produkherba posted on 2-4-2007 02:18 PM

ANEKA KUIH MUIH MASYARAKAT CINA & NYONYA

resipi ni aku dapat masa tgk ho chak

1.  rendam beras dr pagi sampai petang
2. kisar beras, masukkan garam & tepung jagung
3. kukus 4-5 jam
4.  dah sejuk potong anggaran saiz jari & 1 inci
5. panaskan minyak & tumis bawang putih
6.. masukkan lobak masin hancur
7. masukkan bahan yg dah dipotong td
8. pecahkan telur
9. masukkan taugeh

aku tak pernah cuba lg.  kalau ada resepi yg lbh senang & tepat kongsi la di sini

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 5-3-2009 11:43 ]

produkherba posted on 2-4-2007 02:21 PM

kuih cawan cina

ni pun resepi dr ho chak...

bahan : tepung beras, air pandan, santan & gula

campurkan semua bahan & kukus dlm bekas2 kecil sampai masak.

bila siap hidangkan dgn kelapa parut.

aku dah try... rasanya okay gak & buat pun senang.

pinKy180 posted on 2-4-2007 08:01 PM

Reply #1 produkherba's post

gambarnya ada x??:)

cguct1970 posted on 2-4-2007 08:36 PM

Originally posted by produkherba at 2-4-2007 02:21 PM
ni pun resepi dr ho chak...

bahan : tepung beras, air pandan, santan & gula

campurkan semua bahan & kukus dlm bekas2 kecil sampai masak.

bila siap hidangkan dgn kelapa parut.

...

Bukan ke dia kacau atas api sampai naik wap dulu..
pas tu baru le di kukus...
sekali tengok mcm kuih koswi atau kuih talam kan ?
ct minat dan selalu tengok rancangan ni..

pinKy180 posted on 2-4-2007 09:35 PM

Reply #3 cguct1970's post

rancangan apa ni??

ni bukan kuih lompang ker?

cguct1970 posted on 2-4-2007 10:26 PM

Originally posted by pinKy180 at 2-4-2007 09:35 PM
rancangan apa ni??

ni bukan kuih lompang ker?

Rancangan Ho Chak kat TV8 kalau x silap..
pada pukul 6 setiap petang ahad..
macam jalan2 cari makan kat TV3...
bukan kuih lompang..dia panggil kuih cawan..
yang paling ct minat ialah tayangan mingu sebelumnya..
dia ada lawat kilang buat chee cheong fun..
nampak fresh dan sedapp je..sib baikkk x ngidam..

satu lagi rancangan TV8 yang ct minat ialah Step Foward..
sukaa sangat..macam2 dia tunjuk...
siaran ahad malam 9.30 mlm

aisirie99 posted on 4-1-2008 07:08 PM

KUIH ANGKU ..

ASKM...

SAYA NI MEMANG SUKA MAKAN KUIH ANGKU NI....TAPI MANE ADE ORG MENIAGA KUIH NI MCM JUAL GORENG PISANG...KALU TERINGIN,TEPAKSA LA G SOGO KE..MIDVALLEY KER..GERAI KECIK YG JUAL KUIH TUU...TAH APER NAMANYA...
TETIBA HARI NI RASA TERINGIN NAK CUBA BUAT SENDIRI..ANYBODY CAN HELP ME???

arasham posted on 4-1-2008 07:13 PM

                Ingredients:                                                                150  g
                130 g
                1/2 tbsp
                1/2 tbsp
               
               
                8
                1 1/2 tbsp
               
                Filling:
                150 g
                100 ml
                100 g
                2
                                                                sweet potato (orange red                variety)
                pulut flour
                castor sugar
                oil
                A few drops orange red coloring
                Warm water, if necessary
                small pieces banana leaves
                1 1/2 tbsp oil (for brushing the skin)
               
               
                skinned green peas, soaked for 5 hours
                water
                sugar
                pandan leaves
                A pinch of salt
        
Method:

