kayad posted on 13-11-2007 03:56 PM

PERNIAGAAN KANOPY

Salam

mari kita bincangkan pasal perniagaan kanopy.
bila musim cuti sekolah byk la permintaan kanopi ni..

1. agak2nya berapa kos 1 konop?
2. berapa modal yg terbaik utk buka perniagaan konop ini?
3. risiko yg biasa di hadapi oleh pengusaha konopi ?

sapa2 yg ada pengalaman mari berkongsi di sini...:lol: :lol: :lol:

bhc_keorange posted on 13-11-2007 08:36 PM

satu kemah lengkap kerusi meja lampu kipas langsir anggaran rm3500 harga lama.

manaya posted on 13-11-2007 08:37 PM

kene ader pengangkutan sendiri
pekerje buka pasang, buka tutup
kene ader stor tempat simpn
kalau ader package ngan kerusi,meje, alas meje lg baik

bhc_keorange posted on 13-11-2007 08:43 PM

agak agak awak punya pasaran untuk area mane yeak.

bhc_keorange posted on 13-11-2007 08:44 PM

pasal risiko kita cerita nanti yeak.

kayad posted on 14-11-2007 10:06 AM

Originally posted by bhc_keorange at 13-11-2007 08:36 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
satu kemah lengkap kerusi meja lampu kipas langsir anggaran rm3500 harga lama.

ni berapa keluasannya?
kl  kemah aje brapa?
kl kipas, meja   kita blh tempah tempat lain kan?

bro buat biz ni ke?

kayad posted on 14-11-2007 10:09 AM

Originally posted by bhc_keorange at 13-11-2007 08:36 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
satu kemah lengkap kerusi meja lampu kipas langsir anggaran rm3500 harga lama.

harga baru berapa plk? ni berapa keluasan canopy tu?
kl canopy tu je brapa harga?

kayad posted on 14-11-2007 10:14 AM

Originally posted by bhc_keorange at 13-11-2007 08:43 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
agak agak awak punya pasaran untuk area mane yeak.

pasaran luar selangor n kl..:lol: :lol: :lol:

mata_bulat posted on 14-11-2007 02:51 PM

Banyak modalnya bukan sikit, kena ada stor besor, lori, pekerja, kain pulak kena banyak kaler, mcm-mcm lagilah...... abg ipar teman buat bisness inilah........permintaan oklah sebab dah lama menapak......persaingan pun banyak.

kayad posted on 15-11-2007 01:59 PM

Originally posted by mata_bulat at 14-11-2007 02:51 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
Banyak modalnya bukan sikit, kena ada stor besor, lori, pekerja, kain pulak kena banyak kaler, mcm-mcm lagilah...... abg ipar teman buat bisness inilah........permintaan oklah sebab dah lama mena ...

buat MLM je modal kecik! tak payah nak kena ada semua tu!;P ;P ;P
agak2 brapa kos

ezreefa posted on 21-2-2008 07:03 PM

masih berminat lagi ker dgn kanopi..???
saya boleh tulun ajar kan...

lissann posted on 25-2-2008 12:59 PM

Reply #11 ezreefa's post

saya pun macam minat nak wat bisnes ni...kat mana nak beli canopy2 ni semua

prebetsabu posted on 25-2-2008 01:11 PM

aku cadang nak beli khemah kanopi utk kedai carwash aku.. sesapa leh supply? ASAP.. tq

ezreefa posted on 25-2-2008 03:34 PM

cam ayah aku masa mula2 bukak bisnes khemah nih,
die x guna modal yg byk pon..dlm 5k tuk rolling2...n die sewa khemah org lain ngn harga murah..
pastu die markup dlm RM50 satu khemah..n sewa lori kat kwn2...tuk tujuan penghantaran..
then die mintak mana2 khemah yg da rosak die baiki n cat balik so die gunakan kehmah tu tuk permulaan...
die blajar welding..then dier pinjam welding set kwn2 dier tuk buat khemah sendirik..
die bli kerusi sikit2...die bli kain2 ikut warna org..n jahit sendirik...
n skg die dah ader lebih 100 khemah jenis biasa,80 jenis arabic,80 jenis dome...
kerusi plastik yg dibeli terus dari kilang or pemborong...
3 biji lori...
semuanya hasil penat lelah die 10tahun dulu..
n yg penting die gunakan tenaga pekerja org melayu kita...

--------------------------------------:) -----------------------------------------

try jek tyer ngn owner canopy yg dekat ngn ko prebet...
musti ader yg jual...dlm seribu dua...

wulan_cinta posted on 29-2-2008 09:30 AM

Pengalamana ayah saya plak...

Beli 05 khemah,buat kecil-kecilan...beli kerusi dari supplier then buat pakej...then amik pekerja utk drive lori...pehtu dah maju beli lagi skit2...sampai 3tahun kendian, ader 12 khemah kanopi plus khemah pengantin and beserta scallop...ade kerusi n meja bulat,tu pun kami nak trade in ngan arabic canopy..agak2 korang dapat tak...

alhamdulillah skrg kami nyer tumpuan pada servicing n catering...n wulan plak nak joint venture dgn abah utk wedding package....


SOKLAN TADI:AGAK2 ORANG NAK KE TRADE IN PYRAMID CANOPY YE...SAPA YE YANG NAK BELI...??NAK MODIFY RASA MEMANG TAKLEH COZ NGAM2 UKURAN UTK SAIZ 1 KHEMAH...BRAPE LEBAR CANOPY ARABIC??

