tuala posted on 14-5-2007 11:01 AM

Pantang larang selepas keguguran

Kawan-kawan yang budiman....tuala nih baru lepas keguguran 2 minggu sudah...tak pernah ada pengalaman jadinya nak pantang makan apa pon tak tau....kena berurut ke tak....kawan2 kalau pernah ada pengalaman ker...ada ilmu ker share la ngan tuala utk tuala jadikan panduan....

MelahJanda posted on 14-5-2007 11:18 AM

kalo gugur kecik lagi 1-2 bulan..pantang makan je la...seeloknya makan ikan bilis goreng takde minyak buh lada itam gaul ngan nasi..makan ni untuk siang dan malam selama 44 hari
then minum air kunyit yg diblender / air ubat periuk for 44 hari gak
jangan wat keje berat at least 3 bulan
jangan main ganas2 at least 3 bulan
jgn makan buah sejuk dan tajam (nenas betik salak jambu)
makan orange dan epal saja

errynn posted on 14-5-2007 11:42 AM

ermm aku tak tahu pun keguguran kene pantang larang ek...
banyak gak pantang larang nyer

tuala posted on 14-5-2007 12:05 PM

betik tak leh ya....aduh...sudah dimakan betiknya....badan rasa macam bisa2 aje....letih...rasa macam nak demam memanjang.....waktu gugur tuh...kandungan masuk 3 bulan.....:'(

yays posted on 14-5-2007 12:12 PM

aku rasa kan tuala baik ko gi kat board parenting... kat situ banyak depa discuss pasal hal2 yang begini....

mama_dinie posted on 14-5-2007 12:15 PM

haah, sy prnh gak dgr org tua2 kata, pantang gugur sama ngan bersalin,
lebih kuang 40 hari.

MamaAzlina posted on 14-5-2007 12:18 PM

dari pengalaman aku............ berpantang mcm org bersalin gak.  Cuma kalau MC tak lama terpaksa la gi keje gak.  But make sure bdn tak terdedah ngan air cond sgt.  Makan kene jaga.  Berurut dan bertungku mcm org bersalin biasa.

Mmg kalau kandungan baru lagi bila keguguran tak rase sakit sgt.  Kalau tak berpantang..... kesannya bukan sekarang.........tapi masa depan.  Mungkin 2,3 tahun akan datang........ badan akan jadi lemah dan selalu sakit2. (ni mak aku gi tau).

Aku penah gugur masa kandungan 2 bulan.  Memula tu mmg rase cam tak ade apa2......... tapi bila aku silap makan, badan sakit.  Lepas tu terus gi urut dan tungku sepanjang 1 week MC tu.  Lepas tu aku mkn ubat bersalin Nona Roguy dan ttp pantang mcm org bersalin biasa..........

tuala posted on 14-5-2007 12:57 PM

Reply #7 MamaAzlina's post

ooo ya ker....dapat MC 2 minggu ja....kena datang keja la....ak ada bertungku berurut apa pon lagi....hari memula bleading tu lagi la....hubby beli nasi lauk ikan keli masak lemak cili padi lagi....aduiii memang hancur tak tau apa...skang ni badan lemah2 aje la....rasa mcm nak demam...sakit2 badan.....kena balik kampung berurut gak la mcm ni..

kamar22 posted on 14-5-2007 01:12 PM

boleh try jamu mak dara. byk khasiat utk dalaman, elok utk org lepas bersalin ataupn lepas keguguran pn boleh ambik.

tuala posted on 14-5-2007 03:59 PM

Reply #9 kamar22's post

ooo ok22...jamu mak dara ya...mana nak dapat tu?

