ennaz_81 posted on 4-12-2006 12:26 AM

RESEPI ISI LAKSA

Hi ada saper2 yg ada resepi buat laksa..tapi bukan kuah ya...laksa tu sendiri...klu ada please response..thanks...

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 28-8-2008 11:11 AM ]

mc_nors posted on 28-1-2007 05:20 PM

KLU LEH NAK GAK TAHU RESEPI WAAT LAKSA NI.....SESAPE LEH TOLONG

hanieliza posted on 28-1-2007 05:37 PM

elok topik ni masuk/merge jer ngan topik laksa tu...:loveliness:

anyway kkliza pernah buat mee laksa beras yg kuah laksa penang/kedah tu..masa jaman muda dulu..kes terlebih rajin...
tapi tak der sukatan yg spesifik la...
nampaknya kena cuba buat try n error laaagi laaa...

MEE LAKSA

Bahan
tepung beras
air panas

cara
1. Campurkan dua-dua bahan dan kacau ngan senduk kayu saperti doh karipap/bebola mee.
2. Masukkan doh kecil dalam acuan maruku.
3. Putarkan dalam periuk berisi air panas atas dapur.
4. Masakkan laksa sekejap.
5. Angkat dan masukkan dalam mangkuk berisi air biasa.
6. Toskan.
7. Hidangkan ngan kuah laksa penang.

minahrock posted on 30-1-2007 12:02 AM

Originally posted by hanieliza at 28-1-2007 05:37 PM
elok topik ni masuk/merge jer ngan topik laksa tu...:loveliness:

anyway kkliza pernah buat mee laksa beras yg kuah laksa penang/kedah tu..masa jaman muda dulu..kes terlebih rajin...
tapi ta ...

Kat tempat saya , di Perak ada yang yang buat campuran. Bukan 100% dari beras. Tetapi 70 % tepung beras dan 30 % tepung gandum. Bahkan ada yang buat 50 % tepung beras dan 50 % tepung gandum. Bergantung kepada kualiti laksa beras yang diperlukan.

soulha posted on 30-1-2007 03:45 AM

Cuba tengok resepi nie..kredit kat  webnie ok

Homemade laksa


Bahan-bahan ( 2 org )

2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
Sdkt tepung ubi
Sdkt air panas
Sdkt air sejuk

Cara-cara

Tuangkan sdkt air panas ke dlm tpg gandum, tpg beras & tepung ubi. Gaul sebati

Kemudian campurkan air sejuk

Tekan adunan dlm periuk di atas api yg berisi air mendidih.Acuan yg saya gunakan ialah acuan maruku.

Bila dh terapung..maknanya dh msk le tu.Toskan..rendam dlm air sejuk.Toskan.Siap


Feedback Dari  sini

- Saya ayak semua tepung ni terlebih dahulu

- Saya memasukkan air panas dan gaul sebati (dengan tangan pun boleh) pastikan ia meratai tepung. Kemudian masukkan air sejuk.
-Semasa menambah air sejuk, pastikan ia sedikit demi sedikit dan uli hingga boleh jadi doh yang lembut, pastikan doh tu tak melekat kat tapak tanganlah.
-masukkan doh ni ke dalam acuan muruku dan pusing pemutar acuan tu hingga keluar juraian doh tu ke dalam air yg sedang mendidih. Biarkan sehingga juraian2 mee ni timbul, angkat dan toskan. Masukkan pula ke dalam besen air sejuk seketika. angkat dan toskan.

-cuba buat guna separuh sukatan asal dulu, boleh gak makan untuk dua orang.

-cumanya sekarang ni, lepas siap tos tu, ia masih gak ada melekat2 sikit..agaknya time merebus tu nak kena masukkan sikit minyak utk elakkan ia melekat2 mcm merebus homemade mee kuning tu.

soulha posted on 30-1-2007 03:51 AM

Soulha penah buat cam resepi kat atas..tepung ubi tkder letak tepung jagung..adunan bancuh keras skit..pastu guna mesin mee...bolehlah juga..tp tk berapa putih..rasa ada jg perbezaan dng mee kuning tu..

yang best bila makan dng kuah laksa..cam serap jer kuah tu dlm laksa..nk dibanding dng spagety..gambar ada abik tp out memorycard anak kita gigit..hehehe..rajin2 mak masak tu jg yg dia nak kekah..:mad:

ninoZ posted on 30-1-2007 04:23 PM

Originally posted by ennaz_81 at 4-12-2006 12:26 AM
Hi ada saper2 yg ada resepi buat laksa..tapi bukan kuah ya...laksa tu sendiri...klu ada please response..thanks...

