new_mum posted on 28-12-2006 11:30 AM

Kalau terlebih amik antibiotik bahaye ke??

Saya ada masalah sket nak tanya...
Ada kesan sampingan ke kalau terlebih ambik antibiotik, terutama kalau sedang menyusukan anak.

Trima kasih kepada yang sudi tolong....

zerozone posted on 28-12-2006 01:27 PM

Ada antibiotik yang tidak boleh diambil oleh ibu2 yang menyusukan bayi...contohnya doxycyclin..kerana antibiotik ini boleh keluar bersama air susu dan mendatangkan kemudharatan kepada bayi saperti ceret beret, kecacatan gigi yang akan tumbuh nanti, kerosakan hati dan lain2 lagi. So bila nak ambil antibiotik kena beritahu doktor yang u menyusukan bayi.

new_mum posted on 28-12-2006 03:11 PM

Saya cakap dah kat dr tu.

Asalnya cam ni...
Saya kena bisol, p klinik dia bagi ubat + antibiotik utk 5 hari.
Then naik lagi bisol kat tpt lain plak, dr kata mgkin antibiotik tu kena makan utk 10 hari. So, dia bagi bekalan 30 bijji (sehari 3 biji)
Apa yang saya agak musykil, kat alat sulit saya jadi pedih2 cam nipis je kulit situ & ada discharge kaler coklat, tapi bukan darah. Masa makan antibiotik utk 5 hari  dulu pun jadi cam tu gak.
Kat baby pun jadi merah2 kat situ. Adakah disebabkab alahan pada ubatan?
Utk pengetahuan, saya tak makan apa2 ubat lain langsung.

zerozone posted on 29-12-2006 08:57 AM

Reply #3 new_mum's post

apa nama antibiotik yg u makan? Kesan sampingan ubat tak bergantung kpd jumlah antibiotik yg u makan tetapi bergantung kpd jenis antbiotik tu. Ada kemungkinan u mendapat kesan sampingan ubat antibiotik tu.

Hboxx posted on 29-12-2006 02:24 PM

Dulu saya hampir setiap bulan (6 bulan berterusan) kena ambil antibiotik disebabkan masalah tonsil. Apabila tonsil menyerang terus demam. Personally saya rasa antibiotik yang diambil secra berpanjangan tidak baik untuk kesihatan.

Masalah saya selesai selepas saya mengambil supplement soy protein, multivitamin, b complex, calcium  dan vitamin c. Kini tonsil tidak menyerang lagi dan tidak perlu mengambil ubatan lagi.

Memandangkan puan menyusukan anak, saya galakkan puan mengambil makanan diatas. Bukan sahaja untuk kesihtan puan malahan untuk kualiti susu untuk penyusuan bayi puan.

Untuk mendapatkan tips lanjut sila layari http://sihatcergas.blogspot.com . Bagi mendapatkan keterangan lanjut tentang barangan keluaran syarikat natural supplement no 1 dari USA email infosihat@gmail.com

[ Last edited by  Hboxx at 29-12-2006 02:30 PM ]

blackmore posted on 30-12-2006 10:49 PM

Originally posted by new_mum at 28-12-2006 03:11 PM
Saya cakap dah kat dr tu.

Asalnya cam ni...
Saya kena bisol, p klinik dia bagi ubat + antibiotik utk 5 hari.
Then naik lagi bisol kat tpt lain plak, dr kata mgkin antibiotik tu kena makan utk  ...
...bisol kat private area could be a bartholin abscess...kalau bisol tu dah pecah...memang akan kluar discharges yang usually looks like brownish and pinkish stain...probably jugak combination of pus and blood...and u would need antiobiotic coverage...

