maklongna posted on 5-7-2007 12:21 PM

Kanser Hati

Baru dapat call dari adik,  katanya Dr kata wife dia kena kanser hati. Nak tanya sikit,  maaflah kalau soalan bodoh..kanser hati ni dengan hepatitis B sama ke?  Sapa-sapa ada info tolonglah yea.  Adik kata dia dengan anak diapun dah ke Hospital untuk check darah.  Aku sedih sangat coz sil aku tu tengah pregnant sekarang ni..due bulan Sept. nanti.

Mintak tolong sesangat kalau sesiapa ada info..

SONofODIN posted on 5-7-2007 12:40 PM

Please read this.

Glutathione

Many degenerative diseases are associated with low levels of Glutathione (GSH) including cancer.
What is GSH? GSH is a tri peptide amino acids compose of Cysteine, Glycine and Glutamic Acid.
GSH is our body master anti oxidant manufactured by our liver. GSH is a vital immune cell component, an antioxidant, detoxifying agent and anti aging factor.

Maintaining optimum levels of GSH in our body is important to fight against the development of chronic diseases and other adverse health conditions. Function of GSH include
neutralizing cell damaging free radicals
binding heavy metals and detoxifying the liver

The results of low levels of GSH include fatigue, headaches, digestive problems, joint pains and allergies. More serious conditions including heart disease, cancer, lupus, rheumatoid and osteoarthritis, multiple sclerosis, cataracts, macular degeneration and glaucoma.

SONofODIN posted on 5-7-2007 12:41 PM

Please get advice from the below Alternative Medical practitioners. They too treat cancer cases.

Pertama Complex, KL: 603 2692 0253
Bdr Baru Selayang, Batu caves: 019 3356388
Subang Taipan: 5631 9728
Damansara Hgts: 603 2094 1335
Cheras, KL: 012 2187433
Ipoh: 016 5240863/ 012 5240863
PJ: 016 225 6098
Subang Jaya: 603 5631 7751
Shah Alam: 603 5510 9357
Setapak, KL: 019 3647690

In Alternative Medicine, they treat the root that cause the disease. In Western Medicine they treat only the symptom. Detox and immune boosting is important in cancer treatment. High levels of toxins in our body and poor immune function are one of the main causes of cancer. So it is very important to remove the toxins in our body and at the same time boost up our immunity. Our body can heal and fight against cancer cells provided we have the essential nutrients.

kyroll75 posted on 5-7-2007 01:58 PM

Reply #1 maklongna's post

kanser = sel yang rosak
hepatitis b = virus

maklongna posted on 5-7-2007 02:19 PM

Reply #3 SONofODIN's post

Thanks for your info.

Sorry,  just want to know how much their fees.

kyroll75 posted on 5-7-2007 04:36 PM

Reply #5 maklongna's post

call aje lah .... lepas tu info kat sini tq

kyroll75 posted on 5-7-2007 04:40 PM

Reply #5 maklongna's post

call aje lah .... lepas tu info kat sini tq

SONofODIN posted on 5-7-2007 04:58 PM

Originally posted by maklongna at 5-7-2007 02:19 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Thanks for your info.

Sorry,  just want to know how much their fees.

Bukan murah. Fee depends on patient's condition and also on how many types of products to prescribe.

kyroll75 posted on 5-7-2007 06:36 PM

Reply #8 SONofODIN's post

hmmm produk ape? herba ke?

blackmore posted on 5-7-2007 07:15 PM

Originally posted by SONofODIN at 5-7-2007 12:41 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Please get advice from the below Alternative Medical practitioners. They too treat cancer cases.

In Alternative Medicine, they treat the root that cause the disease. In Western Medicine they treat only the symptom.

...jangan bias sangat....tak baik tawww...:P

SONofODIN posted on 5-7-2007 08:13 PM

Originally posted by kyroll75 at 5-7-2007 06:36 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
hmmm produk ape? herba ke?

Combination of many types ie detoxification, cleansing, antioxidants, immune boosting etc.
Toxins from food and environmental pollution may caused cancer by damaging our healthy cells.
Therefore, the cancer patients need to take the correct detox and cleansing products to remove the toxins from the body.

Cancer cells proliferate because of the collapse of our immune system. By taking the right antioxidants and immune boosting nutrients may enhance our immune function so that our body can fight with the cancer cells. In Naturopathy or complementary medicine, they don't treat the disease. We allow our body to heal itself by taking the right supplementation.