dah lama gilerrrrr tak buat..
kene perangat balik nih..
tapi roughly mcm ni je :

tepung beras
sedikit tepung ubi
air panas mendidih
air secukupnya
garam secukup rasa


amik sebahagian tepung beras dicampur dgn tepung ubi..pastu tuangkan air panas yg mendidih...gaul rata dgn sudu/senduk kayu - rupanya mcm doh yg sgt lembik n very sticky...doh ini akan jadik sorta 'gum' utk adunan laksa or else bila kita celur laksa..dia akan berderai kalau guna tepung beras semata-mata
lepas tu..baru campurkan semua tepung beras dgn doh 'gum' tadi n uli secukupnya
then baru la masuk dlm acuan laksa..
then mouldkan laksa tu direct dlm air yg sedang mendidih..agak2 dah timbul tu terus angkat n toskan

kalau nak buat laksa chap lak...kita tak mouldkan laksa tu direct dlm air mendidih
instead, laksa tu di susun setompok setompok atas daun pisang..then dikukus
kalau tak dapat gambaran yg tepat...maaf lah yer..tatau nak terang dgn tepat..carik gambo pun tak jumpa

kalau laksa kuala kangsar lak..dorang gunakan tepung tgandum instead of tepung beras...tapi caranya lebih kurang je dgn laksa beras


tambahann......

ni haa gambo alat utk nak buat laksa style dolu-dolu :

http://photos1.blogger.com/blogger2/1872/2861/400/muruku_mould_from_India.jpg

[ Last edited by  ninoZ at 30-1-2007 04:29 PM ]

soulha posted on 30-1-2007 06:41 PM

kak ninoz...ada resepi laksa kuala kangsar tu tak? kandunagn tepung gandum lg banyak dr tepung beras...boleh save bujet..sini tepung beras mahal..dah tu kejap ada kejap takder...

maisya posted on 12-4-2007 10:26 AM

Maisya rasa kalau sesapa nak try buat laksa tepung gandum tu boleh guna resepi buat udon( sejenis mee jepun). Maisya dulu kat jepun memang makan laksa guna udon jer. Maisya ada try buat udon semalam...tapi resepi ni guna campuran tepung gandum dan tepung ubi. Boleh check resepi di sini :dia: UDON

maisya posted on 12-4-2007 10:31 AM

Ada juga udon yg dibuat guna 100% tepung gandum tapi maisya belum try lagik resepi ni...sesapa yg nak cuba, silakan.

Ingredientsnya:
300g Tepung gandum
130cc air
15g garam

cara-cara nak buat tu sama macam resepi udon yg maisya tulis kat thread Japanese Food sana( malas nak taip semula:lol: )

umarmursyid posted on 13-8-2008 09:08 AM

hi forumer FnR....:)

nih laksa mana nih....if laksa kwsn utara...mee dia dr tepung beras....tp if laksa dr pahang, tganu n kelantan...mee dia dr tepung gandum.....lain tuh...rase pun lain...mee laksa dr tepung beras nih lembut tp mee laksa dr tepung gandum nih kenyal n cepat kenyang.....heheehhe...

tp den suka mee laksa dgn tepung gandum...kenyal dan sedap....lgpun tiada dijual di kedai2 runcit....sbb mee laksa dr tepung beras nih dah ade yg segera...blk umah blh rebus air jee....

lg satu...kuah laksa...
kuah laksa mee tepung beras....mcm kuah laksa penang, laksa perlis, laksa kedah....
kuah laksa mee tepung gandum...laksa pahang, tganu n kelantan...pakai santan n tiada penggunaan bunga kantan dan daun kesum..utk rasa masam2 cuma tambah asam keping..

cara membuat kuah laksa dr mee tepung beras lebih mudah n cepat....utk satu bungkus mee tepung beras yg dibeli dikedai blh disiapkan hanya dlm 1 1/2jam....sbb masak kuah laksa nih cam ala2 masak asam pedas jgk...

tp cara membuat kuah laksa dr mee laksa tepung gandum....makan masa lama....nak buat mee saja utk sekilo tepung gandum..mkn masa dah 1 1/2 jam....nak buat kuah maybe mkn masa 1 1/2 jam jgk....

umarmursyid posted on 13-8-2008 09:12 AM

lg satu...laksa dan laksam berbeza....laksam dr tepung beras....tp dimakan dgn kuah cam kuah laksa pahang, kuah laksa tganu n kelantan....sambal n ulam cam laksa pahang, tganu n kelantan....

uih..terliur den nihhh...best wooo mkn laksam....tp laksam yg terpadat di negeri2 lain (yg dijual di warung2 or pasar mlm) dan x sama seperti asal...diaorg byk modified kuah....buat ala2 kuah laksa utara...

Nur_happy posted on 21-2-2014 10:20 PM

umarmursyid posted on 13-8-2008 09:08 AM
hi forumer FnR....

nih laksa mana nih....if laksa kwsn utara...mee dia dr tepung beras....tp if ...

laksa kuala kangsar & kuala perlis di utara guna tepung gandum, sgt femes n sedapppp
Page: [1]
View full: RESEPI ISI LAKSA