   1.
      For the filling, line a steamer with cloth. Steam green peas until very soft. Mash into a paste.
   2.
      Boil the 100 ml water with sugar, salt and pandan leaves till syrupy. Add the mashed beans and cook till dry . Remove pandan leaves.
   3.
      Cool, divide into 8 portions and form into balls.
   4.
      To make the skin, steam sweet potatoes till soft. Mash it well while still hot. add pulut flour, sugar, oil, coloring and warm water if dough is dry. Knead into a soft and pliable dough; you must be able to form a ball with the dough. Divide into 8 portions.
   5.
      Wrap one portion of filling in one portion of skin. oil hands lightly (from 1 1/2 tbsp) and roll cakes till well rounded.
   6.
      Press into angku mould firmly to obtain a deep impression of the pattern.
   7.
      Turn out cake on to a piece of greased banana leaf. Steam for 6 minutes on medium heat so cake will retain its pattern.
   8.
      Take out. Brush lightly with oil while still hot.

Note : In making pandan angku, Substitute red coloring for green coloring; use yellow sweet potato and if water is used, use pandan juice.

[ Last edited by  arasham at 4-1-2008 07:15 PM ]

arasham posted on 4-1-2008 07:14 PM

amek dari nyonya delicacies

aisirie99 posted on 4-1-2008 07:33 PM

OO...THANK U ARASHAM...

ninoZ posted on 7-1-2008 01:59 PM

kuih angku tak bleh overcook..nanti liat semacam
pastu  dlm 6-8 minutes towards the end of steaming process.. kene bukak tutup kukus.. baru pattern kat pulut akan menten cantik

selain inti kacang hijau seperti yg diberi di atas..kita boleh guna inti kelapa manis, inti kacang merah  n inti kacang tanah bergula

rosliza75 posted on 7-1-2008 03:47 PM

Resepi ni pulak saya dapat dari cek de sam's fotopages, saya paste aja. Emm, nampak cam sedap....

http://i168.photobucket.com/albums/u178/mamaera_photos/a1.jpg

KUIH ANGKU Resepi dr Laimes...

Bahan Utk Kulit
300gm tepung pulut
150gm keledek rebus - dilecek
100ml atau lebih air -nie tergantung kepada adunan
1 sd besar gula halus
2 sd besar minyak masak
sedikit pewarna merah

CARA:

1. Satukan tepung pulut,gula halus dan sedikit air dlm mangkuk adunan.Masukkan keledek,sedikit minyak dan pewarna.
2. Gaulkan sebati dan bahagikan adunan ini kpd bbp bahagian yg sederhana besar atau bersesuaian dgn acuan angku.
3. Masukkan inti kacang ke dalam satu bahagian dan bulatkan.
4. Kemudian masukkan ke dalam acuan angku dan tekan kuat supaya coraknya jelas dan timbul.
5. Keluarkan kuih dr acuan dan alaskan dgn daun pisang.Kita pakai kertas minyak je...
6. Kukus selama 10 minit.

Nota: Sebelum masukkan adunan ke dlm acuan angku,acuan tersebutperlu lah disapukan dgn minyak atau ditaburkan supaya adunannya senangkeluar dr acuan.

Bahan Utk Inti:

300gm kacang pea hijau or mung beans
125gm gula halus
3 sd kecil tepung kastard
100gm minyak masak
Daun pisang

CARA:

1. Rendam kacang pea hijau selama 4 jam.Toskan dan rebus sehingga lembut dan kisar hingga lembut.
2. Goreng inti kacang tanpa minyak hingga berbau.Masukkan gula halus dan tepung kastard dan kacau hingga sebati,Biarkan sekejap.

Nota: Boleh juga menggunakan inti kacang tanah yang digoreng terlebih dahulu, kemudian ditumbuk.

ninoZ posted on 7-1-2008 05:56 PM

Originally posted by rosliza75 at 7-1-2008 03:47 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
......Nota: Sebelum masukkan adunan ke dlm acuan angku,acuan tersebutperlu lah disapukan dgn minyak atau ditaburkan supaya adunannya senangkeluar dr acuan.

