fawabi posted on 30-10-2006 04:06 PM

Pawang Diraja

Ada sesapa yang tahu pasal pawang di raja? Aku berminat nak tahu... tapi tak ada info,..

fawabi posted on 30-10-2006 06:16 PM

idak le... tapi arwah moyang aku - dikatanye bekas pawang diraja.. tu yang aku nak selidik....

sya_sugar_sugar posted on 31-10-2006 07:08 AM

** nak tahu pasal "Pawang Di Raja" negeri mana ni?

ader banyak species... lain negeri lain "Tok Pawang" Di Rajanya...

Kalu baca iklan dalam majalah,
Pawang tu sendiri gelor dirinya Pawang Di Raja.

Pasal Pawang Di Raja Negeri Perak Dulu2 ker?

Atau yg sekarang >>>
Pawang Di Raja yg duk consult "Raja Nor Jan @ Sultan Melaka"
kuarkan "khazanah" di Beting Beras Basah?:jeling::jeling::jeling:

fawabi posted on 31-10-2006 09:34 AM

pergh sya....
ko tau semua pasal pawang ke? aku nak tau pasal pawang diraja johor, zaman sultan abu bakar dulu... boleh?

razifah posted on 31-10-2006 11:38 AM

CUSTOMARY INSTALLATION
The Installation Ceremony begins with Dato' PENGELOLA BIJAYA DI-RAJA bringing in the AL-QURAN into the Balairong Seri.  He is accompanied by the STATE MUFTI together with RAJA CHIK MUDA PAWANG DI-RAJA who carries the STATE SWORD CURA SI MANJA KINI.  The three are escorted and preceded by PANGLIMA DALAM, the PANGLIMA PERANG KANAN and the PANGLIMA PERANG KIRI along with the BENTARAS, one on the left and one on the right.  Upon arrival in front of the Royal Dais, DATO' PENGELOLA BIJAYA DI-RAJA pays homage and seeks HIS ROYAL HIGHNESS' permission to place the AL-QURAN on a special table.  Following this RAJA CHIK MUDA PAWANG DI-RAJA pays homage, bringing the tray bearing the STATE SWORD CURA SI MANJA KINI to the second level of the Royal Dais.  He presents it to HIS ROYAL HIGHNESS.

HIS ROYAL HIGHNESS receives the STATE SWORD, takes it out of its sheath and kisses it.

The Ceremony continues with TOH SERI NARA DI-RAJA entering the Balairong Seri and proceeding to the second level of the Royal Dais.  He presents the BEZOAR OF DEW (MESTIKA EMBUN) to HIS ROYAL HIGHNESS and whispers the ANCESTRAL SECRET MESSAGE while fixing the CAP HALILINTAR to the right ear of HIS ROYAL HIGHNESS.

It is then followed by the PROCLAMATION OF THE INSTALLATION OF HIS ROYAL HIGHNESS THE SULTAN by the ORANG KAYA BENDAHARA SERI MAHARAJA. The proclamation completed, the ORANG KAYA TEMENGGONG PADUKA RAJA moves three steps towards the Royal Dais and proceeds to acclaim 'DAULAT TUANKU' three times, repeated each time by all those present.  After the acclamation, HIS ROYAL HIGHNESS rises and nods to those present, after which he resumes his seat.  Then the ROYAL CEREMONIAL BAND beats forth the INSTALLATION BEAT (NOBAT TABAL) simultaneously with a twenty-one gun salute.

Having completed the Ceremony of the Installation of His Royal Highness, the ORANG KAYA TEMENGGONG PADUKA RAJA opens the Ceremony of the BESTOWAL OF THE ROYAL TITLE OF 'DULI YANG MAHA MULIA THE RAJA PERMAISURI' upon HER ROYAL HIGHNESS, by paying homage to HIS ROYAL HIGHNESS. He then seeks HIS ROYAL HIGHNESS blessings for HER ROYAL HIGHNESS to have audience with him.