...since u are breastfeeding and fear that it might cause any harmful effects on your baby...ada baiknya u pump and discard your milk...pumping your breast would maintain your milk flow...jadi u dont have to worry yang u akan kekeringan susu kalau tidak breastfeed your baby during this time...but...u have to supplement your baby with formula feeding during your antibiotic course...and can start breastfeeding again after staying antibiotic free for 24 hours...

amir1976 posted on 31-12-2006 08:42 AM

yep..anything kalau ambik banyak2 pun berbahaya..

new_mum posted on 2-1-2007 09:48 AM

Thanx semua... tp sy x pasti plak nama antibiotik tu. Dia ada tulis kat kapsul tu ke? Nanti balik rumah sy tengok.

blackmore posted on 2-1-2007 10:28 AM

Originally posted by new_mum at 2-1-2007 09:48 AM
Thanx semua... tp sy x pasti plak nama antibiotik tu. Dia ada tulis kat kapsul tu ke? Nanti balik rumah sy tengok. ...look at the packaging of the medication...slalunya kat situ ada tertera nama ubat2 yang di dispensed kan tuk pesakit...jarang ada ubat yang namanya terukir kat tablet or capsule tu sendiri...

...apa2 pon...kalau diberi ubat...kita kenalah ada inisiatif tuk bertanya nama ubat tersebut...dan kegunaan ubat tersebut...and how frequent u should take them... http://img.photobucket.com/albums/v313/blackmore/emots/wink.gif

perempz posted on 2-1-2007 03:31 PM

Originally posted by new_mum at 2-1-2007 09:48 AM
Thanx semua... tp sy x pasti plak nama antibiotik tu. Dia ada tulis kat kapsul tu ke? Nanti balik rumah sy tengok.


supposely u have to ask DR antibiotik ape yg diberi n kena bagitau kt DR yang u sedang menyusukan baby...maybe dr akan beri ubat yg sesuai or dos yang lebih rendah...

anyway antibiotik yg diambil secara berlebihan mmg agak berbahaya n beri kesan yang buruk tuk jangka mase panjang.if u take antibiotic make sure u mkn ikut peraturan n smpai habis...ni tuk elak bakteria dlm bdn u resistan dgn antibiotik.

new_mum posted on 3-1-2007 09:54 AM

Reply #9 blackmore's post

Saya dah tengok, mmg takde nama. Tapi masa Dr tu bagi, saya dah maklumkan kat dia yang saya ni menyusukan bayi berusia 4 bulan. Saya pun tanye gak kat dia ttg kesan sampingan, tapi dia kata ok je. Mgkin dia malas nak layan saya ni tanya itu dan ini kot.

mahayu posted on 4-1-2007 11:35 AM

Antibiotik diperlukan bergantung kpd apa penyebab jangkitan :
- demam selesema dan selesema adalah disebabkan virus dan x boleh disembuhkan mll pengambilan antibiotik
- batuk atau bronkitis selalunya disebabkan oleh virus.jika anda mempunyai masalah paru-paru @ penyakit yg berlanjutan terlalu lama,bakteria blh menjadi penyebabnya. Doktor anda mgkn bercadang utk cuba menggunakan antibiotik.
- kebanyakan sakit tekak disebabkan oleh virus n x blh dirawat dgn antibioyik. Doktor akan menjalankan ujian bg melihat apa penyebab sakit tekak itu.
- kebayakan jangkitan telinga yg terjadi pd org dewasa n kanak2 yg tlh besar akan menjadi lebih elok tanpa antibiotik. Namun begitu,kanak2 yg masih kecil n juga mrk yg menghidap demam panas mgkn memerlukan antibiotik.
- Antibiotik kadangkala diperlukan utk merawat jangkitan sinus yg disebabkan bakteria. Namun begitu hidung yg gatal n mukus berwarna hijau @ kuning mgkn disebabkan oleh virus demam selesema dan ini tidak bermakna anda perlukan antibiotik.

