe cecukup utk sara family yg kecik.. tp kalu terr family besar dalam jangka masa pendek adeh... mau xtido malam mikirkannya.. huhuhuhu kalu gugur nie sakit amat sangat ek.. isk..isk.. ada cara lebih "geli geli" x? hehehe

betty_suarez posted on 19-12-2007 05:49 PM

Reply #10 Defcon's post

main2 plak :o

Defcon posted on 19-12-2007 05:53 PM

Originally posted by betty_suarez at 19-12-2007 05:49 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
main2 plak :o

hehehe.. cara cara yang lebih xsakit ibarat cam "berak" aje ada ke? leh operate ke? heheheh

*p/s aku xtau nak explain camana :)

salwani911 posted on 19-12-2007 06:13 PM

anak tu sendiri akan bwk rezeki kt korang...Allah dah janji gitu..

naden posted on 19-12-2007 06:18 PM

jangan la makan nenas & minum coke bagai..
kalau la rosak rahim tu nanti.. dah xleh mengandung lg.. camne?
fikir2 la sebelum buat sesuatu.. sigh..

WonBin posted on 19-12-2007 06:23 PM

Originally posted by naden at 19-12-2007 06:18 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
jangan la makan nenas & minum coke bagai..
kalau la rosak rahim tu nanti.. dah xleh mengandung lg.. camne?
fikir2 la sebelum buat sesuatu.. sigh..

Kang terencat pula budak dalam perut tu nanti

mesmerize posted on 19-12-2007 07:24 PM

dah Tuhan bagi anak tu terima jela ngan syukur/gembira.. tak kira la kalau jarak dengan kakak/abang dia dekat ke jauh ke.. setiap anak tu kan bawa rezekii dah bahagia pada ibu bapanya.. lagipun tak gembira ke bila anak tu dah lahir nanti nampak keletahnya yang comel dan manja.. nak gugur2 lak anak yang sah tu..
ada orang yang cuba macam2 cara nak pregnant tak dapat2.. ada yang 9 tahun kawen tak dapoat2 anak..

elnor_81 posted on 19-12-2007 07:30 PM

Reply #16 mesmerize's post

ntah..betul tu...
orang lainn nak anak tak dapat2.
bersyukur la allah kurniakan anak tu.
even baru sebulan,haram gugurkan anak tu kecuali keadaan yang memudaratkan.
aku ni hah nak anak pun tak dpt2 lagi...

blackmore posted on 19-12-2007 08:21 PM

Originally posted by ajuedy at 19-12-2007 17:42 http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
tul tu, klu nk mkn nenas, better yg putik tu... ...kalau nak lagik cepat gugur...makan ngan kulit2 nenas tu skali...ngan tangkai2 nenas dan daun2 nenas tu skali...:lol:

blackmore posted on 19-12-2007 08:24 PM

Originally posted by ajuedy at 19-12-2007 17:33 http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
dulu aju pon mkn nenas n minum coke utk gugurkan kndungan, masa tu period
dh lewat smggu....bukan apa, anak sulung baru 7 bulan masa tu...
aju mkn nenas, dh tu belasah air coke, lompat2, lari2 ... ...there u go...kalau dah rezeki korang tu...macam mana korang buat pon...tetap benda tu lekat...kalau dah bukan rezeki korang...jaga macam mana pon tetap gugur jugak...

...so...janganlah salahkan nenas yang tak berdosa tu...nenas nie rezeki Allah yang sungguh enak dan lazat...makanlah korang kalau nak...tapi...macam benda2 lain...biarlah in moderation...

ReD_Ginger posted on 20-12-2007 12:30 AM

janggaaaaannn gugurkan kandungan tu.. tak sayang ke hasil kasih sayang korang tuuuu??:'(

kalau peknen terima jelah.. kak red ni beranak setahun sorang.  Tahun tu gaji kak red ngan asben brapalah sangat, ngantar ke pengasuh tahun tu, RM100 sorang, anak kak red time tu 4 orang, bayangkan?  Mmg senget dan rabak poket tapi Alhamdulillah, ada je rezeki untuk dorang.  

Kena ingat satu perkara, Allah bagi anak maknanya Dia  sertakan rezeki besama anak tersebut tapi kalau kita gugurkan, takot rezeki berkenaan akan ditarik bersama2 dengan rezeki2 yang lain.  

Nasihat kak red, terima ajelah, dah bersalin sok, rancang lah betul2 sama ada nak makan ubat ke, pakai alat ke, injection ke.. terpulang..

Makan nenas minum coke, buatnya tak keluar gak, mcm mana?

DARSITA posted on 20-12-2007 01:48 AM

Dah tau ANAK SETAHUN SEORANG pepandailah planning!

Ish orang orang kita ni nak kata tak bersekolah tinggi -- sekolah tinggi tapiiiii .. (pandai jer buat aku membebel lah :@)

harehak posted on 20-12-2007 12:13 PM

Ya Allah aku nie,setiap kali timing date nak dtg bulan punya berdebar2 n siap berdoa pada Tuhan,janganla uzur,janganla uzur bagila peluang aku mengandung tuk anak kedua nie...(payah pulak tuk dpat 2nd baby)...kalau lewat 2-3 ari pun aku da excited..bila uzur plak aku menngs2 sebab tak peknen..

Jarak anak dekat bukan alasan tuk gugurkan..rezeki Allah da beri,terima n bersyukurla..rezeki ada di mana2...

shahx posted on 20-12-2007 03:41 PM

kalo nak mkn nenas utk gugurkan kandungan, makan dgn kulit2 nye sekali...

comy posted on 20-12-2007 05:12 PM

nasihatkan jgn gugurkan BERDOSA. Lepas tu planning.

mala0n posted on 21-12-2007 10:48 AM

lor...bagi aku je la baby tu, aku pun dah lama try tak dpt2 lagi ni :'(
Page: [1] 2 3 4
View full: nak gugurkan kandungan, makan nenas?