monorail posted on 26-2-2007 01:16 PM

Nasi Kebuli

nak tanya sikit pasal nasi kebuli. dgr2 nasi ni femes kat mela. betul ke ? kalau nak try makan-ada ke kedai makan kat mela tu yg menyediakan nasi kebuli ni. sapa boleh ceritakan serba sikit pasal nasi kebuli ni. ni pepalih mesti tau !!!!

pepalih2 posted on 26-2-2007 02:49 PM

Originally posted by monorail at 26-2-2007 01:16 PM
nak tanya sikit pasal nasi kebuli. dgr2 nasi ni femes kat mela. betul ke ? kalau nak try makan-ada ke kedai makan kat mela tu yg menyediakan nasi kebuli ni. sapa boleh ceritakan serba sikit pasal ...

He He, Kampong kome Sultan Pahang datang setiap tahun, tolong 'mengacau' nasi kebuli ni,dah beberapa kali masuk paper!! kalau nasib baik pekan sari Mela (Pagi Sabtu) atau Pekan Sari Kerambit (Pagi Khamis).Nasi kebuli ni kosnya tinggi kalau buat sikit!

ayang79 posted on 26-2-2007 03:21 PM

cara nye lebih kurang nasi ayam tapi lg sedap dan rempah ratusnye lebih banyak.... mak kome buat masa raya haji lepas....

monorail posted on 26-2-2007 04:04 PM

Reply #3 ayang79's post

tapi kalau guna daging boleh juga kan ? saya tgk dlm link ni
http://www.melroseflowers.com/mkic/indo_recipes/rice/lamb_rice.html

yg ni guna ayam http://www.melroseflowers.com/mkic/resep/nasi/nasi_kebuli.html

monorail posted on 26-2-2007 04:30 PM

ni gambar dia...sedaaaap jer nampak nyer
http://img29.photobucket.com/albums/v86/beranda/kebuli1.jpg
http://www.worldcook.net/Cooking/Pictures/FI-FishMangoCurry.jpg

puteri-jelmaan posted on 26-2-2007 10:28 PM

bila tgk ni..menarik
uhuhuu
teringin nk makan lagi

meowlin posted on 27-2-2007 07:35 PM

hmm nasi ni memang best...mak sedara asben meow expert wat nasi ni...memang best...nyum

gorgon posted on 27-2-2007 08:43 PM

aduhhhh koi tak penoh rasa kebuli ni.... eh! nak buat nasi ni ada kena mengena ngan kes buli ke? ahakz! jgn weh, kang masuk suatkabo... malu!!!
mana nak carik nasik kebuli ni? temerloh takder :'(

pepalih2 posted on 28-2-2007 05:46 AM

Originally posted by gorgon at 27-2-2007 08:43 PM
aduhhhh koi tak penoh rasa kebuli ni.... eh! nak buat nasi ni ada kena mengena ngan kes buli ke? ahakz! jgn weh, kang masuk suatkabo... malu!!!
mana nak carik nasik kebuli ni? temerloh takder :'(

Ni Nasi kebuli yang ori sekitar Lipis/Jerantut


http://img19.imageshack.us/img19/640/kebulirb7.jpg

monorail posted on 28-2-2007 08:03 AM

Reply #9 pepalih2's post

oooo ayam ngan nasi aje ke ? bukan macam yg dlm gambar say post sebelum ni.:ah:

ayang79 posted on 28-2-2007 09:28 AM

aaahhh.. cuma ayam dgn nasi je...

Kerengge posted on 28-2-2007 10:53 AM

nampak mcm nasik beryani jerk...........:)

monorail posted on 28-2-2007 12:25 PM

Reply #12 Kerengge's post

betul la...macam nasi beriyani. tapi mungkin rasanyer lain !!!!!

jestna posted on 28-2-2007 12:33 PM

nampak mcm sedap jer..ko tk penoh dgr pn...

monorail posted on 28-2-2007 12:44 PM

Reply #14 jestna's post

nasi memang femes kat area mela  dan kerambit. cuba refer post #2 dari pepalih. sultan pahang memang suka nasi ni...

pepalih2 posted on 2-5-2007 02:24 PM

Ni lagi mengenai nasi kebuli

http://www.pahang-delights.com/nasi-kebuli.html

Dar_25/F/Janda posted on 18-5-2007 02:48 PM

first time dgr nasi kebuli :)

monorail posted on 18-5-2007 04:30 PM

Reply #17 Dar_25/F/Janda's post

dar org mana ?

nzhass79 posted on 18-5-2007 04:38 PM

maner nak dapat nasik nih?
tingin gak nak rasa....
asal maner nasik nih

monorail posted on 18-5-2007 04:40 PM

Reply #19 nzhass79's post

selak kat belakang2 tu...ada jawapan nya

nzhass79 posted on 18-5-2007 04:43 PM

Reply #20 monorail's post

ak ah....banyak ler belakang.....
kat ateh ler mono.... ;P

monorail posted on 18-5-2007 11:28 PM

Reply #21 nzhass79's post

ooo..tak leh kata selak belakang ye...ok lah selak kat atas lah....;P ;P

pepalih2 posted on 18-5-2007 11:40 PM

Originally posted by monorail at 18-5-2007 11:28 PM
ooo..tak leh kata selak belakang ye...ok lah selak kat atas lah....;P ;P

Kalau anda teringin nak makan yang ori punya pergilah ke Pekan Sari Kerambit, Lipis setiap Khamis (pagi)..sebungkus RM3.00

nzhass79 posted on 19-5-2007 12:12 AM

Reply #23 pepalih2's post

adessssssssssssssss..... ni yang wat aku kempunan nih....
jauh benor nak mendapatnyer...

pepalih2 posted on 31-5-2007 06:00 AM

Tak jauh..order sms boleh
Page: [1] 2 3 4
View full: Nasi Kebuli