tuala posted on 14-5-2007 04:01 PM

Reply #5 yays's post

dah terpost dulu baru pi baca kat board parenting....thanks

MelahJanda posted on 14-5-2007 04:10 PM

Reply #10 tuala's post

tanya kat mamaboomboom
aku pon makan jamu mak dara eventho tak berlaki..hahahaha

aku pun penah gugur sebulan lebih masa tu
takdela bertungku dan berurut pun
cuma jaga badan

ayoo..ikan keli kaa...adik manis...tajam woo...takpe mulai sekarang pantang apa yg patut..jgn kena angin sangat

errynn posted on 14-5-2007 04:20 PM

jamu mak dara tue kene minum kan?
erk..isk isk
kalau keguguran pantang mcm org bersalin rugilah ek baik bersalin jerk at least pantang semua still ada baby terasa berbaloi gak kan.....

anyway takziahlah tuala.... moga ada rezeki di lain waktu

MelahJanda posted on 14-5-2007 04:41 PM

Reply #13 errynn's post

ala minum setengah gelas air ngan sesudu jamu tu je..tahan napas time minum..pastu bilas ngan segelas air suam
pagi sekali, petang sekali
setel:cak:

kamar22 posted on 14-5-2007 05:05 PM

Reply #12 MelahJanda's post

:o  konfuis....

elok berpantang jgk utk kesihatan, ari ni tak sakit lagi...nnti tua2 seksok mana tau...:D

AnitaSabrina posted on 14-5-2007 05:21 PM

I dah miscarry 4 kali - does that make me an expert?

Anyway, the drs I spoke to told me this things -

First sekali after miscarriage (keguguran) abstain from sex sebab bleeding ni lama sikit daripada period biasa and kurang sikit dari actual bersalin.  We might have infections that can be passed to hubby.  Anyway masa ada darah haid tak leh bersama kan.  

Second, pemakanan.  Take supplements such as buffered C, vit E and evening primrose - ni semua ni untuk cepat pulihkan luka (D&C or natural miscarriage) and also to balance our hormones.  Sebabnya bila kita miscarry rasa sedih amat amat sangat.  With hormonal imbalance we can be over emotional - so susahlah kot nak function normally.

Thirdly, the traditional treatments - ubat periuk, jamu dan sebagainya.  Take whatever necessary je lah kot.  Pakai stokin etc., ikan haruan, tonic yg warna hitam tu (yg bau busuk ya amat tu).  You have to take care of yourself sebabnya orang kata lepas miscarriage senang nak mengandung.  It was true for me with my second son.  I miscarry pastu one cycle (period) terus lekat my son.  

So, my advice is take very very good care of yourself.  Prepare your body physically and mentally for the coming pregnancies.  

Btw - how did your miscarriage happen?  Natural or D&C?  Mine semuanya natural abort.  Sedihnya Allah sajalah yang tahu.  But I managed to get my foetuses whole - so dapatlah kebumikan dia orang properly.  Sometimes I feel like going crazy cos the sadness but I have to remind myself everything happens for a reason.  I don't know the reason for this, but I have to accept that Allah knows best.  So I redha.  Sedih tu tak hilang cuma manage the pain. :'(

PM me if I can be of help.

MelahJanda posted on 14-5-2007 05:26 PM

Reply #15 kamar22's post

wa pantang tapi pantang makan je..takde bertungku bagai

sarahmirza posted on 14-5-2007 08:09 PM

Originally posted by MelahJanda at 14-5-2007 11:18 AM
kalo gugur kecik lagi 1-2 bulan..pantang makan je la...seeloknya makan ikan bilis goreng takde minyak buh lada itam gaul ngan nasi..makan ni untuk siang dan malam selama 44 hari
then minum air k ...


Ni macam pantang lepas mengandung 40weeks juga cuma tak berurut je ya. Urut la best, badan pun segar sikit.

blackmore posted on 14-5-2007 11:19 PM

...medical point of view...pantang2 nie tak perlu...cuma...abstaining from sex for about a month...bleeding post d&c hanya beberapa hari saja...selalunya tak melebihi hingga 2 minggu...and bleeding post d&c pon cuma spotting jer...taklah macam darah nifas lepas bersalin...