HER ROYAL HIGHNESS, who is in full regalia, complete with GOLDEN ARMLETS (PONTOH ULAR LIDI), stands up and pays homage to HIS ROYAL HIGHNESS.  Then TOK RAKNA SENARI enters, pays homage and hands the BUNGA PENGAWA PENCARA to HIS ROYAL HIGHNESS who receives it and pins it to HER ROYAL HIGHNESS' hair.  Having done so, HER ROYAL HIGHNESS pays homage and kisses HIS ROYAL HIGHNESS' hand after which HIS ROYAL HIGHNESS invites her to take the seat beside him.  This is followed by the PROCLAMATION OF THE BESTOWAL by the ORANG KAYA BENDAHARA SERI MAHARAJA.

The proclamation completed, the ORANG KAYA TEMENGGONG PADUKA RAJA proceeds to acclaim 'DAULAT' three times which is repeated each time by all those present.  In return, HER ROYAL HIGHNESS nods her head.

Having completed the PROCLAMATION OF THE BESTOWAL OF THE ROYAL TITLE, the RAJA CHIK MUDA PAWANG DI-RAJA begins the CEREMONY OF SPRINGKLING THEIR ROYAL HIGHNESSES with LUSTRATION WATER (AIR PANCA BICARA).

After the SPRINKLING CEREMONY, there follows the reading of congratulatory messages by HIS HIGHNESS RAJA MUDA representing, the RAJA-RAJA AND TERRITORIAL CHIEFS (ORANG BESAR PERAK) a well as the congratulatory message and the pledge of loyalty by the HONOURABLE CHIEF MINISTER (MENTERI BESAR) OF PERAK on behalf of the Government and the people of Perak.

The Customary Installation Ceremony ends with the ROYAL SPEECH by HIS ROYAL HIGHNESS and the recitation of the blessings by SAHIBUL SAMAHAH, the STATE MUFTI.

The CUSTOMARY INSTALLATION is followed by the INVOCATION OF THE PERAK GUARDIAN SPIRITS and the following day THEIR ROYAL HIGHNESSES make a PILGRIMAGE to THE ROYAL GRAVES.  Since most of the ROYAL GRAVES are located along the river bank, the PILGRIMAGE is made  downstream in the ROYAL HOUSE BOAT, named 'CHEMPAKA SARI' specially built for the purpose.  The PILGRIMAGE ends with the Royal visit to the BETING BERAS BASAH in remembrance of the place where the first SULTAN OF PERAK was declared SULTAN in 1528

sya_sugar_sugar posted on 31-10-2006 11:24 PM

Originally posted by razifah at 31-10-2006 11:38 AM
CUSTOMARY INSTALLATION
The Installation Ceremony begins with Dato' PENGELOLA BIJAYA DI-RAJA bringing in the AL-QURAN into the Balairong Seri.  He is accompanied by the STATE MUFTI together with RA ...

HAAAAAAAAAAA...
Tu dia... KING Ifah tulung jawabkan....:ting:

razifah posted on 2-11-2006 10:54 AM

Originally posted by sya_sugar_sugar at 31-10-2006 11:24 PM


HAAAAAAAAAAA...
Tu dia... KING Ifah tulung jawabkan....:ting:

:pray:....jadi KING banyak duit...tak pokai huhuhuhu

razifah posted on 2-11-2006 10:55 AM

Tak cube cari kat Perpustakaan Negara ker.....mesti kat sana ader nyer...

fawabi posted on 2-11-2006 11:32 AM

tak ade lah ifa,.. yang ko kasi tu info for perak, aku nok cari hok joho.. but thanx anyway.. ada sikit clear itu picture :)

razifah posted on 2-11-2006 12:24 PM

ko buat tesis or esei jer nie....sat ifa tanya member2 di johor.....

fawabi posted on 2-11-2006 03:15 PM

uih tak de lah sampai tesis ke esei.. aku nak selidik pasal sejarah keluarga aku aje... sebab aku tanya famili aku ramai yang tak berapa tahu... ahahhahahhahah tu aje... kot kat sini lagi ramai yang tahu...

razifah posted on 2-11-2006 03:16 PM

ceh........ingat nak buat tesis............:malu:

fawabi posted on 2-11-2006 03:17 PM

huih... dah tau ni musti ko tanak tolong aku... huwaaaaaaaaaaaaa huwaaaaaaaaaaaaaaa huwaaaaaaaaaaaaaaaaa

TunJanaKhatib posted on 2-11-2006 06:10 PM

Assalammualaikum...