SONofODIN posted on 5-7-2007 08:14 PM

Originally posted by blackmore at 5-7-2007 07:15 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


...jangan bias sangat....tak baik tawww...:P  

Not bias, just telling the truth.:victory:

azz_azza posted on 6-7-2007 01:46 AM

KANSER HATI
Kanser hati terjadi apabila sel kanser berkembang pada jaringan hati. Kanser hati yang banyak terjadi adalah Hepatocellular carcinoma (HCC). HCC merupakan komplikasi akhir yang serius dari hepatitis kronis, terutama sirosis yang terjadi karena virus hepatitis B, C dan hemochromatosis.
Pemeriksaan untuk mendeteksi kanser hati : AFP, PIVKA II



Kanser hati dapat disebabkan oleh bahan karsinogenik(bahan yang boleh sebabkan kanser) diantaranya aflatoxin, polyvinyl chloride (bahan pembuatan plastik), virus, dll. Aflatoxin merupakan racun yang diproduksi oleh Aspergillus flavus dan dapat mengkontaminasi makanan selama penyimpanan, seperti kacang-kacangan, padi & ubi kayu terutama pada daerah tropikk. Hepatitis B dan C mahupun sirosis hati dapat berkembang menjadi kanser hati

The liver is a common site of metastases from a variety of organs such as lung, breast, colon and rectum. When liver metastases occur at the time of initial diagnosis of the primary tumor, they are described as synchronous. If detected after the initial diagnosis, they are described as metachronous. The liver is frequently involved since it receives blood from the abdominal organs via the portal vein. Malignant cells detach from the primary cancer, enter the bloodstream or lymphatic channels, travel to the liver, and grow independently. We do not understand the mechanism of how a tumor cell can leave the primary site and grow in specific organs. Potentially, the environment of the liver is suitable to the growth of certain tumor cells. Once a tumor begins to grow in the liver, it receives its blood supply from the hepatic artery.


Liver Cancer

Also called: Hepatocellular carcinoma
Your liver is the largest organ inside your body. It filters harmful substances from the blood, digests fats from food and stores the sugar that your body uses for energy. Primary liver cancer starts in the liver. Metastatic liver cancer starts somewhere else and spreads to your liver.
Risk factors for primary liver cancer include
[*]Having hepatitis[*]Having cirrhosis, or scarring of liver[*]Being male[*]Low weight at birthSymptoms can include a lump or pain on the right side of your abdomen and yellowing of the skin. However, you may not have symptoms and the cancer may not be found until it is advanced. This makes it harder to treat. Treatment options include surgery, radiation, chemotherapy or liver transplantation




hepar kita ada satu je, jadi cuba lah jaga sebaik mgkin, begitu juga jantung, mujur juga hepar@ hati ni walaupun 88% rosak atau dibuang masih boleh digunakan:)

honeybee1802 posted on 6-7-2007 08:41 AM

eh..cop..soli tuan lumah...kanser hati if i'm not mistaken something yg kite bleh prevent kan?mean thru jab for hep a &b..yg haku pasan babies ado le amik jab nih...pehtu org nak gi berjln 3rd world...agak2 org mcm kite2 nih kene ker?maklum ler tetiap ari mkn kat luar kan..

maklongna posted on 6-7-2007 09:56 AM

Tima kasih daun keladi di atas segala respons yang diberikan.  La ni aku dalam dilema lah pulak,  mana taknya SIL aku tu sepatah haram pun tak kata apa (dia memang jenis moody sikit) adik aku suruh tanya direct dengan dia tapi boleh dia kata kat adik aku dia tak mau cakap dengan aku, aku pulak yang terover lebihnya.  Rasa menyesal la pulak pi menyibok..apa yang aku print dari internet tentang penyakit ni dok terbungkang kat situ.  For your info SIL aku ni Misi.. mungkin dia ada lebih maklumat dari aku.   Aku rasa mungkin dia ni dijangkiti Hepatitis.. sebab adik aku kata dr kata hati dia tak rosak lagi dan Dr dah check darah adik aku dan anak-anak dia lepaih tu  cucuk ubat kat depa anak beranak.  Masalahnya kalaulah betoi Hepatitis..bukankah ianya boleh berjangkit?  Macamana dengan kami yang tinggal berdekatan dengan dia..maksud aku kami semua buat rumah dekat-dekat,  nak kena pi cucuk jugak ka?  Aku pun risau jugak pasai anak-anak dia mak aku yang jaga dan anak aku dan anak dia pun selalu kongsi makan atau minum..ish macamana..apa yang patut aku buat?  Apa langkah pencegahan yang patut aku ambil?  Tolonglah bagi pandangan.......mintak maaflah kalau mungkin bagi sesetengah orang pikiaq,   soalan ni bodoh dan tak perlu  nak tanya,  tapi aku memang betoi-betoi tak reti bab-bab lagu ni..