Cara terbaik menggunakan antibiotik :
- fahami sepenuhnya bilakah antibiotik itu perlu diambil
- ambil antibiotik hanya seperti yg telah di preskripsikan oleh doktor
- jgn sesekali mengambil antibiotik jika doktor x memberikan kpd anda
- jgn memberi tekanan kpd doktor agar memberi anda antibiotik jika anda mengalami jangkitan virus
- lindungilah diri anda drpd sebarang jangkitan

blackmore posted on 4-1-2007 06:08 PM

Originally posted by new_mum at 3-1-2007 09:54 AM
Saya dah tengok, mmg takde nama. Tapi masa Dr tu bagi, saya dah maklumkan kat dia yang saya ni menyusukan bayi berusia 4 bulan. Saya pun tanye gak kat dia ttg kesan sampingan, tapi dia kata ok je.  ... ...so ok...takde nama ubat...by rite...medications must be labelled and must come with proper usage instructions...kalau clinic yang ko visited tak follow this basic guidelines...then...as a consumer...u have the rite to ask them nama ubat2 yang mereka berikan...kalau tak tertera di package ubat tu...u can ask them to write it down for u...that is your basic rite...ok??...heh... http://img.photobucket.com/albums/v313/blackmore/emots/grin.gif

Arissa_Sofea posted on 4-1-2007 11:18 PM

of course ler bahaya...ubat apa pun bahaya kalau terlebih..sbb tu ader 'dosage'....kalau terlebih dipanggil overdose....even dalam dosage yang dibenarkan pun, masih ader side-effects yang serius....ni kan lagi kalau overdose....

setiap ubat ader pharmacological dan pharmakokinetics feature yang spesifik.....
1. action (cara ubat tu bertindak dalam badan)
2. absorption (cara ubat tu di ambil oleh badan)
3. distribution (cara ubat tu di handle oleh badan)
4. metabolism (cara ubat tu di metabolasi dalam badan)
5. elimination (cara ubat tu dibuang oleh badan)

semua ni akan mempengaruhi effect pada badan kiter....sbb, jgn lupa, ubat tu adalah bahan kimia asing....
click sini serba sedikit ttg antibiotik dan breast-feeding

[ Last edited by  Arissa_Sofea at 4-1-2007 11:19 PM ]

new_mum posted on 10-1-2007 10:58 AM

Reply #13 blackmore's post

Tq.. AKan dipraktikkan utk next visit.

new_mum posted on 10-1-2007 11:00 AM

Reply #14 Arissa_Sofea's post

Arissa, tak leh baca pun....dia keluar tah apa2. Camne nak buat?

blackmore posted on 10-1-2007 11:03 AM

Originally posted by new_mum at 10-1-2007 11:00
Arissa, tak leh baca pun....dia keluar tah apa2. Camne nak buat? ...apa yang ko nampak??...aku bukak link tu ok jer...heh...unfortunately...aku tak bley nak tepekkan kat sini cos its in pdf...:nerd:

blackmore posted on 10-1-2007 11:20 AM

...eh...bley plak...ekekeke...nie aku tepekkan ko apa yang ada kat link tu...