Tumpang lalu.....hehehe fawabi
nak cari info year..pasal pawang yer..negeri johor yer...eheheh
ehmm...awat?nak cari family hang nyer history??
Insya Allah bole bantu tapi hang kena kasi intro dulu...means hang nyer titi..dari sebelah ayah ker or dari sebelah mom.

terang posted on 2-11-2006 11:26 PM

tok pawang nong--------------.pawang diraja pahang...sapa tau ceritanya

fawabi posted on 3-11-2006 09:20 AM

Originally posted by TunJanaKhatib at 2-11-2006 06:10 PM
Tumpang lalu.....hehehe fawabi
nak cari info year..pasal pawang yer..negeri johor yer...eheheh
ehmm...awat?nak cari family hang nyer history??
Insya Allah bole bantu tapi hang kena kasi intro du ...

:tq::tq::tq:
Tun, belah ayah Tun,.. setakat info yang aku dapat,  arwah moyang jadi pawang zaman sultan abu bakar dulu...

TunJanaKhatib posted on 13-11-2006 04:07 PM

Originally posted by fawabi at 3-11-2006 09:20 AM

:tq::tq::tq:
Tun, belah ayah Tun,.. setakat info yang aku dapat,  arwah moyang jadi pawang zaman sultan abu bakar dulu...

:pmuka:ehheh ko nak watper fawabi?nak jadi pawang gak ker?moyang ko orang mana..batu pahatker?ehmm..kalo pasal pawang2 ni aku tak braper clear sangat..kalo pada masa zaman Sultan Ibrahim dulu tu aku tau lah juga sape orgnye..tapi dia bukanlah kira Pawang Raja...dia datang ke johor pun ada mission gak masa tue...ni yg tau pon kerabat2 di-raja jek...n beberapa org yg tertentu....n still untill today masih ada lagi hamba Allah tu. :lebai:

cap_ayam posted on 13-11-2006 04:26 PM

aku tak clear lah apa scope of work pawang diraja ni? ala2 nujum pak belalang ke?

TunJanaKhatib posted on 13-11-2006 05:10 PM

:lebai: err...biasala cap_ayam zaman dulu mana lah nak cari doktor....so masih lagi guna kaedah tradisional..ehheeheh halau hantu ker...panggey hantu ker...macam2 la kaedahnya...
jadi tukang tilik pun iyer jugak.... :2lol:

fawabi posted on 15-11-2006 12:46 PM

Originally posted by TunJanaKhatib at 13-11-2006 04:07 PM


:pmuka:ehheh ko nak watper fawabi?nak jadi pawang gak ker?moyang ko orang mana..batu pahatker?ehmm..kalo pasal pawang2 ni aku tak braper clear sangat..kalo pada masa zaman Sultan Ibrahim dulu ...



aku tak layak jadik pawang le Tun, cuma just nak tahu keturunan aku aje..
mak aku citer moyang aku dulu pawang diraja masa zaman sultan abu bakar.. tu yang buat aku berminat nak tau.. tapi nak tanya org tua.. takut dikata menyebok plak....

blasahjela posted on 16-11-2006 12:40 AM

ke pawang diraja cam cite seniman bujang lapuk tu :2lol::2lol:

TunJanaKhatib posted on 7-12-2006 08:39 AM

Fawabi hang citer la skek apa yang hang tahu pasal pawang diraja ni terutamanya masa zaman Sultan Abu Bakar..yg lain2 sure nak tahu gak...ehehehh  :pmuka:

btw hang asal mana?kg mana?

BeyondSight posted on 7-12-2006 04:37 PM

pawang ni yang mengubat orang kan?

fawabi posted on 7-12-2006 04:55 PM

Originally posted by TunJanaKhatib at 7-12-2006 08:39 AM
Fawabi hang citer la skek apa yang hang tahu pasal pawang diraja ni terutamanya masa zaman Sultan Abu Bakar..yg lain2 sure nak tahu gak...ehehehh  :pmuka:

btw hang asal mana?kg mana?


aku asal joho lah.. humm kampung kat segamat... hehehe awat hang dah kumpul maklumat ka?.. meh sini habaq..
kot hang pun ada waris walak dgn aku.. hmmmmmmmmm

ikankiut posted on 7-12-2006 08:58 PM

macam cerita nujum pak belalang la pula
Page: [1] 2
View full: Pawang Diraja