...u can take your normal diet...tak perlu nak pantang hingga hanya memakan ikan masin ngan nasi puteh jer...apa khasiat yang akan kita perolehi ngan diet yang sebegini???...

...obat2 yang dibekalkan usually consists of pain medication jer...kalau perlu...some drs prescribed antibiotics...so...complete your course of antibiotic...while the pain killers only take them when necessary...

...hygiene wise...u are advised to use sanitary pads instead of tampons...not encourage to take tub baths...douche...or use any form of vaginal medication until your next followup..

...when to consult your dr??...

...when u have severe abdominal pain...

...when u have heavy and persistent vaginal bleeding or foul smelling discharge...

...when u have fever of more than 38 degrees celcius...

...if your next menses does not return in six weeks time...

...or if u have any other abnormal or prolonged symptoms which cause concern...

simbiosis posted on 15-5-2007 12:19 AM

hmm aku pun baru je keguguran, sedihnya tuhan yg tau... dah le baby pun takde kena pantang plak tuh.. iskkk...

blackmore..
apesal my dr tak kasi apa-apa ubat pun.. no antibiotic was given... kena gi mintak ke? i did D&C...

blackmore posted on 15-5-2007 02:43 AM

Originally posted by simbiosis at 15-5-2007 00:19
hmm aku pun baru je keguguran, sedihnya tuhan yg tau... dah le baby pun takde kena pantang plak tuh.. iskkk...

blackmore..
apesal my dr tak kasi apa-apa ubat pun.. no antibiotic was given...  ... ...takziah sis...

...eerr...yeap...most of the time...no medication is needed post d&c...antibiotic tu pon kalau dr rasa perlu baru dorang kasi...most of the time...pt discharged without any medication at all...kalau kasi painkiller pon banyak2 dorang kasi panadol jer...hehehe...vitamin pon takde...tak perlu...huhuhu...

yays posted on 15-5-2007 08:39 AM

Originally posted by simbiosis at 15-5-2007 12:19 AM
hmm aku pun baru je keguguran, sedihnya tuhan yg tau... dah le baby pun takde kena pantang plak tuh.. iskkk...

blackmore..
apesal my dr tak kasi apa-apa ubat pun.. no antibiotic was given...  ...

takziah simb... bagi aku nak recover emosi lagi payah daripada nak recover sakit tu kan?
sabar ye... tapi jangan lupa kesihatan diri kena jaga jugak..

simbiosis posted on 15-5-2007 10:41 AM

Originally posted by yays at 15-5-2007 08:39 AM


takziah simb... bagi aku nak recover emosi lagi payah daripada nak recover sakit tu kan?
sabar ye... tapi jangan lupa kesihatan diri kena jaga jugak..

thanks.... i know you dah lalui this process, i've read your thread dekat board satu lagi...memang take times nak recover emosi... takpe lepas nih harap ada rezeki lagi..

putubambu posted on 15-5-2007 11:30 AM

takziah tuala..
dan yg lain yg pernah mengalaminya...

bagi putu.. pantang tetap pantang.. makan ubat.. jaga makan..jaga diri.. tak boleh angkat berat2... bykkan rehat...
cuma tak seteruk pantang bersalin le..

takpe..thread ni akan dibiarkan sampai petang.. sebelum dipindahkan ke board yg berkaitan..

harap maklum..!

putubambu posted on 15-5-2007 11:35 AM

tapi ada org kata.. pantang keguguran ni dlm 2 minggu jek.. berbandingan 44 hari cam bersalin..
ntahlah..

cam putu dulu.. pernah gak.. sebelum anak ketiga ni..
dlm 7 minggu gitu umurnya....

just pantang sendiri2 je 2 minggu... tapi still makan ubat dan jaga pemakanan cam org pantang..
Page: [1] 2
View full: Pantang larang selepas keguguran