Bahan Utk Inti:

300gm kacang pea hijau or mung beans
125gm gula halus
3 sd kecil tepung kastard
100gm minyak masak
Daun pisang

CARA:

1. Rendam kacang pea hijau selama 4 jam....
thru experience eh...
jgn sapu minyak kat acuan..nanti pattern tak lekat dgn cantik, edges dia tak jadik sharp n timbul
minyak hanya disapu immedietely bila  angkoo dah siap dikukus supaya nampak berkilat n tak dry out bila terdedah pada udara

kacang hijau tu plak.. bukan kacang  hijau yg kita normally buat bubur..tp kacang hijau yg dah siap buang kulit..kaler dia kuning. kalau guna kacang hijau biasa... kita tak dapat pes inti yg smooth..dia akan jadik cam berserdak sket

camni ghuper dia :
http://bp0.blogger.com/_xJXEf92Vt1A/Rwd8qvdhHQI/AAAAAAAABto/nqSeRqf_zDo/s400/P1020183+copy.jpg


mallanhead posted on 8-1-2008 08:10 AM

I suka makan angkoo kuih.

You tau tak, left over angkoo ni, boleh kita goreng. Letak minyak sikit dan goreng dlm kuali. Flatten the angkoo supaya dpt even browning. Yummy.. Liat2 gitew....

rosliza75 posted on 9-1-2008 01:47 PM

Originally posted by ninoZ at 7-1-2008 05:56 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

thru experience eh...
jgn sapu minyak kat acuan..nanti pattern tak lekat dgn cantik, edges dia tak jadik sharp n timbul
minyak hanya disapu immedietely bila  angkoo dah siap dikukus supaya na ...

Oooo.... ye ke? Saya belum pernah buat lagi kuih angku ni... tapi memang suka makan... beli kat baba nyoya. Terima kasih atas tip yang telah diberikan.

akak89 posted on 17-2-2008 07:47 PM

kalau utk buat hantaran perkahwinan pun cantik bentuk kan rupa macam mana yang kita nak normally bentuk buah2 tempatan.

all_anything posted on 3-3-2008 01:04 PM

takde color merah so main bantai guna warna hijau..:lol:

http://i241.photobucket.com/albums/ff302/all_anything/AngKuKueh-1.jpg

tunteja78 posted on 3-3-2008 02:23 PM

dah berbulan-bulan teja beli acuan kuih ni tp sampai lonni lom buat2 lg..kuih ni rasa dia cm kuih 'peria' kelantan rasanya

alissa_sofea posted on 3-6-2008 07:55 AM

perbezaan dgn kuih kaswi ialah kuih ni masukkan santan ...kaswi tak....tu kot perbezaannya...hehehehe

shiori posted on 3-6-2008 11:09 AM

suka gak tengok rancangan nih....minggu lepas miss:loveliness:

midar posted on 3-6-2008 11:15 AM

Originally posted by cguct1970 at 2-4-2007 10:26 PM http://eforum.cari.com.my/images/common/back.gif


Rancangan Ho Chak kat TV8 kalau x silap..
pada pukul 6 setiap petang ahad..
macam jalan2 cari makan kat TV3...
bukan kuih lompang..dia panggil kuih cawan..
yang paling ct minat ialah taya ...


pembetulan akak..
ho chak siarannyer kol 7...

shiori posted on 3-6-2008 11:32 AM

suka gak tengok rancangan nih....minggu lepas miss:loveliness:

mykiwi posted on 3-6-2008 11:53 AM

last week dorg start kul 6.30pm..biasanya kul 7

every week kena tgk rancangan ni :loveliness:

piot posted on 3-6-2008 12:41 PM

ingatkan aku jek suka tgk rancangan nih...;P
kadnag2 terliur tgk makanan2 dia...tapi yg tak best bila dia letak wain...:mad:

zul_khaleeda posted on 7-6-2008 10:21 AM

aku pun tersangatlak suka tgk masakan cina ni..jam 7mlm hari ahad
Page: [1] 2
View full: ANEKA KUIH MUIH MASYARAKAT CINA & NYONYA