honeybee1802 posted on 6-7-2007 10:19 AM

maklong..dia masih dlm keadaan terkejut lgk kot ngan berita tuh..give her time..kasik bertenang dulu..

maklongna posted on 6-7-2007 10:45 AM

Reply #16 honeybee1802's post

Tak honey dia memang macam tu,  kalau dia gaduh dengan adik aku pun habis kami semua termasuk mak aku dia tak cakap kalau hari angin elok tu okey la..Tapi selalunya moody la,  kami aje yang hemoi.. kadang kita teguq tu langsung dia tak sahut..  Aku pun boleh tahan jugak kalau nak buat angin,  tapi disebabkan aku kesiankan adik aku, tu yang aku buat-buat tak kisah..lantaklah.

jenglut posted on 6-7-2007 12:40 PM

berapa kos rawatan kanser tu?

kyroll75 posted on 6-7-2007 05:29 PM

Reply #15 maklongna's post

biasa ler tuh orang yang ada masalah kesihatan biasanya mudah marah, tersinggung cuba dia amalkan gaya hidup yang sihat pasti lain......

azz_azza posted on 6-7-2007 06:39 PM

klu hepatitis B memang boleh berjangkit, resiko untuk terkena hepatitis B kalau melalui perkutan@cutaneus@ kulit adalah 30%, compared dgn HIV hanyalah 0.3%, ini menunjukkan hepatits B sangat senang bejangkit, so memang kena hati hati:)

honeybee1802 posted on 6-7-2007 06:51 PM

Originally posted by azz_azza at 6-7-2007 06:39 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
klu hepatitis B memang boleh berjangkit, resiko untuk terkena hepatitis B kalau melalui perkutan@cutaneus@ kulit adalah 30%, compared dgn HIV hanyalah 0.3%, ini menunjukkan hepatits B sangat sena ...
org cam kita2 nih perlu ke amik jab hep b tuh?

zerozone posted on 6-7-2007 06:57 PM

hepatitis B berjangkit melalui suntikan atau pemindahan darah....tak bejangkit melalui sentuhan atau makanan. Pelalian untuk hepatitis B bermula sejak bayi lagi, boleh diulang 5 tahun sekali.

wb_8w posted on 6-7-2007 07:55 PM

hepatitis neh ade byk jenis..yg kite salu dgr tuh, A,B,C,D n E...n virus hepatitis yg bley merebak melalui makanan n air tuh adalah dari jenis A dan E...kalo A n E neh mmg senang sgt la nk merebak..tapi, tak serious compared to dari jenis B n C..kalo virus hepatitis B dan C cara penyebaran die melalui darah n kontak dgn cecair badan yg dah terkontaminasi ngn virus hepatitis tuh...and also yg lead ke cancer hati is normally dari hepatitis jenis B n C neh..pastuh, suntikan anti hepatitis B bley di ambil di mane klinik yg berhampiran..n dun forget to get da booster injection...:)

azz_azza posted on 6-7-2007 08:46 PM

Reply #21 honeybee1802's post

ermm, kalau nk pergi abroad dalam masa yang lama elok amik


sntikan hep B ni  booster 3 x

bulan 0-suntik yg pertama

then sebulan setelahnye


then 6 bulan setelahnye

jgn ikut saya la, duk inject sekali je vaksin tu, xwat booster pon;P , jd x efek la vaksin tu:$


hep b ni tak pelu risau untuk terkontaminasi dgn mknn, sbb dier tak menular melalui  makanan, yang terkontaminasi melalui makanan adalah A n E je, hep A terjadi acute tapi bole sembuh total:)

kyroll75 posted on 7-7-2007 09:36 AM

Reply #10 blackmore's post

betul tu... jangan fikir 1 solution jer
Page: [1] 2 3
View full: Kanser Hati