MsKiah posted on 29-2-2008 12:34 PM

Pengalaman saya plak

Bukan saya punya khemah, tp abg punyer.... kami suami isteri tolong uruskan kira abg sleeping partner,
10 bij aje 20 x 20 piramid.. br lepas renovate stor utk planning tambah meja & kerusi..
Lori sewa, pekerja dikalangan kawan2 suami semuanyer cari pendapatan sampingan..mmg tak ada planning nak tambah kanopi sbb kami buat pun utk side income, pasang kanopi semua dibuat selaps waktu kerja kira malam malam baru pasang... perniagaan nie kira menguntungkan jugak ler sebb modal hanya sekali cuma jaga maintenance tiang patah ker atau jahit kanvas koyak...

Kitaorg mmg berkerjasama ngan tokey kanopi lain,,, kalo tak cukup stok boleh mintak kat diaorg... dari pentas/ factory fan/kerusi banquet ...  prinsip kitaorg apa customer nak semua ader....

Alhamdullialah skrang nie tgh kumpul modal utk beli lori 3 tan....

P/s nak tanyer utk area KL braper korang charge utk 1 kanopi set lengkap????? just nak buat perbandingan
saya duk kat ipoh...

ezreefa posted on 1-3-2008 01:12 AM

hurm...ms kiah leh check kat ctkatering.com...
mahal gak area k.l nyer canopy....
kalo my dad duk kL rasenyer dah cepat kaya raya dah kami...:lol:

wulan_cinta posted on 3-3-2008 02:36 PM

Originally posted by MsKiah at 29-2-2008 12:34 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Pengalaman saya plak

Bukan saya punya khemah, tp abg punyer.... kami suami isteri tolong uruskan kira abg sleeping partner,
10 bij aje 20 x 20 piramid.. br lepas renovate stor utk planning ta ...


MsKiah....


klu nk compare ngan KL,ribu2 la coz KL ni kalau diorang sume under one roof so bab duit xkisah.kalau ipoh ni,tgk tpt jugak la... saingan tu mmg ramai cuma market je nanti problem sbb orang berlumba2 nk letak hrga murah. Yang wulan tau klu dh pelamin decor pn caj under <1000...klu kanopy mahu lbh kurg kot....tp masa gi showroom butik pengantin member kt ipoh smbg ngan customer katanya dia amik kat Tambun (RM120 je)...tak tanya plak ade pakej ke x... ishh,mana nak dpt dh,minyak plus tenaga je dh brape kan....

wulan_cinta posted on 3-3-2008 02:39 PM

Originally posted by ezreefa at 1-3-2008 01:12 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
hurm...ms kiah leh check kat ctkatering.com...
mahal gak area k.l nyer canopy....
kalo my dad duk kL rasenyer dah cepat kaya raya dah kami...:lol:


ezreefa,

mati2 igt ko kt kl...located kat mana....i guess u kat jb tul x...

try la dok kl...wulan pn tingin nk tukar arah 1 ari nnti

ezreefa posted on 3-3-2008 03:16 PM

huhuhuhu..x berminat seh nak duk k.L..
jem..panas...
bising...
duk kat jb jek ckup lah....

wulan_cinta posted on 3-3-2008 06:09 PM

Originally posted by ezreefa at 3-3-2008 03:16 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
huhuhuhu..x berminat seh nak duk k.L..
jem..panas...
bising...
duk kat jb jek ckup lah....



tepat sekali tekaan wulan...

kalau nk kata blk jb blk,mustahilla kot

MsKiah posted on 5-3-2008 05:02 PM

Originally posted by wulan_cinta at 3-3-2008 02:36 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif



MsKiah....


klu nk compare ngan KL,ribu2 la coz KL ni kalau diorang sume under one roof so bab duit xkisah.kalau ipoh ni,tgk tpt jugak la... saingan tu mmg ramai cuma market je nanti pr ...

Kalo kat area ipoh harge 1 set kanopy 20 x 20 (meja/kerusi/ lampu/alas meja) RM160./= + VIP set RM250/= (RM410/), ada jumpa customer dr Klang, adik dia nak kawen.. dia kata mahalnyer harga yg mskiah quote compare area klang ngan KL lagi murah...  setahu mskiah kalo kat KL untuk canopy + Scallop dah RM200. +++ tak termasuk kusi meja...   Betul ker?????

MsKiah posted on 5-3-2008 05:10 PM

Originally posted by ezreefa at 1-3-2008 01:12 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
hurm...ms kiah leh check kat ctkatering.com...
mahal gak area k.l nyer canopy....
kalo my dad duk kL rasenyer dah cepat kaya raya dah kami...:lol:

dah masuk tak nampak pun regenyer....hehehhe ada masuk tak d.hidang.com.. lagi gempak...

Korang pakai kain apa utk buat scallop????

barbara86 posted on 7-9-2011 08:24 AM

salam...........otai-otai mcm mane dgn perniagaan konopi sekarang nie?saya baru nak mula..perlukan pendapat otai-otai yang dah lama dalam biz nie....

azhanidris posted on 14-12-2013 01:33 PM

Nak bisnes kanopi boleh baca kat sini:

Persediaan asas memulakan perniagaan kanopi  oleh blogger pembekal kanopi

Lihat Pakej Kanopi Last edited by azhanidris on 14-12-2013 01:39 PM

Page: [1]
View full: PERNIAGAAN KANOPY