Antibiotics and BreastfeedingWendy Jones PhD, MRPharmS. Community Pharmacist and Breastfeeding Supporter, theBreastfeeding Network.The information presented here is intended to provide some immediate information butcannot replace input from the medical profession and breastfeeding experts. Noresponsibility can be taken by the author or the Breastfeeding Network for the way inwhich the information is used.The use of antibiotics does not generally necessitate suspension orcessation of breastfeeding.Antibiotics are generally prescribed more sparingly than they were in the past in the light of increasingevidence of lack of benefit in self-limiting conditions and increased resistance in some organisms.Antibiotics are not appropriate in viral conditions such as the majority of coughs and colds. However,there are times when their use is important and even life saving. The use of antibiotics to treat mastitis isdiscussed in the BfN leaflet Breastfeeding and Mastitis.Choice of antibiotic to treat any condition depends primarily on the organism likely to be causing thesymptoms, taking into account any previous allergies e.g. rash in response to penicillin.Most antibiotics can produce excessively loose motions in the baby, with the appearance of diarrhoea.Some infants appear more unsettled with tummy aches or colic. These effects are not clinicallysignificant and do not require treatment. The value of continued breastfeeding outweighs the temporaryinconvenience. In theory exposure may sensitise the baby to later doses e.g. penicillin allergy but this isexceedingly rare. Large doses of antibiotics may encourage overgrowth of thrush (candida) in themother by killing all the natural gut bacteria. Many women find taking supplements of acidophilus orlive yoghurt beneficial to redress the balance. The treatment of breast thrush is discussed in the BfNleaflet Breastfeeding and Thrush.Antibiotics safe to take during lactationThe following antibiotics are all safe to take whilst breastfeeding; Amoxycillin, Amoxil 250-500mg three times a day Azithromycin, Zithromax, 500mg daily Cefaclor, Distaclor, 375mg twice daily or 250mg three times daily Cefuroxamine, Zinnat, 250mg twice daily Cephalexin, Cefalexin, Keflex, 250mg four times a day Cephradine, Velosef, 250-500mg four times daily Clarithromycin, Klaricid, 250mg twice daily Co-amoxiclav, Augmentin, 375-625mg three times a day Co-fluampicil, Flucloxacillin 250mg + Ampicillin 250mg, Magnapen 500mg four timesdaily Erythromycin, Erymax, Erythroped, Erythrocin 250-500mg four times a day with food Flucloxacillin, Floxapen, 250-500mg four times a day one hour before food Penicillin V, Phenoxymethyl penicillin 250-500mg four times a day one hour beforefood Trimethoprim, Monotrim,200mg twice dailyAll are available as liquid forms to treat infant infections Intra-venous antibioticsSome antibiotics e.g. gentamycin are given intra-venously as they poorly absorbed from the gut. Anydrug passing into breastmilk is therefore unlikely to be absorbed in sufficient quantities by the baby andthere is no need to cease breastfeeding on safety grounds. However the mother may not feel wellenough to breastfeed or may need the baby to be cared for by another adult and brought to her forfeeding.TetracyclinesIt was believed in the past that tetracycline antibiotics were contra-indicated in breastfeeding becausethey could stain the infantís teeth (even if they had not appeared). In short courses this appears not to bea problem as the drug forms a complex with the calcium in the milk and is not absorbed by the baby.Long courses e.g. for acne should be avoided wherever possible. The drugs in this family are: Tetracycline Oxytetracycline Minocycline ( Minicin) Doxycycline (Vibramycin)MetronidazoleMetronidazole (Flagyl) has been said to impart an unpleasant taste to the milk and cause the baby toreject it. It has not been possible to trace the original research which suggested this or who tasted themilk and made this conclusion. Babies do not appear to be concerned by the frequent variation in thetaste of breastmilk which occurs naturally. Occasionally it can alter the colour of the milk. In the USsingle doses of 2g are used and breastfeeding is temporarily interrupted. In the UK doses of 200-400mgthree times a day are used and breastfeeding can continue. Intra-venous use does not appear to pose anydifficulties in lactation.The concentration in milk following an oral dose 400mg three times daily produced milk levels of15.52 μg/ml and 200mg three times a day an equivalent dose to the infant of 3mg/kg/day compared tothe dose of 22.5mg/kg/day given therapeutically to children.Other antibiotics Ciprofloxacillin (ciproxin) can cause problems in the joints of juvenile animals exposed to it.Whilst the relevance to breastfeeding is unknown, and short maternal courses are unlikely to poseproblems, unless there is a compelling reason to use it, other antibiotics are preferable e.g.trimethoprim or nitrofurantoin for urinary tract infection. Nitrofurantoin (Furadantin, Macrodantin)
Page: [1]
View full: Kalau terlebih amik antibiotik bahaye ke??